Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Τελικός Κυπέλλου: ΑΕΚ - Ολυμπιακός 4 - 4, στα πέναλτι 14 - 15!

Κυπελλούχος Ελλάδος ο Ολυμπιακός που επικράτησε με 15-14 της ΑΕΚ στα πέναλτι, στον πιο συγκλονιστικό ήνα
ίσως τελικό όλων των εποχών! Με την ΑΕΚ να προηγείται στο 8’ με 2-0, τον Ολυμπιακό στο 70’ να κάνει το 2-2. Τον Σκόκο να δίνει ξανά προβάδισμα στην ΑΕΚ στο 90’, αλλά τον Ντάρμπισιρ στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων να πετυχαίνει το 3-3! Στην παράταση το 4-3 για τον Ολυμπιακό από τον Γκαλέτι (102’), την ΑΕΚ να εκμεταλλεύεται το αριθμητικό πλεονέκτημα (με 9 παίκτες οι «ερυθρόλευκοι») και να ισοφαρίζει με τον Σκόκο στο 107’.

Δυο γκολ από τον Σκόκο, ένα από τον Ντουντού στον μεγάλο τελικό
Ο Μπάγεβιτς αιφνιδίασε τον Βαλβέρδε με κλασσικό 4-4-2, τους Τζιμπούρ- Μπλάνκο να πιέζουν ψηλά και τους Σκόκο (δεξιά) και Μαντούκα (αριστερά) να δίνουν βοήθειες σε Γεωργέα και Τζεράλντο για τα μαρκαρίσματα των Γκαλέτι και Λέτο, αντίστοιχα.
Η ΑΕΚ πιο φρέσκια, πιο αποφασισμένη προηγήθηκε με το …καλημέρα με 2-0. Με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Ίσμαελ Μπλάνκο τον οποίο και στις δυο περιπτώσεις έχασε η άμυνα του Ολυμπιακού.
Πρώτα στο 4ο λεπτό όταν ο Τζιμπούρ με σέντρα βρήκε στην περιοχή τον Μπλάνκο κι αυτός με κοντινή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.
Πριν καλά καλά συνέλθει ο Ολυμπιακός από την ψυχρολουσία, η ΑΕΚ με δεύτερο γκολ έκανε τους οπαδούς της να παραληρούν. Εξαιρετικό «ένα-δυο» στο 8ο λεπτό μεταξύ Καφέ – Μπλάνκο, κάθετη πάσα στον κενό χώρο του πρώτου, πλασέ του Αργεντινού και 2-0!
Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά δεν εύρισκε λύσεις, καθώς ήταν υποδειγματικός ο τρόπος με τον οποίο αμυνόταν η ΑΕΚ. Η ομάδα του Μπάγεβιτς βρήκε πλέον πολλούς ανοιχτούς χώρους και αν ήταν πιο προσεκτική στις αντεπιθέσεις θα μπορούσε να σημειώσει και τρίτο γκολ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός απείλησε μόνο στο 38’ σε σουτ του Λέτο που εξουδετέρωσε με δυσκολία ο Σάχα.

Άλλη εικόνα

Η εικόνα του αγώνα άλλαξε με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου καθώς ο Ολυμπιακός ευτύχισε να μειώσει στο 47’. Από σέντρα του Ντομί, ο νεοεισελθών Ντάρμπισιρ πετάχθηκε στην πορεία της μπάλας και με κεφαλιά μείωσε σε 2-1.
Το γκολ αυτό έδωσε φτερά στους παίκτες του Ολυμπιακού που τουλάχιστον για μισή ώρα έπαιξαν καταπληκτικό ποδόσφαιρο. Πίεσαν ασφυκτικά την ΑΕΚ, έβγαλαν πολλές επιθέσεις από τα πλάγια και με αιχμή του δόρατος τον φανταστικό Ντάρμπισιρ επιβλήθηκαν πλήρως. Η ισοφάριση απέναντι σε μια σαστισμένη, υπνωτισμένη και κομμένη στα δυο ΑΕΚ ήταν πλέον θέμα χρόνου και ειδικότερα μετά το 62΄ που αποχώρησε με τραυματισμό ο Κυργιάκος.
Και αφού απέτυχε από κοντά (πλασέ άουτ στο 64’) ο Ντάρμπισιρ, ήρθε το 2-2 στο 70’ με κοντινό πλασέ του Ντουντού που εκμεταλλεύτηκε το μπέρδεμα στην άμυνα της ΑΕΚ από την κακή απόκρουση του Σάχα στην εκτέλεση φάουλ του Μπελούτσι.
Ο Ολυμπιακός πίεσε για το τρίτο γκολ, ο Σάχα απέκρουσε τα σουτ των Ντάρμπισιρ (73’) και Τζόρτζεβιτς (84’), αλλά στο 90ο λεπτό ο Σκόκο ήταν αυτός που πέτυχε το γκολ της βραδιάς! Πήρε την ασίστ από …πλάγιο του Τζεράλντο, απέφυγε με έξοχο τρόπο Παπαδόπουλο και Άντζα, πλάσαρε υποδειγματικά και έγραψε το 3-2!
Όλα έδειχναν ότι ο τελικός είχε κριθεί, αλλά στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ο άπιαστος Ντάρμπισιρ με κοντινή κεφαλιά (από κεφαλιά πάσα του Ντιόγο) ισοφάρισε (3-3) και έστειλε το ματς στην παράταση.

Η παράταση

Ο Γκαλέτι στο 102’ από έξοχη πάσα του Τζόρτζεβιτς βρήκε κενό χώρο και πέτυχε το 4-3. Ο Αργεντινός το πανηγύρισε βγάζοντας τη φανέλα και αυτό του στοίχισε τη δεύτερη κάρτα – αποβολή. Στο τελευταίο τέταρτο της παράτασης ο Ολυμπιακός έπαιξε με 9 παίκτες, καθώς αποβλήθηκε και o Aβραάμ Παπαδόπουλος με δεύτερη κίτρινη.
Η ΑΕΚ εκμεταλλεύθηκε αυτό το αριθμητικό πλεονέκτημα και ισοφάρισε στο 107’ με καταπληκτικό πλασέ από αριστερά του Σκόκο στην κλειστή γωνία του Νικοπολίδη κι ενώ όλοι περίμεναν να κάνει σέντρα ο Αργεντινός!

Τα πέναλτι

Στα πέναλτι είχαμε 34 εκτελέσεις, για να επικρατήσει με 15-14 ο Ολυμπιακός. Ο Νικοπολίδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Πρώτα απέκρουσε το πέναλτι του Πελετιέρι και στη συνέχεια ευστόχησε ο ίδιος, έγραψε το 15-15 και χάρισε το νταμπλ στον Ολυμπιακό!
Η διαδικασία:

ΑΕΚ: Καφές εύστοχος, Μπλάνκο εύστοχος, Σκόκο εύστοχος, Εντίνιο εύστοχος, Μαϊστόροβιτς άστοχος, Ενσαλίβα εύστοχος, Σάχα εύστοχος, Πελετιέρι εύστοχος, Γεωργέας άστοχος, Καφές εύστοχος, Μπλάνκο εύστοχος, Σκόκο εύστοχος, Εντίνιο εύστοχος, Μαϊστόροβιτς εύστοχος, Ενσαλίβα εύστοχος, Σάχα εύστοχος, Πελετιέρι άστοχος

Ολυμπιακός: Όσκαρ εύστοχος, Ντουντού εύστοχος, Ντιόγκο εύστοχος, Ντομί εύστοχος, Τζόρτζεβιτς άστοχος, Τοροσίδης εύστοχος, Μπελούτσι εύστοχος, Νικοπολίδης εύστοχος, Άντζας άστοχος, Όσκαρ εύστοχος, Ντουντού εύστοχος, Ντιόγκο εύστοχος, Ντομί εύστοχος, Τζόρτζεβιτς εύστοχος, Τοροσίδης εύστοχος, Μπελούτσι εύστοχος, Νικοπολίδης εύστοχος.


ΣΚΟΡΕΡ: 4’8’ Μπλάνκο, 90’ 107’Σκόκο – 47’ 90’+ Ντάρμπισιρ, 70’ Ντουντού, 102’ Γκαλέτι
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Κάκος (Κέρκυρας)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Καφές, Κυργιάκος, Ενσαλίβα, Τζεράλντο, Εντίνιο – Α.Παπαδόπουλος, Γκαλέτι
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 90’ Κυργιάκος (στον πάγκο), 103’ Γκαλέτι (2η κίτρινη), 105’Παπαδόπουλος (2η κίτρινη)

ΑΕΚ: Σάχα, Γεωργέας, Τζεράλντο, Κυργιάκος (62’ Αλεξόπουλος), Μαϊστόροβιτς, Ενσαλίβα, Καφές, Μαντούκα (68’Πελετιέρι), Σκόκο, Τζιμπούρ (77’ Εντίνιο), Μπλάνκο

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Τοροσίδης, Ντομί, Άντζας, Α. Παπαδόπουλος, Ντουντού, Πατσατζόγλου (46’ Ντάρμπισιρ, 98’ Όσκαρ), Γκαλέτι, Λέτο (62’Τζόρτζεβιτς), Μπελούτσι, Ντιόγο

Δεν υπάρχουν σχόλια: