Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος…


Νέα μέτρα κατά του καπνίσματος, και συγκεκριμένα την απαγόρευση του σε δημόσιους χορούς σχεδιάζει να εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα είναι «αυστηρό, αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο»,  ύστερα από συναντήσεις που είχε με επιστήμονες και  εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων.  
Δεν είναι ακόμα γνωστό, εάν τα μέτρα θα αφορούν την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά η υπουργός επεσήμανε ότι ο παρών νόμος θα αναπροσαρμοστεί αφού υπάρχουν πολλές αντιφατικές διατάξεις που δημιουργούν προβλήματα.   
Οι παρεμβάσεις του  υπουργείου Υγείας δεν θα περιοριστούν σε διοικητικά μέτρα και πρόστιμα, αλλά θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των πολιτών και ειδικά των νεότερων ηλικιών σε σχέση με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην συζήτηση με την υπουργό ζήτησαν την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους, χωρίς  τις εξαιρέσεις που προβλέπει ο ισχύοντας νόμος, όπως για παράδειγμα τα καταστήματα κάτω των 70 τετραγωνικών μέτρων, αφού πιστεύουν ότι οι εξαιρέσεις αυτές είναι το αδύνατο σημείο του νόμου .
Θετικά βλέπουν την απαγόρευση, αλλά υπό όρους, και οι επιχειρηματίες εστίασης και διασκέδασης, που επίσης συναντήθηκαν με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Οι επιχειρηματίες ζήτησαν να εξαιρεθούν από την απαγόρευση τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα και τα παραδοσιακά καφενεία. Τέλος ζήτησαν οι κυρώσεις να βαραίνουν τους πελάτες και όχι τους καταστηματάρχες.    

By Elf



Δεν υπάρχουν σχόλια: