Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΑΝΤΑΡΤΗΣ- ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο Χοσέ Μουχίκα, γνωστός και ως <<Πέπε>>, ένας άνθρωπος που πολέμησε την δικτατορία και πέρασε 15 χρόνια από την ζωή του στην φυλακή, κέρδισε πανηγυρικά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και έχει ήδη αναλάβει την Προεδρία της Ουρουγουάης. Με ποσοστό πάνω από 53%, σάρωσε τον αντίπαλό του, πρώην Πρόεδρο στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 Λούις Αλμπέρτο Λακάγιε, που περιορίστηκε στο 43% παόλο που είχε την στήριξη του τρίτου κατά σειρά υποψηφίου του πρώτου γύρου.

Το Πλατύ Μέτωπο εξασφάλησε ήδη την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν τέλη Οκτωβρίου κι έτσι η θητεία του Μουχίκα θα διευκολυνθεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς διαδέχεται τον Πρόεδρο Ταμπάρε Βάσκες, που κατάφερε σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά την διάρκεια της θητείας του, χωρίς να μπορεί να ανανεωθεί, καθώς ο νόμος απαγορεύει 2 συνεχόμενες προεδρικές θητείες.

Ο Μουχίκα ανήκει στην γενιά των αριστερών αγωνιστών, που πήραν τα όπλα στα τέλη της δεκαετίας του ΄60, πέρασε χρόνια στην φυλακή και έχει ομολογήσει ότι ως μέλος της αριστερής οργάνωσης των Τουπαμάρος έχει λάβει μέρος τόσο σε ληστείες όσο και σε απαγωγές.Στην διάρκεια των χρόνων που μεσολάβησαν, η μεταμόρφωση του Μουχίκα σε έναν πολιτικό αγωνιστή που αποδέχεται τους κοινοβουλευτικούς κανόνες τον έφερε σε δημόσια αξιώματα, ανάμεσα στα οποία και του Υπουργού Γεωργίας. Ο ίδιος ζει λιτά και ταπεινά, αλλά αποδέχεται πλέον την οικονομία της αγοράς και την ατομική ιδιοκτησία.

Ο Μουχίκα κληρονομεί μια οικονομία που βασίζεται στην γεωργία, που αυξήθηκε κατά μέσο όρο 7% τα τελευταία χρόνια της Προεδρίας του Βάσκες. Ο προκάτοχός του επέβαλε ένα προοδευτικό φόρο εισοδήματος για να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα που μείωσαν σημαντικά την φτώχεια και περιόρισαν την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και δεκαετίες. Το Πλατύ Μέτωπο, που στηρίζει τον Μουχίκα και αποτελεί έναν συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος και άλλων 19 οργανώσεων, ανάμεσα στις οποίες και το Κομμουνιστικό Κόμμα, με την νίκη του Βάσκες στις εκλογές του 2004 έθεσε τέλος στην διακυβέρνηση της χώρας από δεξιά ή συντηρητικά κόμματα  που διαρκούσε επί 170 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: