Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ALEXANDER McQUEEΝ 1969-2010

Ο Λι Αλεξάντερ Μακουίν γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1969 στο Λονδίνο, ήταν το μικρότερο παιδί μιας οκταμελής μικροαστικής οικογένειας . Ήταν μοναχικός χαρακτήρας που γρήγορα εκδήλωσε τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Το ενδιαφέρον του για την μόδα το ανέπτυξε από παιδί, στα τρία του σχεδίασε την σταχτοπούτα, με μικροσκοπική μέση και πελώριο φόρεμα, στον τοίχο της κρεβατοκάμαρας της αδελφής του, ενώ στο σχολείο περνούσε την ώρα του σχεδιάζοντας ρούχα.
Το 1986, ξεκινάει η μαθητεία του κοντά σε φημισμένους ράφτες στην Saville Row , στους οποίους ραβότανε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο πρίγκιπας Κάρολος. Με εφόδιο τα πρώτα σχέδια του και ένα δάνειο από την θεία του κάνει μεταπτυχιακό, στο ξακουστό Central St Martin’s College of Art and Design. Η συλλογή που παρουσίασε κατά την αποφοίτησή του ήταν η αφορμή για την συνεργασία του με την Ιζαμπέλα Μπλόου, ή οποία είχε ενθουσιαστεί με την συλλογή του, και την αγόρασε ολόκληρη.
Αγαπήθηκε όσο λίγοι. Τάραξε τα νερά όσο ελάχιστοι. Το όνομα του έγινε συνώνυμο της πρόκλησης. Ονόμασε μία από τις πρώτες συλλογές του «Highland rape», όπως υποστήριξε ο ίδιος, αποτελούσε υπονοούμενο για τον «βιασμό» της Σκοτίας από τους Βρετανούς. Δεν δίστασε να ανεβάσει στην πασαρέλα την ακρωτηριασμένη πρωταθλήτρια Εϊμι Μάλινς με ξυλόγλυπτα τεχνητά μέλη. Φόρεσε στα μανεκέν σφικτούς κορσέδες (με αποτέλεσμα το 2008 να λιποθυμήσει ένα μοντέλο ενώ βρισκόταν στην πασαρέλα) και παπούτσια 25 πόντων που μοιάζουν με οπλές. Ακύρωσε την γυναικεία ομορφιά με πολλούς τρόπους, φόρεσε στα μοντέλα του πανοπλίες, κέρατα, πλουμιστά φτερά, καπέλα- ομπρέλες, μεταλλικές μάσκες, τρομακτικό μακιγιάζ. Προσάρμοσε στα άκρα ενός μοντέλου μια μεταλλική κατασκευή που έμοιαζε με κλουβί και έκανε τις κινήσεις να μοιάζουν με μαριονέτα. Πολλοί τον κατηγόρησαν για περιφρόνηση του γυναικείου φύλου, αλλά υπήρξε και η άλλη εκδοχή που υποστήριζε ότι όλες αυτές οι κινήσεις ήταν έκφραση συμπάθειας προς τις γυναίκες, για τις δοκιμασίες που υφίστανται για χάρη του καθρέπτη.
Το 1996, μόλις στα 27 του χρόνια, ο Αλεξάντερ βρίσκεται στο Πικ της καριέρας του, βραβεύεται για πρώτη φορά ως ο καλύτερος Βρετανός Ντιζάινερ και διαδέχεται τον Τζόν Γκαλιάνο ως πρώτος σχεδιαστής του οίκου Givenchy.
Δεν ήταν μόνο ένας δημιουργός ρούχων αλλά και μια ιδιαίτερα καλλιτεχνική φύση, έστηνε υπερθεάματα σε κάθε παρουσίασή του. Άλλοτε τους έδινε χαρακτήρα μακάβριο και σκοτεινό, άλλοτε ειρωνικό. Η θεατρικότητα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του και υιοθέτησε την τεχνολογία στα ντεφιλέ του.
Πέρα όμως από τους θεατρινισμούς και τις καινοτόμες ιδέες με τα εκκεντρικά σύνολα και τις τρελές συλλογές για την πασαρέλα σχεδίαζε και όμορφα ρούχα που μπορούσαν να φορέσουν οι γυναίκες..
Ο Λι, όπως τον φώναζαν όλοι, βρέθηκε κρεμασμένος στο διαμέρισμά του στο Mayfair. Κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους για τους όποιους αυτοκτόνησε. Οι φήμες λένε ότι τον επηρέασε έντονα η απώλεια των τριών σημαντικότερων γυναικών της ζωής του, της Ιζαμπέλα Μπλόου πριν τρία χρόνια, της θείας του Ντόλι πριν ένα χρόνο και πιο πρόσφατα στις 12 Φεβρουαρίου, της μητέρας του Τζόις. Και οι τρείς γυναίκες είχαν παίξει ιδιαίτερο ρόλο στην ζωή και στην καριέρα του η Ιζαμπέλα ήταν αυτή που τον ανακάλυψε, η θεία του, Ντόλι ήταν σταθερή παρουσία σε όλες του τις επιδείξεις και ή σημαντικότερη όλων, μητέρα του Τζόις, αυτή ήταν που είχε δει ότι ζητούνται μαθητευόμενοι ράφτες στην Saville Row και τον προέτρεψε να μάθει την τέχνη και βρισκόταν πάντα δίπλα του σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ζωής και της καριέρας του.
Ο κόσμος της μόδας ήταν στα πόδια του. Κανείς δεν περίμενε να πέσουν τόσο νωρίς και τόσο ξαφνικά οι τίτλοι τέλους της ζωής και της καριέρας του. Ο «χούλιγκαν» της μόδας, όπως πολλοί τον αποκαλούσαν, τελικά έκρυβε μια ευαίσθητη ψυχή…

By Elf


Δεν υπάρχουν σχόλια: