Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Οικολογικά παιχνίδια...



Όταν θέλουμε να κάνουμε δώρο σε ένα παιδί, τα παιχνίδια είναι πάντα η καλύτερη λύση και οι ευκαιρίες που έχουμε να τους πάρουμε ένα παιχνίδι είναι ατελείωτες. Χριστούγεννα, Πάσχα, γιορτές, γενέθλια, καλός βαθμός στο σχολείο, κίνητρο για να διαβάσουν τα μαθήματά τους. Έρχεται όμως μια στιγμή που στο σπίτι χωράνε μόνο τα παιχνίδια κι έτσι τα περισσότερα καταλήγουν στα σκουπίδια.

How you can "Green" your kids toys
Κι αν η... τσέπη και η επιβάρυνσή της είναι ένα ζήτημα σε περίοδο κρίσης, το θέμα της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με σκουπίδια που προέρχονται από το... παιχνίδι. Κι όμως, οι γονείς μπορούν να κάνουν τα παιδικά παιχνίδια περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον και λιγότερο επικίνδυνα για τα παιδιά, ακολουθώντας τις συμβουλές του διαδικτυακού Environmental News Network.

Ανακύκλωση και Επανάχρηση
 
Για να ενθουσιαστούν τα παιδιά με το νέο τους παιχνίδι, δεν είναι απαραίτητο αυτό να είναι ολοκαίνουργιο. Εκτός από τα μαγαζιά που πουλάνε παιχνίδια από δεύτερο χέρι σε πολύ καλή κατάσταση, μπορούμε να ανταλλάξουμε με φίλους εκείνα που έχουν βαρεθεί τα παιδιά μας. Έτσι, μειώνονται τα υλικά που χρησιμοποιούνται από την βιομηχανία για την κατασκευή καινούργιων παιχνιδιών.
 
.
Επιπλέον, οι γονείς με λίγη φαντασία μπορούν να κάνουν τα ξεχασμένα παιχνίδια να μοιάζουν σαν καινούρια. Βάφοντας με ένα ζωηρό χρώμα τις ξύλινες ή πλαστικές επιφάνειες, τοποθετώντας έναν καινούργιο φιόγκο στο παλιό λούτρινο αρκουδάκι ή αντικαθιστώντας τις ρόδες στο τηλεκατευθυνόμενο αυτοκινητάκι. Ακόμη καλύτερο θα είναι να βάλουν στο παιχνίδι αυτό και τα παιδιά τους, τονώνοντας έτσι, τη δημιουργικότητα τους.
.
Κ
αι μην ξεχνάτε, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν μπορούμε πάντα να χαρίζουμε τα παλιά παιχνίδια ή να τα δίνουμε σε μαγαζιά που θα τα μεταπωλήσουν. Το «όχι παιχνίδια στα σκουπίδια», ας γίνει σύνθημα στο παιδικό δωμάτιο.
 

Βία είναι.....



Βία είναι... να μην μπορείς να σπουδάσεις το παιδί σου γιατί δεν έχεις χρήματα μετά τις περικοπές στο μισθό σου.
Βία είναι... να πεθαίνει ο πατέρας σου γιατί δεν έχεις λεφτά να του βάλεις μια ιδιωτική νοσοκόμα σε ένα διαλυμένο νοσοκομείο.
Βία είναι... να παίρνεις σύνταξη 400 ευρώ και να δίνεις τα 200 ευρώ στο τηλέφωνο, νερό και ρεύμα.
Βία είναι... να βλέπεις το γείτονα σου να ψάχνει στα σκουπίδια για να φάει.
Βία είναι... να σου χρεώνουν την αποτυχία μια πολιτικής που εσύ ποτέ δεν επέλεξες (αφού δεν σε ρώτησαν).
Βία είναι...να σε πετάν στον δρόμο, γιατί ο μισθός σου είναι -μετά από 3 πτυχία- πάνω από 500 ευρώ.
Βία είναι... να σου αλλάζουν τους φορολογικούς κανόνες κάθε μήνα.
Βία είναι... να βλέπεις τους κλέφτες να τρώνε αστακούς ενώ εσύ να ψάχνεις ψιλά στην τσέπη σου για ένα κουλούρι των 50 λεπτών.
Βία είναι... να σου λένε ότι είσαι κοπρίτης ενώ κάνεις 2 εργασίες για να επιβιώσεις.
Και τέλος βία είναι να ξεπουλάν την χώρα σου... και εσύ να πρέπει να κάνεις την πάπια.
Τίποτα δεν είναι μονόδρομος.
Μόνο η ήττα της αδικίας είναι.
Μόνο αυτή...
Γ.Β

Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://apneagr.blogspot.com/2011/05/blog-post_4406.html#ixzz1Lf5ZVmXG

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ποιος είναι αυτός ο θάνατος, μαμά;

Ημερίδα από την παιδαγωγική σχολή του ΑΠΘ

«Η αντιμετώπιση των απωλειών στη ζωή των παιδιών» είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει το ΑΠΘ στις 10 Μαΐου επιχειρώντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Πώς διαχειρίζεται ένα παιδί τον θάνατο και πώς μπορούμε να το βοηθήσουμε;»,  «Ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού στη διαχείριση πένθους των παιδιών στο σχολικό πλαίσιο;».

Τα μικρότερα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται την καθολικότητα του θανάτου και θεωρούν ότι μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις. Επίσης, δεν κατανοούν ότι ο θάνατος δεν είναι αναστρέψιμος και αποδίδουν ζωή στους νεκρούς, τονίζει στην εισήγησή της αναπληρώτριας καθηγήτριας στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ Ζαΐρας Παπαληγούρα,  Ωστόσο, η μη ενήλικη κατανόηση της έννοιας του θανάτου δεν σημαίνει ότι τα μικρά παιδιά δεν υποφέρουν όταν έρχονται αντιμέτωπα με μια απώλεια ενός σημαντικού για εκείνους ανθρώπου, τονίζει.

Συχνά ένα παιδί φαίνεται να μην έχει τραυματιστεί από το συμβάν συνεχίζοντας τη ζωή του όπως και πριν. Αυτό εφησυχάζει τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και την οικογένεια του παιδιού που πιστεύουν ότι «είναι μικρό και θα ξεχάσει», λέει η Τάνια Αναγνωστοπούλου, Ph. D., πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογίας και Υγείας. «Η κλινική εμπειρία δείχνει ότι αυτό το παιδί, σαν ενήλικας πια, θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα με άγχος, κατάθλιψη και άλλες καταστάσεις της ζωής. Όταν πλέον θα αναζητήσει βοήθεια, θα χρειαστούν πολλά χρόνια δουλειάς και μεγάλη προσπάθεια για να βρει την συναισθηματική ισορροπία που χρειάζεται» εξηγεί.

Μαθήματα φιλοζωίας στους μαθητές της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων

Το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε και πολλοί τουρίστες δεν θα επιλέξουν την Ελλάδα για διακοπές, εξαιτίας των πολλών περιστατικών κακοποιήσεων που έχουμε στη χώρα μας. Ευτυχώς κάποιοι φιλόζωοι βλέπουν λίγο μακρύτερα και αποφάσισαν να βοηθήσουν ώστε να μπουν σωστές βάσεις φιλοζωίας για να εκλείψουν τέτοια περιστατικά. 
Μαθητές σχολείων της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές συζητήσεις για τα ζώα συντροφιάς, και όχι μόνο, από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2011. Το όλο εγχείρημα αποτελεί πρωτοβουλία της Βασιλικής Χρήστου που είναι μέλος της Μ.Κ.Ο. «Ζωφόρος» και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών 110 Σωματείων.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε ξεκινήσει πιλοτικά τον Δεκέμβριο του 2010 στην Αμοργό. Μέσα από την αφήγηση και την ζωγραφική, για τους μικρότερους μαθητές και μέσα από τις ομιλίες και τη συζήτηση, για τους μεγαλύτερους, έγινε ενημέρωση για τις ανάγκες των ζώων, τα δικαιώματά τους αλλά και για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, που έχουμε όλοι απέναντί τους. 
Στους μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας έγινε αναφορά στις κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές προεκτάσεις του ζητήματος της κακοποίησης των ζώων και μεταξύ άλλων έγινε και προσπάθεια να καταρριφθούν σχετικοί μύθοι σχετικά με κινδύνους και ασθένειες.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής αποτελεί η δημιουργία γερών βάσεων από τη νεαρή ηλικία για την ανάπτυξη υγιούς και υπεύθυνης στάσης στη σχέση των παιδιών με τα ζώα. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή των μαθητών, οι οποίοι με όρεξη κατέθεσαν τις δικές τους εμπειρίες σχετικά με τα ζώα, και πολλές φορές συνέχιζαν την συζήτηση ακόμα και την ώρα του διαλείμματος, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές. 
Τις παρουσιάσεις παρακολούθησαν συνολικά 1.261 μαθητές και περίπου 50 εκπαιδευτικοί. Η ενημερωτική εκστρατεία πραγματοποιείται με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης. Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας ευελπιστούν ότι θα βρεθούν οι οικονομικοί πόροι ώστε να συνεχιστεί, όχι μόνο στις Κυκλάδες, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα. 
 

Πολυπολιτισμικό ΣΟΚ στο Βέλγιο...Πακιστανικής καταγωγής κοπέλα αρνήθηκε να παντρευτεί τον ξάδερφό της και την σκότωσε η ίδια της η οικογένεια της

http://img.protothema.gr/8369671F9ED4506A78401DD980296C35.jpg













Στη δικαιοσύνη θα οδηγηθούν τα έξι μέλη μιας πακιστανικής οικογένειας, που κατηγορούνται ότι διέπραξαν ένα 'έγκλημα τιμής', δολοφονώντας την 20χρονη κόρη τους διότι αρνήθηκε να παντρευτεί με προξενιό....



Η Σάντια Σέιχ, μία νεαρή Βελγίδα με καταγωγή από το Πακιστάν, στις 22 Οκτωβρίου του 2007 πυροβολήθηκε τρεις φορές από τον 24χρονο αδελφό της Μουντουσάρ, στο πατρικό της σπίτι στο Σαρλερουά, όπου εκλήθη με σκοπό να συμφιλιωθεί με την οικογένεια.

Η νεαρή γυναίκα είχε εγκαταλείψει το πατρικό της για να σπουδάσει στο Σαρλερουά και για να είναι μαζί με τον σύντροφό της Ζαν, έναν Βέλγο συνομήλικό της. Οι γονείς της είχαν προσπαθήσει να τήν παντρέψουν με έναν ξάδελφό της που ζούσε στο Πακιστάν και τον οποίο δεν είχε συναντήσει ποτέ.

Αφού τσακώθηκε με τους γονείς της, η κοπέλα φιλοξενήθηκε από μία φίλη της.

Η δολοφονία της, που χαρακτηρίζεται ως 'έγκλημα τιμής' είχε προκαλέσει σοκ στο Βέλγιο. Μάλιστα, στο Σαρλερουά περίπου 1.800 άτομα είχαν διαδηλώσει για να διαμαρτυρηθούν για την δολοφονία της.

Η οικογένεια είχε αρνηθεί ότι διέταξε την δολοφονία της νεαρής.

Σήμερα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο του Σαρλερουά απεφάνθη ότι έξι μέλη της οικογένειας της Σάντια είχαν σχεδιάσει την δολοφονία της: ο πατέρας, η μητέρα, ο αδελφός, που τελικά τράβηξε και την σκανδάλη, δύο αδελφές και ένας ακόμη αδελφός της.

Η υπόθεση βρίσκεται τώρα στο τμήμα που είναι αρμόδιο για την απαγγελία κατηγοριών και το οποίο θα αποφασίσει την παραπομπή των μελών της οικογένειας ενώπιον ποινικού δικαστηρίου, όπου κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν ακόμη και ποινές ισόβιας κάθειρξης.

10me3

«Σβήνει» το Χαμόγελο του παιδιού














Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Το χαμόγελο του παιδιού», καθώς σύμφωνα με το σημερινό αποθεματικό, θα μπορέσει να λειτουργήσει μόλις ενάμιση μήνα ακόμη.


Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης, Κώστα Γιαννόπουλο παρατηρείται αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών από παιδιά, καθώς και..

αύξηση της πορνείας και της επαιτείας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, ο κ. Γιαννόπουλος καταγγέλλει την ανυπαρξία προγράμματος παιδικής προστασίας στην Ελλάδα.

Στο Χαμόγελο του παιδιού φιλοξενούνται 275 παιδιά, θύματα κακοποίησης που κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς σπίτι, 2.360 ιατρικές μονάδες, ενώ κάθε μήνα στηρίζονται περισσότερα από 3.000 παιδιά και οι οικογένειές τους, που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

10me3

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Το παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας, απο την πλευρά του Λύκου..

H ακόλουθη ιστορία, παρουσιάζει το γνωστό παραμύθι της κοκκινοσκουφίτσας και του λύκου, από μια άλλη οπτική γωνία. Σε κάποια σχολεία, ή και σε διαλέξεις, παραθέτετε με σκοπό να καταπολεμήσει τον ρατσισμό και να αυξήσει την αλληλοκατανόηση μεταξύ των ανθρώπων αλλά και διαφορετικών λαών.
Η ακόλουθη ιστορία, παρουσιάζει το γνωστό αυτό παραμύθι, από την πλευρά του δυσφημισμένου λύκου. Διαβάστε την και βγάλτε τα συμπεράσματα σας..


5 γεωλογικά μυστήρια που δεν γνωρίζατε.














Αν είστε τολμηροί και αγαπάτε τα ταξίδια, τότε σίγουρα θα έχετε δει πολλά μέρη που σας έκαναν εντύπωση. Δείτε όμως μία εντυπωσιακή λίστα με γεωλογικά μυστήρια που ίσως να μην γνωρίζατε ότι υπάρχουν.




1. Danxia Landform (Κίνα)


Αυτό το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο, γνωστό ως « Danxia landform », μπορείτε να το συναντήσετε σε διάφορα σημεία της Κίνας. Το παράδειγμα αυτό βρίσκεται στην επαρχία Danxia και ονομάζεται "Zhangye Gansu" ​​που σημαίνει "ρόδινο σύννεφο". Το μέρος αυτό σχηματίστηκε με την πάροδο του χρόνου λόγω ελάττωσης του κόκκινου ψαμμίτη στα πετρώματα.


2. Great Blue Hole (Belize)


H Μεγάλη Μπλε Τρύπα βρίσκεται περίπου 60 μίλια από την Μπελίζ Σίτι στην Κεντρική Αμερική. Μια μεγάλη, σχεδόν τέλεια κυκλική τρύπα με περίπου ένα τέταρτο του μιλίου (0,4 χλμ.) διάμετρο. Είναι μία από τις πιο εκπληκτικές τοποθεσίες κατάδυσης που υπάρχει στη γη. Η τρύπα έχει βάθος 480 πόδια (145 μ.) που είναι η αιτία του βαθύ μπλε χρώματος.


3. Pamukkale (Τουρκία)



Στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Ιεράπολης βρίσκεται μια τεράστια πηγή νερού που θερμαίνεται από την ηφαιστειακή λάβα. Το κατακάθισμα του λευκού ασβεστίου δίνει αυτή την κρυστάλλινη παραδεισένια μορφή των νερών.


4. The Wave (μεταξύ Αριζόνα και Γιούτα - ΗΠΑ)



Αυτά τα κυματιστά κόκκινα βράχια βρίσκονται στα σύνορα της Αριζόνα και Γιούτα και πήραν αυτή τη μορφή μετά από διάβρωση 190-εκατομμυρίων-χρονών. Αυτός ο ελάχιστα γνωστός σχηματισμός είναι προσβάσιμος μόνο με τα πόδια, μέσω τριών μιλίων πεζοπορία και αυστηρές ρυθμίσεις.


5. Το μάτι της Σαχάρας (Μαυριτανία)



Αυτό το θεαματικό γεωλογικό σχήμα βρίσκεται στη Μαυριτανία στο νοτιοδυτικό τμήμα της ερήμου Σαχάρα. Είναι τόσο τεράστια (30 μίλια διάμετρος) που είναι ορατή από το διάστημα. Ο σχηματισμός αρχικά πιστεύεται ότι προκλήθηκε από έναν μετεωρίτη που έπληξε τη γη αλλά τώρα οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι είναι ένα προϊόν της διάβρωσης. Η αιτία του σχήματός του εγκυκλίου είναι ακόμα ένα μυστήριο.

10me3

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πανελλήνια συγκίνηση για τον θάνατο του Θανάση Βέγγου



Πανελλήνια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου του σπουδαίου κωμικού ηθοποιού, Θανάση Βέγγου το πρωί της Τρίτης σε ηλικία 84 ετών.

Εκτός από το πηγαίο ταλέντο του ο Θανάσης Βέγγος διακρίθηκε και αγαπήθηκε για το ήθος, την ευπρέπεια και την ταπεινότητά του.
Χαρακτηριστικά της αγάπης και της συμπάθειας που έτρεφε ο κόσμος στο πρόσωπο του Θανάση Βέγγου είναι τα σχόλια των αναγνωστών του in.gr για τον χαμό του σπουδαίου κωμικού.

«Σήμερα κλείνει μια εποχή... μια εποχή για όλους εμάς που μεγαλώσαμε μέσα από τις ταινίες σου».

«Θα μας λείψεις αφάνταστα Θανάση, ήσουν, είσαι και θα είσαι και για όσο υπάρχει Ελλάδα μέσα στις καρδιές μας. Ήσουν η παρέα μας, το γέλιο μας, η παρηγοριά μας, η διασκέδαση μας, με της ταινίες σου μας έκανες να ξεχνάμε τα προβλήματα της καθημερινότητας μας».

«Καλό ταξίδι καλέ μας άνθρωπε !! Ευτυχώς δεν έπαιζες τον ηθοποιό αλλά τον ζούσες πραγματικά, έτσι απλός και καλοσυνάτος».

«Σήμερα έφυγε ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της Ελλάδας. Σε ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για το ήθος και την καλοσύνη».

«Ένα κομμάτι από τα παιδικά μας χρόνια και από τα νιάτα μας έφυγε μαζί με το Θανάση Βέγγο. Αναλογιστείτε αλήθεια πόσο δάκρυ έκρυβε το γέλιο που μας χάριζε. Οι ταινίες του ήταν στην ουσία τραγικές αλλά δοσμένες μέσα από το γέλιο του απλοϊκού ανθρώπου, που είμαστε όλοι εμείς. Γι' αυτό αγαπήθηκε τόσο. Καλό ταξίδι Θανάση».

«Πανμέγιστος ηθοποιός και άνθρωπος. Καλό ταξίδι... Θα σε θυμόμαστε πάντα».

«Η Ελλάδα πενθεί. Ο Άνθρωπος που είχε πάντα το χαμόγελο στα χειλη. Την ζεστασιά της καρδιάς του θα την νιώθουμε για πάντα. Τα λόγια είναι λίγα για τον Θανάση μας. Νιώθω ότι έχασα έναν δικό μου άνθρωπο. Σε ευχαριστούμε για όσα μας χάρισες !! Καλό ταξίδι! Αθάνατος για πάντα, στην καρδιά μας και το μυαλό μας».

«Καλό ταξίδι Θανάση φίλε μου. Σε ευχαριστώ για τις άπειρες στιγμές γέλιου που μου χάρισες από τα παιδικά μου χρόνια. Σε ευχαριστώ για το ήθος που με δίδαξες με την σεπτή σου εικόνα, μακριά από την βρώμα των ΜΜΕ. Σε ευχαριστώ που με έμαθες να αγαπώ πατρίδα, οικογένεια και ανθρώπους. Σε ευχαριστώ για τα δάκρυα που έφερες στο πρόσωπό μου στην ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ. Σε ευχαριστώ γιατί ήσουν από τους αληθινούς ηθοποιούς... γιατί ποιούσες ήθος... Θα μείνεις για πάντα στις καρδιές μας αθάνατος». 
 

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Το δίκαιο της θάλασσας.....

Πολλά ακούγονται τελευταία για τα πετρέλαια στο Αιγαίο μας, για την διαφορά της Ελλάδος και της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, για την ΑΟΖ κ.τ.λ. Τί σημαίνουν όμως όλα αυτα?



ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ: Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η κυριαρχία του παράκτιου κράτους εκτείνεται και στην παρακείμενη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται ως <<χωρική θάλασσα>> και το εύρος της μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια, τα οποία μετρώνται από τις λεγόμενες γραμμές βάσεως.Η κυριαρχία εκτείνεται και στον εναέριο χώρο πάνω από την χωρική θάλασσα καθώς και στον βυθό και στο υπέδαφός της.

ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ:Εκτείνεται ως τα 24 ναυτικά μίλια και το κράτος ασκεί περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα όπως έλεγχο για παραβιάσεις τελωνειακών, μεταναστευτικών και υγειονομικών νόμων.

ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ: Ο θαλάσσιος βυθός και το υπέδαφος που εκτείνεται πέρα από τα χωρικά ύδατα (προέκταση της ξηράς κάτω από την θάλασσα) μέχρι την απόσταση των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης. Το κράτος ασκεί στην υφαλοκρηπίδα κυριαρχικά δικαιώματα προς το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ): Είναι η πέραν των χωρικών υδάτων περιοχή με πλάτος που μπορεί να φτάσει τα 200 ναυτικά μίλια, στην οποία το κράτος έχει δικαιώματα στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση και διαχείρηση των φυσικών πόρων, των υπερκείμενων υδάτων, του βυθού και του υπέδαφους. Για να έχει ένα κράτος ΑΟΖ, πρέπει να την ανακυρήξει. Στην επιφάνειά της μπορούν να τοποθετηθούν τεχνητά νησιά, εγκαταστάσεις και κατασκευές.






ΟΧΙ στα μεταλλαγμένα....

Η συλλογή των υπογραφών από ένα εκατομμύριο πολίτες και των 27 κρατών-μελών έγινε με πρωτοβουλία της Greenpeace και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε που οι πολίτες χρησιμοποιούν το δικαίωμα που τους δίνει το Άρθρο 11 της Συνθήκης της Λισσαβώνας προκειμένου να επηρεάσουν απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Με την πρωτοβουλία αυτή, η Greenpeace και το ένα εκατομμύριο των Ευρωπαίων πολιτών που υπέγραψαν την έκκληση, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων ως ότου δημιουργηθεί ένας νέος, ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας, ο οποίος θα μπορεί αντικειμενικά να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον.
Η Greenpeace ολοκλήρωσε τον στόχο του ενός εκατομμυρίου υπογραφών ύστερα από δέκα μήνες και παρέδωσε το κείμενο με τις υπογραφές τον Δεκέμβριο στον επίτροπο Υγείας Τζον Ντάλι.