Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Το δίκαιο της θάλασσας.....

Πολλά ακούγονται τελευταία για τα πετρέλαια στο Αιγαίο μας, για την διαφορά της Ελλάδος και της Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, για την ΑΟΖ κ.τ.λ. Τί σημαίνουν όμως όλα αυτα?



ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ: Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, η κυριαρχία του παράκτιου κράτους εκτείνεται και στην παρακείμενη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται ως <<χωρική θάλασσα>> και το εύρος της μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 12 ναυτικά μίλια, τα οποία μετρώνται από τις λεγόμενες γραμμές βάσεως.Η κυριαρχία εκτείνεται και στον εναέριο χώρο πάνω από την χωρική θάλασσα καθώς και στον βυθό και στο υπέδαφός της.

ΣΥΝΟΡΕΥΟΥΣΑ ΖΩΝΗ:Εκτείνεται ως τα 24 ναυτικά μίλια και το κράτος ασκεί περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα όπως έλεγχο για παραβιάσεις τελωνειακών, μεταναστευτικών και υγειονομικών νόμων.

ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ: Ο θαλάσσιος βυθός και το υπέδαφος που εκτείνεται πέρα από τα χωρικά ύδατα (προέκταση της ξηράς κάτω από την θάλασσα) μέχρι την απόσταση των 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης. Το κράτος ασκεί στην υφαλοκρηπίδα κυριαρχικά δικαιώματα προς το σκοπό της εξερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ (ΑΟΖ): Είναι η πέραν των χωρικών υδάτων περιοχή με πλάτος που μπορεί να φτάσει τα 200 ναυτικά μίλια, στην οποία το κράτος έχει δικαιώματα στην εξερεύνηση, εκμετάλλευση και διαχείρηση των φυσικών πόρων, των υπερκείμενων υδάτων, του βυθού και του υπέδαφους. Για να έχει ένα κράτος ΑΟΖ, πρέπει να την ανακυρήξει. Στην επιφάνειά της μπορούν να τοποθετηθούν τεχνητά νησιά, εγκαταστάσεις και κατασκευές.






Δεν υπάρχουν σχόλια: