Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Αναμνήσεις από την τραγωδία της "Θύρας 7"

"Από ένα σημείο και μετά δεν πατάγανε πάνω στο τσιμέντο αλλά πάνω σε κορμιά". Ο Αλέκος Αδαμαντόπουλος έζησε από κοντά την τραγωδία στη "Θύρα 7" και μέσω του Sport24.gr αφηγείται όσα έζησε στις 8 του ματωμένου εκείνου Φλεβάρη το 1981. "Όλα αυτά τα παιδιά χάθηκαν πολύ άδικα", τονίζει ο νυν πρόεδρος του συνδέσμου των Αγίων Αναργύρων της "Θύρα 7" και ακόμα αναρωτιέται "Γιατί...;"

Πριν από 29 χρόνια, την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 1981, η Ελλάδα συγκλονίζεται από μια είδηση που κανείς δεν μπορεί να πιστέψει. Η κρατική τηλεόραση διακόπτει το πρόγραμμά της, ανακοινώνει το θλιβερό μαντάτο και κάνει έκκληση για αίμα στα νοσοκομεία, όπου έχουν διακομιστεί οι τραυματίες.

Το ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ έχει τελειώσει με τους ερυθρόλευκους να επικρατούν με τον επιβλητικό 6-0. Οι μεθυσμένοι από το νέκταρ της χαράς και της περηφάνιας, οπαδοί των Πειραιωτών θέλουν να φύγουν γρήγορα και να βγουν στους δρόμους να φωνάξουν για την επιτυχία της ομάδας τους, να αγκαλιάσουν του ήρωες τους. Η πόρτα της θύρας 7 όμως είναι κλειστή. Ή μισάνοιχτη (δεν έχει σημασία, έπρεπε να είναι ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΗ).

Τα τουρνικέ (ένα απ΄ αυτά υπάρχει σαν μνημείο, στο "νέο Καραϊσκάκη") δυσκολεύουν την έξοδο. Η μοίρα έχει αποφασίσει τη συνέχεια και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει την ροή της. Παιδιά πέφτουν, ποδοπατιούνται και η τραγωδία παίρνει σάρκα και οστά. Η πεσμένη μάζα όλο και μεγαλώνει. Φωνές απελπισίας και πανηγυρισμών αναμειγνύονται.

Ο χάρος παραμόνευε απρόσκλητος σε μία γιορτή που εξελίχθηκε σε τραγωδία. Οι αστυνομικοί ξεριζώνουν την πόρτα για να βγουν όσοι περισσότεροι μπορούν. Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, πέθαναν από ασφυξία στα σκαλοπάτια του... σπιτιού τους. Οι τραυματίες ακόμα περισσότεροι. Τα νοσοκομειακά έσπευσαν στο χώρο και μετέφεραν μικρά παιδιά βαμμένα στο χρώμα της καρδιάς τους. Στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά δύο βαριά τραυματίες δεν τα κατάφεραν και ξεψύχησαν.

Τελικός απολογισμός 21 θύματα. Τα θύματα της θύρας 7...

"Οι πόρτες ήταν κλειστές..."

"Εκείνη την περίοδο τα παιχνίδια ήταν νωρίς και όπως κάθε Κυριακή ξεκινήσαμε νωρίς για το γήπεδο. Μαζευτήκαμε όπως πάντα σε κάποια μαγαζάκια που υπήρχαν εκεί γύρω και έπειτα πήγαμε για το γήπεδο. Εισιτήριο δεν υπήρχε ούτε για δείγμα εκείνη την ημέρα. Τότε ο Ολυμπιακός ξεκινούσε δυναμικά με πολύ καλή ομάδα και εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι πάντα κοντά στην ομάδα αλλά εκείνες τις ημέρες ο ενθουσιασμός ήταν μεγαλύτερος γιατί όλοι έβλεπαν πολύ καλό ποδόσφαιρο και διαισθάνονταν πως η συγκεκριμένη φουρνιά μπορεί να πετύχει πολλά. Ήμασταν αισιόδοξοι όλοι έξω από το γήπεδο αλλά κανείς μας δεν περίμενε πως το σκορ θα φτάσει στο 6-0.

Ίσως αυτός να συνέβαλε στην τραγωδία. Η εφορία που υπήρχε ήταν μεγάλη μετά από μία τέτοια νίκη σε ένα ντέρμπι και όπως ήταν φυσικό τα μυαλά ήταν και λίγο πάνω από το κεφάλι όταν τελείωσε ο αγώνας. Ήταν βέβαια και κακή η κατασκευή στο Καραϊσκάκη τότε. Δεν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, δεν υπήρχαν προστατευτικές μπάρες στην μέση στα σκαλιά αλλά ούτε και στις άκρες ώστε να κρατηθεί κάποιος. Ήταν έτσι φτιαγμένη και η Θύρα με όλο τον κόσμο να βγαίνει από ένα σημείο σε μία στροφή όπου ο πίσω δεν μπορούσε να δει την έξοδο και να αντιληφθεί τι γίνεται μπροστά του. Η ροή του κόσμου για την έξοδο ήταν μεγάλη και κανείς δεν μπορούσε να το σταματήσει αυτό. Από ένα σημείο και μετά δεν πατάγανε πάνω στο τσιμέντο αλλά πάνω σε κορμιά. Εν τω μεταξύ τα τουρνικέ ήταν στις θέσεις τους και οι πόρτες κλειστές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνει ό,τι έγινε εκείνο το απόγευμα.

Ξέρω πολύ καλά τι έγινε με την πόρτα, γιατί πριν σφυρίξει ο διαιτητής έφυγα για να πάω στην θύρα 1. Την ώρα που πήγαινα για την έξοδο στην Θύρα 7 συνάντησα κάποια παιδιά που μου είπαν: "Αλέκο πάμε από την έξι γιατί μπροστά είναι κλειστά". Έτσι γύρισα πίσω και βγήκα από την διπλανή θύρα. Στην αρχή κανείς μας δεν κατάλαβε τι είχε γίνει. Από την θύρα 1 ακούσαμε τα ασθενοφόρα. Ήταν πολλά και έφταναν συνεχώς. Το ένα πίσω από το άλλο με τις σειρήνες να ουρλιάζουν και το μόνο που ξέραμε ήταν ότι κάτι έγινε στην 7. Εκείνη τη στιγμή δεν περιμέναμε ότι είχε γίνει αυτός ο χαμός. Έφτασα έξω από την 7 όταν είχε ήδη γίνει το κακό και τα ασθενοφόρα έφευγαν γεμάτα για το Τζάνειο και τα υπόλοιπα νοσοκομεία. Ακόμα και τότε δεν πιστεύαμε τι είχε γίνει. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας. Βλέπαμε τους τραυματίες αλλά δεν μπορούσε να πάει το μυαλό μας. Ακόμα και όταν βλέπαμε παιδιά μελανιασμένα πιστεύαμε πως θα επανέλθουν. Δεν είναι δυνατόν να το συλλάβει ανθρώπινος νους".

Όσοι έζησαν εκείνες τις στιγμές θα τις έχουν πάντα χαραγμένες στην μνήμη τους. "Θυμάμαι χαρακτηριστικά το επόμενο παιχνίδι. Ήμασταν πάλι εκεί στην θύρα 7, αλλά όταν ο διαιτητής σφύριξε την λήξη κανείς δεν κουνήθηκε. Όλοι είχαμε παγώσει. Ακόμα δεν το είχαμε βγάλει από το μυαλό μας και ούτε πρόκειται ποτέ. Αρχίσαμε να βγαίνουμε με αργούς ρυθμούς. Πέντε-πέντε και σιγά-σιγά. Δεν έχω ξαναδεί πιο σταδιακό άδειασμα κερκίδας. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη καθώς 21 παιδιά, είχαν χάσει τη ζωή τους σε εκείνο το σημείο."

Οι ευθύνες και τα αναπάντητα "γιατί"

Ο κόσμος του Ολυμπιακού (επίσημος και μη) δεν ξέχασε ποτέ αυτά τα παιδιά. Κάθε χρόνο στο μηνμόσυνο που γίνεται στο σημείο όπου 21 ψυχές πάλεψαν με τον χάρο η προσέλευση είναι μεγάλη. Νέοι, γέροι ακόμα και παιδιά που γεννήθηκαν όταν οι ερυθρόλευκοι ξεκινούσαν την κυριαρχία τους στην Ελλάδα αποτίουν φόρο τιμής στα... αδέρφια τους. "Μετά από τόσα χρόνια έχει άλλη σημασία από αυτή που είχε. Για μένα, το γεγονός πως όλοι - η Θυρα 7 αλλά και όλοι οι φίλοι του Ολυμπιακού - έχουν χαράξει αυτή την ημερομηνία στην μνήμη τους και τιμούν αυτά τα παιδιά που άδικα χάθηκαν για τον Ολυμπιακό, είναι πολύ σημαντικό. Πάντα το έλεγα και θα το λέω μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Εκείνη την ημέρα κάποιοι άνθρωποι είχαν την ευθύνη για ό,τι έγινε. Είναι καθαρά ευθύνη προσώπων. Αυτά τα παιδιά δεν έκαναν κανένα λάθος, όσο και αν θέλουν να το λένε κάποιοι. Αγαπούσαν τον Ολυμπιακό και απλά βρέθηκαν την λάθος ώρα στο λάθος μέρος.

Προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε πως έγινε. Τι βλακεία υπάρχει στον κόσμο και δεν μπορούσε να προβλεφθεί κάτι τέτοιο. Πόσο δύσκολο είναι δηλαδή να σκεφτεί κάποιος πως 7-8.000 κόσμου δεν μπορεί να βγει από μία πόρτα. Γιατί να μην υπάρχουν άλλες έξοδοι; Γιατί να μην υπάρχουν στα σκαλοπάτια χειρολαβές; Γιατί όλες αυτές οι παραλείψεις; Γιατί δεν άνοιξαν οι πόρτες; Εντάξει, έπεσε κάποιος, αυτά γίνονται, αλλά αν ήταν ανοιχτές οι πόρτες θα υπήρχε ροή και δεν θα χάναμε τόσα παιδιά. Ήταν τόσο απλό. Να ανοίξει η πόρτα και τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Όλα αυτά τα παιδιά χάθηκαν πολύ άδικα. Υπήρχε μάλιστα και η προειδοποίηση. Ήταν 7-8 χρόνια πριν που είχε γίνει κάτι παρόμοιο σε ένα φιλικό με τον Άγιαξ. Τότε ευτυχώς υπήρχαν μόνο τραυματίες. Αλλά το κράτος, η πολιτεία, η ΕΟΑ, στην οποία ανήκε το γήπεδο, κανείς δεν πλήρωσε.

Καμία δικαστική απόφαση δεν θα φέρει εκείνα τα παιδιά πίσω. Αλλά αν το έχω εγώ ως παράπονο ότι κανείς δεν τιμωρήθηκε φαντάσου οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν. Κάποιοι όμως φταίνε για το τι έγινε και δεν μπορεί να υπάρχει ατιμωρησία".

Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν "άνθρωποι" που έβριζαν εν χορώ αυτά τα παιδιά. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια τα εμετικά συνθήματα λείπουν από τα γήπεδα. Ο Αλέκος είναι φανερό πως ενοχλείται από τα όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια όπως θα έκανε και οποιοδήποτε άνθρωπος. Ακούμε και βλέπουμε απαράδεκτα πράγματα να συμβαίνουν εις βάρος της μνήμης αυτών των ανθρώπων. Πρόκειται για ιεροσυλία που πράττεται από κάποιους που θα ήθελαν να λέγονται άνθρωποι χωρίς κανένας να προσπαθεί να υπερασπιστεί 21 ψυχές, όχι για τίποτε άλλο, αλλά γιατί δεν μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι. "Αν δεν μπορεί ο άλλος άνθρωπος να καταλάβει πως να βρίζει κάποιον που δεν είναι στη ζωή είναι το λιγότερο βλακεία τότε τι μπορώ να πω. Γι' αυτό που εγώ είμαι υπερήφανος είναι πως κανένας Ολυμπιακός δεν έχει βρίσει νεκρό με οποιοδήποτε σύνθημα. Ποτέ δεν είπε κάποιος καλά πάθατε και το βουλώσατε. Όλα τα οπαδικά είναι για μέσα στο γήπεδο".

Ο Αλέκος δεν σταμάτησε ποτέ να πηγαίνει στο γήπεδο. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε σε αυτόν και σε όλους του Ολυμπιακούς ένα γήπεδο ασφαλές. Ένα γήπεδο που είναι σίγουρο πως αφού διασκεδάσεις θα γυρίσεις σπίτι σου. Τι γίνεται ομως με τις υπόλοιπες έδρες; Η ιστορία θέλησε να δώσει σε όλους μας αρκετά μαθήματα με τον πιο σκληρό τρόπο εκείνη την ημέρα. Αρκετοι τα διάβασαν αλλά όχι όλοι. "Δεν φαίνεται να διορθώνεται κάτι. Οι πρόεδροι των ομάδων δεν ενδιαφέρονται να φτιάξουν εγκαταστάσεις. Το κράτος δε βοηθάει ώστε να υπάρχουν καινούργια γήπεδα. Όλοι βολεύονται με τα γήπεδα που υπάρχουν. Τώρα πήγαμε στην Καβάλα και ήταν το ίδιο με πριν από 30 χρόνια. Μόνο που το είχαν βάψει και υπήρχαν καθίσματα. Τα προβλήματα ακόμα υπάρχουν".

Αυτά τα παιδιά δεν ξεχάστηκαν ποτέ και απόδειξη είναι το μνημόσυνο που θα γίνει το μεσημέρι. Άνθρωποι που δεν έζησαν την τραγωδία αλλά μεγάλωσαν με την ματωμένη αυτή ημερομηνία χαραγμένη στην μνήμη τους, δίνουν κάθε χρόνο το παρών όπως ο Δημήτρης Μπούκαλης. "Δεν έζησα αυτές τις στιγμές αλλά κάθε χρόνο θα είμαι στο σημείο όπου αυτές οι ψυχές χάθηκαν. Ο πατέρας και ο αδερφός μου ήταν στο γήπεδο εκείνη την ημέρα και οι ιστορίες που έχω ακούσει είναι πολλές. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Ολυμπιακού. Είναι σημαντικό να βρίσκεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερος κόσμος ώστε να μην ξεχαστούν ποτέ αυτά τα παιδιά. Εγώ γεννήθηκα τη χρονιά της τραγωδίας και από 4 ετών βρίσκομαι εδώ κάθε χρόνο για να τιμήσω τα αδέρφια μας και να στηρίξουμε τις οικογένειές τους".

Άφησαν την τελευταία τους πνοή οι:

Τουμανίδης Παναγιώτης 14 ετών
Σκλαβούνης Κώστας 16 ετών
Παναγούλης Ηλίας 17 ετών
Λεωνιδάκης Σπύρος 18 ετών
Αμίτσης Γεράσιμος 18 ετών. Οπαδός της ΑΕΚ.
Κανελλόπουλος Γιάννης 18 ετών
Σπυλιόπουλος Γιάννης 19 ετών
Φίλος Νίκος 19 ετών
Πούπος Ευστράτιος 20 ετών
Μάχας Βασίλειος 20 ετών
Διαλυνάς Γιάννης 20 ετών
Κωστόπουλος Μιχάλης 21 ετών
Χαϊρατίδου Ζωγραφούλα 23 ετών
Ανδριώτης Σπύρος 24 ετών
Καρανικόλας Κώστας 26 ετών
Μάρκου Μιχάλης 27 ετών
Μπίλας Κώστας 28 ετών
Κουτσόλης Αναστάσιος 30 ετών
Κουρουπάκης Αντώνης 34 ετών
Χατζηγεωργίου Χρήστος 34 ετών
Αδαμόπουλος Δημήτριος 40 ετών



 

50 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ..

1. Από τι υλικό είναι φτιαγμένο το πελεκούδι και καίγεται συνέχεια;
2. Σε ποια ακριβώς περιοχή του ουράνιου θόλου βρίσκεται το σφοντύλι;
3. Ποιος και ποτέ ενημέρωσε τον Ταρζάν ότι τον λένε έτσι;
4. Γιατί ο Donald Duck όταν βγαίνει από το μπάνιο φοράει πετσέτα ενώ κυκλοφορεί τις υπόλοιπες ώρες χωρίς παντελόνι;
5. Τι σκ...ά σημαίνει επιτέλους Ζαβαρακατρανέμια;
6. Ποιος είναι επιτέλους ο ανιψιός του Μπάρμπα Μπεν και ποιος του Μπάρμπα Στάθη;
7. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας ισχύει και στις καπνοβιομηχανίες;
8. Πως λύνει το πρόβλημα με τα οδοντικά σύμφωνα, όποιος μιλάει έξω από τα δόντια;
9. Μπορεί κάποιος να αποφασίσει οριστικά ότι είναι αναποφάσιστος;
10. Θα είχε διαφορά αν αντί να τραβάει κανείς ένα ζόρι, το έσπρωχνε;
11. Όταν κάποιος με μανία καταδιώξεως, καταδιώκεται πραγματικά, λέμε ότι θεραπεύτηκε;
12. Γιατί τα ντουλάπια στα αστυνομικά τμήματα έχουν κλειδαριές;
13. Με ποια ακριβώς επιχειρήματα έπεισε ο Νώε τα ψάρια να αφήσουν το νερό και να μπουν στην κιβωτό;
14. Η λέξη 'Αμφιλοχίας' κρύβει κάποιο σεξουαλικό υπονοούμενο;
15. Ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός αυτού του Αλέξη όταν κρυβόταν πίσω από τις λέξεις;
16. Υπάρχει λογική απάντηση στην ερώτηση 'Γύρισες';
17. Γιατί χρειάζονται πλύσιμο οι πετσέτες του ντους αφού όταν τις χρησιμοποιούμε είμαστε καθαροί;
18. Αφού ο άνθρωπος προέρχεται από τον πίθηκο γιατί υπάρχουν ακόμη πίθηκοι;
19. Πως πήρε το όνομά της η μακαρονάδα 'πουτανέσκα';
20. Τι σημαίνει κάθομαι όρθιος;
21. Οι γοργόνες κάνουν απολέπιση;
22. Τα ΑΤΜ γιορτάζουν της Αναλήψεως;
23. Γιατί τις λέμε ατομικές βόμβες αφού σκοτώνουν πολλούς;
24. Πώς λέγεται ένα αγριογούρουνο όταν είναι ήρεμο;
25. Ο ΤΕΝ-ΤΕΝ δε θα έπρεπε να λέγεται TWENTY;
26. Γιατί λέγονται πολύ-θρόνες αφού κάθεται μόνο ένας;
27. Τι γεύση έχουν τα λυσσακά;
28. Σε τι τεστ επιδεξιότητας υποβάλλεται ο κ...λος ώστε να αποκτήσει τελικά δικαίωμα στο μεταξωτό βρακί;
29. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση γιατί το παρδαλό κατσίκι έχει μεγαλύτερη αίσθηση του χιούμορ από τα υπόλοιπα μονόχρωμα;
30. Το @ σε τι ακριβώς μοιάζει με το παπάκι;
31. Δεν είναι σατανική σύμπτωση όποιος βρίσκεται στην τουαλέτα όταν χτυπάς να ονομάζεται 'άλλος';
32. Ο Κουτρούλης πόσους προσκεκλημένους έχει τελικά στο γάμο του;
33. Υπάρχει κάποιος ψυχοπαθής που δημιουργεί συστηματικά λάκκους στις φάβες;
34. Γιατί όταν οι τράπεζες στέλνουν 'τελευταία ειδοποίηση' για μια δόση, στη συνέχεια αθετούν την υπόσχεσή τους και ξανασχολούνται μαζί μας ;
35. Τι βύσμα έχει τελικά αυτός ο ουδείς και όλοι τον θεωρούν αναντικατάστατο;
36. Στην Αφρική πως ονομάζεται το αράπικο φιστίκι;
37. Πόσο περήφανος για το σώβρακό του είναι ο Σούπερμαν ώστε να το φοράει πάνω από το παντελόνι;
38. Γιατί του διαόλου η μάνα δε δοκιμάζει να μείνει πιο κοντά;
39. Η τσαπα-τσούλα, είναι αγρότισσα ελευθέρων ηθών;
40. Τι χρησιμεύει η τρύπα στα ντόνατς;
41. Αυτός που βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στο 'γκρεμό' και στο 'ρέμα', έφτασε εκεί κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας;
42. Αυτός που γράφει το 'ακόμα πιο νόστιμο' στις συσκευασίες των γατοτροφών, πώς είναι τόσο σίγουρος;
43. Τι μέσο χρησιμοποιεί ένα βουνό για να πάει στον Μωάμεθ;
44. Αυτό το 'διαφανές-περιτύλιγμα-με-τις-φουσκάλες-που-κάνουν-τσούκου-τσούκου-
και-κάθονται-όλοι-και-τις-σπάνε-σαν-υπνωτισμένοι', ξέρει κανένας πως λέγεται με μία λέξη;
45. Γιατί οι αριθμοί στο κομπιουτεράκι είναι τοποθετημένοι ανάποδα σε σχέση με τους αριθμούς στα τηλέφωνα;
46. Αφού λένε πως το κολύμπι κάνει καλό στη σιλουέτα πως εξηγούν τις φάλαινες;
47. Οι επιγραφές που λένε πως 'επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε σκυλιά που οδηγούν τυφλούς', περιμένουν να διαβαστούν από τα σκυλιά ή από τους τυφλούς;
48. Τι εργαλεία έχουν πια αυτά τα 'πράσα' και πιάνουν συνέχεια διάφορους εκεί;
49. Πόσα χρόνια διαρκεί ένα 'ζαμάνι';
50. Στην ερώτηση 'θέλετε να γίνετε δωρητής οργάνων;' η απάντηση ' πάρτε τα αρχ...ια μου ', θεωρείται απάντηση;

By John Kon

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ...





By Pouka

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματ
By Efi


Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος και την ανάπτυξη της οικονομίας θα ανακοινώσει η Κυβέρνηση αύριο.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν θα ανακοινώνει την έγκριση του Προγράμματος Σταθερότητας, συνοδευόμενο από υποδείξεις για άντληση εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθετες περικοπές δαπανών.
Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός θα κινούνται στους άξονες που υποδεικνύει η Κομισιόν. Στόχος είναι να καταλάβουν οι αγορές ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης το οποίο υλοποιείται σταδιακά και δεν καθοδηγείται από την ΕΕ και τους διεθνής οργανισμούς.
Ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση πόρων στο δημόσιο τομέα με περικοπές λειτουργικών δαπανών σε υπουργεία, κατάργηση επιδοτήσεων σε εποπτευόμενους οργανισμούς, περισσότερες περικοπές επιδομάτων σε κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, μείωση των αμοιβών των εργαζομένων σε κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Επίσης θα ανακοινωθούν πρόσθετα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα που θα επιβαρύνουν τα υψηλά εισοδήματα και τις κερδοφόρες επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα προβλέπεται προσωρινή αύξηση των φορολογικών συντελεστών, αυστηρότερες διατάξεις για φοροδιαφυγή, τέλος υπάρχει το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση για επιβολή έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις ελεύθερους επαγγελματίες ακόμη κα μισθωτούς που το ετήσιο εισόδημα τους ανέρχεται πάνω από 30.000 ευρώ...


Πηγή sofokleousin.gr

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

ΜΗΧΑΝΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ...


Η ταινία «Αvatar» του Τζέιμς Κάμερον μαγνητίζει εκατομμύρια θεατές. Κάποιοι από αυτούς, ωστόσο, βυθίστηκαν τόσο πολύ στον τρισδιάστατο πλανήτη Πανδώρα που έπαθαν κατάθλιψη ή σκέφτηκαν ακόμη και την αυτοκτονία όταν επέστρεψαν στον πραγματικό κόσμο. Και οι ειδικοί προειδοποιούν: «Η τεχνολογία 3D εμπεριέχει κινδύνους που δεν πρέπει να αγνοήσουμε».

Όταν ο Τζέιμς Κάμερον παρέλαβε το βραβείο της Χρυσής Σφαίρας για την ταινία του «Αvatar» το βράδυ της περασμένης Κυριακής, θέλησε να μεταδώσει ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα. «Το “Αvatar” μάς καλεί να δούμε ότι τα πάντα συνδέονται μεταξύ τους», δήλωσε. «Αντί να ταξιδέψετε 4,5 έτη φωτός για να θαυμάσετε έναν κόσμο, τον έχετε εδώ. Λοιπόν, αυτό είναι το θαύμα το κινηματογράφου. Αυτή είναι η μαγεία». Άλλοι δεν ήθελαν να βγουν καθόλου από αυτόν και την εμπειρία των 3 διαστάσεων σε μια ταινία που, όπως λέγεται, «σε κάνει να βυθίζεσαι στην οθόνη».

Ακριβώς αυτή η «βύθιση» έκανε κάποιους θεατές να βυθιστούν παράλληλα στον κόσμο της κατάθλιψης. Πρόσφατα, τα φόρα διάφορων ιστοσελίδων που δημιουργήθηκαν από φαν της ταινίας στο Διαδίκτυο δέχθηκαν αρκετά μηνύματα θεατών οι οποίοι ανέφεραν συμπτώματα κατάθλιψης και απελπισία αφού είδαν την ταινία. «Ενιωσα κατάθλιψη όταν ξύπνησα πάλι σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε», γράφει κάποιος επισκέπτης του φόρουμ. «Είναι πολύ σκληρό, δεν θέλω να σκέφτομαι ότι ήταν μόνο μια ταινία και ότι η Πανδώρα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Θα προτιμούσα να ζήσω εκεί», λέει ένας άλλος στην ιστοσελίδα Νaviblue. com. Στο ίδιο σάιτ ένας φαν της ταινίας έγραψε: «Σκέφτηκα να αυτοκτονήσω με την ελπίδα ότι θα ξαναγεννηθώ σε έναν κόσμο σαν αυτόν της Πανδώρας».

Η αλήθεια είναι ότι και άλλες ταινίες- το «Κουρδιστό Πορτοκάλι», οι «Γεννημένοι Δολοφόνοι», «Μάτριξ» έχουν προκαλέσει ακραίες αντιδράσεις. Η τεχνολογία 3D όμως απορροφά τον θεατή με έναν πρωτοφανή τρόπο. «Ο κόσμος της οθόνης φαίνεται πιο ζωντανός», δηλώνει ο Μάικλ Φόλεϊ, συγγραφέας του βιβλίου «Η εποχή της παραδοξότητας: γιατί στη σύγχρονη ζωή είναι δύσκολο να είμαστε ευτυχισμένοι». «Η γοητεία μιας πλαστής πραγματικότητας όπως αυτή του “Αvatar” λειτουργεί στο υποσυνείδητο», προσθέτει. Μπορεί, όμως, μια ταινία να μας κάνει να αρρωστήσουμε; «Ναι, μπορεί», είναι η απάντηση του δρ Γκόρντον Κλάριτζ, καθηγητή. «Όταν διαβάζεις κάτι, πρέπει να χρησιμοποιήσεις τη φαντασία σου για να το οπτικοποιήσεις. Εάν, όμως, το βλέπεις σε 3 διαστάσεις είναι δύσκολο να το διαχωρίσεις από την πραγματικότητα», εξηγεί. Ο Βρετανός καθηγητής επισημαίνει επίσης ότι δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι κίνδυνοι της τεχνολογίας 3D, υπενθυμίζοντας ότι στην ψυχιατρική, η εικονική πραγματικότητα χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία των παρανοϊκών διαταραχών.

Πηγή: sigmalive.com

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΞΕΜΑΤΙΑΣΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ






Ένας νέος διαδικτυακός τόπος υπόσχεται να σας απαλλάξει από το αίσθημα δυσφορίας που σας δημιουργεί ο πόνος στο κεφάλι και σας χαλάει τη διάθεση καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όλα τα είχαμε δει στο Διαδίκτυο, ένα σωστό όμως on line ξεμάτιασμα ήταν αυτό που έλειπε.

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους χρήστες του Internet και τους επισκέπτες της σελίδας http://www.paretria.gr/. Οι δημιουργοί της έχουν φτιάξει έναν ξεχωριστό ιστότοπο ώστε όποιος τον επιλέγει να... ξεματιάζεται κιόλας.

Πρωταγωνίστρια του video που σκοπό έχει να ξεματιάσει τον επισκέπτη του site είναι η ηθοποιός Μαρία Τουμπέλη, που ζει και εργάζεται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκονται και τα γραφεία της εταιρείας «Tria». «Η εταιρεία έκανε οντισιόν ανάμεσα σε πάρα πολλές κυρίες που ήθελαν τη συγκεκριμένη δουλειά.

Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν όλες μας να γνωρίζουμε έναν τρόπο ξεματιάσματος. Τελικά, όπως μου είπαν αργότερα, ήμουν η πιο πειστική κι έτσι πήρα τη θέση αυτή» αναφέρει στην «Espresso» η Μαρία Τουμπέλη και συνεχίζει: «Είχε πολλή πλάκα. Περάσαμε καλά στα γυρίσματα. Το video το έχω δει μόνο μία φορά, γιατί δεν μου αρέσει καθόλου το πώς έχω βγει, αλλά έτσι έπρεπε να δείχνω, κάτι σαν μέντιουμ και μέγαιρα».

Η Μαρία Τουμπέλη έχει μάλιστα πολλούς fan που την αναγνωρίζουν στους δρόμους της πόλης και τη σταματούν προκειμένου να τους ξεματιάσει! «Το ξεμάτιασμα -για να λύσω τις απορίες όλων- είναι αληθινό και γι' αυτό πιάνει. Η ευχή που λέω όντως ισχύει και το λάδι αυτή τη μορφή παίρνει όταν κάποιος είναι ματιασμένος. Το συγκεκριμένο τρόπο μού τον έμαθε μια φίλη μου από το χωριό Φιλόπετρα του νομού Πέλλης».

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι τρία νέα παιδιά που έχουν βάλει στόχο να φέρουν τα πάνω κάτω με τις πρωτοποριακές τους ιδέες στο χώρο της διαφήμισης.

- Πώς σκεφτήκατε να δημιουργήσετε το ηλεκτρονικό ξεμάτιασμα;

Στο http://www.paretria.gr/ δημιουργήσαμε το πρώτο στα χρονικά ηλεκτρονικό ξεμάτιασμα, γιατί είναι πολύ πιο χρήσιμο και πρακτικό από το κανονικό. Πού να κουβαλάς τη θεία σου από το χωριό ή να τηλεφωνείς στη γειτόνισσα κάθε φορά που έχεις μάτι; Ενώ τώρα πληκτρολογείς και σε δυο λεπτά είσαι μια χαρά!

- Ποια είναι τα σχόλια των επισκεπτών;

Ολα τα σχόλια είναι του τύπου «πού το σκεφτήκατε, βρε;», «μπράβο, παιδιά, επιτέλους κάτι διαφορετικό», «το site τα σπάει», κτλ. Ενθουσιασμός! Και τα μηνύματα έρχονται από παντού. Από το Facebook, το Twitter, το YouTube. Μέχρι και τηλέφωνο μάς παίρνουν για να μας δώσουν συγχαρητήρια. Τόσα καλά λόγια πια... Καλά που φτιάξαμε το ξεμάτιασμα

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

Πηγή: espressonews.gr

..........................



By Pouka

ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΤΕ ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ...





Στατιστικά μιλώντας, σε κάθε σειρά των τριών καθισμάτων σε μια πτήση επιβατικού αεροπλάνου κάθεται τουλάχιστον ένας επιβάτης που θα προτιμούσε να μη βρίσκεται εκεί.

«Στη δεκαετία του 1920 ήταν ένας λογικός φόβος», εξηγεί στην εφημερίδα Ιντεπέντεντ, «επειδή τα ποσοστά των δυστυχημάτων ήταν υψηλά, τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν υψηλά. Όμως σήμερα έχεις περισσότερες πιθανότητες να σκοτωθείς από κλωτσιά γαϊδάρου απ΄ ό,τι να βρεθείς σε συντριβή αεροπλάνου. Ο κίνδυνος είναι υπερεκτιμημένος. Ο φόβος αυτός είναι τώρα παράλογος».

Μην αποφεύγετε να πετάτε. «Προσπαθούμε να αισθανθούμε ασφαλέστεροι αποφεύγοντας διάφορα πράγματα», λέει ο καθηγητής Ρόμπερτ Μπορ, «όμως έτσι δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Οι φόβοι και οι φοβίες θεραπεύονται με μεγαλύτερη επιτυχία από οποιοδήποτε άλλο ψυχολογικό πρόβλημα. Αν του αφιερώσετε λίγο χρόνο, μπορεί να εξακολουθήσετε να είστε γαντζωμένος από το μπράτσο του καθίσματος, όμως τουλάχιστον θα πάτε στη Μαγιόρκα».

Σκεφτείτε τον προορισμό, όχι το ταξίδι. «Επικεντρώστε στις θετικές αιτίες για τις οποίες πετάτε,Ότι πηγαίνετε διακοπές, ότι επισκέπτεστε συγγενείς ή φίλους ή απλώς ότι κάνετε τη δουλειά σας».

Αμφισβητήστε τις αρνητικές σκέψεις σας. «Εδώ βοηθάνε λίγες γνώσεις», λέει ο Μπορ. «Η ανατάραξη συμβαίνει εξαιτίας ρευμάτων αέρα κι αυτό είναι όλο. Μπορεί να κάνει τους επιβάτες να ανησυχούν, όμως από τεχνικής πλευράς δεν δημιουργεί πρόβλημα. Το αεροπλάνο δεν θα διαλυθεί. Είναι σημαντικό να εντοπίζεις τις αρνητικές σκέψεις που κάνεις όταν πετάς και να τις αμφισβητείς».

Μάθετε τεχνικές χαλάρωσης. «Όταν αρχίζεις να έχεις αρνητικά συναισθήματα στη διάρκεια μιας πτήσης», συμβουλεύει ο δρ Μπορ, «επικέντρωσε στο εξωτερικό περιβάλλον: για παράδειγμα, άρχισε κουβέντα μ΄ έναν συνεπιβάτη ή παρακολούθησε το πλήρωμα που εργάζεται. Κάνε κάτι που θα σε αποσπάσει από τις αρνητικές σκέψεις, για παράδειγμα άκουσε το iΡod σου, διάβασε ένα βιβλίο ή παρακολούθησε μια ταινία. Αν αρχίσεις να αισθάνεσαι ταραγμένος, κάθισε βαθιά στο κάθισμά σου, κάρφωσε το βλέμμα σου στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος ή σε κάτι που βρίσκεται σε απόσταση και ανάσαινε βαθιά από τη μύτη για πέντε δευτερόλεπτα βγάζοντας αργά τον αέρα από το στόμα για πέντε δευτερόλεπτα. Οι παλμοί της καρδιάς θα μειωθούν σχεδόν αμέσως και μέσα σ΄ ένα ή δύο λεπτά θα αρχίσεις να χαλαρώνεις».

Μίλησε στο πλήρωμα καμπίνας. «Όταν ανέβετε στο αεροπλάνο, πείτε σε ένα μέλος του πληρώματος ότι έχετε άγχος για την πτήση. Τα μέλη των πληρωμάτων καμπίνας είναι εκπαιδευμένα για να στηρίξουν επιβάτες που φοβούνται την πτήση και πολύ πρόθυμα να βοηθήσουν.

Φροντίστε να μην αφυδατώνεστε. «Μερικοί χρησιμοποιούν αλκοόλ, φάρμακα, ναρκωτικά, αλλά μολονότι μπορεί να απαλύνουν για λίγο μερικά συμπτώματα του φόβου, στην πραγματικότητα εντείνουν το πρόβλημα. Ένα ποτήρι κρασί στο αεροπλάνο αντιστοιχεί με σχεδόν δύο στο έδαφος. 

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ.........

Η Ρωσία δεν θέλει την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων κατά του Ιράν κι εξακολουθεί να ελπίζει σε διπλωματική λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η Ρωσία που έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε, είχε ανακοινώσει πρόσφατα ότι δεν θα απομονωθεί από την Δύση, αν εκείνη αποφασίσει νέο γύρο κυρώσεων κατά του Ιράν, αν και αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του μέτρου.
Η <<διορθωτική>> δήλωση του εκπροσώπου περιελάμβανε και την δέσμευση ότι η Ρωσία δεν θα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς την Τεχεράνη για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου του Μπουσέρ, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2010.