Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΟΝΤΑΙ…

Και ξαφνικά θυμήθηκαν τα Κολέγια!!!!! Από εκεί που η αναγνώριση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών είχε παγώσει από το Δεκέμβριο και μετά για τον φόβο των κινητοποιήσεων, ήρθαν οι ζέστες και την ξεπάγωσαν. Τώρα, η στιγμή να προχωρήσουν τα θέματα είναι η καταλληλότερη: είναι καλοκαίρι, προμηνύεται θερμό πολιτικό φθινόπωρο το οποίο ενδεχομένως να κρύβει και εκλογές. Και το σημαντικότερο, οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν, αφήνοντας έξω από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ χιλιάδες υποψήφιους, ακόμα και με καλούς βαθμούς.

Οι τελευταίοι, δημιουργούν μια καλή <<πελατεία>> υποψηφίων για τα ιδιωτικά κολέγια, στα οποία κάθε χρόνο απευθύνονται χιλιάδες απόφοιτοι Λυκείου. Διότι αναμένεται ως το τέλος του καλοκαιριού να εκδοθεί το Π.Δ που θα ενσωματώνει την Οδηγία για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους Πτυχιούχους Κολεγίων συνεργαζόμενων μέσω δικαιόχρησης με ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Έτσι, δια της επαγγελματικής ισοτίμισης τα πτυχία που θα δίνουν εκπαιδευτικές δομές που μοιάζουν περισσότερο με επιχειρήσεις εξισώνονται με τα πτυχία των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στο μεταξύ η Κυβέρνηση με νέα υπουργική απόφαση χαλαρώνει το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης των κολεγίων και των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι κολεγιάρχες να προλάβουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου να πάρουν την πολυπόθητη άδεια λειτουργίας. Μάλιστα φαίνεται ότι υπήρξαν υπερβολές, καθώς ακόμα και ορισμένοι κολεγιάρχες θορυβήθηκαν με την ελαστικότητα του πλαισίου η οποία πλήττει το όποιο κύρος είχαν κάποια από αυτά τα εκπαιδευτήρια. Περίπου 40 κολέγια και 5000 ΕΕΣ θα αιτηθούν άδειας και αναμένεται ότι περίπου 25 θα καταφέρουν τελικά να την αποκτήσουν.

Οι 2 μεγάλες επαναχωρήσεις του Υπουργείου αφορούν την ελαστικοποίηση των κτηριακών όρων λειτουργίας και την μη δυνατότητά του να παρεμβαίνει σε θέματα σπουδών και διδακτικού προσωπικού. Το Υπουργείο δεν μπορεί να ελέγχει το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ούτε έχει λόγο στα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού. Σαν ελάχιστη προϋπόθεση προβλέπεται ότι μόνο το 10% των καθηγητών των ιδιωτικών κολεγίων θα πρέπει να κατέχει υποχρεωτικά διδακτορικό τίτλο και το 30% να κατέχει τίτλο Μάστερ ή ΑΕΙ.

Οι κτιριολογικές προϋποθέσεις αλλάζουν προς το ελαστικότερο. Η διάταξη που προβλέπει ότι τα 300 τ.μ κρίνονται επαρκής συνολική επιφάνεια για την λειτουργία ενός κολεγίου, παραμένει. Αφαιρέθηκαν διατάξεις που όριζαν προϋποθέσεις σχετικά με τις βιβλιοθήκες και τα αναγνωστήρια, τους χώρους υγιεινής, την υποχρέωση διαμόρφωσης αίθουσας πολυμέσων, την πυρασφάλεια, την ύπαρξη χώρων άθλησης και βοηθητικών χώρων.

Ιδανικοί όροι λειτουργίας για ένα κολέγιο της γειτονιάς!!!!
Άλλη μια εξυπηρέτηση της αδιάφθορης κυβέρνησης!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: