Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ακίρα Κουροσάβα 1910-1998




Ο Ακίρα Κουροσάβα γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια στις 23 Μαρτίου 1910 στο Τόκιο. Ήταν το μικρότερο μέλος της οκταμελούς οικογένειάς του. Ο μικρός Ακίρα ήθελε να γίνει ζωγράφος όμως δεν κατάφερε να μπει στην Ακαδημία Τεχνών.  Με τον κινηματογράφο ασχολείται για πρώτη φορά στα 26 του όταν γίνεται βοηθός σκηνοθέτη για μια γιαπωνέζικη εταιρεία παραγωγής ταινιών.
Στην ίδια εταιρεία λίγα χρόνια αργότερα γύρισε το πρώτο του φιλμ: “ Sugata Sanshiirô” με θέμα την ιστορία του τζούντο. Κατά την διάρκεια του πολέμου παράγει ταινίες πιο απλές και εμπορικές. Λογοκρίνεται πάντα από την στρατιωτική κυβέρνηση της Ιαπωνίας, η οποία λογοκρίνει όλη την πνευματική δημιουργία της εποχής.
Μετά τον πόλεμο γύρισε μια ταινία με θέμα την ιστορία της Ιαπωνίας από την δεκαετία του ’30 ως το 1946. Η ταινία είχε τίτλο «Δεν λυπόμαστε την νεολαία μας» και βασιζόταν στην πτώση του Τακικάβα.
Τα επόμενα χρόνια γυρίζει τον μεθυσμένο άγγελο και την ταινία που τον έκανε γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη «Ρασομόν», για αυτήν την ταινία του απονεμήθηκε ο «Χρυσός Λέων» στο Φεστιβάλ της Βενετίας του 1951.
Ο Ακίρα Κουροσάβα έχει γυρίσει 31 ταινίες από το 1943 έως και το 1993 οπότε και αποσύρθηκε με τον «Δάσκαλο», το κύκνεια άσμα του. 
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών στο Σεπτέμβριο του 1998 από εγκεφαλικό.
Ο θάνατός του ήταν μια μεγάλη απώλεια για τον παγκόσμιο κινηματογράφο.  

By Elf


Δεν υπάρχουν σχόλια: