Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΜΑΡΙΝΕΛΛΑ



Η Κυριακή Παπαδοπούλου, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Μαρινέλλας,  γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Μαΐου του 1938 και ήταν το νεότερο μέλος της τετραμελούς οικογένειας της. Οι γονείς της κατάγονταν από την Κωνσταντινούπολη.  Από μικρή ασχολήθηκε με τον χώρο του θεάματος με τη συμμετοχή της στην παιδική ραδιοφωνική εκπομπή "Παιδική ώρα". Στα δεκαεφτά της, μπήκε στο θίασο της Μαίρης Λωράνς όπου έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Όταν ένα βράδυ, η τραγουδίστρια του θιάσου αρρώστησε,  η μικρή Κυριακή  την αντικατέστησε, εξέπληξε ευχάριστα με την φωνή της και έγινε η βασική τραγουδίστρια του θιάσου. Από εκείνο το βράδυ ξεκινάει η μεγάλη πορεία της στο ελληνικό πεντάγραμμο.
  Το 1956 συμμετέχει ως τραγουδίστρια στο Στρατιωτικό Θέατρο Θεσσαλονίκης και παράλληλα τραγουδάει στο κέντρο «Πανόραμα», εκεί ο Τόλης Χάρης γνωστός τραγουδοποιός στην Θεσσαλονίκη την βαφτίζει καλλιτεχνικά «Μαρινέλλα». Στο Πανόραμα η Μαρινέλλα γνωρίζει τον Στέλιο Καζαντζίδη, ο οποίος την ακούει να τραγουδάει και της προτείνει να γίνει το σεγκόντο του. Ξεκινάνε μαζί στην Θεσσαλονίκη και μετά κατεβαίνουν στην Αθήνα όπου αρχίζει η ανοδική τους πορεία. Γνώρισαν την δόξα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τραγούδησαν μαζί στην Αμερική και την Αυστραλία με μεγάλη επιτυχία.
  Την δεκαετία του ‘60 εμφανίζονται μαζί και στον κινηματογράφο ντύνοντας με πολύ γνωστές επιτυχίες τις ελληνικές ταινίες. Ερμήνευσαν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, αλλά και Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη. Η τελευταία συνάντηση του διάσημου ζευγαριού  δισκογραφικά γίνεται το 1968.
Το 1966 η Μαρινέλλα ξεκινάει τη σόλο καριέρα της,  συνεργάζεται με τον Γιώργο Κατσαρό,  τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Χρήστο Λεοντή και τον Μίμη Πλέσσα.  Εμφανίζεται στον Λυκαβηττό στον «Μουσικό Αύγουστο» του Θεοδωράκη και ερμηνεύει τον κύκλο τραγουδιών  «Λιποτάκτες»  δίπλα στους  Γρηγόρη Μπιθικώτση και Γιάννη Πουλόπουλο. Συμμετέχει σε μιούζικαλ και πραγματοποιεί συναυλίες στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία με το Νίκο Ξανθόπουλο.
  Στις 17 Ιανουαρίου του 1969, κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο 33' στροφών (με τον τίτλο "Σταλιά - Σταλιά"), μια συλλογή από τραγούδια που είχαν ήδη χαράξει πορεία στις 45' στροφές.
  Στα χρόνια αυτά, η Μαρινέλλα -ως πρώτο όνομα πια- πρωτοστάτησε στο στήσιμο ενός άλλου είδους διασκέδασης από αυτό που προσέφεραν μέχρι τότε τα νυχτερινά κέντρα. Από το μελαχρινό κορίτσι που καθόταν ντροπαλά στο λαϊκό πάλκο, πέταξε τις καρέκλες και μεταμορφώθηκε σε μια αεράτη γυναίκα με κοντοκουρεμένο μαλλί, η οποία ντυμένη με πολυτέλεια, τραγουδούσε, χόρευε, έπαιζε και αλώνιζε πάνω στη πίστα. Ο τρόπος που αντιμετώπιζε τη δουλειά της, την έκανε να ξεχωρίσει. Χρησιμοποιούσε μεγάλες ορχήστρες με τους καλύτερους μουσικούς της εποχής. Πρόσεχε τον ήχο, έβαλε θεατρικούς προβολείς, αντικατέστησε το σπάσιμο των πιάτων με τις γαρδένιες, έφτιαξε τα καμαρίνια και επέβαλε όχι μόνο την Κυριακή να είναι ρεπό, αλλά και οι μουσικοί της να πληρώνονται εκείνο το ρεπό.
  Η Μαρινέλλα έχει λάβει μέρος σε 18 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου από το 196 έως και το 1970. Μέχρι σήμερα, έχει  συνεργαστεί με τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς και τραγουδιστές της χώρας, έχει κυκλοφορήσει 46 προσωπικούς δίσκους, 52 συμμετοχές σε δίσκους επιτυχημένων καλλιτεχνών, 44 συλλογές με τραγούδια που έχει ερμηνεύσει η ίδια.


By Elf

Δεν υπάρχουν σχόλια: