Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Καθησυχαστικός ο Αβραμόπουλος

Ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε συνέντευξη τύπου από το ΕΚΕΠΥ για τη νέα γρίπη, με αφορμή τα τέσσερα νέα κρούσματα, τονίζοντας ότι "όλοι στη χώρα μας πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς".

Όπως είπε ο υπουργός, συνεχίζεται και αναβαθμίζεται το σχέδιο "Άρτεμις" λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας", επανέλαβε ο υπουργός.

"Η αναβάθμιση του επιπέδου ετοιμότητας και εγρήγορσης για το νέο ιό από το 5 στο 6 που αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν πρέπει να μας οδηγεί σε μεγάλη ανησυχία", πρόσθεσε ο υπουργός. "Το επίπεδο 6 αφορά ενισχυμένα μέτρα ετοιμότητας όχι για τη βαρύτητα της ασθένειας, αλλά για τη γεωγργαφική εξάπλωση της νόσου και ιδιαίτερα στο νότιο ημισφαίριο" πρόσθεσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η μεγάλη γεωγραφική εξάπλωση του ιού εντείνει την ανησυχία για πιθανή μετάλλαξή του σε πιο παθογόνο στέλεχος.

"Τα νέα κρούσματα αντιμετωπίζονται με αποτελεσματικότητα και πολύ σύντομα και αυτοί οι ασθενείς θα είναι σύντομα στα σπίτια τους", διαβεβαίωσε ο υπουργός.

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες προσωπικής υγιεινής και ότι, όταν κάποιος νιώσει συμπτώματα, καλό θα είναι να επισκέπτεται κάποιον γιατρό. Παράλληλα ανέφερε ότι από εδώ και πέρα τα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται στην κατοικία των ασθενών και όχι σε νοσοκομεία.

Ανέφερε την ύπαρξη γραμμής πληροφοριών για τους πολίτες, με αριθμό 210 5212054.

Τα νέα μέτρα για τη γρίπη

Ενίσχυση των μέτρων για την πανδημία της γρίπης, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά το τέλος της σύσκεψης στο Εθνικό Κέντρο Υπηρεσιών Υγείας. Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε το επίπεδο ετοιμότητας για τη νέα γρίπη από τη βαθμίδα 5 σε 6.

Τα νέα μέτρα προβλέπουν: την αύξηση του αποθέματος σε αντιικά φάρμακα, την έναρξη λειτουργίας του κέντρου επαφής για θέματα πανδημίας γρίπης, διεύρυνση του κύκλου εγρήγορσης στα νοσοκομεία, τη δημιουργία 3ου εργαστηρίου για τη διάγνωση του ιού στην Αθήνα, τη συνέχιση της εφαρμογής του σχεδίου "Άρτεμις".

Και η Ελλάδα υιοθετεί όλα τα αναγκαία μέτρα, που προβλέπει ο ΠΟΥ: Επιδημιολογική επιτήρηση και συνεχής ενημέρωση του κοινού, διάγνωση της ασθένειας, όχι απαραίτητα με τεστ, κλείσιμο σχολείων εφόσον αυτό χρειαστεί.

Την ερχόμενη Δευτέρα, συγκαλείται η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας της Γρίπης. Ωστόσο, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και εκτίμησε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχει παρασκευαστεί το εμβόλιο για την άμεση προμήθεια του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει οι αναγκαίες διαδικασίες.

Στα 12 τα κρούσματα

Τέσσερα νέα κρούσματα της νέας γρίπης Α καταγράφηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, τα οποία ανεβάζουν το συνολικό αιρθμό των κρουσμάτων στα 12, μέχρι τώρα.

Πρόκειται για μία 33χρονη Ιταλίδα, μία 18χρονη Αμερικανίδα, έναν 46χρονο Αμερικανό υπήκοο, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα από το Κάνσας των ΗΠΑ και μια 15χρονη Αμερικανίδα η οποία ήρθε από την Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας:

"Σήμερα 12/06/09 ανιχνεύτηκαν τέσσερα νέα περιστατικά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), σε γυναίκα ηλικίας 33 ετών Ιταλίδα Υπήκοος η οποία ήρθε από το Kansas, σε νεαρή γυναίκα ηλικίας 18 ετών Αμερικανίδα Υπήκοος η οποία ήρθε από το Kansas, σε άνδρα ηλικίας 46 ετών Αμερικανό Υπήκοο ο οποίος επίσης ήρθε από το Kansas και σε Αμερικανίδα Υπήκοο ηλικίας 15 ετών η οποία ήρθε από την Ουάσιγκτον των Η.Π.Α.

Όλοι οι ασθενείς τελούν κάτω από ιατρικό έλεγχο και ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. όπως και όλος ο Τομέας Υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν όλες τις περιπτώσεις".

Κόκκινος συναγερμός για τη νέα γρίπη

διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χαν ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των κρατών μελών του Οργανισμού την αύξηση στο ανώτατο επίπεδο (στο 6) του συναγερμού του για πανδημία για την γρίπη Α (Η1Ν1), σύμφωνα με διπλωματική πηγή στην Γενεύη. Πρόκειται για την πρώτη κήρυξη πανδημίας εδώ και 40 χρόνια, κάτι που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο ιός έχει προσβάλει 27.737 ανθρώπους σε 74 χώρες, προκαλώντας 141 θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος διαπίστωσε μία ιδιαίτερα σημαντική εξάπλωση της επιδημίας στη Χιλή.

Έτοιμη παρτίδα εμβολίων

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis παρήγαγε την πρώτη παρτίδα εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης, θα αρχίσει τις κλινικές δοκιμές τον Ιούλιο και θεωρεί ότι μέχρι το φθινόπωρο θα μπορεί να διαθέσει στην αγορά το εμβόλιο.

Η παραγωγή μέσω καλλιέργειας των κυττάτων είναι πιο γρήγορη και έτσι επέτρεψε την παραγωγή της πρώτης παρτίδας των εμβολίων πολύ νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε ορίσει η φαρμακοβιομηχανία.

Τα εμβόλια αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε προκλινικές και μετά σε κλινικές δοκιμές, διευκρινίζει η Novartis, η οποία ελπίζει ότι θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων.

Σύμφωνα με την φαρμακοβιομηχανία, περισσότερες από 30 κυβερνήσεις της έχουν ζητήσει να τις προμηθεύσει τα συστατικά του εμβολίου εναντίον της νέας γρίπης.

Η Novartis έχει ήδη λάβει από το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ 289 εκατομμύρια δολάρια για τις κλινικές δοκιμές και την παραγωγή του εμβολίου.

Κυκλοφορούσε επί χρόνια στους χοίρους

Ο νέος ιός Η1Ν1, που προκάλεσε την πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα, φαίνεται πως κυκλοφορούσε αθόρυβα στα γουρούνια επί πολλά χρόνια, ενώ στους ανθρώπους από πέρυσι τον Αύγουστο, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Επειδή ο ιός δεν έγινε αντιληπτός στους χοίρους έγκαιρα, καθώς η προσοχή των ειδικών είχε στραφεί κυρίως στην παρακολούθηση για νέους ιούς γρίπης στους ανθρώπους, χάθηκε η ευκαιρία για έναν αποτελεσματικό έλεγχο της ασθένειας στη φάση της διαμόρφωσής της, αναφέρει μια νέα βρετανική-κινεζική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η έρευνα έγινε από τον Άντριου Ραμπό του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, τον Όλιβερ Πίμπους του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Γι Γκουάν του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη γενετική αλληλουχία του νέου ιού και επιβεβαίωσαν, όπως και άλλες έρευνες, ότι αποτελεί μίγμα άλλων ιών που κυκλοφορούσαν στους χοίρους, μαζί με γονίδια από στελέχη ανθρώπινης γρίπης και γρίπης των πτηνών. Όλα αυτά τα γονίδια κυκλοφορούσαν μέσα στους χοίρους επί χρόνια, ενώ η αρχική μεταπήδησή του νέου ιού στους ανθρώπους εκτιμάται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2008 (μπορεί και ακόμα νωρίτερα), δηλαδή πολλούς μήνες πριν την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στις αρχές του 2009, αλλά η εξάπλωσή του στον ανθρώπινο πληθυσμό ουσιαστικά άρχισε τον Ιανουάριο του 2009.

Κατά τους επιστήμονες, η μετακίνηση ζωντανών χοίρων μεταξύ της Ευρασίας και της Β.Αμερικής, στο πλαίσιο του εμπορίου ζώων, φαίνεται να διευκόλυνε το ανακάτεμα των διαφορετικών ιών γρίπης, δημιουργώντας το νέο στέλεχος Η1Ν1 που προκάλεσε πλέον την πανδημία. Οι ερευνητές επικρίνουν την έλλειψη ενός μηχανισμού συστηματικής παρακολούθησης των χοίρων, κάτι που επέτρεψε στον ιό να εξελιχθεί αργά αλλά ανενόχλητα.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο "μοριακού ρολογιού", για να συγκρίνουν τον ιό της πανδημίας με τους συγγενικούς του ιούς και να εκτιμήσουν την ηλικία του νέου ιού με βάση τις διαχρονικές γενετικές μεταλλάξεις του, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ο κοινός "πρόγονος" του νέου Η1Ν1 και των στενότερων συγγενικών ιών των χοίρων υπήρχε πριν 9,2 έως 17,2 χρόνια, με άλλα λόγια οι προγονικοί ιοί της τωρινής πανδημίας κυκλοφορούσαν ελεύθεροι και απαρατήρητοι για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Το πρόβλημα πάντως, όπως παραδέχονται και οι ερευνητές, έγκειται στο ότι, προς το παρόν, οι επιστήμονες ουσιαστικά δεν διαθέτουν την ικανότητα να εντοπίζουν στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν στους χοίρους και τα οποία τελικά θα οδηγήσουν σε ανθρώπινες επιδημίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: