Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

«Φως» στην αρχαία διαδρομή

Αγνωστη μέχρι πρότινος μεταναστευτική οδό του Homo Sapiens από την Αφρική προς την Αραβική Χερσόνησο, η οποία τοποθετεί τη μετακίνηση των πληθυσμών του σύγχρονου ανθρώπου στις 125.000 χρόνια από σήμερα, δηλαδή τουλάχιστον 50.000 πιο πριν απ' ό,τι πιστευόταν μέχρι πρότινος, εντοπίστηκε σύμφωνα με διεθνή ομάδα επιστημόνων.

Οι ερευνητές βασίζουν την υπόθεσή τους, που ανατρέπει τα δεδομένα για τη μετανάστευση του Homo Sapiens και έχει προκαλέσει την αντίδραση άλλων επιστημόνων, στην ανακάλυψη πολλών πέτρινων εργαλείων στην περιοχή Τζεμπέλ Φαγιά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η χρονολόγηση των εργαλείων τα τοποθετεί 125.000 χρόνια πριν, ενώ η γενετική ανάλυση μέσω μιτοχονδριακού DNA τοποθετεί τη μετανάστευση από την Αφρική από 60.000 μέχρι 70.000 χρόνια πριν.
Ο Homo Sapiens, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα, έκανε την εμφάνισή του στην Αφρική περίπου 200.000 χρόνια από σήμερα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Σιμόν Αρμιτάζ, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, τον Χανς Πέτερ Ούπερμαν του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν και τον Αντριαν Πάρκερ, του Πανεπιστημίου Oxford Brookes, η ύπαρξη των εργαλείων αυτών (αρκετών πέτρινων πελέκεων και μια συλλογή αποξεστήρων πέτρας και τρυπανιών) στην περιοχή της Τζεμπέλ Φαγιά και η χρονολόγησή τους καταδεικνύουν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι πέρασαν από την Αφρική στην Αραβική Χερσόνησο μέσω των στενών του Μπαμπ Αλ Μανάμπ, που τότε, εξαιτίας άλλων κλιματολογικών συνθηκών, ήταν προσπελάσιμα με τα πόδια ή με μικρές βάρκες.
Τα στενά του Μπαμπ Αλ Μανάμπ σήμερα είναι μια λωρίδα θάλασσας που χωρίζει την Ερυθρά Θάλασσα από την Αραβική Θάλασσα και το Κέρας της Αφρικής από την Αραβική Χερσόνησο. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα παίρνουν σαν δεδομένο ότι η στάθμη των υδάτων ήταν περίπου 100 μέτρα πιο χαμηλή απ' ό,τι σήμερα και ότι η άνυδρη σήμερα έρημος του Najd τότε ήταν γεμάτη από λίμνες και βλάστηση.
Η χρονολόγηση
Μάλιστα οι ερευνητές αποδομούν την τεχνική της χρονολόγησης μέσω του μιτοχονδριακού DNA, καθώς, όπως ισχυρίζονται, αυτή περιγράφει μόνο αδρομερώς την πραγματική κατάσταση.
Ενδεικτικά, γενετικές αναλύσεις για την εξημέρωση του σκύλου την τοποθετούσαν αρχικά στα 120.000 χρόνια πριν, αλλά πλέον άλλες μελέτες την τοποθετούν μόλις στα 20.000 χρόνια από σήμερα.
Η νέα αυτή έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science», σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες έρευνες, ενισχύουν μια θεωρία σύμφωνα με την οποία δεν υπήρχε μόνο ένα μεταναστευτικό ρεύμα από την Αφρική και ότι υπήρχαν μετακινήσεις πληθυσμών και από άλλα μέρη της Γης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ethnos

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Δημόσιο: Οι αλλαγές στα όρια ηλικίας

Με τις νέες ρυθμίσεις αυξάνονται έως και 15 έτη τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, ωστόσο παρέχεται σταδιακά η δυνατότητα αναγνώρισης μέχρι και 12 πλασματικών χρόνων για... ταχύτερη έξοδο (τα πέντε αφορούν πλασματικό χρόνο για τα παιδιά).

Ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι.....


που θα βάλουν το χέρι στην τσέπη θα μπορέσουν να «επισπεύσουν» τη συνταξιοδότησή τους και να ξεπεράσουν τον σκόπελο της αύξησης των ορίων ηλικίας. Εκτιμάται πως χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι θα επωφεληθούν από αυτές τις ρυθμίσεις για να αποχωρήσουν από την εργασία τους το επόμενο διάστημα.
Οι αλλαγές στο καθεστώς συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων αγγίζουν κυρίως τους «παλαιούς» ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ξεκίνησαν να εργάζονται από το 1983 έως και το 1992.
Ριζικές είναι οι παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας των γυναικών με ανήλικα παιδιά, τα οποία εξισώνονται μέχρι το 2013 με αυτά των ανδρών. Ουσιαστικά μέσα σε τρία μόλις έτη αυξάνεται κατά 15 έτη η ηλικία συνταξιοδότησης των μητέρων και κλείνουν ερμητικά οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος.
Ωστόσο, η εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης ευνοεί συγκεκριμένες κατηγορίες ανδρών δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι όσοι έχουν ανήλικα παιδιά και θεμελιώσουν φέτος δικαίωμα, όσοι έχουν τρία παιδιά κ.ά. Οι περισσότερες από αυτές τις ρυθμίσεις έχουν μεταβατικό χαρακτήρα και ευνοούν όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα φέτος ή το 2012, καθώς σταματά η εφαρμογή τους το 2013.
Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις τα όρια συνταξιοδότησης στον δημόσιο τομέα θα πάνε σταδιακά στο 65ο έτος της ηλικίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Εναλλακτικά θα παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών, εφόσον συμπληρωθούν τα απαιτούμενα 40 έτη ασφάλισης.
Οπως τονίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, από τις αλλαγές στα όρια ηλικίας δεν επηρεάζονται όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πρόλαβαν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010.
Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Ωστόσο, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που θα «τρέξουν» φέτος για πρώτη φορά (όπως είναι η συνταξιοδότηση ανδρών με ανήλικα παιδιά). Σημειώνεται πως όσοι ασφαλισμένοι επιλέξουν την... πρόωρη έξοδο από τον δημόσιο τομέα θα έχουν μεγαλύτερη μείωση στη σύνταξή τους. Το «πέναλτι» για κάθε έτος που υπολείπεται του ορίου ηλικίας πάει από το 4,5% στο 6% για όσους θεμελιώσουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Τέλος, οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν ακόμη και όσους δημοσίους υπαλλήλους προσλαμβάνονται μετά την 1η Ιανουαρίου και οι οποίοι παίρνουν τον δρόμο για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr

heraklion1

Τα φαγητά μας μπορεί να είναι τα φάρμακα μας!

To κρεμμύδι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου;

Συστατικά που υπάρχουν στα κρεμμύδια, μπορούν βοηθήσουν στην προστασία κατά των σχηματισμών όγκων. Παρατηρήθηκε ότι σε περιοχές της Αμερικής όπου παράγονται κρεμμύδια, τα ποσοστά θνησιμότηταςαπό καρκίνο του στομάχου ήταν μισά σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Επίσης έρευνες στην Ελλάδα έδειξαν ότι μεγάλη κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδου, βοηθάνε στην προστασία κατά του καρκίνου του στομάχου. Παρόμοια τα ευρήματα και στην Κίνα, καθώς φαίνεται ότι η κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου στο 40% σε σχέση με άτομα που δενκαταναλώνουν.

Χημειοθεραπεία… Με χυμό λεμονιού….
Ο χυμός του λεμονιού είναι 10.000 φορές ισχυρότερος από τη χημειοθεραπεία. Η γεύση του είναι ευχάριστη και φυσικά δεν προκαλεί τις φοβερές επιδράσεις της χημειοθεραπείας...
Η πληροφορία αυτή προέρχεται από μία εκ των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών στον κόσμο ύστερα από 20 χρόνια εργαστηριακών μελετών οι οποίες ξεκίνησαν από το 1970.
Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι ο χυμός του «θαυματουργού» λεμονιού καταστρέφει τα καρκινογόνα κύτταρα 12 τύπων καρκίνων, μεταξύ αυτών και του εντέρου κόλον, του στήθους, του προστάτη, των πνευμόνων και του παγκρέατος…Τα χημικά συστατικά του δένδρου κατέδειξαν ότι δρα 10.000 φορές καλύτερα στην επιβράδυνση ανάπτυξης των καρκινογόνων κυττάρων από ό,τι το φαρμακευτικό προϊόν. Το πλέον εντυπωσιακό της θεραπείας είναι ότι με το χυμό του λεμονιού καταστρέφονται μόνο τα καρκινογόνα κύτταρα ενώ δεν υπάρχει καμία επίδραση στα υγιή.

Το μπρόκολο
Το μπρόκολο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο στομάχου επειδή καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Τα βλαστάρια του μπρόκολου είναι ιδιαίτερα πλούσιαστην ουσία σουλφοραφάνη η οποία σκοτώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το βακτηρίδιο αυτό προκαλεί καρκίνο του στομάχου.
Οι μολύνσεις από το βακτηρίδιο του πυλωρού είναι μια από τις συχνότερες βακτηριδιακές μολύνσεις παγκοσμίως. Είναι από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν γαστρίτιδα, έλκος και καρκίνο του στομάχου.

Ένα πορτοκάλι την ημέρα κρατά τον καρκίνο μακριά
Ένα πορτοκάλι κάθε μέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα
του οισοφάγου και του στομάχου κατά 50%. Παράλληλα αυτοί που τρώνε ένα πορτοκάλι την ημέρα, επιπρόσθετα από τις 5 μερίδες φρούτων ή λαχανικών που συστήνονται καθημερινά, έχουν 19% μειωμένο κίνδυνο για να παρουσιάσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.




Τσάι εναντίον του καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου
Το τσάι πιθανόν να βοηθά σημαντικά στην πρόληψη εναντίον του καρκίνου.
Το πράσινο τσάι μπορεί να μειώνει μέχρι και 50% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου.
Οι καρκίνοι του στομάχου και του οισοφάγου έχουν δυστυχώς μια πολύ φτωχή πρόγνωση.
Η συνολική επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του στομάχου στα 5 χρόνια μετά από τη διάγνωση είναι μόνο 21%. Στους ασθενείς με καρκίνο του οισοφάγου είναι λιγότερη από 10%.

Το παντζαρόζουμο
Σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό «Hypertension»,το νιτρικό άλας που περιέχεται στα παντζάρια βοηθάει στη πτώση της πίεσης του αίματος.
Μάλιστα όσο υψηλότερη είναι η πίεση ενός ανθρώπου, τόσο πιο αποτελεσματικά είναι τα παντζάρια. Η έρευνα έδειξε πως μέσα σε ένα 24ωρο η υψηλή πίεση αυτών που έπιναν παντζαρόζουμο έπεφτε αισθητά, ενώ η κατάποσή του από άτομα με κανονική πίεση επίσης οδηγούσε σε πτώση της πίεσής τους. Οι ερευνητές επιμένουν πως μια σωστή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά και φρούτα, μπορεί να βοηθήσει την υγεία και να αντιμετωπίσει, εν μέρει, φυσικά τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Τα καρύδια μπορεί να βοηθήσουν την υγεία μας
Τα καρύδια προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτοστερόλες. Λόγω των πολύτιμων αυτών θρεπτικών συστατικών, η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο του μαστού.
Είναι λοιπόν προτιμότερο όταν χρειαζόμαστε να φάμε ένα σνακ να προτιμούμε καρύδια αντί τσιπς, μπισκότα ή σοκολάτες πλούσιες σε ζωικά λίπη.
Οι γιατροί από τη Βαρκελώνη συστήνουν την κατανάλωση περίπου 8 καρυδιών κάθε μέρα.
Τονίζουν ότι η κατανάλωση καρυδιών χρειάζεται προσοχή λόγω των πολλών θερμίδων που περιέχουν. Εάν αυτό δεν προσεχθεί και η κατανάλωση τους είναι αλόγιστη, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος της παχυσαρκίας.

Το σκόρδο
Το σκόρδο έχει τη δύναμη να αυξάνει τη δραστικότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που ολεμούν τον καρκίνο και βοηθούν στη διάσπαση ουσιών που προκαλούν καρκίνο. Το σκόρδο περιέχει συστατικά που βοηθούν στην παρεμπόδιση της εισόδου των κακρκινογόνων στα κύτταρα, επιβραδύνοντας έτσι την ανάπτυξη του όγκου.
Το σκόρδο έχει και αντιβακτηριακή δράση ενάντια στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ενός βακτηρίου του στομάχου που προωθεί την ανάπτυξη καρκίνου στην περιοχή.

Συνοψίζουμε!!!
….Θα συγκρατήσουμε ότι οι επιλογές των τροφίμων που κάνουμε για να φάμε κάθε μέρα, έχουν σοβαρές και διαρκείς επιδράσεις στη σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία.
Θα πρέπει να θυμόμαστε αυτό που έλεγε ο Ιπποκράτης πριν περίπου 24 αιώνες ότι τα φαγητά μας μπορεί να είναι τα φάρμακα μας.
Οι έξυπνες διατροφικές επιλογές μπορούν να μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, ασθένειες του κυκλοφορικού συστήματος, να συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου, να δυναμώνουν τη μνήμη και το πνεύμα ενώ ταυτόχρονα είναι δυνατόν να μας προσφέρουν μια καλύτερη και μακρύτερη ζωή.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πωλούνται εισιτήρια για τον... παράδεισο


Ταξιδάκι ετοιμάζετε; Προορισμό έχετε σκεφθεί; Όοοοοχι!!!

Θέλετε κάτι μοναδικό και απίστευτο. Ε! τότε, βουρ για τον παράδεισο!!!


Μια εταιρεία στις ΗΠΑ, στην περιοχή της Καλιφόρνια, βρήκε τον τρόπο για να πάμε στον παράδεισο, και μάλιστα η προπώληση εισιτηρίων, έχει αρχίσει. Η εταιρεία «Ticket to Heaven Ins» στέλνει το εισιτήριο με το όνομα του ενδιαφερόμενου, αλλά και ένα πιστοποιητικό γνησιότητας με μια βεβαίωση, επάνω. Δηλαδή στον ουρανό, στον παράδεισο.

Το εισιτήριο κοστίζει 15 δολάρια, και στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ και τα έξοδα αποστολής. Στην ιστοσελίδα της εταιρείας υπάρχει πάντως, στα ψιλά γράμματα, η επισήμανση ότι δεν φέρει καμία ευθύνη αν τελικά δεν πάτε στον παράδεισο. Τώρα τι να ευχηθείς; Καλό ταξίδι; Καλή αντάμωση; Καλά να περάσετε;


ΠΗΓΗ: star.gr

15 σοφά ρητά για τη ζωή



ζωή















Διαβάστε παρακάτω μερικά ρητά που αν τα εφαρμόσετε σίγουρα θα καλυτερεύσετε τη ζωή σας…


1. Ο χρόνος που χάσατε κάνοντας κάτι που σας αρέσει δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμένος χρόνος.

2. Η αποτυχία είναι μία καλή ευκαιρία να προσπαθήσεις πάλι. Αυτή τη φορά πιο έξυπνα.

3. Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή μας φτιάχτηκαν για να τα μοιραζόμαστε.

4. Ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψεις το μέλλον είναι να το δημιουργήσεις.

5. Όσο περισσότερο περιμένεις το μέλλον, τόσο μικρότερο θα είναι.

6. Μπορείς να κάνεις οτιδήποτε αλλά όχι τα πάντα.

7. Δεν ξέρεις ποτέ πόσο δυνατός είσαι αν δεν έρθει ένα εμπόδιο για να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη αυτή.

8. Δεν θυμόμαστε ημέρες αλλά στιγμές.

9. Ποτέ μην ζεις για το αύριο. Κάνε ότι πρέπει σήμερα κιόλας.

10. Ο κόσμος μας είναι ένα βιβλίο και όσοι δεν ταξιδεύουν έχουν διαβάσει μόνο 1 σελίδα.

11. Τα καλύτερα όνειρα συμβαίνουν όταν είμαστε ξύπνιοι.

12. Πότε δεν θα καταφέρεις να διασχίσεις τον ωκεανό, αν δεν έχεις τη δύναμη να αποχωριστείς τη στεριά.

13. Αν ακούσεις μία φωνή από μέσα σου να λέει ότι δεν είσαι ικανός να κάνεις κάτι, τότε κάντο! Προσπάθησε να σβήσεις αυτή τη φωνή.

14. Ο κόσμος μας είναι απλώς ένας καμβάς της φαντασίας μας.

15. Μόνο αυτοί που θα ρισκάρουν να πάνε μακριά, θα δουν τελικά μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος.


ΠΗΓΗ: endiaferonta.com

Το ζάρι του σεξ και άλλα αρχαία τυχερά παιχνίδια


Το ζάρι του σεξ και άλλα αρχαία τυχερά παιχνίδια

Πώς «σκότωναν» οι αρχαίοι Ελληνες τον ελεύθερο χρόνο τους; Σίγουρα εποικοδομητικά, εκπαιδεύοντας πνεύμα και μυαλό, παίζοντας διάφορα παιχνίδια τύχης, κυβομαντείας ακόμη και μερικά με ερωτικά υπονοούμενα...
Σήμερα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορεί να έχουν κατακλύσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, τότε τα πιο δημοφιλή ήταν:

- Το τριόδην, η γνωστή τρίλιζα.
- Τα ζάρια.
- Το σημερινό τάγκραν, που γεννήθηκε από επινόηση του Αρχιμήδη.
- Το γνωστό σε όλους γιο-γιο.
- Και το ανθρωπόμορφο ζάρι, που έπαιζαν για να τονώσουν την ερωτική τους προδιάθεση.

Οι ανακατασκευές των αρχαίων ελληνικών παιχνιδιών βασίστηκαν σε ιστορικά στοιχεία και υλοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Μελέτης Αρχαίων Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών. Στον κόσμο των αρχαίων παιχνιδιών θα μας ξεναγήσει ο Γιώργος Καρατζάς, σχεδιαστής κοσμημάτων, ο οποίος ξεκίνησε το 2004 τις έρευνές του βασιζόμενος στον ιστορικό Χ. Δ. Λάζο, για να καταφέρει να τα αντιγράψει σε μεγάλο ποσοστό.

«Από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαία ελληνικά παιχνίδια είναι το στομάχιον. Ηταν επινόηση του Αρχιμήδη και θεωρείται ο πρόγονος του κινεζικού παιχνιδιού, που σήμερα είναι γνωστό ως τάγκραμ» μας εξηγεί ο κ. Καρατζάς και συνεχίζει: «Αποτελείται από δεκατέσσερα διαφορετικού σχήματος κομμάτια και ο στόχος ήταν η άσκηση της παρατηρητικότητας, της μνήμης και της αντίληψης των μαθητών του Αρχιμήδη ως εξής: αφού πρώτα ο ίδιος έφτιαχνε κάποια σχέδια με όλα τα κομμάτια του στομάχιου, έβαζε τους μαθητές του να τα ανασυνθέσουν, βλέποντας όμως μόνο το περίγραμμά τους. Ενας δεύτερος τρόπος παιξίματος είναι και το γνωστό πρόβλημα του Αρχιμήδη, δηλαδή πόσες φορές μπορεί κάποιος να σχηματίσει το συγκεκριμένο τετράγωνο τοποθετώντας τα κομμάτια του στομάχιου με διαφορετική διάταξη».

Ακόμη ένα παιχνίδι στρατηγικής είναι το τριόδιν, ο πρόγονος της πασίγνωστης σήμερα τρίλιζας. Οπως εξηγεί ο κ. Καρατζάς, «είναι βασισμένο σε αρχαιολογικά ευρήματα, τόσο για την κατασκευή των διαγραμμίσεών του όσο και για τα πιόνια του, που είναι αντίγραφα αντίστοιχων αρχαίων ελληνικών. Παιζόταν από δύο παίκτες, που ο καθένας χρησιμοποιούσε τρεις πεσσούς (πούλια) διαφορετικού χρώματος και γινόταν κλήρωση για το ποιος θα ξεκινούσε το παιχνίδι. Κάθε παίκτης προσπαθούσε να σχηματίσει ευθεία τοποθετώντας τους πεσσούς του σε κατάλληλα σημεία».

Η εννεάδα προέρχεται από τις σημερινές ονομασίες του παιχνιδιού και φαίνεται πως ήταν μια παραλλαγή του αρχαιοελληνικού τριόδιν. Αυτός που κατόρθωνε, είτε εξαρχής είτε στη διάρκεια του παιχνιδιού, να σχηματίσει τριόδιν, τοποθετώντας τρία πιόνια του σε ευθεία γραμμή, τότε αφαιρούσε έναν, όποιον ήθελε πεσσό του αντιπάλου του. Χαμένος τελικά ήταν ο παίκτης που έμενε με δύο μόνο πιόνια.
Η ίυγγα (σε σχήμα τροχού, ρόμβου ή αστεριού) ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια της αρχαιότητας, ταυτισμένο απόλυτα με την ερωτική μαντεία. Εξηγεί ο κ. Καρατζάς: «Στη Στερεά Ελλάδα το ονομάζουν φρομούζα. Το όνομα ίυγξ στην καθημερινή γλώσσα σήμαινε το καθετί που είχε τη δύναμη να σαγηνεύει ή να ασκεί έλξη, όπως η γοητεία του λόγου και της ποίησης, η γοητεία της ομορφιάς και οι επικλήσεις. Υπάρχουν αρκετά μυθολογικά στοιχεία που σχετίζουν την ίυγγα με τη μαγεία και φαίνεται ότι πάνω στο δίσκο ή στον τροχό της ίυγγας χάραζαν κάποιες ερωτικές αφιερώσεις ή μαγικές επικλήσεις που έστελναν στο πρόσωπο που ενδιαφερόταν».

«Το παιχνίδι που σήμερα γνωρίζουμε ως γιο-γιο», αναφέρει ο κ. Καρατζάς, «από τον ήχο που παράγει όταν παίζεται, αποτελεί αίνιγμα για τον ιστορικό, αφού δεν υπάρχει πουθενά η αρχαία ονομασία του, ενώ η παλαιότερη απεικόνισή του υπάρχει σε εσωτερικό ερυθρόμορφης κύλικας του 500 π.Χ. και δείχνει έναν νέο να παίζει με το παιχνίδι αυτό. Τα γιο-γιο των προγόνων μας ήταν ξύλινα ή μεταλλικά, υπάρχουν όμως στα μουσεία μας και πήλινα που είχαν προσφερθεί σαν αφιερώματα».

Η στάση της ερωτικής πράξης
Η κυβεία, το παιχνίδι με τους κύβους, τα γνωστά σε εμάς ζάρια, αλλά και η κυβομαντεία φαίνεται πως ήταν σε χρήση τουλάχιστον από την εποχή του Τρωικού Πολέμου, αφού ο Παλαμήδης, σύμφωνα με τις πηγές, επινόησε τον κύβο και τα αντίστοιχα παιχνίδια εκείνη την εποχή. Στην αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο, όπου έχουμε στοιχεία για τη χρήση της για περισσότερα από 3.500 χρόνια πίσω, χρησιμοποιούνται αντικείμενα από κόκαλο, ξύλο, ελεφαντόδοντο.

Υπήρχαν και έχουν διασωθεί μερικοί πολύ περίεργοι τύποι ζαριών, που δεν γνωρίζουμε σε ποια παιχνίδια χρησιμοποιούνταν. Π.χ. στο Βρετανικό Μουσείο φυλάσσονται ζάρια σε σχήμα ανθρώπου, σχεδόν παντελώς άγνωστο στις μέρες μας. Η χρήση του είχε τις περισσότερες φορές και σεξουαλικά υπονοούμενα, καθώς η θέση του ζαριού καθόριζε την ερωτική στάση του ζευγαριού. Πάνω στο ζάρι υπάρχουν χαραγμένες κουκίδες με τις τυχερές αξίες σε διάφορα μέρη του σώματος, από το ένα μέχρι το έξι (μεγάλη φωτογραφία).


ΠΗΓΗ: newsday

Αντιμετωπίστε σωστά τη γυναίκα.



Για τον άντρα player έχουν γραφτεί εκατομμύρια άρθρα. Για τις γυναίκες player όμως κανένα. Ναι, θα μου πείτε ότι γυναίκες player δεν υπάρχουν, υπάρχουν μόνο νύμφο- έτσι τις λέμε ακόμη. Το Hyperactive Sexual Desire Disorder όμως,
όπως λέγεται η σεξουαλική δυσλειτουργία που σε κάνει να θες διαρκώς σεξ με όποιον βρίσκεις μπροστά σου, είναι πραγματικά σπάνιο. Οι περισσότερες γυναίκες που δηλώνουν ‘‘σεξομανής‘‘ έχουν απλά πιο . δυνατό sex drive, όπως κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο γλυκατζήδες. Άλλωστε ο player δεν είναι σεξομανής, είναι αυτός που ζει για το παιχνίδι και για την κατάκτηση. Γι΄ αυτό και μόνο δε μπορεί να μείνει πιστός- ψυχικά είναι απόλυτα υγειής.

Αν όμως οι γυναίκες έχουμε μάθει να μυριζόμαστε τους άντρες players από μακριά και να καταλαβαίνουμε στην δεύτερη κουβέντα που θα μας πουν πάνω στην ερωτική εξομολόγηση ότι ο τύπος απλά παίζει τώρα, οι άντρες δυσκολεύονται απίστευτα να καταλάβουν ότι κάποια είναι player. Πιστεύουν μέχρι το τέλος ότι είναι τρελά ερωτευμένη μαζί τους και μόνο μαζί τους και γι΄ αυτό τρελαίνονται απ΄ το heartbreak και τον πληγωμένο εγωισμό μόλις μάθουν με πόσους ακόμη κοιμόνταν.

Tα αυτοπροστατευτικά σήματα “warning player!” δεν πέρασαν στο αντρικό DNA, όπως πέρασαν στο γυναικείο. Απλά γιατί δεν υπήρχαν γυναίκες players στις προηγούμενες κοινωνίες. Η famme fatale ήταν εκείνη που δε μπορούσε να την έχει απολύτως κανείς, όχι εκείνη που είχε πολλούς. Tα πράγματα όμως είναι απλά: υπάρχουν κορίτσια για σπίτι και υπάρχουν κορίτσια από σπίτι σε σπίτι. Και πρέπει να ξέρετε τι μπορείτε να πάρετε από την κάθε μια κατηγορία.

Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να περάσω αυτή την απλή πληροφορία στον σκληρό δίσκο αναγνωστών που μου στέλνουν mail αλλά μάταια. Πρόσφατα ξεκίνησε να μου γράφει ένας 38χρονος άντρας γιατί δεν καταλάβαινε τι συνέβαινε στην προσωπική του ζωή. Η τύπισσα που είχε γνωρίσει κι έκανε τα πάντα για να τον κατακτήσει και να τον φέρει στο κρεβάτι της και του δήλωνε ότι είναι το καλύτερο σεξ της ζωής της κι ότι δεν έχει ζήσει ξανά τέτοιο πάθος, ξαφνικά είχε δουλειές τα περισσότερα βράδια. Eκείνος έφτασε στο σημείο να την παρακολουθήσει για να μάθει ότι εκείνη, η τρελά ερωτευμένη, όλα αυτά τα βράδια κοιμόταν με άλλους άντρες. ‘‘Και γιατί έκανε τόσα για να με κατακτήσει;” ρωτούσε. ‘‘Γιατί είναι player’’ του είπα. ‘‘Και σε έπαιξε’’.

Κι εδώ πρέπει να διαχωρίσουμε την σωστή player. Εκτός απ΄ την ικανότητά της να γοητεύει τους άντρες για να πάρει το καλύτερο σεξ ever απ΄ τον καθένα, διακρίνεται από την ανεξαρτησία της, το επίπεδο και την ειλικρίνειά της. Όσες δεν είναι ειλικρινείς, δεν κρατούν επίπεδο στις ερωτικές σχέσεις τους και δεν είναι ανεξάρτητες, αντίθετα, εξαρτούνται απίστευτα από τους εραστές τους και δε μπορούν να ζήσουν εκτός σχέσης, είναι οι κλέφτρες. Και μόνο οι κλέφτρες θα κάνουν παράλληλες σχέσεις. Οι players δεν έχουν αλήθεια ανάγκη από σχέση. Και θα αφήσουν να εννοηθεί ότι εκείνο το διάστημα παίζουν και με άλλους- το να μην σηκώνει τα τηλέφωνα και να σας βάζει date μια φορά την εβδομάδα, πιστέψτε με, είναι ξεκάθαρο μήνυμα που σας δίνει.


ΠΗΓΗ: NEWSCITY1

Τα 10 πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο





Σας παρουσιάζουμε τα 10 πιο όμορφα πράγματα στον κόσμο!



Aρ. 10: Το πιο ωραίο μέρος για κατάδυση


Ο μεγάλος κοραλλιογενής ύφαλος της Αυστραλίας δεν έχει αντίπαλο σε ομορφιά. Απλώνεται σε μήκος 2600 χιλιομέτρων στην ακτή του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας και συναποτελείται από αρκετές χιλιάδες υφάλους και περίπου 900 νησιά. Ο ύφαλος αποτελεί καταφύγιο χιλιάδων ειδών. Θαλάσσιοι δράκοι (είδος ιππόκαμπου), κροκόδειλοι και 125 είδη καρχαρία ζουν εκεί.

Aρ. 9: Η πιο ωραία θέα



Με μήκος που φτάνει τα 446 χιλιόμετρα, πλάτος τα 29 και βάθος τα 1,6, το Γκραν Κάνυον είναι μια συγκλονιστική άβυσσος με μαγευτικές αποχρώσεις, λαβυρινθώδη αυλάκια και βράχους ηλικίας 2 δισεκατομμυρίων ετών. Είναι λογικό λοιπόν να προσελκύει ετησίως περισσότερους από 5 εκατομμύρια επισκέπτες, που μένουν άναυδοι μπροστά σε ένα από τα σπουδαιότερα θεάματα της Γης.

Aρ. 8: Ο πιο ωραίος υπόγειος σιδηρόδρομος



Οι υπόγειοι σιδηρόδρομοι δεν είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται το μυαλό όταν κάνεις συζήτηση περί ομορφιάς. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί σταθμοί που κόβουν την ανάσα του επιβάτη – συνήθως με τη φουτουριστική διακόσμηση. Οι σταθμοί του Μετρό της Μόσχας πρέπει να είναι οι πιο φανταχτερά διακοσμημένες στάσεις του κόσμου. Τεράστιοι πολυέλαιοι, γύψινα ταβάνια, κάμαρες και τοίχοι ζωγραφισμένοι στο χέρι, σε κάνουν να νιώθεις πως την επόμενη στιγμή οι επιβάτες θα αρχίσουν να χορεύουν βαλς.

Aρ. 7: Το πιο ωραίο ταβάνι



Ο Γκαίτε κάποτε έγραψε: «Όποιος δεν έχει δει την Καπέλα Σιξτίνα δεν μπορεί να σχηματίσει επαρκή ιδέα του τι μπορεί να καταφέρει ο άνθρωπος». Αμέτρητοι ειδικοί περιγράφουν το αριστούργημα του Μιχαήλ Άγγελου ως καθοριστικό σημείο στην ιστορία της τέχνης. Η Καπέλα Σιξτίνα είναι παρεκκλήσι του Αποστολικού Μεγάρου, της επίσημης κατοικίας του Πάπα, στην πόλη του Βατικανού.

Aρ. 6: Το πιο ωραίο αυτοκίνητο



Το 2009, 20 διάσημοι σχεδιαστές αυτοκινήτων επέλεξαν το Citroen DS ως το πιο όμορφο αυτοκίνητο όλων των εποχών. Ο Τζορτζέτο Τζουτζιάρο, μέλος της επιτροπής, βραβευμένος ως ο σημαντικότερος σχεδιαστής αυτοκινήτων του 20ου αιώνα δήλωσε: «Το Citroen DS είναι το μοναδικό παράδειγμα ενός αυτοκινήτου που σχεδιάστηκε πραγματικά πρωτοποριακά». Το σχεδίασε ο Ιταλός Φλαμίνιο Μπερτόνι και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1955 προκαλώντας μεγάλη αίσθηση. Μπορείτε να το δείτε σε αρκετά μουσεία αυτοκινήτου ανά τον κόσμο.

Aρ. 5: Το πιο ωραίο μοντέρνο κτίριο



Σίγουρα κερδίζει τους επισκέπτες από την πρώτη στιγμή που θα το αντικρύσουν. Η εκκεντρική Σαγράδα Φαμίλια της Βαρκελώνης είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους θρησκευτικούς χώρους ανά τον κόσμο και ένα από τα πιο χρονοβόρα projects ως προς την κατασκευή τους, αφού άρχισε να κτίζεται το 1882 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, όταν θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από το θάνατο του αρχιτέκτονά του, Αντόνι Γκαουντί.

Aρ. 4: Το πιο ωραίο άγαλμα



Περιγράφεται ως το «αποκορύφωμα εκατοντάδων ετών του πολιτισμού», «ένα από τα αριστουργήματα στην ιστορία της τέχνης» και ως απόδειξη της «σπίθας της Θείας Παρουσίας σε κάθε μορφή ζωής». Η Νίκη της Σαμοθράκης, άγαλμα του 2ου αιώνα π.Χ., προς τιμήν της Θεάς Νίκης είναι ένα από τα περίφημα γλυπτά όλων των εποχών και εκτίθεται στην πιο περίοπτη θέση του Λούβρου στο Παρίσι.

Aρ. 3: Ο πιο ωραίος μοντέρνος πίνακας



Ο πιο ακριβός πίνακας ζωγραφικής του κόσμου είναι το Νο5, 1948 του Τζάκσον Πόλοκ. Αλλά τα χαρακτηριστικά του έργα δεν βρίσκουν απήχηση σε όλους τους φιλότεχνους , όπως συμβαίνει με τα έργα του Γκούσταβ Κλίμτ. Το πορτρέτο της Adele Bloch-Bauer I έργο του 1907 πουλήθηκε για 135 εκ. δολάρια και είναι το τρίτο πιο ακριβό στον κόσμο. Βρίσκεται στην Neue Galerie της Νέας Υόρκης.

Aρ. 2: Το πιο ωραίο νησί



Αγαπημένος προορισμός πολλών διασήμων. Το νησί Μπόρα Μπόρα αποτελεί μέρος της Γαλλικής Πολυνησίας. Περιτριγυρίζεται από λιμνοθάλασσα και κοραλλιογενείς υφάλους, ενώ στο κέντρο του υψώνεται ένα αδρανές ηφαίστειο.

Aρ. 1: Το πιο ωραίο γυμνό



Σίγουρα θα περιμένατε κάτι άλλο σε αυτή την κατηγορία, κάτι ίσως από τις φωτογραφίσεις του Playboy! Αλλά δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο… Το άγαλμα του Δαβίδ που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος ολοκληρώθηκε το 1504, μετά από τρία χρόνια δουλειάς. Βρίσκεται στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Φλωρεντία.

Ο Βαζάρι ιστορικός του 16ου αιώνα έγραψε:
«Όποιος έχει δει το συγκεκριμένο έργο δεν χρειάζεται να δει άλλο γλυπτό, είτε στην εποχή μας είτε σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή του χρόνου»


ΠΗΓΗ: otherside.gr

Ιπτάμενες Τρανσέξουαλ


Τρανσέξουαλ αεροσυνοδοίΚάποιοι νομίζουν πως για να βρουν δουλειά, απαιτούνται πτυχίο, ξένες γλώσσες και προϋπηρεσία. Όλοι αυτοί λοιπόν, νομίζουν λάθος. Αεροπορική εταιρεία ζητά από τους υποψηφίους να είναι και... τρανσέξουαλ!

Η αεροπορική εταιρεία «PC Air» που εδρεύει στην Ταϊλάνδη και θα ανοίξει τα φτερά της την 1η Μαρτίου, έχει προκηρύξει θέσεις αεροσυνοδών για 17 γυναίκες, 10 άνδρες και 3 τρανσέξουαλ.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας , πρόκειται για μια κίνηση που προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το φύλο τους. Οι τρανσέξουαλ αεροσυνοδοί θα φορούν μία κονκάρδα χρυσού χρώματος, στην οποία θα αναγράφεται το όνομα που πήραν μετά την εγχείρηση αλλαγής φύλου, έτσι ώστε να τους αναγνωρίζουν οι επιβάτες αλλά και οι αρχές μετανάστευσης να καταλαβαίνουν το φύλο τους.

Ήδη, αίτηση για μία από τις τρεις θέσεις έχει κάνει ο νικητής του διαγωνισμού ομορφιάς για τρανσέξουαλ, «Μις Τίφανι»!

ΠΗΓΗ: newsday

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για το κάπνισμα

Eφόδους σε καταστήματα κάνουν τις τελευταίες ημέρες τα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να ελέγξουν εάν τηρείται ο αντικαπνιστικός νόμος.


Μέχρι στιγμής διενεργούν τακτικούς ελέγχους από το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ έπειτα από εκείνη την ώρα οι έλεγχοι γίνονται κατόπιν καταγγελιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τάσο Αβραντίνη, μελετάται οι έλεγχοι και μετά τις 9 το βράδυ να μετατραπούν σε τακτικοί.

Στα δέκα κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας απασχολούνται καθημερινά περίπου 50 αστυνομικοί, από τους 1.000 που είναι συνολικά η δύναμη του σώματος στον Δήμο της Αθήνας.
«Όλη η δύναμη της Δημοτικής Αστυνομίας κι αν διενεργούσε ελέγχους πάλι δεν θα έφτανε για να εποπτεύσει την Αθήνα» τόνισε ο κ. Αβραντίνης, συμπληρώνοντας ότι καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας τρία κλιμάκια διενεργούν ελέγχους σε δύο βάρδιες, ενώ στα δημοτικά διαμερίσματα ένα κλιμάκιο σε κάθε βάρδια.

Την προηγούμενη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν 260 έλεγχοι και αποδόθηκαν 49 κλήσεις σε καταστήματα και πελάτες.

Η εξόφληση των προστίμων αυτή τη στιγμή γίνεται στις Δ.Ο.Υ., ενώ προβλέπεται στο μέλλον να γίνεται και στα ταμεία του δήμου. Αν η εξόφληση γίνει εντός δεκαπέντε ημερών, το πρόστιμο είναι μειωμένο κατά 50%.

Οι παραβάτες είναι υποχρεωμένοι να δώσουν στους ελεγκτές οποιοδήποτε από τα προσωπικά τους στοιχεία ή τα στοιχεία της επιχείρησης, όπως: ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, ΑΦΜ επιχείρησης, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, ΔΟΥ, διεύθυνση κατοικίας και άδεια λειτουργίας, αν πρόκειται για κατάστημα. Αν οι παραβάτες αρνηθούν, τότε επεμβαίνει η αστυνομία.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Ποια ημέρα και ποια ώρα το άγχος κορυφώνεται


Το πρωί της Τρίτης είναι το πλέον αγχωτικό για τους εργαζόμενους. Αυτό υποστηρίζει δημοσκοπική έρευνα στη Βρετανία, η οποία έγινε σε δείγμα 3000 εργαζομένων ηλικίας 18-45 ετών.
Το άγχος για τη δουλειά κορυφώνεται στις 10:00 το πρωί, για τον 50% των ερωτηθέντων.

Η Δευτέρα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση περνάει γρήγορα και η ανάλαφρη διάθεση του Σαββατοκύριακου καλά κρατεί. Έλα όμως που παραμονεύει η Τρίτη και μάλιστα το πρωινό της. Είναι η ώρα που οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται τον όγκο των εκκρεμοτήτων και των υποχρεώσεων και το άγχος χτυπάει κόκκινο.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 75% των ανθρώπων που πήραν μέρος, φαίνεται να αγγίζουν τα όρια της αντοχής τους στις 11:15 το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας.

ΠΗΓΗ: star.gr

2 Χρόνια φυλάκιση στις έφηβες που σκότωσαν 62χρονο ομοφυλόφιλο


Τον ποδοπατούσαν μέχρι θανάτου

Δύο μεθυσμένες Αγγλίδες ποδοπάτησαν μέχρι θανάτου έναν ομοφυλόφιλο δημόσιο υπάλληλο στη Βρετανία
και καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών για ανθρωποκτονία από τη μητροπολιτική αστυνομία.

Οι μάρτυρες στο δικαστήριο κατέθεσαν ότι η 19χρονη Ρούμπι Τόμας έβριζε με ρατσιστικά σχόλια τον 62χρονο Ίαν Μπέινχαμ στην Τραφάλγκαρ Σκουέρ του Λονδίνου. Δεκαοχτώ μέρες μετά από την επίθεση, που συνέβη το Σεπτέμβριο του 2008, το θύμα απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Οι αστυνομικοί βρήκαν σταγόνες από το αίμα του στην τσάντα και τα παπούτσια που φορούσε η Τόμας όταν τον κλωτσούσε. Η νεαρή καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά ετών ενώ η φίλη της, Τζόελ Αλεξάντερ, σε φυλάκιση έξι ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, η Αλεξάντερ είχε χτυπήσει τον Μπέινχαμ με γροθιές, ρίχνοντάς τον στο έδαφος.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται «Οι δύο έφηβες άρχισαν τότε να ποδοπατούν και να κλοτσούν τον Ίαν στο κεφάλι και στο στήθος ενώ εκείνος κειτόταν αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο και λόγω του σοβαρού τραύματος που υπέστη στο κεφάλι έπαθε σπασμούς».

Ακόμα μια κοπέλα είχε κατηγορηθεί για την ίδια υπόθεση, η 18χρονη Ρέιτσελ Μπερκ, η οποία είχε καταδικαστεί από άλλο δικαστήριο σε φυλάκιση 2 ετών

ΠΗΓΗ: newsbeast

Το "μεγάλο θανατικό" που χτύπησε τη Γη


Το "μεγάλο θανατικό" που χτύπησε τη Γη

Το "μεγάλο θανατικό" στα τέλη της Πέρμιας περιόδου σκότωσε το 90% των θαλάσσιων οργανισμών και το 70% των χερσαίων σπονδυλωτών.

Οι θεωρίες που έχουν προταθεί για το δραματικό συμβάν περιλαμβάνουν την πρόσκρουση αστεροειδή, τη δηλητηρίαση των θαλασσών και τις μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις στη Σιβηρία.
Η νέα μελέτη φαίνεται να ενισχύει τη θεωρία των ηφαιστειακών εκρήξεων, με τη διαφορά ότι προσθέτει το νέο στοιχείο της πτητικής τέφρας.
Το θανατηφόρο σύννεφο τέφρας!
Το μεγαλύτερο κύμα μαζικής εξάλειψης ειδών που γνώρισε ο πλανήτης, το οποίο εξαφάνισε τους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, δεν αποκλείεται να προκλήθηκε από τοξικά σύννεφα ηφαιστειακής τέφρας.

Καναδοί ερευνητές αναφέρουν στο Nature Geoscience ότι εντόπισαν στην Αρκτική ύποπτες αποθέσεις τέφρας από λιθάνθρακα, οι οποίες προέρχονται πιθανότατα από μαζικές ηφαιστειακές εκρήξεις στη Σιβηρία.
Το περίεργο με αυτές τις αποθέσεις, οι οποίες χρονολογούνται λίγο πριν από τη μαζική εξαφάνιση της Περμίου, είναι ότι περιέχουν πτητική τέφρα άνθρακα, ένα υλικό σαν αιθάλη που παράγεται από την ανάφλεξη λιθάνθρακα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τα μικρόβια που αποδομούσαν τους νεκρούς θαλάσσιους οργανισμούς εξάντλησαν τελικά όλο το διαθέσιμο οξυγόνο, και έκαναν έτσι τη ζωή αδύνατη για όσους είχαν επιζήσει. Ο μαζικός θάνατος ήταν πολύ πιο σαρωτικός από την πρόσκρουση αστεροειδή που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια.
Η νεά θεωρία
Ο Στίβεν Γκράσμπι και η ομάδα του στη Γεωλογική Υπηρεσία του Καναδά εντόπισαν αποθέσεις της τέφρας στη λίμνη Μπιουκάναν της Αρκτικής, όπου θα μπορούσε να είχε μεταφερθεί από ανέμους ψηλά στην στρατόσφαιρα.

Η αρχή του τέλους ήρθε 500.000 με 750.000 χρόνια πριν από τη μαζική εξαφάνιση, όταν ένα τρισεκατομμύριο μετρικοί τόνοι μάγματος άρχισαν να αναδύονται από το υπέδαφος κάτω από τη Σιβηρία.

Όταν τελικά έφτασε κοντά στην επιφάνεια, το μάγμα έλιωσε και έκαψε τεράστιες αποθέσεις λιθάνθρακα, από τις οποίες παράχθηκε η τοξική τέφρα. Περίπου τρία τρισεκατομμύρια τόνοι άνθρακα εκτιμάται ότι απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα και κάλυψαν μεγάλο μέρος της Γης.

Όμως η τέφρα αυτή δεν αποκλείεται να ήταν ένα μόνο από τα συστατικά της καταστροφής: Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι οι ηφαιστειακές εκρήξεις στη Σιβηρία δεν αποκλείεται να προκάλεσαν όξινη βροχή και να δημιούργησαν τρύπα στο στρώμα του όζοντος.

ΠΗΓΗ: madata.gr

Σε συμφωνία κατέληξαν Υπ. Υγείας - φαρμακοποιοί

Έδωσαν τα χέρια Υπ. Υγείας - φαρμακοποιοί














Σε συμφωνία κατέληξαν το υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοιοί στο σκέλος του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, στη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής,
στην οποία κατέθεσαν τις απόψεις τους 11 φορείς επί του πολυνομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη βελτίωση στο νομοσχέδιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε, ωστόσο, πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα (πληθυσμιακό κριτήριο, διεύρυνση ωραρίου κ.α.).
Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι η γραμμή του υπουργείου είναι μετριοπαθής και λελογισμένη, αλλά είναι γραμμή ανοίγματος του επαγγέλματος, όχι κλεισίματος.

Ειδικά για το θέμα του ωραρίου, ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών ανέφερε πως αν επιμείνει η κυβέρνηση στην απελευθέρωση θα επέλθει φυσική εξόντωση των φαρμακοποιών αλλά και - όπως είπε χαρακτηριστικά - «θα σκοτώσουμε κόσμο».

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Ι. Μπασκόζος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί, όπως είπε, «δημιουργεί μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που λύνει». Σημείωσε μάλιστα είπε πως είναι τόση η αναστάτωση που επικρατεί στον ιατρικό κόσμο ώστε αν δεν εισακουστούν «οι κινητοποιήσεις είναι μπροστά».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, Δ. Βαρνάβας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ότι πιο καταστροφικό κι επικίνδυνο κατατέθηκε στο χώρο της δημόσιας υγείας» από την Μεταπολίτευση, ενώ ο πρόεδρος της πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιατρών ΙΚΑ Μ. Βλασταράκος, δήλωσε επίσης έντονη αντίθεση, μιλώντας για απαξιωτικές, για τους γιατρούς του ΙΚΑ ρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ: newsday