Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ροζ βίντεο ρυθμίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία

Σε ανατροπή του πολιτικού χάρτη στην Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσει η παραίτηση έξι ανώτατων στελεχών του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), μετά την δημοσιοποίηση βίντεο με ερωτικό περιεχόμενο και εξωσυζυγικές περιπτύξεις. Άλλα τρία μέλη του προεδρείου είχαν παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα αρχής γενομένης από τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Ιχτσάν Γιουρντουρούμ.

Το κόμμα των «Γκρίζων Λύκων» βρισκόταν στα όρια του 10% που απαιτεί ο εκλογικός νόμος για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, όμως μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η πιθανότητα να βρεθεί εκτός κοινοβουλίου είναι μεγάλες.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚ του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που αναμένεται να εξασφαλίσει τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ποσοστό αποδοχής 45%, ενισχύεται σημαντικά αν το ΜΗΡ δεν εισέλθει στη Βουλή, γεγονός που μπορεί και να ανοίξει στον Τ. Ερντογάν τον δρόμο για την προεδρία της Τουρκίας.

Το ΜΗΡ που είναι το κόμμα των «Γκρίζων Λύκων», δεν μπορεί ούτε να συνεδριάσει, αφού τα δεκαπέντε μέλη του προεδρείου, έχουν παραμείνει μόνο 5 και ουσιαστικά το κόμμα είναι ακέφαλο. Η ιστοσελίδα με τίτλο «Διαφορετικός Εθνικισµός» είχε απειλήσει να δημοσιοποιήσει κι άλλα βίντεο του ιδίου περιεχομένου αν ο ηγέτης του κόμματος Ντεβλέτ Μαχτσελί δεν παραιτούνταν ως τις 18 Μαϊου.

Ο πρόεδρος του κόμματος Μπαχτεσελί, ο οποίος αρνήθηκε να παραιτηθεί, υποστηρίζει ότι πίσω από τις αποκαλύψεις των βίντεο βρίσκεται η κυβέρνηση, έναν ισχυρισμό που ενισχύει το γεγονός ότι αποκαλύψεις προβάλλονται στο διαδίκτυο, από μία ιστοσελίδα που ανήκει σε στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος.

Μεταξύ των παραιτηθέντων είναι και ο Ντενίζ Μπολουκμπασι, μέλος του προεδρείου, διπλωμάτης και στέλεχος του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος υπήρξε θεωρητικός των τουρκικών διεκδικήσεων για το Αιγαίο και των «γκρίζων ζωνών».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι οι αντιπρόεδροι του κόμματος Οσμάν Τσακίρ, Ουμίτ Σαφάκ και Μεχμέτ Εκιτσί, μαζί με τον γενικό γραμματέα του Τσιχάν Πακατσί και τον δεύτερο γραμματέα Μεχμέτ Ταϊτάκ παραιτήθηκαν από μέλη του κόμματος και υποψήφιοι βουλευτές.

 newssalonika

Δεν υπάρχουν σχόλια: