Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Το παγκόσμιο ρεκόρ στα πέναλτι

Νομίζετε ότι τα 34 πέναλτι που χρειάστηκε να εκτελέσουν οι παίκτες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ για να αναδειχθεί ο φετινός κυπελλούχος Ελλάδας είναι τα περισσότερα που έχουν χτυπηθεί ποτέ σε αυτή την ψυχοφθόρο διαδικασία; Αμ δε... Υπάρχουν και... χειρότερα! Το επισήμως καταγεγραμμένο ως παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε σε έναν αγώνα στη Ναμίμπια προ τετραετίας. Εκεί βρέθηκε άκρη μετά από 48 πέναλτι!

Η Ναμίμπια βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αφρική και συνορεύει με την οικοδέσποινα του Μουντιάλ του 2010 Νότια Αφρική. Το 2005 η KK Palace και οι Civics, δύο ομάδες της πρώτης κατηγορίας του πρωταθλήματος της χώρας, αναμετρήθηκαν για το θεσμό του Κυπέλλου. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος τόσο στην κανονική διάρκειά του όσο και στην παράταση, καλή ώρα όπως το Σάββατο στο ΟΑΚΑ, και ακολούθησε η καθιερωμένη διαδικασία των πέναλτι.

Κανείς, ωστόσο, δεν φανταζόταν αυτό που επρόκειτο να ακολουθήσει. Οι παίκτες των δύο ομάδων χρειάστηκε να στηθούν 48 ολόκληρες φορές στην άσπρη βούλα μέχρι να αναδειχθεί ο τελικός νικητής! Σούταραν πέναλτι μέχρι τελικής πτώσεως δηλαδή, κι αυτή η έκφραση λίγο απέχει από το να χαρακτηριστεί κυριολεκτική.

Οι πληροφορίες από τη μακρινή Ναμίμπια δεν είναι αρκετές για να μάθουμε τελικά ποια ομάδα νίκησε. Μάλλον όμως δεν έχει και μεγάλη σημασία. Το βέβαιο είναι πως δύο ποδοσφαιριστές από κάθε ομάδα χρειάστηκε να εκτελέσουν τρία πέναλτι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι εκτέλεσαν από δύο. Και σημείωσαν ένα απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ, που μοιάζει ακατάρριπτο. Τουλάχιστον ως την επόμενη φορά που θα τεθούν αντιμέτωποι Ολυμπιακός και ΑΕΚ...

40 πέναλτι στην Αγγλία

Οι Άγγλοι εμφανίζονταν διστακτικοί στο να εφαρμόσουν τη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι στς εγχώριες διοργανώσεις τους. Ίσως αντιλαμβάνονταν περισσότερο από κάθε άλλον πόσο... ψυχοβγαλτική μπορεί να είναι. Μόλις τη σεζόν 1991-92 εισήγαγαν αυτή τη διαδικασία στο Κύπελλο Αγγλίας και 14 χρόνια αργότερα είδαν να σημειώνεται ένα φοβερό ρεκόρ.

Ήταν στις 31 Αυγούστου 2005 όταν η Τάνμπριτζ Ουέλς αντιμετώπισε την Λιτλχάμπτον Τάουν σε έναν αγώνα για την πρώτη προκριματική φάση του Κυπέλλου. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 και στη διαδικασία των πέναλτι τη νίκη και την πρόκριση πήρε η γηπεδούχος Τάνμπριτζ.

Το θέμα, ωστόσο, είναι πως για να τα καταφέρει χρειάστηκε να χτυπηθούν και από τις δύο ομάδες 40 πέναλτι! Το τελικό σκορ αυτής της διαδικασίας ήταν 16-15 υπέρ της Τάνμπριτζ, που όντας γηπεδούχος πανηγύρισε έξαλλα μπροστά στους μόλις 122 φίλους της, οι οποίοι είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν αυτό το σπάνιο ποδοσφαιρικό θρίλερ στο Culverden Stadium διάρκειας 3 ωρών και 10 λεπτών. Όσο περίπου διήρκεσε και ο τελικός του ελληνικού Κυπέλλου. Το ωραίο πάντως είναι ότι δύο από τα τέσσερα γκολ που μπήκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα, σημειώθηκαν επίσης με πέναλτι!

Ρεκόρ και στην Ολλανδία

Τα περισσότερα πέναλτι που έχουν χτυπηθεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση της UEFA, διασυλλογική ή σε επίπεδο εθνικών ομάδων, είναι πάντως λιγότερα σε σχέση με τα 34 του ελληνικού τελικού. Το σχετικό ρεκόρ σημειώθηκε στον ημιτελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U-21, που έγινε πρόπερσι στο Χέρενφεεν της Ολλανδίας.

Αντίπαλες η οικοδέσποινα Ολλανδία και η Αγγλία, οι οποίες μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί χρειάστηκαν συνολικά 32 εκτελέσεις για να μπορέσουν οι "οράνιε" να πάρουν την πρόκριση. Το 32ο πέναλτι που χτύπησε ο Γκιάνι Ζουίβερλοον της τοπικής Χέρενφεεν ήταν και το τυχερό, καθότι νικητήριο, και πανηγυρίστηκε έξαλλα. Η Ολλανδία νίκησε 13-12 και ο αγώνας πέρασε στην ιστορία.

Δείτε το βίντεο του ημιτελικού Ολλανδία-Αγγλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: