Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΕΝΑΣ ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ....

Σκληραίνει την κόντρα με τους τραπεζίτες ο ηγέτης της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες. Δικαστήριο της χώρας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά 27 υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της Ιντερπόλ για την σύλληψη άλλων εννιά, που πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλήψει την χώρα.Ήδη οι 6 από τους 27 έχουν οδηγηθεί στην φυλακή.

Από τις 30 Νοεμβρίου η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έχει βάλει λουκέτο σε 7 τράπεζες, κατηγορώντας τες ότι αγνοούν το νόμο, που τις υποχρέωνε να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας μέσω της χορήγησης δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες με χαμηλό επιτόκιο.Η κίνηση αυτή, θεωρήθηκε από την μία προάγγελος ενδεχόμενης εθνικοποίησης του τραπεζικού συστήματος της χώρας, που έχει 50 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με καταθέσεις που αγγίζουν τα 115 δις δολάρια και πιστώσεις αξίας 70 δις δολαρίων.

Από τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες, 2 μόνο είναι κρατικές, η Banco de Venezuela και η Banfoandes. Μόνο μία, η  BBVA Banco Provincial, ανήκει στην ισπανική BBVA. Η Βενεζουέλα έχει <<παρελθόν>> στις τραπεζικές κρίσεις. Το 1994, η κατάρρευση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας, της Banco Latino, προκάλεσε πανικό. Πολλοί απλοί πολίτες έχασν τις καταθέσεις τους και κυκλοφορούσαν ιστορίες για διεφθαρμένους τραπεζίτες που έφευγαν με ιδιωτικά τζετ με βαλίτσες γεμάτες λεφτά.  Η κρίση του 1994 στοίχισε στην χώρα 11 δις δολάρια.
Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα.......


Δεν υπάρχουν σχόλια: