Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΠΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!!!!

Ένα ισχυρό όπλο για την διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων έχουν στα χέρια τους εδώ και λίγο καιρό οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για τον τηλεφωνικό κατάλογο της Πόλης, του έτους 1955. Την τελευταία δηλαδή χρονιά που η ελληνική μειονότητα ήταν κραταιά και ανθούσε.Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, ακολούθησαν  οι διώξεις του ελληνισμού, οπότε εγκαταλείφθηκαν χιλιάδες ιδιοκτησίες, που στην συνέχεια δημεύθηκαν από το τουρκικό κράτος.
Στον τηλεφωνικό κατάλογο του ενός εκατ συνδρομητών, καταγράφονται περισσότερα από 100.000 ονόματα και διευθύνσεις ελλήνων ομογενών. Τον κρατάει στα χέρια του ο Δημ. Γκελντής, δικηγόρος απο την Κατερίνη.
Ο αριθμός των ελληνικών ιδιοκτησιών προσδιορίζεται σε 12.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται στα 14 δις ευρώ: <<Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από καταγραφή που είχε πραγματοποιηθεί μέσω των ενοριών>>. Υπολογίζονται όμως ότι είναι πολύ περισσότερα, γιατί δεν είναι μέσα τα εγκαταλειμμένα, που δεν είνα πάνω από 1.000, σε αυτά που έχει αξιοποιήσει το τούρκικο κράτος και τέλος στα ακίνητα που πούλησε σε τρίτους.
Ο τηλεφωνικός κατάλογος του 1955 έρχεται στο φως, σε μια πραγματικά ευνοϊκή χρονική συγκυρία. Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκδόθηκε απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διεκδίκηση των περιουσιών των Ελλήνων στην Τουρκια. Η απόφαση αφορά την προσφυγή κατά της Τουρκίας των ελλήνων υπηκόων Ιωάννη και Ευάγγελου Φωκά, δικηγόρος των οποίων είναι επίσης ο Κος Γκελντής.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Τουρκία παραβιάζει το πρώτο άρθρο του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής  Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  για την προστασία του δικαιώματος της περιουσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: