Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

ΤΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ


Τα βλαστοκυτταρα ειναι αρχεγονα κυτταρα που υπαρχουν στο εμβρυο, στον ενηλικο και στο ομφαλοπλακουντιακο αιμα. Ενω ομως, η προσβαση στα βλαστοκυτταρα του εβρυου και του ενηλλικα ειναι δυσκολη, σε αυτα του ομφαλοπλακουντιακου αιματος ειναι πολυ ευκολοτερη, αφου μπορουν να αποσπαστουν κατα την γεννηση ενος μωρου μετα την αποκοπη του ομφαλιου λωρου απο το αιμα που παραμενει στον πλακουντα.

Που χρησιμευουν

Συμφωνα με τον Γεωργιο Νασιουλα (Μοριακος Βιολογος ) και την Ευθυμια Βρακιδου(Αιματολογος ) το δεδομενο οτι τα βλαστικα κυτταρα του ομφαλοπλακουντιακου αιματος διεθεταν τις ιδιες ιδιοτητες με τα αντιστοιχα του μυελου των οστων, με το επιπροσθετο πλεοενεκτημα της ευκολης απομονωσης, οδηγησε αρχικα τον Hal Broxmayer,
στην δεκαετια του 1980, να προτεινει την αντικατασταση των πρωτων με τα δευτερα σε μεταμοσχευσεις. Πολλες απ αυτες στεφθηκαν με επιτυχια με αποτελεσμα να δημιουργηθουν τραπεζες διατηρησης βλαστικων κυτταρων σε ειδικα δοχεια βαθιας καταψυξης 190 βαθμων κελσιου υπο το μηδεν με την χρηση υγρου αζωτου.
Συμφωνα με τους γιατρους τα βλαστικα κυτταρα με την πλαστικοτητα που διαθετουν προσφερουν τη δυνατοτητα αντικαταστασης κυτταρων και ιστων, σε τραυματα της σπονδυλικης στηλης σε εγκεφαλικα επεισοδια,σε εγκαυματα, σε καρδιακες παθησεις, στο διαβητη.
Διαφαινεται ετσι μια δυνατοτητα που αγγιζει τα απειρο και αφηνει απεριοριστες ελπιδες ζωης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: