Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

A LIFE ON FACEBOOK.



Τα συμπεράσματα δικά σας...

Πως ψηφίζουμε στον δέυτερο γύρο

Δεύτερος γύρος των δημοτικών και περιφεριακών εκλογών την Κυριακή με τις κάλπες να ανοίγουν τις 7 το πρωί και να κλείνουν στις 7 το βράδυ. Οι εκλογείς θα μπορούν να ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με τον πρώτο γύρο ενω αυτή τη φορά δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης. 'Οσοι προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους. Για την εξυπηρέτηση των ψηφοφόρων τα γραφεία ταυτοτήτων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες όλης της χώρας θα λειτουργήσουν την Κυριακή έως τις 6 το απόγευμα.

Εκλογές: Τα αυριανά Ντέρμπι...


ΔΗΜΟΙ:
Θεσσαλονίκη
: ενώ φαινόταν σαφές το προβάδισμα του Κώστα Γκιουλέκα στην Θεσσαλονίκη, οι τελευταίες εκτιμησεις κάνουν λόγο για μάχη στήθος με στήθος.
H ΝΔ δίνει σκληρή μάχη να κρατήσει τον δήμο με τον κ. Κ. Γκιουλέκα (χθες στηρίχθηκε επίσημα από τον απερχόμενο δήμαρχο κ. Β. Παπαγεωργόπουλο ) που δέχεται πίεση από τον κ. Ι. Μπουτάρη, ο οποίος βάλλεται όμως και από τους εκκλησιαστικούς παράγοντες και από τον ΛΑΟΣ.
Αθήνα: O Νικήτας Κακλαμάνης κατάλαβε από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου οτι η δεύτερη τετραετία δεν θα είναι εύκολη κατάκτηση. Στη ΝΔ πιστεύουν οτι τελικά η διεκδίκηση του δήμου Αθηναίων θα εξελιχθεί σε ντέρμπι αλλά δηλώνουν βέβαιοι για την τελική επικράτηση του νυν δημάρχου. Ολα βέβαια θα εξαρτηθούν και από την συμμετοχή των εκλογέων.
Πειραιάς: Οι συμμαχίες προταγωνιστούν και στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Η πόλωση είναι μεγάλη και θεωρείται βέβαιο οτι και αυτή η μονομαχία θα κριθεί με διαφορά λίγων ψήφων, ανάμεσα στους κ.κ. Μίχα και Μιχαλολιάκου.

ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ:

Αττική: Στην Αττική, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις φαίνεται ο Γιάννης Σγουρός να έχει τον πρώτο λόγο. Ωστόσο από το επιτελείο Κικίλια υποστηρίζουν οτι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Και σε αυτή την τεράστια περιφέρεια ρυθμιστής θα είναι η συμμετοχή.
Πελοπόννησος: Στην Πελλοπόννησο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα προς τα που γέρνει η πλάστιγγα. Στην ΝΔ υποστηρίζουν ότι η περιφέρεια Πελοποννήσου, θα είναι σίγουρα από τις κερδισμένες περιφέρειες για την ΝΔ εξαιτίας των συμμαχιών της τελευταίας στιγμής που έχουν πραγματοποιηθεί. Παράδειγμα η στήριξη του πρωην Νομάρχη Αργολίδας Δημήτρη Σαραβάκου στον κ. Δράκο, υποστηρικτή του Πέτρου Τατούλη συον ά γύρο.
Στερεά Ελλάδα: η αναμέτρηση των δυο πρώην Νομαρχών θεωρείτο από πολλούς ντέρμπυ, όμως ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Κλέαρχος Περγαντάς από τη μια έχει καταφέρει να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του αλλά και έχει μεγάλη αναγνωρισιμότητα. Επίσης τόσο ο ίδιος ο αντίπαλός του όσο και ένας ολόκληρος νομός της Στερεάς, ο νομός Ευρυτανίας έχουν μεγάλη επιρροή από την κα Μπακογιάννη.
Ιονίων Νήσων: Σε αυτή την περιφέρεια ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κρέμεται από τα χείλη και τις προθέσεις των ψηφοφόρων του αντάρτη του κυβερνώντος κόμματος. Και η αγωνία κορυφώνεται όσο η Κυριακή πλησιάζει..



Πυρετός συσκέψεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο...


«Όχι απολύσεις, καμία επιπλέον επιβάρυνση σε μισθωτούς και συνταξιούχους και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της πρώτης σύσκεψης, για την οικονομία, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση, όπως κατάφερε τη μεγαλύτερη μείωση ελλείμματος -μέσα σ' έναν χρόνο- στην ιστορία της χώρας, έτσι θα συνεχίσει, «μιλώντας με ειλικρίνεια στους πολίτες, κοιτάζοντάς τους στα μάτια και δίνοντας μαζί τους τη σημαντικότερη μάχη που αξίζει να δίνει κανείς: Αυτή για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της πατρίδας μας». Ακόμη, κάλεσε όλους να κατανοήσουν τις ευθύνες τους και να παραδειγματιστούν, από τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη, τονίζοντας «πόσο σημαντικό ήταν και είναι να έχουμε ασπίδα σήμερα το μηχανισμό στήριξης που μας προστατεύει από τις επιθέσεις».
Στην πρώτη σύσκεψη, που ξεκίνησε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, συμμετείχαν -εκτός από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λ. Παπαδήμο, που θα μετέχουν σε όλες τις συσκέψεις- οι Θ. Πάγκαλος, Δ. Ρέππας, Ανδ. Λοβέρδος, Λ. Κατσέλη και Ευ. Βενιζέλος. Στη σύσκεψη προσήλθε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Ηρ. Πολεμαρχάκης. Στη δεύτερη σύσκεψη, η οποία θα ξεκινούσε αμέσως μετά, στις 15.00, συμμετέχουν οι: Χ. Παμπούκης, Δ. Δρούτσας, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ, Στ. Λαμπρινίδης. Τέλος, στην τρίτη σκέψη, συμμετέχουν οι : Χ. Παμπούκης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Ά. Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης, Π. Γερουλάνος, Τ. Μπιρμπίλη και Γ. Διαμαντίδης. οι υπουργοί Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης κ.κ. Γ. Ραγκούσης, Χρ. Παπουτσής και Χ. Καστανίδης, είχαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες και γι' αυτό τον λόγο δεν χρειάστηκε να κληθούν στις σημερινές συσκέψεις.
Αντικείμενο των συσκέψεων είναι ο προϋπολογισμός του 2011, οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα με την τρόικα, αλλά και ο προγραμματισμός και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, για το επόμενο διάστημα. Επίσης οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και οι διεργασίες στην Ευρωζώνη, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός, τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο, Ν. Σαρκοζί και της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ο Παπανδρέου στο Παρίσι για τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

Ο Πρωθυπουργός, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει των εργασιών του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα πραγματοποιηθούν 15 και 16 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Στην έναρξη του Συμβουλίου θα χαιρετήσουν ο Γ. Γ. του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και η Πρόεδρος του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτιν Ομπρί, ενώ θα ακολουθήσει η ομιλία του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, θα συζητηθούν τρία κεντρικά θέματα: Α) Παγκόσμια οικονομία: σχεδιάζοντας μία βιώσιμη ανάκαμψη προς όφελος όλων Β) Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής: επείγουσα ανάγκη για μια ουσιαστική συμφωνία ενόψει της Διάσκεψης (Κανκούν) και Γ)Υπερνικώντας τις συγκρούσεις: η ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της ασφάλειας. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συμπίπτει με την έναρξη της Γαλλικής Προεδρίας στο G-20. Στις επόμενες συναντήσεις του G-20 θα συζητηθούν πολλά ζητήματα που απασχολούν τους σοσιαλιστές, όπως η υιοθέτηση ενός παγκόσμιου φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και για την «πράσινη ανάπτυξη», η εξισορρόπηση του νομισματικού συστήματος και ο καλύτερος συντονισμός των διεθνών οργανισμών για την πιο σύντομη ανάκαμψη από την οικονομική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι το G-20, το τελευταίο διάστημα, έχει αρχίσει μια πιο στενή συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας αλλά και ο ΟΟΣΑ. Για το λόγο αυτό, η Σοσιαλιστική Διεθνής έχει εγκαινιάσει ένα συστηματικό διάλογο με τους οργανισμούς αυτούς, ώστε να διευρύνει το πεδίο διάδοσης των προοδευτικών προτάσεων της. Στη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, μέλη της Επιτροπής της ΣΔ για την Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, υπό την προεδρία του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ Ρικάρδο Λάγος, θα παρουσιάσουν τις σημαντικές προτεραιότητες που πρέπει να συζητηθούν στην παγκόσμια διάσκεψη του Κανκούν. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος καθώς και με άλλους ηγέτες που θα παρίστανται στο Συμβούλιο. Το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΟΣΑ και θα συμμετάσχουν περίπου 400 ηγέτες και εκπρόσωποι από τα κόμματα μέλη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5gp6PYB0zrWy3HJOzd6PSOzJoPqZg?docId=9303132

Επιχείρηση σωτηρίας του κυρ Μέντιου

Ένα ζευγάρι Σκωτσέζων διασώζει τα τελευταία γαϊδουράκια στην Ανατολική Κρήτη φέρνοντάς τα σε επαφή τα παιδιά


Στην αρχή αντιμετωπίζονταν με δυσπιστία. Σήμερα είναι οι άνθρωποι πίσω από ένα αναρρωτήριο και καταφύγιο των μέχρι πρότινος πλέον χαρακτηριστικών ζώων της ελληνικής υπαίθρου. Σε κάθε περίπτωση, έχουν κερδίσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την εκτίμηση των ντόπιων, τη συνδρομή δεκάδων υποστηρικτών, την αναγνώριση και την ενθάρρυνση εκατοντάδων επισκεπτών.
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  ContentSegment_16484386$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg Εμφανίσεις:  0 Μέγεθος:  159,3 KB 

Ο κ. Αλιστερ Πάτον και η κυρία Σούζαν Μπάρμπορ, Σκωτσέζοι την καταγωγή, δεν είχαν κανενός είδους ιδέα του πώς θα διαμορφωνόταν πριν από έξι χρόνια η ζωή τους όταν έκαναν την επιλογή να ζήσουν μαζί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο μικρό χωριό Ανατολή, κοντά στην Ιεράπετρα. Σήμερα είναι οι ψυχές ενός μοναδικού ζωοφιλικού εγχειρήματος, της προσπάθειας διάσωσης και προστασίας των γαϊδάρων της επαρχίας Ιεράπετρας, που έχει παράλληλα εξελιχθεί σε ένα μικρό πάρκο περιπάτου, συντήρησης και επαφής κυρίως των μικρών παιδιών με αυτά τα άλλοτε πολύτιμα ζώα, μοχλούς της αγροτικής ζωής των Ελλήνων.

Όπως λέει ο Αλιστερ, «εμείς ξεκινήσαμε να ζήσουμε στην Κρήτη θέλοντας να αφήσουμε πίσω μας τις αγχώδεις ζωές που και οι δύο περνούσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο». Σύμβουλος επιχειρήσεων ο ίδιος, με «μια ζωή μονίμως στοιβαγμένη σε μια βαλίτσα», θεώρησε, από κοινού με τη Σούζαν, ότι βρήκε «τον επίγειο παράδεισο στην Ανατολική Κρήτη. Ήταν ευτύχημα ότι ένα μικρό σπίτι με ένα αρκετά μεγάλο κτήμα,ικανό να συντηρήσει λαχανικά και οπωροφόρα δέντρα,πουλιόταν σε καλή τιμή και έτσι είχαμε κάπου να εγκατασταθούμε». Η Σούζαν είχε μαζί της ένα βιβλίο που αρχικώς ξένισε τον Αλιστερ.

«Ήταν το σύγγραμμα “Πώς να φροντίσετε έναν γάιδαρο΄΄, που αναφερόταν γενικώς στη σημασία του πράου αυτού ζώου στην οικονομική και αγροτική ζωή κυρίως του Νότου της Ευρώπης, αλλά είχε επίσης διεξοδικές αναφορές στη σημασία του ως κατοικίδιου και στους τρόπους φροντίδας του» θυμάται η Σούζαν.
Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγένθυνση Όνομα:  ContentSegment_16478378$W1000_H0_R0_P0_S1_V1$Jpg.jpg Εμφανίσεις:  0 Μέγεθος:  111,9 KB 

Σύντομα κλήθηκαν να εφαρμόσουν στην πράξη όσα το βιβλίο περιέγραφε. Σε έναν από τους μεγάλους περιπάτους τους στο χωριό και στα χωράφια συνάντησαν τον «Γιώργο». «Ήταν δεμένος σε ένα δέντρο.Φαινόταν καταπονημένος,πολύ αδύνατος και το τρίχωμα πρόδιδε γηρατειά.Στις απορίες μας προς τον ιδιοκτήτη που εμφανίστηκε ύστερα από λίγο “γιατί ο γάιδαρος ήταν σε αυτή την κατάσταση”εκείνος απάντησε ότι, αν θέλαμε,μπορούσαμε να τον αγοράσουμε».

Πολύ γρήγορα το ζεύγος των Σκωτσέζων θα διαπίστωνε ότι η παραπάνω εικόνα συνιστούσε μια διαδεδομένη πρακτική εξόντωσης των γέρικων και πλέον «άχρηστων» ζώων. «Τα έδεναν από το κεφάλι και τα μπροστινά πόδια σε έναν κορμό και τα άφηναν να πεθάνουν από ασιτία και εξάντληση κάτω από τον καυτό ήλιο. Αλλοτε τα τραυμάτιζαν, ακόμη και με τσεκούρι, σπάζοντάς τους τα μπροστινά άκρα για να μην μπορούν να κινηθούν και να αφήσουν την τελευταία τους πνοή από τα τραύματα». Ο Αλιστερ βέβαια επιμένει ότι «οι παραπάνω πρακτικές σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζουν τους Κρητικούς ή τους Ελληνες στο σύνολό τους.Είναι όμως θλιβερές καταστάσεις που έχουμε δει με τα μάτια μας».

Οπότε ο Αλιστερ και η Σούζαν δεν το σκέφτηκαν περισσότερο. Σε ένα τμήμα του κτήματος χτίστηκε το πρώτο παχνί, αργότερα έγινε διαμόρφωση του χώρου ώστε τα γαϊδουράκια να κυκλοφορούν ελεύθερα σε ομαλό έδαφος, φυτεύτηκαν λαχανικά για την τροφή τους, αγοράστηκε σανός. Οι δυο τους ήρθαν σε επαφή με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων, που τους συνέδραμε με κτηνιάτρους και συμβουλές για την περίθαλψη εκείνων των ζώων που είχαν τραυματιστεί ή υποστεί κάποιου είδους κακομεταχείριση.

«Είναι πολύτιμη η βοήθεια της Ελίζας Γκέσκου και του Μιχάλη Σπυριδάκη, κτηνιάτρων που αφιλοκερδώς μας συμπαρίστανται όποτε υπάρχει ανάγκη». Σύντομα άρχισαν να κάνουν εξορμήσεις στη γύρω περιοχή προκειμένου «να καταγράψουμε τους πληθυσμούς των συμπαθών αυτών ζώων, να δούμε τις πιθανές ανάγκες τους, να μιλήσουμε με τους ιδιοκτήτες τους για τον καλύτερο τρόπο μεταχείρισής τους». Το σοκ ήταν μεγάλο όταν πληροφορήθηκαν από διηγήσεις των γεροντότερων ότι «στην περιοχή της Ανατολής ως τα μέσα του 1980 υπήρχαν 1.000-1.200 γαϊδουράκια που ήταν το μεταφορικό μέσο και ο “εργάτης” στο χωράφι για τον κρητικό χωρικό. Τα ήθη άλλαξαν, η ύπαιθρος εγκαταλείφθηκε, τα οχήματα και οι δρόμοι έφθασαν και στο τελευταίο σπίτι, οπότε ο γάιδαρος πια ήταν περιττός και ίσως για κάποιους βάρος.

 
Στην Ανατολή πια δεν υπάρχουν πάνω από δέκα-δώδεκα γαϊδουράκια».
Ο «Γιώργος», η «Καρύδα», που υποφέρει από αρθρίτιδα, ο «Σιντ» και η «Μυρτώ» είναι μερικά από τα 12 γαϊδουράκια και το ένα μουλάρι που σήμερα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της μικρής φάρμας του Αλιστερ και της Σούζαν. Κάθε πρωί οι δύο Σκωτσέζοι θα ανοίξουν τους στάβλους, θα βγάλουν τους γαϊδάρους στο φως του ήλιου, θα πλύνουν τα παχνιά, θα διαπιστώσουν πιθανά προβλήματα, θα χαϊδέψουν απαλά τους λαιμούς των 13 ζώων.

Και έπειτα; «Διαδίκτυο.Ιστοσελίδα, Facebook, προσφορές σε είδος και εργασία και συνδρομές σε χρήμα από όλον τον κόσμο, προγραμματισμός επισκέψεων για το ερχόμενο διάστημα». Και όταν η κούραση καταβάλλει και τους δύο, «θα κάνουμε έναν μακρινό περίπατοστο χωριό,στους γύρω δρόμους, στα χωράφια. Το πόσο περπατάμε καθημερινά είναι το μόνο που ακόμη δεν έχουν συνηθίσει οι κρητικοί φίλοι μας».

ΙΝFΟ

Το Walk with donkeys (Περπατώντας με τους γαϊδάρους), όπως ονομάζεται η φάρμα του Αλιστερ Πάτον και της Σούζαν Μπάρμπορ, βρίσκεται στο χωριό Ανατολή, κοντά στην Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης. Στη φάρμα ζουν 12 γαϊδουράκια και ένα μουλάρι, τα περισσότερα εκ των οποίων είτε περισώθηκαν τραυματισμένα είτε είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Για περισσότερες πληροφορίες, οικονομική ή σε είδος βοήθεια και εθελοντική εργασία, www.walkwithdonkeys.com.

Ιδανική βόλτα για παιδιά αλλά και για μεγάλους
Οι γάιδαροι του Αλιστερ και της Σούζαν δεν ζουν απομονωμένοι. «Είναι αποδεδειγμένο ότι η επαφή των ανθρώπων, κυρίως των παιδιών, με αυτά τα καλοκάγαθα, πράα και συμπαθέστατα ζώα είναι μια ευχάριστη, βαθύτατα ζεστή απασχόληση,που βοηθάει τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν την αξία και των άλλων όντων του πλανήτη και του φυσικού περιβάλλοντος».

Έτσι οι δύο Σκωτσέζοι δίνουν τη δυνατότητα στους επισκέπτες τους να κάνουν μια βόλτα, πεζή ή ιππαστί, με τα γαϊδουράκια, πάντοτε υπό την επίβλεψή τους. Από τις πιο ευχάριστες και συγκινητικές συνάμα στιγμές των τελευταίων μηνών ήταν «όταν μας επισκέφθηκαν οικογένειες Ολλανδών με παιδιά που πάσχουν από αυτισμό.Είδαμε τα αρχικώς διστακτικά και κλειστά παιδιά να γελούν, να αγγίζουν, να αγκαλιάζουν τους λαιμούς των ζώων. Μια γυναίκα μάς πλησίασε και μας ευχαρίστησε λέγοντάς μας ότι πρώτη φορά είδε τον γιο της να γελάει.Αυτό ήταν μία από τις μεγαλύτερες ανταμοιβές μας».

prasino-hamomilaki

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Το κάρδαμο - Garden cress (Lepidium sativum)

Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από το φυτό Lepidium Sativum ή Nastrurtium Officinalis ή Cardamomum Elletaria γνωστό και ως Λεπίδιο Εδώδιμο, Νεροκάρδαμο ή "Σπόρος τού Παραδείσου". 

Μικρό φυτό που συναντιέται σε λιβάδια, κοντά σε καλλιέργειες και γενικά όπου υπάρχει υγρασία (πηγές ποτάμια, ρυάκια, λίμνες), σε πολλά μέρη της χώρας μας. 
Είναι φυτό που ζει από ένα έως δυο χρόνια με πολύ μικρά λευκά άνθη. 
Ανθίζει τους καλοκαιρινούς μήνες και έχει πολύ χαρακτηριστική μυρωδιά. Αυτή την εποχή έχει και περισσότερες θεραπευτικές ιδιότητες, τις οποίες χάνει με τον καιρό.
Χρησιμοποιείται όλο το φυτό, σε σαλάτες και ως ρόφημα. 
Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι θεραπευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. "Καρδάμωσε" λέμε για κάποιον που ανέκτησε τις δυνάμεις του.
Στις Αραβικές χώρες το βάζουν στον καφέ για να πετύχουν καλύτερη γεύση και σα σύμβολο φιλικής διάθεσης. Οι σπόροι μασιούνται για να δροσίσουν την αναπνοή και σε κάποιες τελετές της Τάντρα, το χρησιμοποιούν για να συμβολίσουν το γιόνι- τα γυναικεία γεννητικά όργανα. 
Καλό είναι να αποφεύγεται κατά την εγκυμοσύνη γιατί έχει χρησιμοποιηθεί ως εκτρωτικό.
Στο εμπόριο κυκλοφορεί με τη μορφή σπόρων (τους οποίους αλέθουμε για το μαγείρεμα) ή σε σκόνη, η οποία όμως γρήγορα χάνει το άρωμά της. 
Καλό είναι να το πλένουμε πριν τη χρήση για να φύγουν τα παράσιτα που προσκολούνται πάνω του στο φυσικό του περιβάλλον. 

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Τα οικονομικά μέτρα και οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση βγάζουν ξανά στους δρόμους μαθητές και φοιτητές

Από το πρωί σύλλογοι φοιτητών του Ε.Μ.Πολυτεχνείου προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις με στόχο τις καταλήψεις των σχολών με κυλιόμενες, όπως λένε, αποφάσεις καταλήψεων. Ήδη από σήμερα και μέχρι 17 Νοεμβρίου αποφάσισε κατάληψη το τμήμα Χημικών του Πολυτεχνείου.

Παράλληλα και ο Σύλλογος διδασκόντων του Ιδρύματος αποφάσισε την κήρυξη προειδοποιητικής απεργίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Επίσης απεργούν και οι πανεπιστημιακοί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων στα Πανεπιστήμια βρίσκονται οι προτάσεις του υπουργείου, καθώς τα ιδρύματα έχουν αρχίσει τον παράλληλο διάλογο για τις αλλαγές μέσω του διαδικτύου, προκειμένου να καταρτίσουν το πλαίσιο των προτάσεων τους που θα παρουσιαστούν στη σύνοδο των πρυτάνεων στις 9 Δεκεμβρίου.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εγκαινίασε χθες την δική του ιστοσελίδα , και σ΄ αυτήν καταγράφονται οι προτάσεις όλων των φορέων του ιδρύματος διότι, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωσή του είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση όμως οι προτάσεις του υπουργείου παραβιάζουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ιδρυμάτων.

newsit.gr

Ο πιο θερμός Νοέμβρης των τελευταίων ετών


Τον πιο ζεστό Νοέμβριο των τελευταίων 50 ετών ζει η Αθήνα. Η μέση μέγιστη θερμοκρασία, από την πρώτη του μηνός ως χθες, όπως προκύπτει από τις τιμές που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, ήταν 22 βαθμοί Κελσίου.
Πρόκειται για την υψηλότερη μέση μέγιστη θερμοκρασία που έχει παρατηρηθεί κατά το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου από το 1961 έως σήμερα. Είναι κατά 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την αντίστοιχη μέση τιμή της τελευταίας πεντηκονταετίας (είναι 19,8 βαθμοί). Ακόμη και συγκρινόμενη με τη μέση μέγιστη θερμοκρασία, πάντα για το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου, της περιόδου 1998-2008 που είναι τα θερμότερα χρόνια των τελευταίων 100 ετών, και πάλι προκύπτει υψηλότερη κατά περίπου δύο βαθμούς Κελσίου.
Παραδόξως, η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία η οποία καταγράφηκε τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου στην Αθήνα (25 βαθμοί Κελσίου την περασμένη Παρασκευή) θεωρείται συνηθισμένη για την εποχή. Τα τελευταία 100 χρόνια η θερμοκρασία αυτή έχει παρατηρηθεί περίπου 50 φορές, δηλαδή μία φορά κάθε δύο Νοεμβρίους.

Τις τελευταίες ημέρες, έχει εγκατασταθεί στην περιοχή μας ένα μετεωρολογικό σύστημα με νότιους ανέμους, συνηθισμένο για τα μέσα φθινοπώρου. Χθες η υγρασία στην Αθήνα έφτασε το 71% και η θερμοκρασία τους 22,9 βαθμούς Κελσίου. Αν το σύστημα αυτό επιμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τότε το φαινόμενο θα πρέπει να εξεταστεί. Αυτή τη στιγμή παρατηρείται μετακίνηση αέριων μαζών πλούσιων σε υδρατμούς από την Αφρική προς την περιοχή μας με συνέπεια τη μεταφορά λάσπης και υγρασίας. Για αυτό παρατηρείται ζέστη, λασποβροχή και ομίχλη. Δεν μπορεί όμως να συνδεθεί άμεσα ο καιρός αυτός με την κλιματική αλλαγή, η οποία θα έρθει κάποια στιγμή αλλά σταδιακά.

Αύξηση της ανεργίας τον Αύγουστο


Στο 12,2% αυξήθηκε το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο από 12% που ήταν τον προηγούμενο μήνα και 9% τον Αύγουστο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Το σύνολο των απασχολουμένων εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε σε 4.398.890 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 613.108 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.298.958 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 165.356 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (μείωση 3,6%) και κατά 40.406 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (μείωση 0,9%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 160.402 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2009 (αύξηση 35,4%) και κατά 6.073 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2010 (αύξηση 1,0%).
Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 15,5% από 11,6% που ήταν τον Αύγουστο του 2009, ενώ στους άνδρες αυξήθηκε στο 9,9% από 7,2%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (30,8%) και 25-34 ετών (16,4%).
Κατά περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στη Δυτική Μακεδονία (13,9%), στην Κεντρική Μακεδονία (13,5%) και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (13,5%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στα Νησιά του Ιονίου (5,6%), στο Νότιο Αιγαίο (5,9%) και στο Βόρειο Αιγαίο (6,9%).

Μέτρα απο τις πρυτανικές αρχές εν όψει της επετείου για το Πολιτεχνείο


Το αυξημένα μέτρα θα αφορούν την περιφρούρηση στο κτίριο του Πολυτεχνείου ενώ ζητήθηκε από τους φοιτητές να λάβουν μέρος στις τριήμερες εκδηλώσεις. Το κτήριο θα μείνει κλειστό τις ημέρες Δευτέρα (15/11), Τρίτη (16/11) και Τετάρτη (17/11). Και τα υπόλοιπα πανεπιστήμια της πρωτεύουσας είναι στο κλίμα «επαγρύπνηση και εγρήγορση» με τους πρύτανεις αρκετών πανεπιστημίων να έχουν ζητήσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη διακριτική παρουσία της Αστυνομίας.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Συνταγογράφηση online.....

Ξεκίνησε ο έλεγχος της συνταγογράφησης και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, για την οριστική προσγείωση των βιβλιαρίων που κάνουν <<φτερά>>. Για όλα τα απίστευτα που έχουν περιγραφεί γλαφυρά τους τελευταίους μήνες από τα Μ.Μ.Ε, ένα είναι το γιατρικό: η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Συγκεκριμενοποιεί και και δημοσιοποιεί σε τέτοιο βαθμό  τις παραμέτρους των συναλλαγών, που αφορούν στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να καθίσταται δυνατή η διάπραξη ατοπήματος.
Το σχετικό σχέδιο νόμου για την <<Ηλεκτρονική Καταχώρηση και Εκτέλεση Συνταγών>> παρουσιάστηκε από την Κα Λούκα Κατσέλη και στις 18 Οκτωβρίου ξεκίνησε η πρώτη φάση της εφαρμογής του από τον ΟΑΕΕ. Εν συνεχεία θα επεκταθεί στο ΙΚΑ και τέλος θα συμπεριλάβει και τον ΟΓΑ. Τ νέο σύστημα δεν αναμένεται να εξοικονομήσει μόνο χρήμα, αλλά και χρόνο, αφού θα διευκολύνει στο μέγιστο, τόσο τους γιατρούς όσο και τους φαρμακοποιούς και τους ασθενείς.

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Το φαρμακείο της γιαγιάς...

Βότανα, λεμόνι, μέλι, μαγειρική σόδα, αλάτι, ξίδι και σκόρδο επιστρατεύονται για να ανακουφίσουν από τον πόνο, να απαλύνουν τον βήχα, να απαλλάξουν από τις ψείρες στα μαλλιά και να ρίξουν τον πυρετό. Τα σύγχρονα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αρκετά από τα γιατροσόφια της γιαγιάς μας.

Καταρράκτης
Μελέτες δείχνουν ότι το τσάι του βουνού μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη της εμφάνισης καταρράκτη (Tomas -Barberan et al 1986), καθώς και θρόμβων (Villar et al 1985) και υπέρτασης (Paya et al 1985). Το τσάι του βουνού, το οποίο στη χώρα μας συλλέγεται από τον Όλυμπο, τον Ταΰγετο, τον Παρνασσό, την Εύβοια και την Κρήτη, δεν έχει διεγερτική δράση (σε αντίθεση με το κλασικό τσάι) και γι' αυτό μπορεί να καταναλωθεί και βράδυ χωρίς να επηρεάσει τον ύπνο.
Τσιμπήματα
Μπορείτε να ανακουφιστείτε από τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλείται από τα τσιμπήματα των εντόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κλινικής Μάγιο στις ΗΠΑ, βάζοντας στο πάσχον σημείο ένα διάλυμα από μαγειρική σόδα και νερό.
Ψείρες
Το ξίδι, διαλυμένο σε χλιαρό νερό, μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ψείρες στα μαλλιά. «Επί μία εβδομάδα, κάθε φορά που το παιδί γυρνά από το σχολείο, να καθαρίζετε σχολαστικά τα μαλλιά του με το διάλυμα αυτό και μια πολύ λεπτή χτένα», συμβουλεύει η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα-Βλάχου. «Ετσι, μπορείτε να αποφύγετε τα τοξικά ψειροκτόνα με μαλαθείο».
Πονοκέφαλος
Με τα πρώτα σημάδια του πονοκεφάλου, να πίνετε ένα φλυτζάνι τσάι, όπως προτείνει η βρετανή διατροφολόγος δρ Τζέιν Κλαρκ. «Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από αλλαγές στα αγγεία», λέει. Μια μικρή δόση καφεΐνης φαίνεται να αναστρέφει αυτές τις αλλαγές».
Κράμπες στα πόδια
Ενα ποτήρι τόνικ πριν από τον ύπνο μπορεί να προλάβει τις κράμπες, όπως αναφέρει o δρ Μάικ Ντίξον, επισκέπτης καθηγητής Ολιστικής Υγείας και Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ στο Λονδίνο. To νερό τόνικ περιέχει φυσικά την ουσία κινίνη, που του δίνει την πικρή γεύση του. Η ουσία αυτή προλαμβάνει τους σπασμούς των μυών, που προκαλούν τον πόνο της κράμπας.
Κρυολόγημα
Το φασκόμηλο περιέχει πολλά βιοενεργά συστατικά, όπως καμφορά (1437%), άλφα και βήτα καρυοφυλλένιο, ροσμαρινικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, διτερπένια και φλαβονοειδή, όπως είναι η ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης λουτεολίνη, σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο, αντιπρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κ. Κ. Ξένο. Εχει αποδειχθεί ότι ασκεί ευεργετική δράση σε περιπτώσεις κρυολογήματος, λαρυγγίτιδας και φαρυγγίτιδας. Δεν συνιστάται η κατανάλωσή του κατά την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό.
Ένα πικάντικο φαγητό, όπως ένα πιάτο με καυτό κάρι, μπορεί να ανακουφίσει από μια μπουκωμένη μύτη ή ένα πονεμένο αυτί, σύμφωνα με τον δρα Π. Γκρίφινς από την Κλινική Blemish του Μάντσεστερ. Αυτό κάνει τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν, αποβάλλοντας τη βλέννα. Το σκόρδο, επίσης, βοηθά στην αποβολή της βλέννας, ενώ είναι επίσης γνωστό αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο.
Βήχας
Το μέλι πλούσιο σε φλαβονοειδή συνιστάται εδώ και αιώνες ως «φάρμακο» για τον βήχα. Ερευνα του Πολιτειακού Κολεγίου Ιατρικής της Πενσυλβάνια, σε 105 παιδιά που λάμβαναν μία έως δύο κουταλιές μέλι μισή ώρα πριν κοιμηθούν, διαπίστωσε ότι το μέλι δρα πιο αποτελεσματικά κατά του βήχα απ' ό,τι πολλά αντιβηχικά σιρόπια.
Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να απομακρύνουν τα περιττά υγρά από τους φλεγμαίνοντες ιστούς στον λαιμό, με αποτέλεσμα να ελαττώνεται ο πόνος, όπως αναφέρει ο δρ Φ. Χέιγκεν, εκδότης του «Οδηγού με τα Σπιτικά Γιατροσόφια» (Mayo Clinic Book). Το αλατόνερο μαλακώνει επίσης την παχιά βλέννα στον λαιμό, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της. Μια άλλη λύση, σύμφωνα με τον «Οδηγό», είναι οι γαργάρες με μείγμα χλιαρού νερού με λίγες σταγόνες λεμόνι και μέλι (δεν συνιστάται για παιδιά).
Πυρετός
Εάν το παιδί έχει πυρετό, να τοποθετήσετε στο μέτωπο και στα χέρια του χλιαρά επιθέματα με νερό και ταυτόχρονα να βάλετε τα πόδια του σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό επί είκοσι λεπτά. «Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να αποφύγετε τα αντιπυρετικά φάρμακα, τα οποία τελευταία ενοχοποιούνται για παρενέργειες», λέει η κ. Βλάχου.
Πληγές, εγκαύματα
Ο γάλλος καθηγητής Μπ. Ντεκότ, διευθυντής του χειρουργικού τμήματος στο νοσοκομείο Λιμόζ, απέδειξε ότι το θυμαρίσιο μέλι (περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αντισηπτικές ιδιότητες) βοηθά στην ταχύτερη επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, δύο φορές μάλιστα πιο γρήγορα απ' ό,τι η ειδική γάζα.
Κακή διάθεση
Το φυτό υπερικό ή βαλσαμόχορτο ή χόρτο του Αγίου Ιωάννη αναφέρεται από τα αρχαία κιόλας χρόνια ότι μπορεί να μειώσει τη θλίψη. Μία ανάλυση 23 μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «British Medical Journal» έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης.
«Επειδή όμως περιέχει δραστική ουσία η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με φάρμακα, δεν πρέπει να λαμβάνεται χωρίς τη συμβουλή και παρακολούθηση του γιατρού» διευκρινίζει η ψυχίατρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής κ. Γ. Χαλκούση.
Εάν υποφέρετε από αϋπνία, ένα φλιτζάνι τίλιο ή χαμομήλι με μέλι μπορεί να σας οδηγήσει στις αγκάλες του Μορφέα. «Τα ροφήματα αυτά έχουν χαλαρωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν. Στις σοβαρές περιπτώσεις όμως δεν αρκούν» λέει η κ. Χαλκούση.
Πεπτικό σύστημα
Το δίκταµο χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως επουλωτικό ρόφημα. «Τελευταία επιβεβαιώθηκε η δράση του κατά του έλκους του στομάχου με πειράματα που έγιναν σε στελέχη ελικοβακτηριδίου του πυλωρού» λέει ο κ. Ξένος. «Τα κυριότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου του δίκταμου είναι η καρβακρόλη (πανίσχυρη αντιμικροβιακή ουσία, την οποία συναντάμε επίσης στη ρίγανη και στο θυμάρι), η θυμόλη και η πουλεγκιόνη. Οι ουσίες αυτές έχουν ισχυρές αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες».
Ηδη από την εποχή του Γαληνού υποστηριζόταν ότι η μαστίχα Χίου καταπολεμά τις φλεγμονές του στομάχου. Μελέτη επιστημόνων από το Νοσοκομείο του Νότιγχαμ στη Βρετανία έδειξε ότι η χρήση ακόμα και μικρής ποσότητας μαστίχας Χίου (ένα γραμμάριο την ημέρα) επί δύο εβδομάδες μπορεί να θεραπεύσει το έλκος.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The New England Journal of Medicine», καθώς και έρευνα του Tμήματος Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών η μαστίχα μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο στομάχι.
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τις καταπραϋντικές και αντισηπτικές του ιδιότητες στο πεπτικό σύστημα, όπως και σε κάθε μόλυνση βλεννογόνου. Ερευνα του ImperialCollege στο Λονδίνο έδειξε ότι η κατανάλωσή του προκαλεί στα ούρα την εμφάνιση ουσιών (γλυκίνης και ιππουρικού οξέος), που μειώνουν τους μυικούς σπασμούς και καταπολεμούν τη φλεγμονή. Να αποφεύγεται από άτομα με διαπιστωμένη αλλεργία σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/Compositae.
Ουρολοιμώξεις
Για να ανακουφισθείτε από τον πόνο που προκαλεί μια μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος (όπως η κυστίτιδα), αναμείξτε μισό κουταλάκι του τσαγιού διττανθαρκική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πίνετέ το μία έως δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με τη γυναικολόγο στο Νοσοκομείο Γυναικών του Μπέρμινγχαμ δρα Τζ. Μπάιρομ.
Αυτό το διάλυμα αλλάζει το pH των ούρων και έτσι θα έχετε λιγότερα συμπτώματα καύσου στην περιοχή. Ενα ποτήρι χυμός κράνμπερι δύο φορές την ημέρα μπορεί επίσης να βοηθήσει την κατάσταση. Ο χυμός αυτός περιέχει ουσίες που εμποδίζουν τη δράση του Ε. coli, του βακτηρίου που είναι συχνά υπεύθυνο για τις κυστίτιδες.
Διάρροια
Εάν το παιδί σας έχει διάρροια, λίγο νερό στο οποίο προσθέτετε λίγες σταγόνες λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση της κινητικότητας του εντέρου, καθώς και στην ενυδάτωση του παιδιού, σύμφωνα με την κ. Βλάχου.
Στοματίτιδα
Η στοματίτιδα, χαρακτηριστική φλεγμονή που παρουσιάζεται σε ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία με την καθημερινή χρήση χαμόμηλου.
Ανοσοποιητικό
«Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι το κόκκινο τσάι (Rooibos), που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Αφρική ως όπλο κατά πολλών αλλεργικών συμπτωμάτων, είναι εξαίσιο ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος» λέει ο κ. Ξένος.«Το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά Rooibos δεν περιέχει καφεΐνη, ούτε οξαλικό οξύ. Έτσι, μπορεί να καταναλώνεται άφοβα από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες».
Το φυτό των αστέρων του Χόλιγουντ, η εχινάκεα, περιέχει τη δραστική ουσία εχινακίνη. Η εχινακίνη είναι ένα γλυκοσίδιο που καταπολεμά τα βακτήρια σαν φυσικό αντιβιοτικό (6 mgr εχινακίνης αντιστοιχούν εργαστηριακά σε μία μονάδα πενικιλίνης), γεγονός που εξηγεί την αποτελεσματικότητα του φυτού σε στρεπτοκοκκικές και σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις.
Σε κυτταρικό επίπεδο, η εχινακίνη ελαττώνει την παραγωγή της υαλουρονιδάσης, ενζύμου που καταστρέφει το υαλουρονικό οξύ και οδηγεί σε λύση του συνδετικού ιστού. Πρόσφατη μελέτη κατέδειξε τη συνεργιστική δράση της εχινάκεας με σκεύασμα σκόρδου στη μείωση της διάρκειας και της έντασης των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.
Δερματίτιδα
Ενα μπάνιο με βρώμη (μερικές κουταλιές βρώμης σε μια μπανιέρα γεμάτη με νερό) μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί της Κλινικής Μάγιο. Η βρώμη περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες (γνωστές ως αβενανθραμίδες), οι οποίες μειώνουν επίσης τον κνησμό.
Πονόδοντος
Μπορείτε να ανακουφισθείτε από τον πονόδοντο βουτώντας μια μπατονέτα σε έλαιο γαρίφαλου και απλώνοντάς το απευθείας στην περιοχή για ένα δύο λεπτά, κατά τον οδοντίατρο δρα Φίλιπ Στέμερ από την Κλινική Teeth For LIfe του Λονδίνου. Τα γαρίφαλα έχουν παυσίπονες ιδιότητες και γι' αυτό γερμανοί γιατροί επινόησαν πρόσφατα ένα ταχύ αναισθητικό που βασίζεται σε αυτό το φυτό. Μπορείτε να βρείτε το έλαιο γαρίφαλου σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής.
Γερά δόντια
Να περνάτε απαλά τα δόντια και τα ούλα των βρεφών 6 έως 15 μηνών με μια μπατονέτα βουτηγμένη σε διάλυμα από τσάι, με ελάχιστη μαγειρική σόδα (στη μύτη του κουταλιού). «Το τσάι περιέχει φθόριο και με τον τρόπο ατό γίνεται μια τοπική φθορίωση», λέει η κ. Βλάχου.
 

Οι Atenistas φώτησαν την Αθήνα


Μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών, οι Atenistas, μία ανοιχτή κοινότητα πολιτών της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοτζιά και τη μετέτρεψαν στο πιο φωτεινό σημείο της πόλης με τη χρήση κεριών. Με κινήσεις όπως αυτή, οι Atenistas θέλουν να δείξουν ότι νοιάζονται πραγματικά για τη σκοτεινιά που έχει σκεπάσει τις ιστορικές γειτονιές της Αθήνας και γενικότερα έχουν ως στόχο το συντονισμό δραστηριοτήτων που θα επιτρέψουν ένα ουσιαστικό και περιβαλλοντικό λίφτινγκ της Αθήνας. Μπορεί το πρώτο τους εγχείρημα να πραγματοποιήθηκε πριν από δύο μόλις μήνες, αλλά αριθμούν ήδη δύο χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, έχουν 15.500 likes στο facebook και πλήθος εγκωμιαστικών σχολίων από ιστότοπους και "μπλογκ".
Παραμονή των εκλογών οι Atenistas μαζεύτηκαν στην πλατεία Κοτζιά και τη γέμισαν με κεριά. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη με περισσότερα από 1000 άτομα να φέρνουν μαζί τους κεράκια, όργανα, σπίρτα, αναπτήρες στήνοντας μια γιορτή χωρίς αρχή μέση και τέλος. H ιδέα ξεκίνησε από το γραφίστα Τάσο Χαλκιόπουλο (γνωστό στο ευρύ κοινό και από το μπλογκ αθηναϊκού ενδιαφέροντος athensville) και το δημοσιογράφο Δημήτρη Ρηγόπουλο (που διατηρεί τη στήλη Urban Lab στο free press Lifo). Όπως λένε οι ίδιοι "είχαν βαρεθεί να μένουν διαρκώς στα λόγια" και αποφάσισαν "να εκτονώσουν δημιουργικά το πάθος τους για την πόλη".

Στις βασικές προτεραιότητες των Atenistas εντάσσεται η υπεράσπιση της προσβασιμότητας στον δημόσιο χώρο, δηλαδή ελεύθερα πεζοδρόμια, πεζόδρομοι και πλατείες και η πίστη τους στη δύναμη των δράσεων μικρής κλίμακας. Θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν πόρους (π.χ. χορηγείες για είδη κηπουρικής, βαφές και χρώματα) για παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης που το έχουν ανάγκη, καθώς και να προωθήσουν καμπάνιες για μεγάλα, μικρά ή ξεχασμένα θέματα της Αθήνας. Στόχος τους είναι να κάνουν μία δράση την εβδομάδα, έτσι ώστε να ενεργοποιηθούν οι Αθηναίοι, ξεχωριστά ο καθένας, και να νοιαστεί για τον τόπο που ζει, ακόμη και για τα σκαλιά της πολυκατοικίας του. Δεν μπορεί ένας δημόσιος χώρος να βρίσκεται σε δυσχρηστία, βρόμικος και απαξιωμένος.

Η ιστοσελίδα τους βρίσκεται στη διεύθυνση www.atenistas.gr και σε αυτή μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για τις τις δράσεις τους, τα τελευταία νέα της κοινότητας, αλλά και τρόπους για να βοηθήσει στο έργο τους, προτάσεις για επόμενες δράσεις και θέσεις για ζητήματα που αφορούν το αστικό τοπίο.

Εκλογών απολογισμός...


Τέσσερις στους δέκα Έλληνες - και κυρίως οι νέοι - γύρισαν την πλάτη στην κάλπη παρά το δίλλημα που έθεσε ο πρωθυπουργός αλλά και παρά τον έντονο «αντιμνημονιακό» χαρακτήρα που έδωσαν στις εκλογές τα άλλα κόμματα.

Κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης ήταν το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας η ενίσχυση του ΚΚΕ η οποία αποδίδεται ως ένα βαθμό στην μεγάλη αποχή και η πτωτική τάση του ΛΑΟΣ και τους ΣΥΡΡΖΑ που φαίνεται πως δεν «κοινώνησαν» αποτελεσματικά τα πολιτικά τους μηνύματα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο Ν. Μιχαλολιάκος το ποσοστό της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ στην Αθήνα ξεπέρασε το 5,3%.
Ειδικά στο εκλογικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα ξεπέρασε το 20%. Οπως εκτιμάται οδηγηθήκαμε σ'αυτό το αποτέλεσμα εξαιτίας της έλλειψης αστυνόμευσης και της εκμεταλλευσης της ανασφάλειας των πολιτών σε συγκεκριμένες γειτονιές του κέντρου που έχουν αφεθεί στην τύχη τους.

Αναλυτικότερα το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει στις περσινές εκλογές 3.012.000 ψήφους. Χθες έλαβε μόλις 1.950.000 δηλαδή σχεδόν 1 εκατομμύριο λιγότερες. Η ΝΔ είχε λάβει 2.295.000 και τώρα δε θα ξεπεράσει το 1.750.000 καταγράφωντας απώλεια μισού εκατομμυρίου ψηφοφόρων. Το μόνο κόμμα που σημείωσε άνοδο σε απόλυτο αριθμό ψήφων είναι το ΚΚΕ που από 517.000 ψήφους πήρε χθες περίπου 580.000.

Ευρωεκλογές θύμισε η αποχή στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο καλός καιρός, το μήνυμα που ήθελαν να στείλουν οι ψηφοφόροι αλλά και η αδιαφορία εκτίναξαν την αποχή στο 40% με τις μεγάλες πόλεις να αγγίζουν το 60%. Η συνολική αποχή κινήθηκε στο επίπεδο του 40%, φθάνοντας στην Αθήνα το 58%, στη Θεσσαλονίκη το 46,9%, στον Πειραιά το 56,5%, στην Πάτρα το 39,4% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 36,3%. Η μεγαλύτερη αποχή καταγράφτηκε στις Πρέσπες με ποσοστό 76,15%. Ακολουθεί η Νίσυρος με 75%, ο Άγιος Ευστράτιος με 73%, η Ιθάκη με 68,48%, η Λήμνος με 67,77%, τα Κύθηρα με 65,81%, η Σύμη με 65,56%, Σέρβια-Βελβεντός με 63,75% και η Φλώρινα με 61%. Το Λευκό/Ακυρο έφτανε στις Περιφερειακές εκλογές το 9% και στις δημοτικές το 5,37%.

Με καταμετρημένο πάνω από το 96% της επικράτειας το ΠΑΣΟΚ προηγείται σε επτά από τις δεκατρείς περιφέρειες και η ΝΔ σε έξι με το χάρτη να μοιράζεται στη διχρωμία του μπλε και του πράσινου.

Στις 13 Περιφέρειες η κατάσταση έχει ως εξής:

  1. Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: προηγείται ο Α. Γιαννακίδης με 41,7 % υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Γ.Παυλίδης με 41,08% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.
  2. Περιφέρεια Αττικής προηγείται ο Γ. Σγουρός υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 24,07% και ακολουθεί ο Β. Κικίλιας με 20,51% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.
  3. Περιφέρεια Β. Αιγαίου προηγείται ο Π.Βογιατζής υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,29% και ακολουθεί ο Α. Γιακαλής υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 36,3%.
  4. Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται ο Α. Κατσιφάρας με 43,2% υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί ο Γ.Παπαναστασίου με 26,7% υποστηριζόμενος από τη ΝΔ.
  5. Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προηγείται ο Γ. Δακής υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με ποσοστό 46,25% και ακολουθεί ο Παπαϊορδανίδης Ι. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,44%.
  6. Περιφέρεια Ηπείρου προηγείται ο Καχριμάνης Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 44,7% και ακολουθεί ο Αργύρης Ευ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 38,6%.
  7. Περιφέρεια Θεσσαλίας προηγείται ο Κ. Αγοραστός υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 38,53% και ακολουθεί ο Α. Παπατόλιας υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 34,78%
  8. Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Σπυρ. Σπύρου υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 29,1% και ακολουθεί ο Η. Μπεριάτος υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 26,6%.
  9. Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προηγείται ο Π. Ψωμιάδης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 43,23% και ακολουθεί ο Μ. Μπόλαρης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 30,68%.
  10. Περιφέρεια Πελοποννήσου προηγείται ο Π. Τατούλης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 41,8% και ακολουθεί ο Δ. Δράκος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 40,89%.
  11. Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προηγείται ο Περγαντάς Κ. υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 39,9% και ακολουθεί ο Χειμάρας Α. υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 35,11%.
  12. Περιφέρεια Κρήτης έχει εκλεγεί από τον Α΄γύρο ο Στ. Αρναουτάκης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 50,12% και ακολουθεί ο Γιαννουλάκης Δ. με 17,8%.
  13. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει εκλεγεί από τον Α΄γύρο ο Ι. Μαχαιρίδης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ με 50,85% και ακολουθεί ο Χ. Κόκκινος υποστηριζόμενος από τη ΝΔ με 31,09%.
Όσο αφορά τους Δήμους με τα έως τώρα στοιχεία, επαναληπτικές εκλογές θα γίνουν σε 221 Δήμους, ενώ από την πρώτη Κυριακή έχουν εκλεγεί 104 Δήμαρχοι.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

  • Αβδήρων: Βασίλης Τσολακίδης 66,10%
  • Κάτω Νευροκοπίου: Μελέτιος Μαυρίδης 50,91%
  • Νέστου: Σάββας Μιχαηλίδης 51,32%
  • Σουφλίου: Ευάγγελος Πουλιλιός 55,38%
  • Τοπείρου: Στυλιανός Χατζηευαγγέλου 53,37%
Περιφέρεια Αττικής
  • Αγία Βαρβάρα: Γιώργος Καπλάνης 51,68%
  • Άγιοι Ανάργυροι- Καματερό: Νίκος Σαράντης 53,45%
  • Αγκίστρι: Ιωάννης Αθανασίου 84,61%
  • Μαρούσι: Γιώργος Πατούλης 56,40%
  • Ασπρόπυργος: Νίκος Μελετίου 68,73%
  • Ίλιον: Νίκος Ζενέτος 52,08%
  • Κορυδαλλός: Στ. Κασσιμάτης 52,06%
  • Κρωπία: Δημήτρης Κιούσης 67,88%
  • Κύθηρα: Θεοδ. Κουκούλης 51,11%
  • Λυκόβρυση-Πεύκη: Δημήτρης Φωκιανός 52,47%
  • Παλαιό Φάληρο: Διονύσης Χατζηδάκης 61,55%
  • Πόρος: Δημήτρης Ανδρέας Στρατηγός 64,64%
  • Σαρωνικός: Πέτρος Φιλίππου 55,50%
  • Τροιζηνία: Ιωάννης Σαμπάνης 66,71%
  • Ύδρα: Αγγ. Κοτρώνης 54,45%

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

  • Άγιος Ευστράτιος: Χαράλαμπος Μακρής 100%
  • Οινουσσών: Ευάγγελος Αγγελάκος 62,63%
  • Χίου: Πολύδωρος Λαμπρινούδης 59,43%
  • Ψαρών: Κωνσταντίνος Βρατσάνος 53,79%

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

  • Αμφιλοχίας: Απόστολος Κοιμήσης 54,16%
  • Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Διονύσης Μπαλιούκος 54,75%
  • Αρχαίας Ολυμπίας: Ευθύμιος Κοτζάς 50,47%
  • Δυτικής Αχαΐας: Ανδρέας Παναγιωτόπουλος 625%
  • Ερυμάνθου: Αθανάσιος Καρπής 57,43%
  • Ηλιδας: Ιωάννης Λυμπέρης 56,57%
  • Πηνειού: Αλέξιος Καστρινός 59,18%
  • Πύργου: Γεράσιμος Παρασκευόπουλος 52,29%

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  • Γρεβενών: Δημοσθένης Κουπτσίδης 53,74%
  • Νεστορίου: Χρήστος Γκοσλιόπουλος 68,86%
  • Ορεστίδος: Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου 65,78%
  • Πρεσπών: Βασίλειος Τσέπας 52,15%

Περιφέρεια Ηπείρου

  • Βορείων Τζουμέρκων: Ιωάννης Σεντελές 53,36%
  • Μετσόβου: Νικόλαος Τσομπίκος 52,03%
  • Φιλιατών: Μηνάς Παππάς 58,44%

Περιφέρεια Θεσσαλίας

  • Αλοννήσου: Πέτρος Βαφίνης 52,96%
  • Αργιθέας: Χρήστος Καναβός 50,84%
  • Μουζακίου: Γιώργος Κώτσος 52,41%
  • Παλαμά: Κωνσταντινος Πατσιαλής 54,09%
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
  • Μεγανησίου: Εάτιος Ζαβιτσάνος 52,04%
  • Παξών: Σπύρος Μπογδάνος 56,32%

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

  • Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Λάζαρος Κυριζόγλου 54,3%
  • Ηρακλείας: Κλεάνθης Κοτσαχιακίδης 53,38%
  • Θέρμης:Θεόδωρος Παπαδόπουλος 66,24%
  • Κατερίνης: Σάββας Χιονίδης 54,12%
  • Νεάπολης-Συκεών: Σίμος Δανιηλίδης 55,98%
  • Νέας Ζίχνης: Ανδρέας Δαϊρέτζης 51,78%
  • Πύδνας-Κολινδρού: Ευάγγελος Πολύζος 50,30%
  • Πυλαίας-Χορτιάτη: Ιγνάτιος Καϊτετζίδης 56,93%

Περιφέρεια Κρήτης

  • Αγίου Βασιλείου: Ιωάννης Πιπεράκης 50,01%
  • Αγίου Νικολάου: Δημήτρης Κουνενάκης 50,83%
  • Αμαρίου: Στέφανος Σημαντήρας 56,45%
  • Βιάννου: Παύλος Μπαριτάκης 63,02%
  • Γαύδου: Ευστράτιος Λαμπάκης 100%
  • Ηρακλείου: Γιάννης Κουράκης 71,9%
  • Ιεράπετρας: Ιωσήφ Αναστασάκης 78,3%
  • Μυλοποτάμου: Δημήτρης Κόκκινος 53,67%
  • Οροπεδίου Λασιθίου: Γ. Μηλιάρας 52,91%
  • Ρεθύμνης: Γ. Μαρινάκης 52,91%
  • Σητείας: Θ. Πατεράκης 55,87%
  • Σφακίων: Παύλος Πολάκης 60,97%
  • Χερσονήσου: Ζαχαρίας Δοξαστάκης 65,22%

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

  • Αγαθονησίου: Ευάγγελος Κόττορος 100%
  • Ανάφης: Ιάκωβος Ρούσσος 71,56%
  • Αστυπάλαιας: Πανορμίτης Κονταράτος 56,75%
  • Θήρας: Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος 68,38%
  • Ιητών: Μιχαήλ Πετρόπουλος 65,41%
  • Κάσου: Δημήτρης Ερωτόκριτος 67,83%
  • Κέας: Αντώνης Δεμέναγας 65,26%
  • Κιμώλου: Γεράσιμος Θεόδωρος Μαγκανιώτης 60,69%
  • Κύθνου: Εμμανουήλ Φίλιππας 52,63%
  • Λειψών: Μπενέτος Σπύρου 60,54%
  • Μεγίστης: Παύλος Πανηγύρης 69,07
  • Νισύρου: Νικόλαος Καρακωνσταντίνος 51,33%
  • Πάτμου: Γρηγόρης Στόϊκος 65,38%
  • Ρόδου: Στάθης Κουσουρνάς 51,23%
  • Σικίνου: Ιωάννης Συρίγος 54,60%
  • Σίφνου: Ανδρέας Μπαμπούνης 50,29%
  • Σύμης: Ελευθέριος Παπακαλοδούκας 100%
  • Τήλου: Αναστάσιος Αλιφέρης 63,59%
  • Τήνου: Παναγιώτης Κροντήρας 51,17%
  • Φολεγάνδρου: Ελευθέριος Βένιος 52,01%
  • Χάλκης: Μιχαήλ Πατρός 56,01%

Περιφέρεια Πελοποννήσου

  • Ανατολικής Μάνης: Πέτρος Ανδρεάκος 51,89%
  • Βόρειας Κυνουρίας: Εμμανουήλ Σκάντζος 52,13%
  • Ελαφονήσου: Παναγιώτης Ψαρομμάτης 55,15%
  • Επιδαύρου: Κωνσταντίνος Παναγιώτης Γκάντζιος 53,58%
  • Ερμιονίδας: Δημήτρης Άγγελος Καμίζης 50,19%
  • Καλαμάτας: Παναγιώτης Νίκας 53,95%
  • Μονεμβασίας: Ηρακλής Τριχείλης 57,02%
  • Νεμέας: Ευάγγελος Ανδριανάκος 51,79%
  • Νότιας Κυνουρίας: Ιωάννης Μαρνέρης 50,10%

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

  • Αγράφων: Δημήτρης Τάτσης 58,18%
  • Δωρίδος: Γεώργιος Καπεντζώνης 50,76%
  • Ερέτριας: Βασίλης Βελέντζας 55,21%
  • Καρπενησίου: Κωνσταντίνος Μπακογιάννης 54,29%
  • Καρύστου: Νικόλαος Μανώλης 53,91%
  • Λαμίας: Γιώργος Κοτρωνιάς 52,46%
  • Ορχομενού: Κωνσταντίνος Ξηρογιάννης 50,81%
Τα συγκεντρωτικά στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών έως τώρα για το σύνολο των εκλογών έχουν ώς εξής:

Α' ΚΥΡΙΑΚΗ
Περιφερειακές Εκλογές
Συνδυασμοί: 92
Ενσωμάτωση: 99,47%
Εγγεγραμμένοι: 9.765.294
Ψήφισαν:5.957.677
Συμμετοχή:61,01
Ακυρα / Λευκά: 9,10 %


Δημοτικές Εκλογές
Συνδυασμοί: 1321
Ενσωμάτωση: 99,52%
Εγγεγραμμένοι: 9.787.580
Ψήφισαν: 5.977.430
Συμμετοχή: 61,07
Ακυρα / Λευκά: 5,49 %