Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Ο Παπαδιαμάντης μιλάει για την χρεοκοπία!


papadiamantisΤις ημύνθη περί πάτρης;
Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.
Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλευταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμά τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους! Τότε σ’ εξεθέωναν οι προεστοί κ’ οι «γυφτοχαρατζήδες», τώρα σε «αθεώνουν» οι βουλευταί κ’ οι δήμαρχοι.
Αυτοί που είχαν το λύειν και το δεσμείν εις τα δύο κόμματα, τους έταζαν «φούρνους με καρβέλια», δώσαντες αυτοίς ουχί πλείονας των είκοσι δραχμών μετρητά, απέναντι, καθώς τους είπαν, και παρακινήσαντες αυτούς να εξοδεύσουν κι απ’ τη σακκούλα τους όσα θέλουν άφοβα, διότι θα πληρωθούν μέχρι λεπτού, σύμφωνα με τον λογαριασμόν, ον ήθελαν παρουσιάσουν.
Το τέρας το καλούμενον επιφανής τρέφει την φυγοπονίαν, την θεσιθηρίαν, τον τραμπουκισμόν, τον κουτσαβακισμόν, την εις τους νόμους απείθειαν. Πλάττει αυλήν εξ αχρήστων ανθρώπων, στοιχείων φθοροποιών τα οποία τον περιστοιχίζουσι, παρασίτων τα οποία αποζώσιν εξ αυτού…
Μεταξύ δύο αντιπάλων μετερχομένων την αυτήν διαφθοράν, θα επιτύχει εκείνος όστις ευπρεπέστερον φορεί το προσωπείον κ’ επιδεξιώτερον τον κόθορνον.
Άμυνα περί πάτρης θα ήτο η ευσυνείδητος λειτουργία των θεσμών, η εθνική αγωγή, η χρηστή διοίκησις, η καταπολέμησις του ξένου υλισμού και πιθηκισμού, του διαφθείροντος το φρόνημα και εκφυλίσαντος σήμερον το έθνος, και η πρόληψις της χρεοκοπίας.

Από την εφημερίδα Ακρόπολη το 1896

meapopsi

Τεσσάρων ετών και τρώει για... έξι ανθρώπους !

Η όρεξή της μοιάζει ακόρεστη και όταν δεν της δίνουν φαγητό, κλαίει μέχρι αποπληξίας, κυλιέται στο πάτωμα και τρώει λάσπη...

Με ύψος μόλις ένα μέτρο και βάρος 91 κιλά, η 6χρονη Σουμάν Χατούν από την Ινδία είναι ίσως το παχύτερο κορίτσι στον κόσμο και ζυγίζει όσο πέντε παιδιά της ηλικίας της. Για να την ταΐζουν, οι γονείς της που είναι φτωχοί αγρότες αναγκάζονται να αφήνουν τα άλλα τέσσερα παιδιά τους να πεινάνε!
Η Σουμάν καταβροχθίζει δύο γιγαντιαίο πιάτα ρύζι, δύο βαθιά πιάτα με τηγανητό ψάρι, δύο τηγανητά αυγά και μερικές ομελέτες – και αυτά για μεσημεριανό, μετά από δύο πρωινά γεύματα, με μπισκότα, μπανάνες, ρύζι και αυγά.
Η μητέρα της Μπέλι Μπίμπι δεν είναι σίγουρη ακριβώς πόσο τρώει η κόρη της γιατί αμέσως μετά το μεσημεριανό πηγαίνει ασθμαίνοντας στους γείτονες και ζητιανεύει κι άλλο φαγητό
. «Πεινάει συνέχεια και το μόνο που κάνει είναι να κλαίει. Δεν μου αρέσει να βλέπω την κόρη μου τόσο λυπημένη και για αυτό την ταΐζω. Τι θα έπρεπε να κάνω;», λέει η 32χρονη.
Ο πατέρας της Σουμάν, Τζαλάλ κερδίζει μόλις 14,5 ευρώ την εβδομάδα ως αγρότης, τα οποία ξοδεύει σχεδόν εξ ολοκλήρου για σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει την απληστία της 6χρονης, αφήνοντας συχνά την υπόλοιπη οικογένεια πεινασμένη.
«Το γάλα είναι ακριβό στην Ινδία και δεν μπορούσα να της αγοράζω όσο ήθελε όταν ήταν μικρή. Η μοναδική μου επιλογή ήταν να της δίνω λιωμένους σπόρους με την ελπίδα να χορτάσει. Ίσως φταίω εγώ γιατί έως δύο ετών ζύγιζε μόλις 24 κιλά.», εξηγεί.
Σε μία εβδομάδα, η Σουμάν χλαπακιάζει την εκπληκτική ποσότητα των 14 κιλών ρύζι, οκτώ κιλών πατάτες, οκτώ κιλών ψάρι και περίπου 180 μπανάνες, καθώς και τα αγαπημένα της γλυκά και πίτες με κρέμα.
Το ανησυχητικά παχύσαρκο παιδί καταναλώνει αρκετό φαγητό για να θρέψει μια μέση οικογένεια τεσσάρων ατόμων και πάλι παραπονιέται στους απελπισμένους γονείς του ότι το ξελιγώνουν της πείνας. Δεν αθλείται καθόλου και, όταν περπατήσει για περισσότερο από ένα λεπτό εξαντλείται και καταρρέει στο πάτωμα κάθιδρη. Περνάει ολόκληρη την ημέρα μπροστά στην τηλεόραση ή παρακολουθώντας την 13χρονη αδερφή της που έχει το μισό της βάρος να παίζει στην παιδική χαρά.
«Έχω προσπαθήσει τα πάντα για να ελέγξω την όρεξη της Σουμάν, αλλά κλαίει τόσο πολύ που δεν έχω άλλη επιλογή παρά να υποκύπτω στις απαιτήσεις της. Προσπάθησαν να είμαι αυστηρή, αλλά χτυπιέται στο πάτωμα, την ανοίγει η μύτη από το κλάμα και τρώει λάσπη.», λέει η μητέρα της.
Ο οικογενειακός γιατρός της οικογένειας ο οποίος παρακολουθεί την Σουμάν από τότε που γεννήθηκε, επισημαίνει ότι είναι ώρα πι γονείς να πάρουν το θέμα πραγματικά σοβαρά. «Αν συνεχίσει να τρώει με αυτούς τους ρυθμούς κινδυνεύει πολύ σύντομα να πάθει καρδιακή προσβολή», τονίζει.
Η ημερήσια «δίαιτα» της Σουμάν
Πρωινό αρ. 1 στις 7.00 π. μ. : 20 μπισκότα και 12 μπανάνες
Πρωινό αρ. 2 στις 9.30 π. μ. : δύο πιάτα ρύζι και πέντε αυγά
Δεκατιανό: 15 μπισκότα, 1-2 πακέτα πατατάκια (ή όποιο άλλο σνακ υπάρχει) και 10 μπανάνες
Μεσημεριανό στις 12 μ. μ. : 2 πιάτα ρύζι, 2 βαθιά πιάτα κάρυ με ψάρι και πατάτες, 2 ομελέτες και τουρσί
Απογευματινό: 10 γλυκά, 15 μπισκότα, 10 μπανάνες, 2 πακέτα πατατάκια
Βραδινό: 2 πιάτα ρύζι, 2 βαθιά πιάτα κάρυ με ψάρι και πατάτες και τσάτνεϊ ντομάτας.

ierosagon

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κουκουλοφόροι έκαψαν γυναίκα με μολότοφ στη λαϊκή των Εξαρχείων [ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κουκουλοφόροι έκαψαν γυναίκα με μολότοφ στη λαϊκή των Εξαρχείων [ΒΙΝΤΕΟ]

Το παρακράτος της άκρας δεξιάς και της άκρας «αριστεράς» είναι κοινό και υπηρετεί κοινά συμφέροντα. Το έχουμε γράψει και το λέμε ξανά! Το μαρτυρούν και τα γεγονότα.

Σήμερα το μεσημέρι, μετά τις 12.00, ομάδα κουκουλοφόρων παρακρατικών επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων στην οδό Καλλιδρομίου. Τις έριξαν ακριβώς στην είσοδό του. Λαμπάδιασε με τη μία ο χώρος μπροστά στη σκοπιά και δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Στη συνέχεια, η ίδια συμμορία, δίχως λόγο και αιτία, στη γωνία των οδών Καλλιδρομίου και Χαριλάου Τρικούπη, εν μέσω λαϊκής αγοράς, έριξαν και άλλη μολότοφ σε διερχόμενη μηχανή, αφού πρώτα κατέβασαν με τη βία τον οδηγό της. Από τη δεύτερη επίθεση άρπαξε φωτιά ένας πάγκος με λουλούδια και η άμοιρη γυναίκα που δούλευε εκεί! Δείτε στο βίντεο τη γυναίκα με σοβαρά εγκαύματα από την άνανδρη επίθεση των καθαρμάτων, τις καταστροφές και το χάος που επικρατούσε στην περιοχή, καθώς και μια μαρτυρία:




tsantiri

Εμπρηστική επίθεση στο ΑΤ Εξαρχείων

Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στα Εξάρχεια. Μία ομάδα περίπου 15 κουκουλοφόρων πέταξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην οδό Καλλιδρομίου, με αποτέλεσμα να προκληθεί πυρκαγιά που κατέστρεψε δύο υπηρεσιακά οχήματα, τα οποία ήταν σταθμευμένα στο σημείο, ενώ στις φλόγες παραδόθηκαν και δύο μηχανάκια.

Στη συνέχεια οι δράστες κατευθύνθηκαν προς τη λαϊκή αγορά που στήνεται κάθε Σάββατο στην Καλλιδρομίου και πέταξαν μία βόμβα μολότοφ σε δύο άνδρες της αστυνομίας που επέβαιναν σε μηχανή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά ένας άνδρας και μία γυναίκα.


Σε εξέλιξη βρίσκεται ανρθωποκυνηγητό στους δρόμους γύρω από την Πλατεία Εξαρχείων.

«Ήρθαμε εδώ για να σας κάψουμε!»

Οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούσαν να αντιδράσουν άμεσα, καθώς "πάγωσαν" όταν είδαν τους κουκουλοφόρους να τους απειλούν φωνάζοντας "ήρθαμε εδώ για να σας κάψουμε".


newsbomb

Σοκ μητέρας με λεσβιακά όργια γνωστής παρουσιάστριας

Η αλήθεια πόνεσε τη μητέρα γνωστής παρουσιάστριας που κατά λάθος έπεσε πάνω σε πολύ προσωπική στιγμή της κόρης της, όταν μπήκε στο σπίτι της ξαφνικά.

Το σοκ που υπέστη ήταν τέτοιο μάλιστα που κοιτούσε σαστισμένη για ώρα το θέαμα που αντίκρισε, ενώ η κόρη της προσπαθούσε να την ηρεμήσει .

Η γνωστή και πανέμορφη λοιπόν παρουσιάστρια που τον τελευταίο καιρό έχει απασχολήσει η αλήθεια είναι τη σόου μπίζ αλλά και το τηλεοπτικό κοινό, έχει «συγκεκριμένες» ερωτικές επιλογές τις οποίες βέβαια δεν παραδέχεται, ούτε όμως και μιλάει γι αυτές και ως προσωπικά δεδομένα που είναι δεν μπορεί και κανείς να τις αποκαλύψει.

Αν και τον τελευταίο καιρό συζητείται στα καλλιτεχνικά και όχι μόνο πηγαδάκια η στάχτη που η ίδια προσπαθεί να ρίξει στα μάτια των άλλων με δήθεν δεσμούς και έρωτες φαίνεται δεν κατάφερε να κρατήσει τις ερωτικές επιλογές μόνο για τον εαυτό της.

Σε τρυφερό τετ α τετ λοιπόν με άλλη αιθέρια ύπαρξη την έπιασε η μητέρα της που την επισκέφθηκε ξαφνικά στο σπίτι της, αφού είχε κλειδιά και η ίδια. Η μητέρα της που ζει αρκετά μακριά από το σπίτι της παρουσιάστριας νόμιζε ότι η κόρη της απουσίαζε γιατί συχνά έμενε στο σπίτι του αγαπημένου της. Όμως έπεσε έξω στην εκτίμησή της κι έτσι όταν μπήκε στο σπίτι να της αφήσει διάφορα ψώνια έπεσε πάνω σε ακατάλληλες σκηνές .

ierosagon

Πορνό στο κρησφύγετο του Λάντεν

Πορνογραφικό υλικό ισχυρίζονται ότι βρήκαν οι Αμερικανοί στην έπαυλη, όπου εκτελέστηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Δεν έχει διευκρινιστεί αν το έβλεπε ο ίδιος ο αρχηγός της Αλ Κάιντα ή αν ήξερε ότι υπάρχει

Θα μας τρελάνουν αυτοί οι Αμερικάνοι με τις αποκαλύψεις για τον Οσάμα Μπιν Λαντεν που έρχονται κάθε μέρα στη δημοσιότητα...

Μέτα από το χαρέμι γυναικών, τη μαριχουάνα που καλλιεργούσε στο οικόπεδο του, τα κουνελάκια και τα ραπανάκια στο σπίτι -φρούριο τώρα αποκαλύπτουν άλλο ένα κεφάλαιο "Τα βρόμικα μυστικά του".

Σύμφωνα λοιπόν με πηγή που θέλει να κρατήσει την ανωνυμία της ( άλλη μια) μεγάλος όγκος πορνογραφικού υλικού βρέθηκε στο κρησφύγετο του από τους καταδρομείς που τον σκότωσαν.

Το υλικό που περισυνέλεξαν στο Abbottabad, στο Πακιστάν περιέχει σύγχρονες ηλεκτρονικές βιντεοσκοπήσεις αρκετά εκτεταμένες, σύμφωνα με τις εκμυστηρευτικές ανακαλύψεις στο Reuters.

Ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για το που ακριβώς στο καταφύγιο εντοπίστηκε το υλικό, αλλά ούτε και ποιος το έβλεπε (τον Λαντεν μέχρι τώρα θεωρούσαν ότι έκανε αιμοκάθαρση και ήταν βαρεία άρρωστος).

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι δεν ξέρουν καν, αν ο ίδιος ο τρομοκράτης είχε αποκτήσει αυτό το υλικό ή εάν ο ίδιος το παρακολουθούσε.

Οι πορνοταινίες μεταφέρθηκαν από το καταφύγιο, μαζί με κάποια USB στικ, τα οποία εικάζεται ότι χρησίμευσαν για τη μεταφορά email από και προς τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

ierosagon

Παράξενοι, αστείοι και…ηλίθιοι νόμοι, που έχουν λάβει χώρα ανά τον κόσμο!
















Διαβάζοντας κάποιος μερικούς απ’ τους νόμους που παρατίθενται παρακάτω, το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να γελάσει,
ή στην χειρότερη περίπτωση να χαμογελάσει. Ίσως να αμφιβάλλει κιόλας, για το αν πρόκειται για πραγματικούς νόμους, γιατί με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να διανοηθεί κάποιος την ύπαρξη τέτοιων νόμων και πολύ περισσότερο την εφαρμογή τους.



Οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους...

νόμους είτε έχουν αποσυρθεί πλέον, ή απλά βρίσκονται ξεχασμένοι κι ανενεργοί. Μας θυμίζουν όμως τα ήθη και την νοοτροπία περασμένων αλλά και σύγχρονων εποχών, σε διάφορες χώρες και ίσως θα έπρεπε να τους δούμε και μέσα από το πρίσμα των τότε συνθηκών κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκαν.



Πάρτε μια γεύση…



Ο άνδρας είναι ελεύθερος να χτυπήσει την γυναίκα του με...

δερμάτινη ζώνη, που δεν έχει όμως πλάτος πάνω από 2 ίντσες (5,08 εκατοστά), εκτός κι αν η γυναίκα του δεχτεί να την δείρει με πιο πλατιά.

ΗΠΑ, Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (δημοτικός νόμος)



Δεν επιτρέπεται να δίνεται το όνομα Ναπολέων σε γουρούνια.

Γαλλία



Οι παντρεμένες γυναίκες πρέπει να παίρνουν γραπτή άδεια από τους συζύγους τους για να τοποθετούν στο στόμα τους ψεύτικη οδοντοστοιχία.

ΗΠΑ, Βέρτμοντ



Αν κάποιος έχει πετάξει σκουπίδια στο δρόμο τρεις φορές, η ποινή είναι να καθαρίσει τους δρόμους τις Κυριακές, με μια πινακίδα στην πλάτη που να λέει «Είμαι βρωμιάρης». Επίσης θα αναφέρουν το όνομα του στον τοπικό τύπο.

Σιγκαπούρη



Οι γυναίκες απαγορεύεται να φορούν εσώρουχα.


10me3

Το Χαμομήλι και οι θεραπευτικές ιδιότητές του Chamomilla recutita

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Το Χαμομήλι, ή Χαμοπούλα, (Marticaria Chamemilla) πήρε το όνομα του από το άρωμά του (μήλο του εδάφους) και ο πρώτος που αναφέρει τις ευεργετικές του ιδιότητες είναι ο Ιπποκράτης (460-370 π. Χ.), ο πατέρας της Ιατρικής που το θεωρούσε εμμηναγωγό και φάρμακο κατά της υστερίας. 
Chamomilla recutita.
Είναι μονοετής πόα της οικογένειας των Συνθέτων ή Κομποζίτων (δικοτυλήδονα), η επιστημονική ονομασία του είναι Chamomilla. Η πιο γνωστή ποικιλία του χαμομηλιού που φύεται και ευδοκιμεί στην Μεσόγειο και ιδίως στην Πελοπόννησο, είναι η Chamomilla recutita.

Υπάρχει μεταναστευτική πολιτική στην Ελλάδα;

Η εκπομπή του Παύλου Τσίμα είχε μόλις τελειώσει όταν αποφάσισα να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο. Θέμα της εκπομπής ο φράχτης στον Έβρο. Είχα παρακολουθήσει πλήθος εκπομπών πριν μπω στη διαδικασία να γράψω για τους μετανάστες ή μάλλον για να είμαι ακριβέστερη  για τους λαθρομετανάστες. Ναι ναι ξέρω δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή και στη διαβίωση κι εγώ αυτό πιστεύω, αλλά πριν αρχίσετε να λιθοβολείτε μπείτε στη διαδικασία να διαβάσετε το άρθρο.  Στην πορεία το άρθρο εμπλουτίστηκε με υλικό που προέκυψε με το πέρασμα του χρόνου και την επικαιρότητα που έτρεχε...



"Είναι δύσκολο να γράψεις για ένα θέμα όπως η μετανάστευση. Είναι πολύ εύκολο να περάσεις τα όρια και να κατηγορηθείς ως ρατσιστής ή σοβινιστής ή να λαϊκίσεις.. Δεν έχω μια καθαρή εικόνα τι πρέπει να γίνει, δεν έχω παρωπίδες, αλλά νομίζω πως όλοι συμφωνούμε πως η λύση ΔΕΝ έγκειται στην αυξανόμενη αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας. Η ευθύνη άλλωστε για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, βαραίνει κατά κύριο λόγο τους πολιτικούς της κεντρικής πολιτικής σκηνής, έπειτα την Αστυνομία και τέλος το δήμο. Και θέτω τελευταίο το δήμο, γιατί το πρόβλημα που μαστίζει την Ελλάδα στο συγκεκριμένο θέμα είναι η ανύπαρκτη μεταναστευτική πολιτική. Ας το παραδεχτούμε και πάμε παρακάτω. Η μεταναστευτική πολιτική έπρεπε να είχε σχεδιασθεί από το 1990, όταν άνοιξαν τα σύνορα με την Αλβανία. 'Οχι με την παρεμπόδιση της εισόδου των μεταναστών, αλλά με μια στοιχειώδη μεταναστευτική πολιτική που θα χορηγεί δικαιώματα στους ανθρώπους που διαμένουν στην Ελλάδα πολλά χρόνια, που ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν και έχουν αποκτήσει την ελληνική νοοτροπία.

Ξέρουμε ωστόσο όλοι μας, ότι το πρόβλημα δεν έγκειται μόνο στη χορήγηση των χαρτιών χρόνια διαμενόντων. Κατ' εμε, έγκειται στη λαθραία είσοδο μεταναστών μέσω των θαλάσσιων οδών που εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας δεν μπορούν να φυλαχτούν επαρκώς. Σύμφωνα πάντα και με την εκπομπή Έρευνα και τα όσα αναφέρθηκαν σε αυτή, έχει παρατηρηθεί ότι η είσοδος των λαθρομεταναστών γίνεται πλέον σε μεγαλύτερο ποσοστό μέσω των συνόρων στον Έβρο και όχι μέσω της θάλασσας. Ο λόγος; Πολύ απλός. Η δυνατότητα που δίνεται στους λαθρέμπορους να μην διακινδυνεύουν την ζωή τους, καθώς στην περίπτωση του Έβρου οι μετανάστες περνούν μόνοι τους τα σύνορα, ενώ μέσω της θαλάσσιας οδού η μεταφορά γίνεται με βάρκες στις οποίες επιβαίνουν οι ίδιοι ή μέλη της σπείρας. 


Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Οι γελοιογραφίες του Σαββατοκύριακου!!!





Ενα καταφύγιο για τον «κακό» λύκο

Ενα καταφύγιο για τον «κακό» λύκοΜόλις 600 επιβιώσαντες του άγριου θηλαστικού ζουν σήμερα ελεύθεροι στην ελληνική ύπαιθρο
Περίπου 600 λύκοι ζουν σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο



Eνας ειδικός χώρος για τη φιλοξενία αιχμάλωτων λύκων, οι οποίοι προέρχονται είτε από κατασχέσεις, είτε από ζωολογικούς κήπους, έχει δημιουργηθεί από τον «Αρκτούρο» στην περιοχή Αμυνταίου του νομού Φλώρινας. Εκεί φιλοξενούνται ζώα τα οποία από πολύ μικρή ηλικία είχαν ζήσει σε άμεση εξάρτηση από τον άνθρωπο, άρα δεν γνωρίζουν τους βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης και κατά συνέπεια είναι αδύνατο να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι πρώτοι λύκοι που φιλοξένησε το Περιβαλλοντικό Κέντρο προήλθαν από το Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων της Αίγινας, στο οποίο είχαν καταλήξει μετά το κλείσιμο ζωολογικών κήπων της Αθήνας (Εθνικός Κήπος, Νέα Φιλαδέλφεια). Επειτα μεταφέρθηκαν στο Αμύνταιο και άλλοι λύκοι που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία και κατασχέθηκαν, ζώα που βρέθηκαν τραυματισμένα στη φύση καθώς και λύκοι από τον ζωολογικό κήπο της Φλώρινας. Το «Καταφύγιο του λύκου» φιλοξενεί και ζώα τα οποία γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία.

Δέκα φιλοξενούμενοι

Σήμερα δέκα λύκοι ζουν προφυλαγμένοι σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα ενός φυσικού δάσους βελανιδιάς, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων. Δίπλα στο δάσος λειτουργεί και υποδέχεται επισκέπτες, καθημερινά, το Κέντρο Ενημέρωσης για το λύκο με στόχο την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που κατέχει ο λύκος στη συνείδηση των ανθρώπων.

Στην ελληνική φύση ο «κακός» λύκος επιβιώνει χάρη στην κτηνοτροφία ελεύθερης βοσκής, στους σκουπιδότοπους και στα νεκρά ζώα, καθώς τα άγρια, που αποτελούν τα θηράματά του, σπανίζουν. Οι επιθέσεις αυτού του άγριου σαρκοφάγου θηλαστικού σε αιγοπρόβατα και άλλα κτηνοτροφικά ζώα είναι συχνές. Μάλιστα, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν χάσει ακόμη και 40 ζώα από λύκο. Γι' αυτό συνεχίζεται η θανάτωσή του – αν και η θήρα του απαγορεύεται από το 1992 και το είδος θεωρείται αυστηρά προστατευόμενο – συνήθως με πυροβόλο όπλο, δηλητηριασμένα δολώματα ή παγάνες.

Επιβεβλημένη για τη διατήρηση του πληθυσμού τους, αλλά και την προστασία των κοπαδιών, θεωρείται η αποκατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο των πληθυσμών άγριων οπληφόρων όπως είναι ο αγριόχοιρος, το ζαρκάδι και το αγριόγιδο. Απαραίτητη κρίνεται και η βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων ώστε να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα με τη χρήση ποιμενικών σκύλων, τοποθέτηση ηλεκτροφόρων φρακτών κ.ά

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι επιβιώνουν περίπου 120 αγέλες λύκων, δηλαδή 600 ζώα τα οποία κατανέμονται σε Θράκη, Χαλκιδική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Κεντρική και Νότια Πίνδο, Ρούμελη και ορεινή Ναυπακτία. Από την Πελοπόννησο το είδος εξαφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

prasino-hamomilaki

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

ΙΣΠΑΝΙΑ-Στο «κόκκινο» των 5 εκατομμυρίων η ανεργία

Τα πρόσφατα στοιχεία της Ερευνας για τον Οικονομικά Ενεργό Πληθυσμό (EPA) στην Ισπανία, δείχνουν το βάθος της καπιταλιστικής κρίσης που σημαίνει καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων με πρώτη την εργατική δύναμη. Η ανεργία χτύπησε «κόκκινο» σκαρφαλώνοντας σε ποσοστό - ρεκόρ στην οικονομική ιστορία της Ισπανίας 21,3% που αντιστοιχεί σε σχεδόν 5.000.000 άτομα (συγκεκριμένα 4.910.200). Ωστόσο τα στοιχεία αυτά είναι ακόμα πιο ζοφερά αν πάρει κανείς υπόψη ότι στην αστική στατιστική ένα άτομο που έχει εργαστεί και μόνο μία ώρα τη βδομάδα είναι αρκετό για να ενταχθεί στην κατηγορία των απασχολούμενων. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός μεταξύ σταθερής και επισφαλούς εργασίας. Η έρευνα αυτή πραγματοποιείται μέσω μιας άμεσης συνέντευξης σε ένα δείγμα περίπου 60.000 οικογενειών κάθε τρίμηνο, που επεξεργάζεται το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής, ακολουθώντας τη μεθοδολογία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εργασίας και τα στάνταρ της Eurostat.
Κατά έναν πολύ παράδοξο τρόπο, οι οικονομικοί αναλυτές διαβεβαιώνουν ότι την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η παραπάνω έρευνα, η αγορά εργασίας παρουσίαζε ένα δυναμισμό (!), καθώς το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους υπογράφτηκαν 3,3 εκατομμύρια συμβάσεις, δεν λένε όμως πόσες θέσεις εργασίας απωλέστηκαν ούτε ότι πολλές από τις νέες συμβάσεις είναι ενός μηνός, μιας εβδομάδας, μιας μέρας, μερικών ωρών ή και μίας μόνο ώρας.
Ομως, το κακό δεν περιορίζεται μόνο στον ήδη εφιαλτικό αριθμό των σχεδόν 5 εκατομμυρίων ανέργων. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν τη βαρβαρότητα που βιώνει ο ισπανικός λαός. Πρώτον, είναι η ταχύτητα με την οποία καταστρέφονται θέσεις εργασίας, καθώς μόνο στα τρία χρόνια της κρίσης 2,4 εκατομμύρια βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας. Ενώ, το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο 45% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού αυτής της ηλικίας. Ακόμα, από τους 256.500 εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2011, το 90% (!) από αυτούς είχε ηλικία κάτω των 35 χρόνων. Ενα άλλο εφιαλτικό στοιχείο είναι ότι σε 1.400.000 οικογένειες, όλα ανεξαιρέτως τα μέλη τους βρίσκονται στην ανεργία.
Την ίδια στιγμή μετά από μία περίοδο έντονης επέκτασης των δανείων, τα χρέη πνίγουν τα λαϊκά νοικοκυριά, πολλαπλασιάζονται οι κατασχέσεις σπιτιών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κρίσης του συστήματος με την απάντηση του λαϊκού κινήματος να είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες αφού κυριαρχεί ο εργοδοτικός συνδικαλισμός και ο ρεφορμισμός, που εγκλωβίζουν τους εργαζόμενους σε διαχειριστικές λύσεις στα πλαίσια του συστήματος.

Γ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ - ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 8/5/2011