Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να δηλώσουν ωράριο οι δημόσιοι υπάλληλοι


H επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο από 37,5 σε 40 ώρες «συμπαρασύρει» και το ωράριο λειτουργίας των υπηρεσιών, όπως προκύπτει και από την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα. Οι υπάλληλοι θα πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να επιλέξουν το ωράριο εργασίας που επιθυμούν.

Μετά την αύξηση των ωρών απασχόλησης, η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης, κατ΄ επιλογή των υπαλλήλων, ορίζεται ως εξής:

  • Ώρα προσέλευσης: 07.00 και αποχώρησης: 15.00
  • Ώρα προσέλευσης: 07.30 και αποχώρησης: 15.30
  • Ώρα προσέλευσης: 08.00 και αποχώρησης: 16.00
  • Ώρα προσέλευσης: 08.30 και αποχώρησης: 16.30
  • Ώρα προσέλευσης: 09.00 και αποχώρησης: 17.00.

Η αίτηση επιλογής του ωραρίου εργασίας θα πρέπει να υποβληθεί από τους υπαλλήλους ως τις 8 Αυγούστου.

Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) των Δήμων στα οποία υπηρετούν τρεις και περισσότεροι μόνιμοι υπάλληλοι του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από 07.30 έως 20.00 και το Σάββατο από 08.00 έως 14.00.

Ειδικότερες ρυθμίσεις που καθιερώνουν περισσότερες ώρες εισόδου του κοινού την ημέρα εξακολουθούν να ισχύουν.

Ειδικά για τις ΔΟΥ, το πέρας εισόδου του κοινού ορίζεται στις 14.30, χωρίς να θίγεται η καθορισμένη ώρα έναρξης εισόδου.

Η είσοδος του κοινού στα γραφεία πρωτοκόλλου και στα Γραφεία Υποδοχής Πολιτών επιτρέπεται από 07.30.


Μπαίνει λουκέτο στις Εφορίες

Μπαίνει λουκέτο στις Εφορίες

Καταργούνται 258 και οι φορολογούμενοι θα εξυπηρετούνται από τα ΚΕΠ

Φορολογικό «Καλλικράτη» θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Οικονομικών με στόχο «οι 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα να γίνουν 30», όπως λέει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχός του.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η συγχώνευση των είκοσι εφοριών σε δέκα, ενώ ο σαρωτικός μετασχηματισμός των υπηρεσιών του υπουργείου θα αποτελέσει χωριστό κεφάλαιο του φορολογικού νομοσχεδίου τον Οκτώβριο. Σε αυτό θα προβλέπονται και μετατάξεις για εφοριακούς που θα κριθεί ότι δεν «χωρούν» στο νέο τρόπο οργάνωσης των Εφοριών.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις 288 εφορίες που λειτουργούν σήμερα είναι εξαιρετικά φιλόδοξο. Στην ολοκλήρωσή του, οι εφορίες που θα μείνουν δεν θα έχουν σχεδόν καμία επαφή με τους φορολογούμενους, οι οποίοι θα διεκπεραιώνουν όλες τις υποθέσεις τους είτε ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ετσι, οι εφορίες που θα απομείνουν θα ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με ελέγχους για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Το πρώτο βήμα για τις καταργήσεις εφοριών, όπως αναφέρουν σήμερα Τα Νέα, έγινε την περασμένη εβδομάδα με τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου, η οποία προβλέπει την κατάργηση επιμέρους τμημάτων εφοριών. Το επόμενο βήμα θα είναι συγχωνεύσεις μικρών εφοριών. Από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, σε σύνολο 36 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν το 2010, 22,77 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν από 20 ΔΟΥ, ενώ οι 78 ΔΟΥ που βρίσκονται στο τέλος της κατάταξης από άποψη εσόδων εισέπραξαν μόλις 464 εκατ. ευρώ.

Περισσότεροι έλεγχοι

Αποδεσμεύοντας υπαλλήλους από τις ΔΟΥ που καταργούνται, το οικονομικό επιτελείο θα μπορεί να συγκροτεί με μεγαλύτερη άνεση ειδικά συνεργεία ελέγχου για την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως έγινε και προ ημερών με τη συγκρότηση ειδικής ομάδας κρούσης, η οποία θα ασχοληθεί αποκλειστικά και μόνο με την είσπραξη βεβαιωθέντων προστίμων.

Παράλληλα με το εγχείρημα μετασχηματισμού των εφοριών σε ουσιαστικά ελεγκτικά εργαλεία, τα συναρμόδια υπουργεία προωθούν ηλεκτρονικές υπηρεσίες που φέρνουν την Εφορία στην οθόνη του υπολογιστή των φορολογουμένων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της «απομάκρυνσης» των πολιτών από τις εφορίες αποτελεί το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, το οποίο θα καθιερωθεί στις αρχές του 2012, αρχικά για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Με την κατάργηση του χάρτινου τιμολογίου, μέσω ειδικής εφαρμογής σήμανσης που θα δημιουργηθεί στη ΓΓΠΣ, οι επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα επιτύχουν εξοικονόμηση της τάξεως του ενός δισ. ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να ελέγχει με το πάτημα ενός κουμπιού την έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Οπως είπε κατά την παρουσίασή του ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι έως και δέκα φορές φθηνότερο από το χάρτινο. Κάθε χάρτινο τιμολόγιο που εκδίδεται έχει κόστος 7 έως 15 ευρώ, ενώ το ηλεκτρονικό θα έχει κόστος από 0,60 έως 4 ευρώ.

Μικρή ανάσα

Εν τω μεταξύ, μικρή ανάσα πήραν τον Ιούλιο τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού. Αυξήθηκαν κατά 3% και εισπράχθηκαν 5,023 δισ. ευρώ. Στην αύξηση των καθαρών εσόδων συνέβαλαν οι οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες να αναβάλουν τις επιστροφές φόρων των τελευταίων δύο ημερών του Ιουλίου για τις αρχές Αυγούστου. Ετσι, οι καθαρές εισπράξεις έκλεισαν κοντά στον στόχο του Μεσοπρόθεσμου (αύξηση 3,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και είσπραξη καθαρών εσόδων 5,059 δισ. ευρώ).

Οι διακινητές ναρκωτικών στο στόχαστρο του υπ. Δικαιοσύνης

Οι διακινητές ναρκωτικών στο στόχαστρο του υπ. Δικαιοσύνης

Αυστηρότερες ποινές και φυλάκιση, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

Αναμόρφωση του πλαισίου για τα ναρκωτικά με αποποινικοποίηση της χρήσης, αλλά και αυστηρές ποινές για τους διακινητές, προωθεί το υπουργείο της Δικαιοσύνης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο χρήστης θα αντιμετωπίζεται ως ασθενής, καθώς στη χώρα έχουμε 350 θανάτους ετησίως από ναρκωτικά και 5.000 άτομα κρατούνται για υποθέσεις ναρκωτικών.

«Δεν θέλουμε να περάσουμε ένα συνολικό μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία τιμωρία. Θα υπάρχει μια πταισματική ποινή για όσους κατέχουν ή όσους καλλιεργούν για προσωπική τους χρήση», δήλωσε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά τους διακινητές ναρκωτικών, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε ότι θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: «Η πρώτη κατηγορία είναι οι διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης, που αφορά τους μεγαλεμπόρους. Σε αυτή την περίπτωση η ποινή είναι ισόβια, χωρίς ελαφρυντικό, αν είσαι μεγαλέμπορος ή χρήστης. Υπάρχει μια δεύτερη κατηγορία, όπου έχουμε κάθειρξη 5 - 20 χρόνια. Υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, η οποία είναι τα απλά πλημμελήματα, που σημαίνει μέχρι 5 χρόνια φυλάκιση».

Ερωτηθείς για την άλλη νομοθετική πρωτοβουλία που αφορά στα blogs, ο υπουργός σημείωσε ότι στόχος είναι η ταυτοποίηση των διαχειριστών τους, τονίζοντας ότι πολλές φορές το διαδίκτυο φιλοξενεί το έγκλημα. «Όταν κάποιος απειλεί τη ζωή κάποιου, έχει διαπράξει απόπειρα ανθρωποκτονίας, όταν κάποιος δυσφημεί, χωρίς να υπάρχει ουσία, υπάρχει το θέμα της συκοφαντικής δυσφήμησης. Πολλές φορές όλοι αυτοί είναι ανώνυμοι - δεν τους ξέρει κανένας, δεν έχει κανείς την ευθύνη αυτών που αναρτώνται στο διαδίκτυο…», δήλωσε.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι στους σκοπούς του υπουργείου να παρεμποδίσει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και διαμαρτυρία αλλά δεν θα επιτρέψει και σε ελάχιστες μικροομάδες να νεκρώνουν τη ζωή των πόλεων.
http://www.newsbeast.gr

Υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ανέργους

Υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους ανέργους

Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς

Τη δυσφορία των κομμάτων της Αριστεράς προκάλεσαν οι σημερινές αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής για τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η κυβέρνηση παραδίδει τους νέους και τις νέες βορά στο κεφάλαιο στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και προσθέτει ότι με όχημα τη μαθητεία προσφέρει στους επιχειρηματίες δισ. ευρώ και πάμφθηνη εργατική δύναμη. Την ίδια στιγμή, σημειώνει το ΚΚΕ, μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος μειώνουν κατακόρυφα τους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και στερούν από εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους το δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ διατηρούν στο εξευτελιστικό επίπεδο των περίπου 450 ευρώ το επίδομα ανεργίας, με προαναγγελία την παραπέρα μείωση.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι μέσω αυτών των προγραμμάτων θα γενικεύονται οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, θα κατοχυρώνονται de facto οι μειώσεις μισθών, αφού οι αμοιβές θα είναι κάτω από την ΕΓΣΕΕ και τις ΣΣΕ. Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει, τα ταμεία του ΟΑΕΔ και της Κοινωνικής Ασφάλισης συνεχώς θα λεηλατούνται από τις γαλαντόμες επιχορηγήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο, απειλώντας άμεσα την παροχή επιδομάτων και κυρίως συντάξεων".

Για «ανακύκλωση της ανεργίας» και όχι την αντιμετώπισή της κατηγορεί την κυβέρνηση ο Δ. Στρατούλης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική «οδηγεί στη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του κατώτερου εγγυημένου μισθού και επεκτείνει το εμπόριο ελπίδας και το καθεστώς πολιτικής ομηρίας στους νέους και τους ανέργους. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζει φτηνή εργατική δύναμη στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «οι άνεργοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο του πληθυσμού και προβλέπεται ακραία επιδείνωση της ανεργίας τους χειμερινούς μήνες. Προγράμματα 5μηνης διάρκειας για 50 έως 70 χιλιάδες πολίτες, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, δεν αποτελούν παρά «ασπιρίνη» στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, που μαστίζει την κοινωνία και διαλύει τον ιστό της».

«Το κυβερνητικό σχέδιο αποκαλύφθηκε»

«Το κυβερνητικό σχέδιο αποκαλύφθηκε»

Μύδροι Μανώλη για «όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων»

«Το κομματικό κράτος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι εδώ. Εκσυγχρονίζεται και εξελίσσεται, προσφεύγοντας σε νέες ρουσφετολογικές μεθόδους για να βολέψει τα δικά του "πράσινα παιδιά"», τονίζει σε δήλωσή του ο γραμματέας Συνδικαλιστικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μανώλη, με αφορμή δημοσίευμα περί «πράσινης» ΜΚΟ στις Σέρρες.

«Χρησιμοποιώντας Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή άλλες "περίεργες" εταιρείες, που έστησαν ακόμα και βουλευτές ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Κουτμερίδης) ως μεσάζοντες επιχειρεί να συγκαλύψει το όργιο των 55 χιλιάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας. Προσλήψεις που αποφασίζονται στα βουλευτικά και κομματικά γραφεία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε όλη τη χώρα», προσθέτει ο κ. Μανώλης και καταλήγει «το κυβερνητικό σχέδιο αποκαλύφθηκε. Οι λεπτομέρειες και το προσκήνιο θα αποκαλυφθούν σύντομα»
http://www.newsbeast.gr

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Αποσύρονται video games στη Νορβηγία!


Πολλά είναι τα πολεμικά και όχι μόνο, παιχνίδια τα οποία αποσύρονται από την νορβηγική αγορά εξαιτίας του μακελειού.

Με αφορμή το μακελειό στη Νορβηγία που στοίχισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους, η Coop Norway, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων της χώρας, αποφάσισε να αποσύρει 51 τίτλους videogames από τα ράφια των καταστημάτων της.

Τα παιχνίδια αυτά, ήταν σύμφωνα με την εταιρία, μερικά από αυτά που είχε παίξει ο μακελάρης Anders Behring Breivik.

Ανάμεσα στα παιχνίδια που αποσύρει λοιπόν η εταιρία βρίσκεται το Call of Duty: Modern Warfare, World of Warcraft, Homefront, Sniper Ghost Warrior, Counter-Strike Source, Call of Duty: Black Ops, Call of Duty: Modern Warfare 2 κ.α.


O John Carmack υπεύθυνος για την δημιουργία και κυκλοφορία παιχνιδιών όπως το Doom και το Quake μίλησε σε περιοδικό και υποστήριξε οτι τα βίαια videogames συμβάλλουν στη μείωση της βίας και των κάθε λογής επιθέσεων και δεν είναι υπεύθυνα για κάποιο κακό που μπορεί να συμβεί στον κόσμο όπως πολλοί υποστηρίζουν.


etsimilame

Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Για γρήγορο σιδέρωμα...

Για γρήγορο σιδέρωμα...

Μην λιώνετε πάνω από τη σιδερώστρα

Για γρήγορο σιδέρωμα, μπορείτε να βάλετε μεταξύ της σιδερώστρας και του καλύμματος ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

Όταν σιδερώνετε χωρίς το αλουμινόχαρτο, μέρος της θερμότητας απορροφάται από την σιδερώστρα κι έτσι αναγκάζεστε να κάνετε την ίδια κίνηση πολλές φορές, μέχρι να γίνει σωστό το σιδέρωμα.

Το αλουμινόχαρτο αντανακλά την θερμότητα, κι έτσι το σιδέρωμα γίνεται πιο γρήγορα. Εκτός των άλλων, με αυτό τον τρόπο, γίνεται και εξοικονόμηση ενέργειας.

Πηγή: meacolpa.blogspot.com

Τι απέγιναν τελικά οι Νεάντερταλ;

Τι απέγιναν τελικά οι Νεάντερταλ;

Επιστήμονες έδωσαν απάντηση σε ένα ερώτημα αιώνων

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ανθρώπινη ύπαρξη, όμως οι επιστήμονες κατάφεραν και έδωσαν απάντηση στο τι απέγιναν οι Νεάντερνταλ πρόγονοί μας, οι οποίοι είχαν επικρατήσει στον κόσμο σχεδόν 300.000 χρόνια μέχρι και την ξαφνική εξαφάνισή τους.

Για γενιές, οι ειδικοί επεσήμαιναν ότι οι ανώτεροι εγκέφαλοι των ανθρώπων ή οι καλύτερες τεχνικές κυνηγιού ευθύνονται για την υπεροχή του είδους μας.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου του Cambridge όμως ανακάλυψαν την πραγματική απάντηση, ότι πολύ απλά εμείς υπερισχύσαμε απέναντί τους.

Οι σύγχρονοι άνθρωποι, που εξελίχθηκαν στην Αφρική, μετακινήθηκαν προς την Ευρώπη, σε αριθμούς κατά πολύ μεγαλύτερους από τους πληθυσμούς των Νεάντερνταλ και κατέλαβαν τις περιοχές τους.

Εξαιτίας του δραματικού αυτού αριθμού, οι Νεάντερνταλ δεν ήταν σε θέση να τους ανταγωνιστούν στο κυνήγι για φαγητό και στη συγκέντρωση αποθεμάτων ιδίως τις χειμερινές περιόδους.

Ο Sir Paul Mellars, ομότιμος καθηγητής της Προϊστορίας και της Ανθρώπινης Εξέλιξης, ανέφερε πως λόγω αυτού του ανταγωνισμού οι Νεάντερνταλ υποχώρησαν σε απομακρυσμένες περιοχές, λιγότερο ελκυστικές και τελικά μέσα σε μερικές χιλιάδες χρόνια ο πληθυσμός τους να συρρικνωθεί σημαντικά μέχρι την πλήρη εξαφάνισή τους πριν από 40.000 χρόνια.

Το αν οι άνθρωποι είχαν πιο ανεπτυγμένους εγκέφαλους και νοητικές ικανότητες από τους παλαιολιθικούς, παραμένει ακόμα ανοιχτό προς συζήτηση, αν και οι υποστηρικτές αυτής της άποψης προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξελιγμένες ζωγραφιές στα διάφορα σπήλαια και την χρήση «εξελιγμένων» όπλων για το κυνήγι.

Οι Νεάντερνταλ και οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι αλήθεια πως είχαν κάποιο κοινό πρόγονο στην Αφρική.

Περίπου 400.000 χρόνια πριν οι πρώτοι Νεάντερνταλ μετανάστευσαν από την Αφρική και κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη και την Ασία.

Από την άλλη ο πρόγονός μας παρέμεινε στην Αφρική και εξελίχθηκε στον σύγχρονο, όπου πριν από 100.000 χρόνια αποφάσισε και αυτός να μεταναστεύσει σε κύματα προς την Ευρώπη.

Τα δύο είδη για κάποιο χρονικό διάστημα μοιράζονταν ειρηνικά τον ίδιο χώρο σε Ευρώπη και Ασία, με τους Νεάντερνταλ να εκλείπουν μετά από 20.000 χρόνια.

Μία γενετική έρευνα αποκάλυψε πως σε κάποιο βαθμό υπήρξε κάποια μικρή ποσότητα διασταύρωσης των δύο ειδών, και έχουμε DNA Νεάντερνταλ σε ποσοστό 1-4%.

Το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη

Το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη

Οι σπηλαιολόγοι ακόμα ψάχνουν το τέλος του

Στο βάθος της μεγαλύτερης σπηλιάς στη γη βρέθηκαν Βρετανοί σπηλαιολόγοι και «τράβηξαν» αυτές τις μαγευτικές φωτογραφίες. Βέβαια κάποιοι από τους ερευνητές έμειναν στη σπηλιά και ψάχνουν μέχρι σήμερα να βρουν... το τέλος της.

Η συγκεκριμένη σπηλιά ονομάζεται «Hang Son Doong» και βρίσκεται στην καρδιά μιας βιετναμέζικης ζούγκλας που περιλαμβάνει ένα δίκτυο 150 σπηλιών.

Τις εντυπωσιακές εικόνες απαθανάτισε ο 52χρονος Γερμανός φωτογράφος Carsten Peter, ο οποίος δήλωσε: «Το να φωτογραφίζει κανείς σπηλιές τέτοιου μεγέθους είναι μια πρόκληση, καθώς χρειάζεται καλή προετοιμασία» και πρόσθεσε: «Μου αρέσει η εξερεύνηση, έχω πάει σε πολλές σπηλιές στη ζωή μου, αλλά αυτή εδώ είναι η πιο εντυπωσιακή».










http://www.newsbeast.gr

«Φορείς καρκίνου» οι γάτες;

«Φορείς καρκίνου» οι γάτες;

Μεταδίδουν παράσιτο που συνδέεται με καρκίνο του εγκεφάλου

Ύποπτες για τη μετάδοση παράσιτου που προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους είναι οι γάτες σύμφωνα με γάλλους ερευνητές. Νέα επιστημονική έρευνα αναφέρει ότι τα κατοικίδια φιλοξενούν ένα παράσιτο στο στομάχι τους, το Toxoplasma gondii, το οποίο είναι ευρέως γνωστό ότι εάν μολύνει μία έγκυο γυναίκα υπάρχει κίνδυνος να «πλήξει» το έμβρυο. Τώρα συνδέουν το συγκεκριμένο παράσιτο με τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

Άγνωστες παραμένουν οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του εγκεφάλου. Επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου CNRS στο Μονπελιέ συγκέντρωσαν στοιχεία για περιπτώσεις καρκίνου του εγκεφάλου σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο και τα συνέκριναν με τα επίπεδα μολύνσεων από το παράσιτο Toxoplasma gondii.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα κρούσματα καρκίνου του εγκεφάλου εμφανίζονταν σε χώρες όπου επίσης είχε έντονη παρουσία το Toxoplasma gondii. Το παράσιτο έχει συνδεθεί με ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο των ζώων αλλά και με διάφορες αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο του ανθρώπου που οδηγούν σε αλλαγές στην συμπεριφορά ακόμη και στη σχιζοφρένεια.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ακόμη απόδειξη ότι το παράσιτο προκαλεί τον καρκίνο στους ανθρώπους και ότι πρέπει να γίνει περεταίρω διερεύνηση του ζητήματος. Σε περίπτωση επιβεβαίωσης θα πρέπει ασφαλώς να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανθρώπους
http://www.newsbeast.gr
.

Οστεοπόρωση... πώς να την προλάβετε!

Οστεοπόρωση... πώς να την προλάβετε!

Πολύτιμες συμβουλές!

Το ασβέστιο είναι το συστατικό της διατροφής μας που έχει συνδεθεί όσο τίποτα με την υγεία των οστών! Κι αυτό γιατί η μειωμένη πρόσληψή του από τη διατροφή ή η μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου από τον οργανισμό σχετίζονται με την εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, καθώς υπολογίζεται ότι οι μέσες ανάγκες για ασβέστιο για τους ενήλικες είναι τα 1000 mg/ημέρα, ενώ για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση αυξάνονται στα 1200 mg/ημέρα.

Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι ως γνωστόν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και τα διάφορα τυριά. Ωστόσο, ασβέστιο περιέχεται και σε άλλα τρόφιμα, ωστόσο ο βαθμός απορρόφησή του δεν είναι εξίσου ικανοποιητικός με εκείνον των γαλακτοκομικών. Συνεπώς, όταν απουσιάζουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή, οι απαιτούμενες ανάγκες σε ασβέστιο δύσκολα καλύπτονται από τη κατανάλωση άλλων τροφίμων.

Πόσες μερίδες γαλακτοκομικών χρειάζομαι καθημερινά;
• Παιδιά 1 – 3 ετών: 2 μερίδες
• Παιδιά 4 – 8 ετών: 3 μερίδες
• Παιδιά & έφηβοι 9 – 18 ετών: 4 μερίδες
• Ενήλικες 19 – 50 ετών: 3 μερίδες
• Ενήλικες > 50 ετών και γυναίκες στην εμμηνόπαυση: 4 μερίδες
• Εγκυμοσύνη - Θηλασμός: 3 μερίδες

1 ποτήρι γάλα περιέχει την ίδια ποσότητα ασβεστίου με:
• 150 γρ. γιαούρτι
• 30 γρ. παρμεζάνα, γραβιέρα
• 40 γρ. Gouda, Edam, κεφαλοτύρι
• 70 γρ. τυρί φέτα
• 2,5 φλιτζ. μπρόκολο βρασμένο
• 7 φλιτζ. βρασμένο σπανάκι
• 2 φλιτζ. βρασμ. φασόλια άσπρα
• 120 γρ. αμύγδαλα

Εκτός όμως από το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία των οστών. Συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο και στην εναπόθεσή του στα οστά. Σκεφτείτε ότι χωρίς τη συμβολή της βιταμίνης D, η απορρόφηση ασβεστίου από τον εντερικό βλεννογόνο δεν θα ξεπερνούσε το 10-15% της συνολικής πρόσληψή τους από τη διατροφή.

Σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, το λεπτό έντερο απορροφά περίπου το 30% του ασβεστίου που προσλαμβάνουμε από τις τροφές. Το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D τη συνθέτει ο οργανισμός μας μετά από έκθεση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ υπάρχουν και κάποια τρόφιμα (αυγά, λιπαρά ψάρια, συκώτι, εμπλουτισμένα προϊόντα όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί με ασβέστιο και βιταμίνη D και γάλα), τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη πρόσληψή της.

Δυστυχώς, τα επιστημονικά δεδομένα από την Ελλάδα δείχνουν ότι η ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου για πολλούς ενήλικες, ιδίως γυναίκες, είναι πολύ χαμηλότερη των συνιστώμενων οδηγιών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι σε σχετικά πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα φάνηκε ότι το 74% των αντρών και των γυναικών άνω των 60 ετών προσλαμβάνει από τη διατροφή λιγότερο ασβέστιο από το συνιστώμενο.

Επίσης ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων και ιδίως των γυναικών δεν εκτίθενται όσο θα έπρεπε στον ήλιο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Εκτός από αυτά τα δύο συστατικά της διατροφής που σχετίζονται με την υγεία των οστών, η σκελετική υγεία επηρεάζεται και από άλλους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ισορροπία του ασβεστίου στον οργανισμό. Οι κυριότεροι διατροφικοί παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση είναι:

• Η αυξημένη πρόσληψη νατρίου (αλάτι)
• Η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ (περισσότερο από 1 ποτό/ημέρα για τις γυναίκες και 2 ποτά/ημέρα για τους άντρες)
• Η ανεπαρκής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς φαίνεται ότι η υιοθέτηση της υγιεινής συνήθειας των 5 φρούτων και λαχανικών καθημερινά, προστατεύει τα οστά και δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για να αυξηθεί η μάζα τους.
• Οι αυστηρές και στερητικές δίαιτες απώλειας βάρους

Η σημασία της πρόληψης
Για να προλάβουμε την οστεοπόρωση θα πρέπει αφ’ αφενός να πετύχουμε την κορυφαία οστική μάζα που επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης και της νεαρής ενήλικης ζωή, και αφετέρου να μειώσουμε τον ρυθμό της απώλειας οστικής μάζας που έως ένα βαθμό συμβαίνει φυσιολογικά στις μεγαλύτερες ηλικίες. Η σωστή και επαρκής διατροφή, καθώς και η τακτική άσκηση είναι δύο παράγοντες που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία των οστών μας σε όλες τις ηλικίες.

Πηγή: nutrimed.gr

Στην Αθήνα ο ιός του Δυτικού Νείλου

Στην Αθήνα ο ιός του Δυτικού Νείλου

Θετικά βρέθηκαν δύο δείγματα αίματος ιπποειδών στην Αττική

Δύο δείγματα αίματος ιπποειδών εξετάστηκαν για Πυρετό του Νείλου και βρέθηκαν θετικά, όπως ενημέρωσε η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθως και το ΚΕΛΠΝΟ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα δείγματα προέρχονται από ζώα που βρίσκονται σε εκτροφή στη περιοχή της Αττικής (Εκάλη) και τα οποία εμφανίζουν και κλινικά συμπτώματα. Υπογραμμίζεται πως δεν έχει αναφερθεί προσβολή από τη νόσο σε άνθρωπο στην περιοχή της Αττικής.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω του δείγματος (τσιμπήματος) των απλών κουνουπιών και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί, είτε εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε μικρό ποσοστό (<1%), κυρίως ηλικιωμένων ασθενών, εμφανίζονται επιπλοκές από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Η πρόληψη της νόσου επικεντρώνεται στην προστασία από τα κουνούπια τόσο σε προσωπικό επίπεδο (χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών, σήτες), όσο και σε επίπεδο κοινότητας (συστηματικές κωνωποκτονίες και καθαρισμός λιμναζώντων υδάτων).

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρακολουθεί στενά τα περιστατικά και θα προβαίνει σε ενημέρωση, σε εβδομαδιαία βάση, μέσω της ιστοσελίδας του (www.keelpno.gr).

Kρυφή κάμερα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Λευκάδα!

Ο ιδιοκτήτης είχε συνδέσει τη κάμερα με την τηλεόραση του σπιτιού του!

Kρυφή κάμερα σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Λευκάδα!
Κρυφή κάμερα, καταγραφικό και σκληρό δίσκο βρήκε η Ασφάλεια Λευκάδας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Λευκάδα.

Μετά από καταγγελία ενοικιαστή που βρέθηκε στην Λευκάδα για διακοπές και με παρέμβαση του εισαγγελέα διαπιστώθηκε ότι ο ιδιοκτήτης είχε στήσει ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να καταγράφει τις ιδιωτικές στιγμές των ενοικιαστών του, όπως δημοσιεύει το lefkadapress.gr.

Και όχι μόνο κατέγραφε, αλλά είχε συνδέσει τη κάμερα με την τηλεόραση του σπιτιού του, όπου παρακολουθούσε ζωντανά τους ανύποπτους πελάτες. Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον ανακριτή.

Θερίζει το AIDS στο κέντρο της Αθήνας

Θερίζει το AIDS στο κέντρο της Αθήνας

Έξαρση του ιού HIV κατά 580%
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για τη μετάδοση του AIDS στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας . Έρευνα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καταγράφει πρωτοφανή αύξηση των λοιμώξεων από τον HIV κατά 580% μέσα σε μόλις ένα χρόνο, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές της χώρας. Από τις 9 Ιουνίου τρία κλιμάκια του ΚΕΕΛΜΠΝΟ έχουν εγκατασταθεί στον Βοτανικό και στις πλατείες Αμερικής και Βικτώριας, όπου κάνουν ιατρικές εξετάσεις σε μετανάστες, χρήστες ουσιών και εκδιδόμενα άτομα.

Όπως δηλώνει στην «Espresso» ο Βαγγέλης Λιάπης, γιατρός του τμήματος Παρέμβασης στην Κοινότητα του ΚΕΕΛΠΝΟ και ένας από τους ειδικούς που εργάζονται στον εν λόγω πρόγραμμα, «τα πράγματα είναι χειρότερα απ’ ότι τα περιμέναμε». Όπως επισημαίνει, η έξαρση που παρατηρείται στην HIV λοίμωξη, οφείλεται στην αύξηση της πορνείας και κυρίως, του αριθμού των ατόμων που κάνουν χρήση ενδοφλέβιων ουσιών. Η έξαρση του AIDS αφορά τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαπούς, αλλά η έως τώρα έρευνα έχει δείξει ότι «στη λοίμωξη έχουν επικρατήσει τα εισαγόμενα στελέχη του ιού HIV».

Το χειρότερο είναι ότι ανάλογη είναι και η κατάσταση και σε άλλες μεταδοτικές ασθένειες.«Τα έως τώρα δεδομένα μας δείχνουν ότι υπάρχει έξαρση λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι οι ηπατίτιδες, η φυματίωση, η ψώρα και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», λέει ο Β.Λιάπης.

Για το τσιγάρο...

Η κυβέρνηση πέρα από την οικονομική εξυγίανση, κόβει και το τσιγάρο. Η αντικαπνιστική εκστρατεία, εγκαινιάστηκε με πολιτικές απαγορεύσης των διαφημίσεων, με δυσφημίσεις επί των πωλούμενων προϊόντων, εξοντωτικές αυξήσεις στην φορολογία του καπνού.Για το καλό της υγείας μας, πάντα. Άλλες αυξήσεις που επίσης θα προκαλούσαν καλό στην υγεία μας, όπως στους μισθούς, στον ελεύθερο χρόνο, στους χώρους πρασίνου κ.τ.λ δεν προτάθηκαν από τα κυβερνητικά επιτελεία.
Έτσι φτάσαμε στην πρόσφατη νομοθεσία περί καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Όλα ξεκίνησαν πιλοτικά στο μεγάλο εργαστήριο της Αμερικής πρίν από 2 δεκαετίες. Η αρχή έγινε με τα εστιατ'ορια και τις υπηρεσίες και κορυφώθηκε στην προ ολίγων μηνών απόφαση του Δημάρχου της Νέας Υόρκης για επέκταση της απαγόρευσης σε πάρκα και παραλίες.
Που οφείλεται όμως τα τελαυταία χρόνια η αντικαπνιστική μανία?
Οι συνέπειες του καπνίσματος είναι αρκετά ακριβές για τις ασφαλιστικές εταιρείες και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Για την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, το κόστος νοσηλείας για ασθένεις που αποδίδονται στο κάπνισμα ανέρχεται στα 2 δις ετησίως. Οι φαρμακοβιομηχανίες, η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο μετά την βιομηχανία όπλων, είναι βασικός χρηματοδότης των αντικαπνιστικών εκστρατειών, εκτιμώντας ότι η μείωση του τσιγάρου συνεπάγεται αύξηση της κατανάλωσης των σκευασμάτων υποκατάστατων της νικοτίνης. Παλιότερη έρευνα έχει υπολογιστεί ότι 10 λεπτά διάλειμμα την ημέρα για τσιγάρο μεταφράζονται σε 15 ημέρες πληρωμένης άδειας.
Προφανές επίσης είναι και το δικαίωμα των αντικαπνιστών να μην εισπνέουν τον καπνό των άλλων και να έχουν ισότιμη πρόσβαση στους δημόσιους χώρους. Προφανές είναι όμως και το δικαίωμα των ανθρώπων να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χητήματα που αφορούν την ζωή τους και την υγεία τους. Αν σήμερα διώκονται οι καπνιστές, αύριο θα ακολουθήσουν οι παχύσαρκοι......
Όπως συνέβη και με τα υπόλοιπα μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση, ούτε αυτό φαίνεται να έχει αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα για λογαριασμό της Ένωσης Επαγγελματιών Καπνοπωλών, σύμφωνα με την οποία το 73% των μη καπνιστών συμφωνεί με τον διαχωρισμό των μαγαζιών σε καπνιζίντων και μη, ένας στους τρεις καπνιστές δηλώνει ότι θα βγαίνει λιγότερο αν απαγορευτεί τελείως το κάπνισμα και μόλισ το 4,7% των καπνιστών, θα σταματούσε το τσιγάρο λόγω της απαγόρευσης.