Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Καθαρή νίκη Αχμαντινετζάντ

Νικητής των προεδρικών εκλογών στο Ιράν αναδείχθηκε – και μαθηματικά – ο πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, καθώς με το 77% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, έχει κερδίσει 18,8 εκατομμύρια ψήφους από τις συνολικά 28,9 εκατομμύρια που έχουν καταμετρηθεί έναντι 9,3 εκατ. που έχει κερδίσει ο βασικός του αντίπαλος, πρώην πρωθυπουργός Μουσαβί.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει μάξιμουμ το 80%, επί του συνόλου των 46,2 εκατ. πολιτών που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία. Επομένως είναι αδύνατον ο Μουσαβί να κλείσει το χάσμα ακόμα και εάν κέρδιζε όλες τις ψήφους που απομένουν να καταμετρηθούν.

Πιο συγκεκριμένα ο Αχμαντινετζάντ προηγείται, συγκεντρώνοντας ποσοστό 65,2% των ψήφων με τον χαρακτηριζόμενο ως μετριοπαθή πρώην πρωθυπουργός Μιρχοσεΐν Μουσαβί να συγκεντρώνει 31,8%.

Πάντως δεν έλειψαν οι συμπλοκές ανάμεσα στην αστυνομία και υποστηρικτές του μετριοπαθούς προεδρικού υποψηφίου Μουσαβί σε πλατεία της Τεχεράνης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η αστυνομία επενέβη εναντίον των οπαδών του Μουσαβί, που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Φατιμί της Τεχεράνης, αφού τους προειδοποίησε να διαλυθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: