Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΛΗΨΕΙΣ….


Στις μέρες μας οι άνθρωποι δύσκολά παραδέχονται ότι πιστεύουν στις προλήψεις. Οι περισσότεροι όμως από ένστικτο «χτυπάνε ξύλο» για να μην προκαλέσουν αρνητικά την τύχη τους.
      Οι προλήψεις περνούν από γενιά σε γενιά, οι άνθρωποι μαθαίνουμε να είμαστε προληπτικοί από τα παιδικά μας  χρόνια, με αποτέλεσμα, να έχουν ευρεία απήχηση και στην εποχή μας. Οι προλήψεις δεν διαφέρουν ανάμεσα στους πολιτισμούς ανά τον κόσμο, τρανταχτό παράδειγμα αποτελούν οι αθλητές ή οι προπονητές που φορούν συγκεκριμένα ρούχα ή γούρια, αφού πιστεύουν ότι μπορούν να επηρεάσουν την τύχη και το αποτέλεσμα του αγώνα.
     Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τις προλήψεις με την κακοτυχία, και γι’ αυτό το λόγο ακυρώνουν πολλές από τις δραστηριότητες τους όπως ταξίδια, ραντεβού όταν είναι Τρίτη και 13 , η αποδίδουν την ευθύνη για μια αναποδιά στο πέρασμά τους κάτω από μια σκάλα ή αν δουν μαύρη γάτα.
     Τα στοιχεία της προσωπικότητας συνιστούν ισχυρό παράγοντα στην ανάπτυξη προλήψεων. Για παράδειγμα οι ιδιαίτερα αγχώδεις άνθρωποι είναι και πιο επιρρεπείς στις προλήψεις.   
     Το επίπεδο της μόρφωσης ή του νοητικού δυναμικού δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο αφού και μορφωμένοι άνθρωποι ακολουθούν τις προλήψεις όταν πρόκειται να διεκδικήσουν μια επαγγελματική θέση. Ακόμα και ο Φρόιντ, λέγεται πως κάθε πρωί  χαιρετούσε ένα κινέζικο αγαλματάκι που είχε στο γραφείο του για να πάει καλά ημέρα του.    
    Σύμφωνα με την ψυχολόγο – ψυχοθεραπεύτρια κ Κασσιανή Μαδεμλή, αρκετές φορές οι προλήψεις συνδέονται με ψυχικές διαταραχές, δηλαδή με παθολογικές εμμονές όπως είναι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ανθρώπους που δρουν βάσει των προλήψεων σε κάθε τομέα της ζωής τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να ελέγξουν την υπερβολική προσκόλλησή τους στις προλήψεις και χρήζουν βοήθειας και παρακολούθησης.
   Σύμφωνα με την κ Κασσιανή Μαδεμλή πρέπει εμείς οι ίδιοι να αξιολογήσουμε πόσο προληπτικοί είμαστε, κατά πόσο δηλαδή θεωρούμε τους εαυτούς μας αρκετά δυνατούς να πάρουμε αποφάσεις να κάνουμε επιλογές και να αναλάβουμε την ευθύνη χωρίς προληπτικές υπεκφυγές. Όσο περισσότερο μειώνουμε το άγχος στη ζωή μας, τόσο οι προλήψεις τείνουν να εξασθενούν.
    Οι προλήψεις δεν σχετίζονται με το αν κάποιος έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να εξηγήσει μια κατάσταση. Σημασία έχει πόσο συγκρατημένος αισθάνεται και τι είδους χειρισμούς κάνει για να διαχειριστεί τις ανησυχίες του. Ο χαμηλός βαθμός προσήλωσης στις προλήψεις δείχνει δυνατή προσωπικότητα…  

By Elf




Δεν υπάρχουν σχόλια: