Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Κόρινθος. Επιστρέφουν δύο δίδυμοι κούροι μετά από απόφαση του ΚΑΣ

Την επιστροφή των δύο δίδυμων κούρων -που εντοπίστηκαν τον περασμένο Μάιο σε χέρια αρχαιοκάπηλων-

στην Κόρινθο αποφάσισε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). «Η επιστροφή των δύο κούρων είναι θέμα αρχής» δήλωσε η γενική γραμματέας Πολιτισμού και Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, λίγο πριν τη θετική, ομόφωνη, γνωμοδότηση του ΚΑΣ για το θέμα.

«Τα αγάλματα σώθηκαν. Το μέρος που βρέθηκαν έχει ταυτιστεί. Είναι προφανές ότι ανήκουν στον χώρο που τα δημιούργησε» συνέχισε η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στους δύο δίδυμους κούρους, τα αριστουργήματα της αρχαϊκής εποχής, που βρέθηκαν τον περασμένο Μάιο στα χέρια αρχαιοκαπήλων.

Ένα χρόνο μετά, τα δύο αγάλματα που κείτονται ασφαλή στα εργαστήρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα πάρουν τον δρόμο της επιστροφής για την Κόρινθο.

Πρόκειται για δύο σχεδόν πανομοιότυπους κούρους, ύψους 1,82μ και 1,80 μ., από χοντρόκοκκο νησιώτικο μάρμαρο, όμοιοι ακόμα και στην καταστροφή τους, καθώς και οι δύο έχουν χάσει το δεξί πόδι.

Μια απώλεια όμως που είναι αναστρέψιμη, αφού κατά τη σωστική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την ανεύρεσή τους στη θέση «Κλένια» Κορινθίας, εντοπίστηκαν, εκτός από νεκροταφείο των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, τα δύο σκέλη που έλειπαν.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εισήγηση της Διεύθυνσης Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (ΔΜΕΕΠ), η ΛΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έχει ζητήσει την αποκατάσταση και συντήρηση, καθώς και την έκθεση των δύο κούρων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κορίνθου, όχι μόνο ως μεμονωμένα έργα τέχνης, αλλά και σε συνάφεια με τα υπόλοιπα ανασκαφικά ευρήματα.

Η εισήγηση της ΔΜΕΕΠ ήταν θετική, με το σκεπτικό ότι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο υπάρχουν ήδη αρκετοί κούροι, ενώ η επιστροφή των δύο αγαλμάτων στον τόπο τους θα ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους της Κορίνθου, μιας πόλης που έχει γνωρίσει πολλές φορές τη μάστιγα της αρχαιοκαπηλίας.

10me3

Ρωσία. Ιερέας βοηθά πόρνες να βελτιώσουν τη ζωή τους

Ο Ηγούμενος Yevstafy (Zhakov), εφημέριος της Εκκλησίας της Γεννήσεως του Ιωάννη του Βαπτιστή στο Φρούριο Oreshek της Shlisselburg, στην

περιφέρεια του Λένινγκραντ, φροντίζει τους ανθρώπους του δρόμου.

Συνάντησε ένα κορίτσι στον δρόμο. Σταμάτησε το αυτοκίνητο του ιερέα και θέλησε να προσφέρει τις υπηρεσίες της. Σε αντάλλαγμα, ο πατέρας Yevstafy προσέφερε την βοήθειά του, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘Moskovsky Komsomolets’ .

Στην αρχή, δίνει στα κορίτσια εβδομαδιαίο χαρτζιλίκι με 5-7 χιλιάδες ρούβλια για να μπορέσουν να αγοράσουν οι ίδιες την τροφή τους ακόμη και κάποια αξιοπρεπή ρούχα. Στη συνέχεια προσπαθεί να αναπτύξει το καλό γούστο τους και τα βγάζει έξω για να κοινωνικοποιηθούν.

'Είναι πολύ σημαντικό, αλλιώς μια κοπέλα που νομίζει ότι έχει πέσει χαμηλά και νιώθει ντροπιασμένη, δεν είναι σε θέση να αυξήσει τον αυτοσεβασμό της. Όταν νιώθει ότι αντιμετωπίζεται με σεβασμό, όπως ένα φυσιολογικό άτομο, τότε ξεκινά ελπίζοντας για μια καλύτερη ζωή', εξηγεί ο πατέρας Yevstafy.

Βγάζει έξω τα κορίτσια και τα πηγαίνει σε καφέ - τέχνης, εκθέσεις και μουσεία και ακόμη και σε βραδιές όπερας και τις βοηθά να ξεκινήσουν να μορφώνονται.

Βοήθησε ένα κορίτσι να αγοράσει ένα δωμάτιο - διαμέρισμα οποίο τελικά πωλήθηκε και μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα στο Gatchina, στην Περιφέρεια του Λένινγκραντ. Τώρα εργάζεται σαν πωλήτρια και έχει οικογένεια. Βοήθησε, επίσης, ένα άλλο κορίτσι να εισέλθουν στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Σχεδίασης της Αγίας Πετρούπολης. Μετά την αποφοίτησή της, παντρεύτηκε με επιτυχία και γέννησε ένα γιο.

10me3

Τουρκική σημαία σε εκκλησία της Σαντορίνης απεικονίζει Ολλανδική εφημερίδα



Τουρκική σημαία σε εκκλησία της Σαντορίνης απεικονίζει Ολλανδική εφημερίδα












Με ένα προκλητικό εξώφυλλο, το οποίο απεικονίζει εκκλησία της Σαντορίνης να















φέρει στην κορυφή του τρούλου μία τουρκική σημαία, η εφημερίδα De Pers

, αναφέρει ότι «εν όψει πτώχευσης Τούρκοι επενδυτές βρίσκουν ελκυστικές επενδύσεις στην Ελλάδα».

Στο εν λόγω δημοσίευμα, ο συντάκτης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι εν μέσω της δεινής οικονομικής κατάστασης της χώρας «Τούρκοι επιχειρηματίες ετοιμάζονται να αγοράσουν Ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια, ακόμη και σύνολο νησιών».
«Η ελληνική κυβέρνηση» συνεχίζει το δημοσίευμα θέλει να πουλήσει κρατικές τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μέρος του ΟΤΕ καθώς και τα λιμάνια της χώρας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη και ορισμένους αερολιμένες.
Περιγράφοντας την κατάσταση στην ελληνική πρεσβεία στην Τουρκία, ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει ότι οι Έλληνες διπλωμάτες, «σφουγγαρίζουν τους διαδρόμους αφού τα χρήματα δεν επαρκούν για να συντηρήσουν προσωπικό καθαρισμού».


10me3

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ 'ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ' ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Νέο ραντεβού σήμερα στις 6.00 μ.μ. δίνουν οι «Αγανακτισμένοι» στην πλατεία Συντάγματος, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρία διαρκείας
, καθώς, παρά τη βροχή διανυκτέρευσαν επί τόπου σε σκηνές. Πανευρωπαϊκή συγκέντρωση μέσω facebook διοργανώνεται στις πλατείες όλων...
των μεγάλων πόλεων την Κυριακή.
Στο Facebook, και στη σελίδα των «Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα», συνεχής είναι η ροή δημοσιεύσεων από νέους και νέες που δηλώνουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις.
«Θα τα πούμε και σήμερα εκεί... απόψε θα πάρω και την κατσαρόλα μου και το μπρίκι μου... και τη σφυρίχτρα μου.... απόψε θα ακουστώ πιο δυνατά από χθες...και αύριο ακόμη πιο δυνατά... τώρα πια δεν είμαι μόνη μου να φωνάζω απ' το καναπέ μου... τώρα είμαστε χιλιάδες... είναι πολλά τα ντεσιμπέλ τώρα πια... και όποιος μπορεί ας κλείσει τα αυτιά του να μην ακούει... εγώ θα είμαι εκεί... και σήμερα εγώ... θα είμαι εκεί...» γράφει η Χ.Α.
«Εχτές έχασα την δουλειά μου 2η φορά μέσα σε 1,5 χρόνο. Η απογοήτευση και η απελπισία πλέον είναι καθημερινότητα για μένα... αλλά εγώ είμαι κάθε μέρα εκεί κύριοι κλέφτες!!! Μέχρι να αρχίσετε να σκιάζεστε και να αρχίσετε να ιδρώνετε!!! Δεν έχω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος!!!» αναφέρει ο Α.Τ.

Πανευρωπαϊκή δράση

Ανάλογα μηνύματα νέων, που εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν ένα καλύτερο μέλλον, αντικρίζει κανείς και στη σελίδα που έχει δημιουργηθεί για την «Ευρωπαϊκή Επανάσταση». Οι δημιουργοί της σελίδας, Έλληνες και Ισπανοί, καλούν όλους τους Ευρωπαίους σε μαζικές κινητοποιήσεις την Κυριακή, 29 Μαΐου, στις κεντρικές πλατείες των χωρών τους.
«Ζητάμε πραγματική Δημοκρατία τώρα. Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια πολιτικών και τραπεζιτών. Κατηγορούμε τις οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις για την άσχημη κατάστασή μας και απαιτούμε την απαραίτητη αλλαγή πορείας» Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε. Ας φτιάξουμε μια καλύτερη ζωή, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε, ας αλλάξουμε τα πάντα» αναφέρει η ανακοίνωση στη σελίδα.

10me3

Πεντάχρονο παιδάκι τρυπήθηκε από χρησιμοποιημένη σύριγγα τοξικομανή σε προαύλιο σχολείου!

Ώρες αγωνίας ζει μια ολόκληρη οικογένεια στη Ρόδο ώσπου να εκδοθούν τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων...
στις οποίες υποβλήθηκε το 5χρονο αγοράκι της, που τρυπήθηκε από μεταχειρισμένη σύριγγα με υπολείμματα ναρκωτικών μέσα στο προαύλιο του συγκροτήματος όπου στεγάζεται το σχολείο του!



Ο μικρός μαθητής έπαιζε στην αυλή του 5ου Δημοτικού σχολείου που στεγάζεται στο συγκρότημα του 'Βενετόκλειου', όταν ξαφνικά έβαλε τα κλάματα. Οι δάσκαλοι...

που έτρεξαν να δουν τι είχε πάθει, διαπίστωσαν ότι είχε τρυπηθεί από σύριγγα που είχαν αφήσει τοξικομανείς, αφού είχαν κάνει με αυτήν χρήση ναρκωτικών!



Αμέσως το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε μια σειρά εξετάσεων για ηπατίτιδα και AIDS τα αποτέλεσμα των οποίων δεν έχουν βγει ακόμη. Το περιστατικό επανέφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια το πρόβλημα της έλλειψης φυλάκων από τα σχολικά κτίρια, τα οποία μετατρέπονται τις νύχτες σε στέκια τοξικομανών με όποιους κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τα ίδια τα παιδιά.

10me3

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Μπαμπά γιατί είσαι... Αγανακτισμένος;

Η αλήθεια είναι πως δεν πολυπίστευα στην επιτυχία του εγχειρήματος των «Αγανακτισμένων» και κακώς δε συνέβαλλα κι εγώ στην ιντερνετική διάδοση για τη συγκέντρωση, κάνοντας μόνο μια μικρή αναφορά στη χθεσινή ανάρτηση. Χαίρομαι πάρα πολύ που διαψεύστηκα. Να που οι Ισπανοί μάς ξύπνησαν και σίγουρα θα αισθάνονται ωραία για την άμεση αντίδρασή μας.

Δε με ενδιαφέρει πού θα οδηγήσει αυτό, δε με νοιάζει αν πετύχει ή όχι, δε με ενοχλεί καθόλου που ακόμα και τώρα υπάρχει κόσμος που στέκεται αρνητικά απέναντι του, το θέμα είναι πως έστω για λίγο, κάτι κινήθηκε.

Χθες είδαμε την πιο όμορφη συγκέντρωση, την πιο ειρηνική και την πιο… εύκολη. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία…








DR SEENG

Λαοθάλασσα αγανακτισμένων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα


Περισσότεροι από 20.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη πλατεία Συντάγματος, ανταποκρινόμενοι στο διαδικτυακό κάλεσμα, για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κρίση και την ακολουθούμενη πολιτική. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε άλλες πόλεις της χώρας (πάνω από 5.000 διαδηλωτές στη Θεσσαλονίκη, 7.000 στην Πάτρα και 2.000 στο Βόλο).

Κύριο και κοινό γνώρισμα των διαδηλώσεων, ο ειρηνικός τους χαρακτήρας και η πλήρης απουσία κομματικών διαχωρισμών. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, ο σταθμός του Μετρό λειτουργούσε κανονικά, όπως και πολλά από τα καταστήματα της περιοχής.

Κυριάρχησαν συνθήματα κατά των πολιτικών και των μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του Μνημονίου ((«Ψεύτες - Κλέφτες», «Πουλάτε, πουλάτε. Ξύλο που θα φάτε»), όπως και συνθήματα απάντηση στους «Los Indignados» της Ισπανίας («Ξυπνήσαμε! Τι ώρα είναι; Ώρα να φεύγουν» ήταν η απάντηση στο σύνθημα των Ισπανών διαδηλωτών ««Σιγά, να μη ξυπνήσουμε τους Έλληνες»).

Οι δρόμοι γύρω από την πλατεία Συντάγματος άνοιξαν νωρίς το πρωί, ωστόσο οι αγανακτισμένοι πολίτες ανανέωσαν το ραντεβού τους για το απόγευμα στις 6.00.


naftemporiki

Μία γυναίκα από την Αργεντινή θα γέμιζε τη Θεσσαλονίκη με κοκαΐνη

http://www.newsit.gr/files/Image/00-deyt/resized/dapedo_473_355.jpg
Τα ναρκωτικά ήταν κρυμμένα σε κοντέινερ που περιείχε ξυλεία δαπέδου...


Μία γυναίκα από την Αργεντινή, γνωστή στην πατρίδα της σε υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, είναι αυτή, που σύμφωνα με τις ελληνικές διωκτικές αρχές, οργάνωσε τη μεταφορά από την Παραγουάη ποσότητας 292 κιλών κοκαΐνης, που εντοπίστηκε προ μηνός στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και οδήγησε στην εξάρθρωση 9μελούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.

Η συγκεκριμένα γυναίκα συνελήφθη ....
νωρίς το απόγευμα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, μαζί με δύο συμπατριώτες της, εκ των «εγκεφάλων» του κυκλώματος, τρεις Έλληνες, δύο Αλβανούς κι έναν Κύπριο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Η σύλληψή τους έγινε έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και του Γραφείου Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) Αθηνών της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προϊσταμένου της Δίωξης Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, Γιώργου Παπαδόπουλου, το συγκεκριμένο κύκλωμα σκόπευε να διοχετεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά την ποσότητα της κοκαΐνης, που θεωρείται από τις μεγαλύτερες που κατασχέθηκαν στη χώρα μας και η συνολική αξία της οποίας, εκτιμάται, ότι αγγίζει τα 12 εκατ. ευρώ.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος άρχισε μετά την άφιξη -προ μηνός- στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ενός κοντέινερ από την Παραγουάη, που ανάμεσα σε εμπόρευμα με ξυλεία δαπέδου περιείχε την εν λόγω ποσότητα κοκαΐνης. «Σε δύο από τις δέκα παλέτες του εμπορεύματος βρισκόταν ποσότητα 292,8 κιλά κοκαΐνης. Το εμπόρευμα υποτίθεται ότι είχε ως παραλήπτη μία ανύπαρκτη εταιρία στη Βουλγαρία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Τα ναρκωτικά επρόκειτο να διοχετευτούν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ κάποια ποσότητα θα έμενε στην Ελλάδα».

Όπως έγινε γνωστό, οι δύο Αλβανοί -εκ των οποίων ο ένας διέμενε μόνιμα στην Ισπανία- επρόκειτο να αγοράσουν από τους Αργεντινούς τα ναρκωτικά, ενώ οι Έλληνες κι ο Κύπριος είχαν διαμεσολαβητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον εκτελωνισμό του φορτίου και τη γενικότερη διαχείρισή του στα όρια της ελληνικής επικράτειας. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλος, οι περισσότεροι συλληφθέντες παρακολουθούνταν κι από διωκτικές αρχές της αλλοδαπής ως ύποπτοι διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι διωκτικές αρχές εντόπισαν τραπεζικό λογαριασμό στην Παραγουάη όπου επρόκειτο να κατατεθούν χρήματα για την αγορά των ναρκωτικών.

10me3

ΣΟΚ: Έφτιαξαν κουμπαράδες από αληθινά γουρουνάκια

image













Κουμπαράδες-γουρουνάκια φτιαγμένους όχι από πηλό ή πορσελάνη...

(όπως συνηθίζεται αιώνες τώρα) αλλά από πραγματικά βαλσαμωμένα γουρουνάκια πουλάει γνωστός ιστότοπος, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων μεταξύ των φιλοζωικών οργανώσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, πρόκειται για χοιρίδια τα οποία πέθαναν από φυσικά αίτια και εν συνεχεία, βαλσαμώθηκαν, προτού υποστούν ειδική επεξεργασία κουμπαροποίησης (διαδικασία για την οποία χρειάζονται από έξι έως 12 μήνες). Όσο για την τιμή κάθε «γουρουνιού», αυτή μάλλον απαιτεί χρόνια αποταμίευσης καθώς ανέρχεται σε... 4.000 δολ. (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα αποστολής).

Δεδομένου του υψηλού κόστους, δεν είναι να απορεί κανείς που μέχρι στιγμής δεν έχει πουληθεί ούτε ένας κουμπαράς. Οι φιλοζωικές οργανώσεις από τη μεριά τους, αντιδρούν καταγγέλλοντας πως τέτοιου είδους προϊόντα «ευτελίζουν τη ζωή» ενώ εκφράζουν αμφιβολίες και για τα «φυσικά αίτια» θανάτου των ζώων.

10me3

«Έφυγε» ο πολυβραβευμένος ποιητής Γιάννης Βαρβέρης

http://static.doldigital.net/webstatic/86337EAC33C9AAF5CFDC8080E763E733.jpg














Στα 56 του χρόνια και από ανακοπή καρδιάς έφυγε από τη ζωή ξαφνικά, το βράδυ της Τετάρτης...
ο ποιητής Γιάννης Βαρβέρης.

Ο Γιάννης Βαρβέρης σπούδασε νομικά, εξέδωσε έντεκα βιβλία ποίησης, καθώς και μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας και αττικής κωμωδίας.

Το 1976 ξεκίνησε να γράφει κριτική θεάτρου και τα κείμενά του έχουν συγκεντρωθεί σε έξι τόμους.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε ανθολογίες στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα γερμανικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά και στα ρουμάνικα.

Στα αγγλικά έχει μεταφραστεί από τον Φίλιπ Ραμπ το βιβλίο του «Ο κύριος Φογκ» και στα σερβικά μια επιλογή ποιημάτων του με τον τίτλο «Η πόλη και ο Θάνατος».

Το 1996 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Κριτικής - Δοκιμίου. Το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Καβάφη για την ποιητική συλλογή «Ποιήματα 1975-1996» (Κέδρος, 2000).

Το 2002 του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης του περιοδικού «Διαβάζω» για την ποιητική συλλογή «Στα ξένα» (Κέδρος, 2001), ενώ το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

10me3

Πατριώτες

Επειδή μόνο για το 2010 διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή της αστρονομικής τάξεως των πέντε δισεκατομμυρίων euros. Επειδή αυτό το παχουλό πακέτο ήταν αρκετό να φρακάρει προσωρινά την μαύρη τρύπα. Επειδή έχουν εισπραχτεί μόλις πεντακόσια εκατομμύρια. Επειδή πλήθος εφοριακών είναι ξεπουλημένοι. Επειδή οι προιστάμενοι των υπηρεσιών είναι ακατάλληλοι και διεφθαρμένοι. Και επειδή αρκετοί μεγαλοφοροφυγάδες είναι με το σύστημα βολεμένοι.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι πρωθυπουργικές εκκλήσεις περί πατριωτισμού είναι λόγια του αέρα και της αγοραίας τηλεοπτικής επικοινωνίας. Αυτός επέλεξε να πριονίσει τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μισθωτούς. Να μαστιγώσει τους ανυπεράσπιστους και νομοταγείς. Αυτούς που θέλουν δεν θέλουν πληρώνουν από το υστέρημά τους την σάπια κρατική μηχανή. Αυτός επέλεξε τον Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος με την σειρά του επί είκοσι μήνες δεν κατάφερε να αλλάξει και να επαναφέρει σε κανονική λειτουργία τον μηχανισμό της εφορίας. Από εκεί, από το οικονομικό επιτελείο κατασκευάζεται η κρεμάλα και μπαίνουν τα καρφιά στο φέρετρο που θα χώσει την χώρα βαθιά στο χώμα.

Γιατί αντί από τους πρώτους μήνες να αποκρατικοποιήσουν μελετημένα ένα μέρος της Δημόσιας περιουσίας , τώρα καταφεύγουν στο πάρτα όλα και στο ξεπούλημα ακόμα και του αέρα. Αντί να κόψουν τα ποδάρια των προνομιούχων του Δημοσίου και να συμμαζέψουν το πάρτι που οργιάζει σε κάμποσες υπηρεσίες, όπως λόγου χάριν στην ΕΡΤ, εξακολουθούν να πορεύονται με τα ίδια μέτρα αρπάζοντας από τα πορτοφόλια του κοσμάκη τις τελευταίες του πενταροδεκάρες. Επί της ουσίας τίποτα δεν άλλαξε. Εκτεταμένη φοροδιαφυγή όπως πριν. Ακρίβεια ανεξέλεγκτη όπως πριν. Και η μηχανή του Δημοσίου ξεχαρβαλωμένη όπως πριν. Πεθαίνουμε σαν χώρα προκειμένου να μην αγγίξουμε τους πελάτες τους οποίους εξακολουθούμε να ταίζουμε όπως πριν. Οι τελευταίοι που δικαιούνται να μιλάνε για πατριωτισμό είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί. Ακατάλληλοι και κατώτεροι των περιστάσεων όπως στην Μικρασιατική καταστροφή!


tovima

Βρέθηκε η σορός του Μέγα Αλέξανδρου;

Bookmark and Share
Βρέθηκε η σωρός του Μέγα Αλέξανδρου;
Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μεγάλος αυτός αρχαίος Έλληνας στρατηλάτης, είναι σίγουρα μια από τις πιο γνώριμες προσωπικότητες της αρχαιότητας. Στην Ελλάδα είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που ένωσε τα διάφορα ελληνικά φύλα και μέσα από τις κατακτήσεις του μετέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό σε ένα μεγάλο τμήμα του τότε γνωστού κόσμου. Στην Περσία είναι γνωστός ως ο μεγάλος αντίπαλος. Σε χώρες από όπου πέρασε ή και δεν πέρασε λένε ιστορίες και θρύλους γι’ αυτόν. Στα βάθη της κεντρικής Ασίας υπάρχουν φυλές που ακόμη και σήμερα θεωρούν εαυτούς απόγονους του Αλέξανδρου και των στρατιωτών του. Σε όλους αυτούς του θρύλους και τις ιστορίες σχετικά με τον Αλέξανδρο ήρθε πρόσφατα να προστεθεί και μια ακόμη. Ο Βρετανός μελετητής Andrew Chugg υποστηρίζει πως έχει εντοπίσει τη σορό του Αλέξανδρου. Η περιγραφή των γεγονότων που εξιστορεί από την μια φαίνονται να ακολουθούν κάποια λογική, από την άλλη μοιάζουν με παραμύθι. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Το 334 π.Χ. αφού ο Αλέξανδρος εδραίωσε την κυριαρχία του στην Ελλάδα, ξεκίνησε την εκστρατεία του ενάντια στην Περσική Αυτοκρατορία. Μετά από αλλεπάλληλες νίκες έφτασε στην Ινδία όπου νίκησε τον Πόρο στη μάχη του Υδάσπη το 326 π.Χ.Η αυτοκρατορία του Μέγα Αλέξανδρου; Στόχος του ήταν να συνεχίσει τις εκστρατείες αλλά οι στρατιώτες του αρνήθηκαν. Ο Αλέξανδρος δέχτηκε και ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής. Αφού οργάνωσε την αυτοκρατορία σταμάτησε στη Βαβυλώνα και άρχισε να καταστρώνει σχέδια για την κατάκτηση της Αραβικής Χερσονήσου. Δεν πρόλαβε όμως να τα εκπληρώσει. Στις 10/11 Ιουνίου του 323 π.Χ., λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει την νέα εκστρατεία του, πέθανε. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα από τι. Η πιο πιθανή εκδοχή είναι να πέθανε από ελονοσία. Λίγο πριν πεθάνει είχε οδηγήσει μια ανιχνευτική αποστολή σε παραποτάμους του Ευφράτη με ελώδεις περιοχές γεμάτες κουνούπια.
Το σώμα του Αλέξανδρου ταριχεύθηκε και φαίνεται πως σκοπός των υπασπιστών του, ή τελευταία του επιθυμία, ήταν να θαφτεί στη Μακεδονία ποτέ όπως δεν έφτασε εκεί. Με τον θάνατο του ξέσπασαν διαμάχες ανάμεσα στους αξιωματικούς του για την διαδοχή. Ο Πτολεμαίος, ένας από τους στενότερους φίλους του Αλέξανδρου, πήρε την Αίγυπτο και μαζί το σώμα του Αλέξανδρου το οποίο μετέφερε στην Μέμφιδα. Αργότερα, ο γιος του Πτολεμαίου, Πτολεμαίος Β’ έχτισε ένα ένδοξο μαυσωλείο στην Αλεξάνδρεια και μετέφερε την σορό του Αλέξανδρου εκεί.
Στην Αλεξάνδρεια η σορός έμεινε με βεβαιότητα για τους επόμενους περίπου έξι αιώνες και έγινε αντικείμενο μεγάλων τιμών. Φημισμένοι Ρωμαίοι όπως ο Πομπήιος, ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Αύγουστος Καίσαρας επισκέφθηκαν το μαυσωλείο για να αποδώσουν τιμή στον μεγάλο στρατηλάτη. Όποιος επιφανής Ρωμαίος ή άλλος επισκεπτόταν την Αλεξάνδρεια, σχεδόν με βεβαιότητα πήγαινε και στο μαυσωλείο του Αλέξανδρου. Το 215 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Καρακάλα έκλεισε τον τάφο για το κοινό.
Τα ίχνη του μαυσωλείου γίνονται ισχνά προς το τέλους του 3ου αν και μια αναφορά του Πατριάρχη Γεώργιου που χρονολογείται στο 361 μ.Χ. φαίνεται να υπονοεί ότι το μαυσωλείο ήταν ακόμη ακέραιο. Το 365 μ.Χ. η Αλεξάνδρεια γνώρισε ένα μεγάλο σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι φαίνεται πως κατέστρεψε το μαυσωλείο. Προς το τέλος του αιώνα υπάρχει αναφορά ότι το σώμα του Αλέξανδρου ήταν ακόμη εκεί. Λίγο αργότερα όμως ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι οι Αλεξάνδρειοι δεν γνώριζαν που βρίσκεται ο τάφος. Το ίδιο λέει και ο Θεοδώρητος λίγες δεκαετίες μετέπειτα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι η σορός του Αλέξανδρου χάθηκε γύρω στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ.
Τι απέγινε; Πολλοί νομίζουν ότι όταν η Αυτοκρατορία έγινε Χριστιανική, οι Χριστιανοί καταλήφθηκαν από καταστρεπτική μανία και κατέστρεψαν πάμπολλα έργα τέχνης, κτίρια κλπ. Γιατί όχι λοιπόν και το σώμα του Αλέξανδρου. Ο James Hannam όμως έχει αποδείξει με προσεκτική μελέτη των πηγών ότι τα περί καταστροφών από Χριστιανούς είναι ένας μεγάλος μύθος, δυστυχώς συχνά αναμασούμενος. Αν το σώμα λοιπόν δεν καταστράφηκε, τι απέγινε; Το πιθανότερο είναι ότι με την εδραίωση του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο προσκυνήματα στον τάφο του Αλέξανδρου δεν θεωρούνταν πλέον πρέποντα και έτσι το σώμα του ίσως αποθηκεύτηκε σε κάποια κρύπτη μέσα ή κοντά στο κατεστραμμένο πλέον μαυσωλείο.
Η ιστορία θα μπορούσε να τελειώσει εδώ, όμως έχει και συνέχεια και μάλιστα εντυπωσιακή. Λίγο μετά την εξαφάνιση της σορού του Αλέξανδρου εμφανίζεται μια άλλη σορός, η σορός του Ευαγγελιστή Μάρκου. Είναι η εποχή που οι Χριστιανοί, σε συνέχιση αρχαίων παγανιστικών προτύπων, αρχίζουν να αποδίδουν τιμές σε λείψανα και σορούς αγίων ανθρώπων. Κάθε πόλη "έπρεπε" πλέον να έχει το λείψανο της και για την Αλεξάνδρεια το πιο κατάλληλο ήταν αυτό του Ευαγγελιστή Μάρκου, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εδραίωση των πρώτων Χριστιανικών εκκλησιών της πόλης. Υπήρχε όμως ένα διπλό πρόβλημα. Πρώτον, σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες πηγές, ο Ευαγγελιστής Μάρκος μαρτύρησε στην Αλεξάνδρεια το 68 μ.Χ. και οι ειδωλολάτρες έκαψαν κατόπιν το σώμα του. Δεύτερον, ακόμη και αν δεν το είχαν κάψει είναι γνωστό ότι οι Χριστιανοί δεν ταρίχευαν τους νεκρούς. Οπότε λοιπόν η σορός του "Μάρκου" αποκλείεται να ήταν η πραγματική σορός του Ευαγγελιστή Μάρκου. Τότε λοιπόν ποιανού ήταν;
Η Αίγυπτος βέβαια δεν έχει έλλειψη από ταριχευμένα σώματα. Τις περισσότερες φορές όμως αυτά είναι καλά κρυμμένα σε τάφους και είναι απίθανο οι Χριστιανοί να άρχισαν τις συλήσεις τάφων για να βρουν μια σορό. Είναι πολύ πιθανότερο να βρήκαν τυχαία, ή εν γνώση την καλοδιατηρημένη σορό του Αλέξανδρου με το λευκό δέρμα και τα ξανθά μαλλιά και να την "βάφτισαν" Ευαγγελιστής Μάρκος. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποδειχθεί και παραμένει μια εικασία. Το σίγουρο είναι ότι η σορός του Αλέξανδρου χάνεται από την ιστορία στα τέλη του 4ου αιώνα και πολύ σύντομα εμφανίζεται η σορός του Ευαγγελιστή Μάρκου που δεν μπορεί να ήταν όμως του Ευαγγελιστή Μάρκου. Δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι, αλλά είναι πολύ πιθανό οι δυο σοροί να είναι στην πραγματικότητα μια, αυτή του Αλέξανδρου.
Εκκλησία του Άγιου Μάρκου στη ΒενετίαΗ σορός του "Μάρκου" έμεινε στην Αλεξάνδρεια για περίπου 400 χρόνια. Το 827 μ.Χ. δυο έμποροι από την Βενετία μετέφεραν το σώμα στη Βενετία όπου και παραμένει μέχρι σήμερα σε μια κρύπτη στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου. Υπάρχει λοιπόν μια σοβαρή πιθανότητα η σορός στην κρύπτη της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου να είναι αυτή του Αλέξανδρου. Αν έχεις επισκεφθεί την Βενετία και την εκκλησία του Αγίου Μάρκου τότε ίσως να ήσουν σε απόσταση αναπνοής από τον μεγάλο αρχαίο στρατηλάτη χωρίς να το ξέρεις!
Υπάρχει τρόπος να μάθουμε αν αυτό το σενάριο αληθεύει; Ναι και όχι. Επιστημονικά, ναι. Μια προσεκτική μελέτη θα μπορούσε να επιβεβαίωση την ταυτότητα καθώς γνωρίζουμε για τραυματισμούς και άλλα χαρακτηριστικά του. Στην πραγματικότητα μάλλον όχι. Η Καθολική Εκκλησία αρνείται να δώσει άδεια για να γίνει μια τέτοια μελέτη με το σκεπτικό ότι η σορός είχε εξεταστεί οπτικά το 1815 και 1835 όχι βέβαια με σκοπό να γίνει πιθανή ταύτιση με τον Αλέξανδρο αλλά για άλλους λόγους. Το μυστήριο λοιπόν για το αν στην Βενετία υπάρχει η σορός του Αλέξανδρου ίσως παραμείνει μυστήριο για αρκετές δεκαετίες ακόμη.
skepsou.gr

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Γιέ μου, άκουσε την ιστορία του αγανακτισμένου πατέρα σου

Γιέ μου, άκουσε την ιστορία του αγανακτισμένου πατέρα σου
 Γιέ μου,
θα σου πω εν ολίγης την ιστορία μου για να γνωρίζεις
. Είμαι 37ετών και στην ζωή μου ποτέ δεν κομματοποιήθηκα. Ψήφισα μια δυο φορές τα κόμματα, αλλά από νωρίς κατάλαβα τι συμβαίνει και απομακρύνθηκα.
Ο πατέρας μου ήταν ο κλασικός Έλληνας δουλευταράς,με τον ιδρώτα του και την ανοικοδόμηση του 80 μας τάισε και μας μεγάλωσε. Αλλά τι να σου κάνει; Δεν είχε βύσμα σε μια εποχή που όλοι βολευόταν με βύσμα.
Έτσι αναγκάστηκα να ζητήσω βύσμα εγώ από τον Θείο μου(κομματόσκυλο βολεμένο)
ήταν η πρώτη μου εμπειρία με το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ και τα βύσματα του ήταν την εποχή του ένδοξου '90 και ήμουν φαντάρος.
"Αν θέλεις καλή μετάθεση μου είπαν πρέπει να ψηφίσεις ΠΑΣΟΚ"
Και το έκανα...και με κορόιδεψαν,εκεί στην εξορία που με έστειλαν ,μου έδωσαν χρόνο να σκεφτώ πως τελικά ούτε πασόκ ούτε νέες δημοκρατίες θα με βοηθήσουν.
Απολύθηκα και βγήκα πάλι στην ζωή και στον αγώνα χωρίς βύσμα !!
Δεν πήγα στο δημόσιο σε αντίθεση με αυτούς που στο γυμνάσιο μας ξεγελούσαν με ένα γλυκό στο ζαχαροπλαστείο
για να πάμε να κολλήσουμε αφίσες της νέας δημοκρατίας την ώρα που αυτοί χειραψιαζόταν με τους "μεγάλους τοπικούς κομματατζήδες".
Δεν λέω γιε μου, η ζωή μου φέρθηκε πολύ καλά ...βρήκα καλή δουλειά(ιδιωτική εταιρία πάντα) και έκανα οικογένεια με σένα και την μάνα σου.
Η μάνα σου , δουλειές του ποδαριού,ΠΑΝΤΑ ΜΑΥΡΑ, αφού κανένας δεν κολλάει ένσημο.
πάντα μαύρα κανα δίωρο περισσότερο δουλειά, γιατί κανένας δεν πληρώνει υπερωρίες.
πάντα διώξιμο στα κλεφτά όταν δεν συμφέρει τον "αφέντη-αφεντικό"
Θα μου πεις ..ρε μπαμπά τόσο ήταν τα πράγματα πριν την κρίση ?
σας εκμεταλευόταν έτσι και πριν την κρίση ?
Θα σου απαντήσω: ΝΑΙ παλικάρι μου , γι αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.
Την ώρα που η Ελλάδα έπαιζε στα χρηματηστήρια και έχτιζε μεζονέτες στα καμμένα δάση , κάποιοι ένοιωθαν στο πετσί τους την κρίση, ενώ ή ζωή ποτέ δεν τους αξίωσε να βγούν από αυτή.
Και φτάσαμε στο σήμερα,
ο θείος σου (από το δικό μου σόι)δουλεύει 2-3 φορές την εβδομάδα(λαμαρινάδικο),κάθεται όλη μέρα σπίτι γιατί δεν έχει λεφτά ούτε για καφέ,άντε τράβα βρες γκόμενα έτσι.
Ο θείος σου (από το σόι της μάνας σου)δουλεύει περιστασιακά σε καλοκαιρινά η χειμερινά μπαρ μπας και μαζέψει κανα φράγκο να παντρευτεί που είναι 6 χρόνια αραβωνιασμένος.
Η μάνα σου δουλεύει σε μαγαζί με ρούχα που έχει πολλή δουλειά,αλλά το αφεντικό επικαλείτε την κρίση και της κόβει μισθό,της προσθέτει ώρες, της μιλάει άσχημα,την έχει συνεχώς στην μπρίζα γιατί η κωλοανεργία θα μας κλείσει το σπίτι και όλα αυτά για 640 ευρώ το μήνα.
Ο άλλος θείος σου βγήκε σε ταμείο ανεργίας γιατί η εταιρία που δούλευε έκλεισε χωρίς να πάρει αποζημίωση,και μόλις την ζήτησε, το αφεντικό του άρχισε να γελάει.Πρέπει να ζήσει 2 παιδιά με ένα ταμείο ανεργίας.
Η θεία σου δουλεύει σε μεγάλο σούπερ μάρκετ και τους είπαν πως αν θέλουν δουλειά θα πρέπει να μετακινούνται 250 χλμ την ημέρα γιατί εκεί είναι το άλλο κατάστημα που έχουν ανάγκες(φυσικά χωρίς έξοδα μετακίνησης η υπερωρίες).
Η γιαγιά σου και ο παππούς σου για το Πάσχα σου έδωσαν μόνο 20 ευρώ γιατί το δώρο από την σύνταξη είναι γελοίο.,
οι παπούδες από το άλλο σόι καθόλου, δεν σου έδωσαν καθόλου με την δικαιολογία πως το ξέχασαν.
Φταιεί όμως ότι κόψανε την αναπηρηκή σύνταξη του παππού σου (σαν να σου λένε δηλαδή με τριπλό by pass βγες να δουλέψεις)
Η δική μου δουλειά πάει καλά ....προς το παρόν ακόμη γιατί πόσο να αντέξει μια καλή εταιρία ?από το 2008 μέχρι σήμερα είναι η κωλοκρίση.Με τα μέτρα που παίρνουν μας ξετινάζουν και εμείς του κοιτάμε απλώς.
Μια φίλη μας ,μιλούσε χθές με την μάνα σου και έκλαιγε που δεν έχουν δουλειά με τον άντρα της και τους έχουν μείνει 20 ευρώ να περάσει την εβδομάδα,χθες ήταν Τρίτη...
Γι αυτό αγόρι μου έψαχνα αυτή την ευκαιρία ...θα είμαι και εγώ με τους αγανακτισμένους της Θεσσαλονίκης.
Χάρηκα και φτερούγησε η ψυχή μου μόλις είδα πως κανένα κόμμα δεν στηρίζει τους "αγανακτησμένους".
Επιτέλους γαμώ την μοίρα μου βρήκα και εγώ έναν χώρο να ανήκω, βρήκα και εγώ φίλους και συνανθρώπους που δεν ανήκουν στα κόμματα και θα βγούνε να το ψωνάξουν.
Αν θα έχει επιτυχία παλικάρι μου η όχι αυτό δεν το γνωρίζω ,και λίγο με νοιάζει κιόλας
αυτό που γνωρίζω όμως ,είναι πως αν στο μέλλον,
αν θα κοιτάξεις αυτά που γράφω θα καταλάβεις και θα είσαι περήφανος για μένα , και δεν θα ντραπείς...
Ο μπαμπάς σου παλικάρι μου ούτε κομματόσκυλο είναι, ούτε καναπέος ...
εύχομαι και εσύ να γίνεις δυνατότερος από μένα.
pameevros

ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ήταν Κυριακή μεσημέρι, όταν η μητέρα μου μου είπε ότι στην Ισπανία συγκεντρώθηκαν σε μια πλατεία και κατασκήνωσαν εκεί το προηγούμενο βράδυ. Συνήθως παρακολουθώ μετά μανίας τις ειδήσεις, αλλά μάλλον το Σαββατοκύριακο κάνω μια άτυπη απεξάρτηση, έτσι για να μπορέσω να περάσω ξένοιαστες ώρες χωρίς να σκέφτομαι και να προβληματίζομαι για το μέλλον…
    Έψαξα, ενημερώθηκα και κατάλαβα ότι αυτοί οι άνθρωποι ζητάνε την πολιτική συμμετοχή των πολιτών μέσω άμεσων καναλιών και είναι ενάντια στη βία. Προτεραιότητες τους είναι αυτές που είναι όλων μας, η ισότητα, η πρόοδος, το δικαίωμα στην απασχόληση τον πολιτισμό κλπ. Και ενώ σκεφτόμουνα τι θα γινόταν αν γινόταν μια αντίστοιχη συγκέντρωση στην Ελλάδα, ξαφνικά μια φίλη μου λέει την Δευτέρα το βράδυ καθώς μιλούσαμε στο msn:

- «Γιατί να μην γίνει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα; Με ποιητές και καλλιτέχνες που να συμμετέχουν; Να δείξουμε οτι έχουμε επίπεδο και ότι επιτέλους έχουμε ξυπνήσει.. Δεν γίνεται με ιστορία τόσων χρόνων, εμείς που ιδρύσαμε τη δημοκρατία να κοιμόμαστε ακόμη..».

Στην αρχή απόρησα… Είπα «και τι θα ζητάμε;».  Αλλά μετά κατάλαβα ότι δεν έχει σημασία τι ΑΚΡΙΒΩΣ ζητάς..  Αυτό που έχει σημασία είναι να ενωθεί ο κόσμος μαζικά... Όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα… Δεν πιστεύω σε πράγματα απίθανα, ούτε σε ουτοπικές λύσεις, αλλά πλέον έχω βαρεθεί πραγματικά τον ωχαδερφισμό όλων μας, και εμού της ίδιας συμπεριλαμβανομένης, ότι δε θα αλλάξει τίποτα σ’ αυτόν τον τόπο… Ε ναι λοιπόν δε θα αλλάξει τίποτα, αν όλοι κάτσουμε στο σπίτι μας σήμερα… Και έτσι θα δικαιώσουμε τους Ισπανούς που φωνάζανε στη διαδήλωση της Δευτέρας «Κάντε ησυχία μην ξυπνήσουμε τους Έλληνες»… Αυτοί ξύπνησαν πριν καν φέρουν το ΔΝΤ μέσα στην πόρτα τους… Εμείς πότε; Ποτέ;;; Αν καταφέρουμε να κάνουμε μια ειρηνική συγκέντρωση θα έχουμε πετύχει το πρώτο πράγμα: την ομαδικότητα. Ίσως λίγο παρακάτω να είναι και η αλλαγή της νοοτροπίας μας… 19.000 άτομα στη Θεσσαλονίκη, 8.000 στην Αθήνα και στις υπόλοιπες πόλεις επίσης… Αν θα έρθουν όλοι; Δεν το ξέρω… Εγώ πάντως θα είμαι εκεί για να το ανακαλύψω… Εσύ;

ΧΡΗΣΙΜΑ LINKS:


Το blog με όλες τις συγκεντρώσεις

To blog των 15Μ στην Ελλάδα:
http://m15-greece.blogspot.com/

Η σελίδα Πραγματικη Δημοκρατία Τώρα-Democracia Real Ya στο facebook
https://www.facebook.com/democracia.grecia

Ο χάρτης με τις συγκεντρώσεις πανελληνίως εδώ:
http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=212817676416621586771.0004a40c920e1ff81f11a&ll=38.991971,20.764847&spn=0.12248,0.271912&t=h&z=12

Και η κάμερα από την πλατεία Συντάγματος που θα εκπέμπει το βράδυ εδώ:
http://www.livestream.com/stopcarteltvgr

Η ισπανική σελίδα των Indignidados στο facebook :
https://www.facebook.com/democraciarealya

H ισπανική ιστοσελίδα τους:
http://www.democraciarealya.es/

Η σελίδα Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα στο facebook:
https://www.facebook.com/pages/%CE%91%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1/210627972310743?ref=ts

Το site του vlavo που συγκέντρωσε όλες τις συγκεντρώσεις: 
http://www.vlavo.org/main/?p=3917

ΠΗΓΗ: http://tokafenedakitisannas.blogspot.com/2011/05/blog-post_25.html

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

greece_in_financial_trouble_741789Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η ανάγκη εθνικοποίησης των κεντρικών τραπεζών, η εμπειρία της Ν. Αφρικής, η τράπεζα της Ελλάδος, τα αποθέματα του χρυσού και ορισμένα συμπεράσματα.

“Καθώς οι πιο σημαντικές συμφωνίες ιδιωτικοποιήσεων υπογράφονται πάντα εν μέσω οικονομικών ή πολιτικών κρίσεων, δεν υπάρχει ποτέ μία σαφής νομοθεσία, ή έστω ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο – η περιρρέουσα ατμόσφαιρα είναι χαοτική, οι τιμές είναι ρευστές και οι συνειδήσεις των πολιτικών ελαστικές..…Μέχρι το 1990, πριν από την «κρίση της τεκίλας» δηλαδή, μόνο μία από τις τράπεζες του Μεξικού ανήκε σε ξένους. Μετά την κρίση όμως, στις αρχές του 2000, είκοσι τέσσερις από τις τριάντα τράπεζες «περιήλθαν» σε ξένα χέρια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αποδείχθηκαν τόσο επικερδείς, ώστε πολλές από τις πολυεθνικές των Η.Π.Α., οι οποίες είχαν «αλώσει» τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έβλεπαν με απληστία τις κρατικές αρμοδιότητες (παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση, αστυνομία, φυλακές κλπ.), ως την επόμενη πηγή για άμεσα κέρδη. Απλούστερα, στόχος τους ήταν η πλήρης αποκρατικοποίηση της εξουσίας, με την εγκατάσταση άβουλων, τυπικών κυβερνήσεων, οι οποίες θα κατευθύνονταν απολυταρχικά από το σκοτεινό παρασκήνιο – ένα θέατρο σκιών”.     

Σκότωσε τα χρυσόψαρα για να μην προδώσουν την ληστεία του!

Σκότωσε τα χρυσόψαρα για να μην προδώσουν την ληστεία του!Ένας 16χρονος ληστής εκτός από τη διάρρηξη που έκανε δηλητηρίασε και τα ψαράκια που βρίσκονταν... μέσα στο ενυδρείο.

Το παράξενο συμβάν διαδραματίστηκε στο Σικάγο και πιο συγκεκριμένα στο Arlington Heights.

Ο 16χρονος μαζί με άλλους δύο ανήλικους μπήκαν σε ένα σπίτι που δεν κατοικείτο καθώς είχε ζημιές από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει μέσα σε αυτό. Οι ανήλικοι άρπαξαν μια κονσόλα παιχνιδιού, CD player, DVD, κοσμήματα, χρηματοκιβώτιο και ένα αεροβόλο.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε μάρτυρες», ήταν τα λόγια του 16χρονου και στη συνέχεια έριξε μέσα στο ενυδρείο τσίλι και μπαχαρικά.

Η αστυνομία εντόπισε τους ανήλικους δράστες με τους δύο από αυτούς να κατηγορούνται για ληστεία ενώ ο 16χρονος ομολόγησε την όχι και τόσο ζωόφιλη πράξη του.

10me3

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Απόλυτη φρίκη στην Αθήνα σε πολυκατοικίες - υπνωτήρια μεταναστών










Σε πολυκατοικίες - υπνωτήρια εκατοντάδες στοιβαγµένοι µετανάστες ζουν σε άθλιες συνθήκες. Εκεί, µαζί µε τα όνειρά τους κοιµάται και η αξιοπρέπεια

Ολα υγρά και σάπια. Περνώντας τις πόρτες τους είναι σαν να κοιτάζεις στα σωθικά της...

πόλης. Οι µυρωδιές της µούχλας και του ιδρώταανακατεύουν το στοµάχι. Κάποτε στέγαζαν οικογένειες ή βιοτεχνίες. Εδώ και τέσσερα χρόνια, όµως, είναι κτίρια του Κέντρου που λειτουργούν ως υπνωτήρια εκατοντάδων ανθρώπων. Από κατάλυµα τηςµιας βραδιάς εξελίχτηκαν σε αποθήκες όσων κόλλησαν εδώ χωρίς χαρτιά, χωρίς προορισµό. Παραδοµένα στην αδιαφορία παραµένουν επικερδή για τους έλληνες ιδιοκτήτες τους. Ακόµα κι αν ρηµάζουν,κάποιος θαπληρώσει για να γείρει στο πάτωµά τους.

Το κτίριο στην οδό Μενάνδρου δεν είναι άγνωστοστις Αρχές. Από το 2008 µέχρι και το 2010 τρεις εκθέσεις της Νοµαρχίας το περιγράφουν ως εστία µόλυνσης: «Μια χωµατερή όπου διαβιούν άνθρωποι και ευµεγέθη τρωκτικά». Την περασµένη εβδοµάδα,έπειτα από επιχείρηση της Αστυνοµίας συνελήφθησαν εκεί δύο άτοµα που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Μανόλη Καντάρη στο Κέντρο της Αθήνας. Παρά τις καταγραφές και τις επεµβάσεις, η σιδερένια εξώπορτά του µένει σήµεραορθάνοιχτη και στους ορόφους του µαζί µε τα όνειρα των ενοίκων του για µια καλύτερη ζωή κοιµάται και η αξιοπρέπεια.

ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ















Ένας αμερικανός τουρίστας σκοτώθηκε από κατολίσθηση, που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι, κοντά στο παλιό λιμάνι της Οίας στη Σαντορίνη. Τραυματίστηκαν επίσης, η γυναίκα και η κόρη του, καθώς και δύο μεξικανοί, που...
βρίσκονταν στο ίδιο σημείο.
Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.
Τα θύματα διέσχιζαν πάνω σε γαϊδουράκια το μονοπάτι στο οποίο σημειώθηκε η κατολίσθηση.
Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 3:20 το μεσημέρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ξαφνικά αποκολλήθηκε ένας μεγάλος βράχος ο οποίος έπεσε σε μονοπάτι και παρέσυρε τους πέντε τουρίστες.
Στην περιοχή έφτασαν εννέα πυροσβέστες με τρία οχήματα, οι οποίοι μετά από προσπάθειες απεγκλώβισαν τη σορό του άτυχου άνδρα.

10me3

Τα νέα μέτρα του 2011

http://s.enet.gr/resources/2011-05/xartonomismata_3-thumb-medium.jpg




Μετάταξη προϊόντων από το 13% του ΦΠΑ στο 23%, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας...
ειδικοί φόροι στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά είναι μερικά μόνο από τα μέτρα του 2011, όπως αποτυπώνονται επισήμως στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.


Tα μέτρα που θα ανακοινωθούν το 2011, ως μέσο εξεύρεσης των 6 δισ. ευρώ που ψάχνει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν:
1)Μείωση συμβασιούχων, αναστολή αυξήσεων, μείωση εφάπαξ και 40ωρο στο Δημόσιο

2)Μετάταξη προϊόντων από το 13% του ΦΠΑ στο 23%, αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας, ειδικοί φόροι στο φυσικό αέριο και τα αναψυκτικά και αλλαγή φορολογίας στο καπνό

3)Μείωση κοινωνικών επιδομάτων, αυστηρότερα κριτήρια σε επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, κλπ,

4)Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης στις υψηλές συντάξεις, ειδική εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, μείωση επικουρικών συντάξεων

5)Εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας στο δημόσιο τομέα και αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό

6)Αύξηση φορολογίας σε σκάφη, πισίνες, πολυτελή Ι.Χ, ακριβά ακίνητα και μείωση απαλλαγών

10me3

Γυναίκα στη Σαουδική Αραβία συνελήφθη... επειδή οδηγούσε

32χρονη σύμβουλος ασφαλείας συστημάτων πληροφορικήςhttp://img.protothema.gr/AA5C6F4776369A9844129C172C5E80FD.jpg
















Την κατηγορία της 'υποκίνησης γυναικών' αντιμετωπίζει μία νεαρή γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία που συνελήφθη επειδή παραβίασε το νόμο ο οποίος απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της.

Η Μάναλ αλ Σαρίφ, 32 ετών, σύμβουλος ασφαλείας συστημάτων πληροφορικής, συνελήφθη το Σάββατο στην πόλη Χομπάρ αφού ανέβασε στον ιστότοπο YouTube ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να οδηγεί.

Αφέθηκε ελεύθερη λίγες ώρες αργότερα, όμως συνελήφθη ξανά από την αστυνομία τα ξημερώματα της Κυριακή, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Αντάν αλ Σάλεχ.

'Κατηγορείται ότι υποκίνησε μέσω του Διαδικτύου τις γυναίκες να οδηγήσουν', πρόσθεσε ο αλ Σάλεχ αφού συναντήθηκε με τη νεαρή γυναίκα στη φυλακή, ενώ επεσήμανε ότι θα παραμείνει στη φυλακή για πέντε ημέρες για τις ανάγκες της έρευνας.

Εντωμεταξύ εκστρατεία έχουν ξεκινήσει νεαροί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας από τον βασιλιά Αμπντάλα να επέμβει υπέρ της αλ Σαρίφ, η οποία ανήκει σε μία ομάδα ακτιβιστών που μάχονται για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η ομάδα κάλεσε μέσω του Διαδικτύου τις γυναίκες να διαδηλώσουν με τα αυτοκίνητά τους στις 17 Ιουνίου.

Στο βίντεο που ανάρτησε στο Διαδίκτυο η αλ Σαρίφ δηλώνει ότι 'κανένας νόμος του Ισλάμ δεν απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν', προσθέτοντας ότι την απαγόρευση αυτή έχει επιβάλλει το υπερσυντηρητικό σαουδαραβικό κράτος.

Την προηγούμενη εβδομάδα μία γυναίκα κατάφερε να οδηγεί επί τέσσερις ημέρες στους δρόμους της Τζέντα χωρίς να την συλλάβουν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

10me3

Το μπρόκολο καθαρίζει τους πνεύμονες



Πολλαπλώς ωφέλιμο αποδεικνύεται το μπρόκολο. Εκτός από τη γνωστή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση του το πράσινο λαχανικό φαίνεται από μια νέα μελέτη ότι βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να «καθαρίσει» τους πνεύμονες από βλαβερά βακτήρια.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωσή του ενδέχεται να είναι ωφέλιμη για τους καπνιστές ενώ ένα συστατικό του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή φαρμάκων για την αντιμετώπιση των πνευμονοπαθειών.

Ενίσχυση των «καθαριστών» του οργανισμού

Ενας βασικός παράγοντας που εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων είναι μια ομάδα λευκών αιμοσφαιρίων, τα μακροφάγα κύτταρα, τα οποία αναλαμβάνουν τον ρόλο του «καθαριστή». Τα κύτταρα αυτά απομακρύνουν υπολείμματα και βακτήρια που συγκεντρώνονται στους πνεύμονες και προκαλούν λοιμώξεις.

Αυτό το σύστημα καθαρισμού δεν λειτουργεί σωστά στους καπνιστές και σε όσους πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD) _ πάθηση η οποία αποτελεί ένα συνδυασμό του εμφυσήματος και της βρογχίτιδας.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης με επικεφαλής τον Σιάμ Μπισουάλανακάλυψαν ότι ένα χημικό μονοπάτι των πνευμόνων που εμπλέκεται στην ενεργοποίηση των μακροφάγων, το NRF2, «σβήνεται» από το κάπνισμα. Διαπίστωσαν επίσης ότι η σουλφοραφάνη, μια φυτική χημική ουσία που απελευθερώνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά με τη μάσηση, μπορεί να αποκαταστήσει το συγκεκριμένο μονοπάτι.

Η αναγέννηση των κυττάρων

Για να διεξαγάγουν τη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Translational Medicine», οι ερευνητές συνέλεξαν αρχικά ελαττωματικά μακροφάγα κύτταρα από τους πνεύμονες 43 ασθενών με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και τα έφεραν «αντιμέτωπα» με δυο βακτηριακά στελέχη τα οποία προκαλούν ορισμένες από τις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις που συνδέονται με τη συγκεκριμένη πάθηση.

Ενώ το χημικό μονοπάτι NRF2 ήταν ανενεργό στα ελαττωματικά κύτταρα, με την παρουσία της σουλφοραφάνης η λειτουργία του ενισχυόταν και τα μακροφάγα κύτταρα αποκτούσαν ξανά την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να καταστρέφουν τα βλαβερά βακτήρια.

Στη συνέχεια οι ερευνητές υπέβαλαν μια ομάδα ποντικών σε καπνό τσιγάρου επί μια εβδομάδα και μια άλλη επί έξι μήνες. Και οι δυο ομάδες εμφάνισαν αυξημένες αποικίες βακτηρίων στους πνεύμονες, ανάλογες με αυτές που προκαλούνται από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Χορηγώντας στους ποντικούς σουλφοραφάνη διαπίστωσαν ότι η απομάκρυνση των βακτηρίων ενισχυόταν. Αντί να οδηγεί στην παραγωγή περισσότερων μακροφάγων, η ουσία φαινόταν να βελτιώνει τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων κυττάρων.

Ευεργετικό ένζυμο

Η σουλφοραφάνη βρίσκεται στο μπρόκολο σε πρόδρομη μορφή και μετατρέπεται στην ενεργό ένωση από ένζυμα που υπάρχουν στο σάλιο και στη χλωρίδα του εντέρου, όπως εξήγησε ο Κρίστοφερ Χάρβεϊ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Τα επίπεδα του ενζύμου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, γι’ αυτό και οι ειδικοί δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμη για μια συγκεκριμένη δόση σουλφοραφάνης που θα μπορούσε να καταναλώνει κάποιος ώστε να έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα. Ο ερευνητής τόνισε ότι απαιτούνται πλέον περαιτέρω έρευνες σε ανθρώπους προκειμένου να διαπιστωθούν τα οφέλη που μπορεί να έχει μια διατροφή πλούσια σε σουλφοραφάνη για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η ερευνητική ομάδα έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές δεύτερης φάσης σε ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια προκειμένου να εξετάσει αν η ουσία βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων τους. Τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το νωρίτερο σε τρία χρόνια. «Πολλές ασθένειες προκαλούν δυσλειτουργία των πνευμόνων ως αποτέλεσμα της αύξησης της παρουσίας των βακτηρίων»«και θα πρέπει να αντιπαραβάλλουμε τη μελέτη και με αυτές». δήλωσε ο κ. Μπισουάλ

10me3

WSJ: Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει το χρέος της Π


Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία δεν θα μπορέσουν «ποτέ μα ποτέ» να αποπληρώσουν το χρέος τους, αναφέρει σε άρθρο του στην Wall Street Journal ο Irwin Stelzer.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος της WSJ, είναι βέβαιο ότι οι χώρες αυτές δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν εγκαίρως το χρέος τους, ενώ είναι πολύ πιθανό να μην το αποπληρώσουν στο σύνολο τους.

Ο ίδιος μάλιστα, αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι η χώρα που έχει δεχτεί τη στήριξη ολόκληρης της Ευρωζώνης ενδέχεται να επιστρέψει στους επενδυτές της περίπου το 25% της αξίας των ομολόγων, ενώ όπως σημειώνει οι ομολογιούχοι διατρέχουν τον κίνδυνο να πληρωθούν σε δραχμές αντί για ευρώ.

Παράλληλα, ο Irwin Stelzer επισημαίνει ότι όποιος όρος κι αν χρησιμοποιηθεί «ανασχεδιασμός», «ήπια αναδιάρθρωση», «εθελοντική αναδιάρθρωση» ή οτιδήποτε άλλο, πρόκειται πάντα περί χρεοκοπίας. «Και αν η μετονομασία της χρεοκοπίας», συμπληρώνει ο ίδιος, «επιτρέπει στις τράπεζες να συνεχίσουν να εμπορεύονται τους ελληνικούς τίτλους στις αναγραφόμενες τιμές τους, ας είναι, αργά η γρήγορα η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί όπως συνέβη και με τις ανήθικες κυβερνήσεις που τώρα βρίσκονται στο έλεος των Ευρωπαίων ευεργετών τους».

Οι ευρωπαϊκές χώρες δημιούργησαν έναν μηχανισμό για την αντιμετώπιση της κρίσης ρευστότητας ενώ οι χώρες αυτές είναι αντιμέτωπες με κρίση φερεγγυότητας, υπογραμμίζει ο Stelzer σημειώνοντας ότι η λανθασμένη διάγνωση της ασθένειας χειροτερεύει την ασθένεια παρατείνοντας την περίοδο μέχρι τη σωστή «διάγνωση».

Η νέα διάγνωση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, συνεχίζει ο αρθρογράφος της WSJ, οι χώρες αυτές είναι αφερέγγυες. Πράγματι, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στους βραχυπρόθεσμους στόχους των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.


http://www.capital.gr/News.asp?id=1200688

Τα 136 επαγγέλματα που ανοίγουν από 2 Ιουλίου...





Τον κατάλογο με τα επαγγέλματα τα οποία θα ανοίξουν από τις 2 Ιουλίου 2011 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.  Φυσικά δεν περιλαμβάνονται επαγγέλματα όπως δικηγόροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι κ.α.

Οι περιορισμοί για τα παρακάτω επαγγέλματα, όπως ο αριθμός των προσώπων, η χορήγηση άδειας, τα γεωγραφικά όρια, οι κατώτατες τιμές και οι ελάχιστες αποστάσεις καταργούνται αυτόματα από τις 2 Ιουλίου, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε άλλη διοικητική πράξη. Οποιοσδήποτε περιορισμός κριθεί ότι πρέπει να διατηρηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θα διευκρινιστεί με Προεδρικό Διάταγμα. Από την ίδια ημερομηνία καταργείται και η απαίτηση έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος και αντικαθίσταται με την απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος, συνοδευόμενης από τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Σε περίπτωση που εντός τριμήνου δεν απαγορευθεί η άσκηση του επαγγέλματος από την αρμόδια αρχή τότε μπορεί να ασκείται ελεύθερα.

Η λίμνη Πλαστήρα: Μια γαλάζια πινελιά σε φόντο πράσινο

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη, και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.

Plastira Lake: The Famous Lake of Thessaly, Greece

Σχηματισμός της λίμνης

Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Η χρηματοδότηση της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. 
Να σημειωθεί ότι πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο αεροδρόμιο, όπου προσγειώθηκε στην Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο.

Σημερινή εικόνα της λίμνης

Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ, μέγιστο πλάτος 4 χλμ, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μέτρα και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 400 MW. 
Τα τελευταία χρόνια έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.
 

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ροζ βίντεο ρυθμίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Σε ανατροπή του πολιτικού χάρτη στην Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσει η παραίτηση έξι ανώτατων στελεχών του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), μετά την δημοσιοποίηση βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο και εξωσυζυγικές περιπτύξεις. Άλλα τρία μέλη του προεδρείου είχαν παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα αρχής γενομένης από τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Ιχτσάν Γιουρντουρούμ.

Το κόμμα των «Γκρίζων Λύκων» βρισκόταν στα όρια του 10% που απαιτεί ο εκλογικός νόμος για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η πιθανότητα να βρεθεί εκτός κοινοβουλίου είναι μεγάλες.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό αποδοχής 45%, ενισχύεται σημαντικά αν το ΜΗΡ δεν εισέλθει στη Βουλή, γεγονός που μπορεί και να ανοίξει στον Τ. Ερντογάν τον δρόμο για την προεδρία της Τουρκίας.

Το ΜΗΡ που είναι το κόμμα των «Γκρίζων Λύκων», δεν μπορεί ούτε να συνεδριάσει, αφού τα δεκαπέντε μέλη του προεδρείου, έχουν παραμείνει μόνο 5 και ουσιαστικά το κόμμα είναι ακέφαλο. Η ιστοσελίδα με τίτλο «Διαφορετικός Εθνικισµός» είχε απειλήσει να δημοσιοποιήσει κι άλλα βίντεο του ιδίου περιεχομένου αν ο ηγέτης του κόμματος Ντεβλέτ Μαχτσελί δεν παραιτούνταν ως τις 18 Μαϊου.

Ο πρόεδρος του κόμματος Μπαχτεσελί, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί, υποστηρίζει ότι πίσω από τις αποκαλύψεις των βίντεο βρίσκεται η κυβέρνηση, έναν ισχυρισμό που ενισχύει το γεγονός ότι αποκαλύψεις προβάλλονται στο διαδίκτυο, από μία ιστοσελίδα που ανήκει σε στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος.

Μεταξύ των παραιτηθέντων είναι και ο Ντενίζ Μπολουκμπασι, μέλος του προεδρείου, διπλωμάτης και στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος υπήρξε θεωρητικός των τουρκικών διεκδικήσεων για το Αιγαίο και των «γκρίζων ζωνών».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι οι αντιπρόεδροι του κόμματος Οσμάν Τσακίρ, Ουμίτ Σαφάκ και Μεχμέτ Εκιτσί, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Τσιχάν Πακατσί και τον δεύτερο γραμματέα Μεχμέτ Ταϊτάκ παραιτήθηκαν από μέλη του κόμματος και υποψήφιοι βουλευτές.

 newssalonika