Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Βούλγαρος βουλευτής: Δεν θα συμφωνήσουμε ότι Βούλγαροι βασιλιάδες ονομάζονται «Μακεδόνες»

Ο Ρούμεν Γκέτσεφ, βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μιλά στο Sputnik για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την Βουλγαρία στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, αλλά και το πώς η COVID-19 επηρεάζει τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες.


Για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο εκ μέρους της Βουλγαρίας στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις πιθανότητες ο νέος κορονοϊός να καθυστερήσει τις όποιες εξελίξεις, σχολίασε στο Sputnik ο Ρούμεν Γκέτσεφ, βουλευτής του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής προϋπολογισμού, μέλος της επιτροπής οικονομικής πολιτικής και καθηγητής Μακροοικονομίας του πανεπιστημίου Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας στη Σόφια.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας για τη Βουλγαρία είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, δεδομένου ότι το έδαφος και ο πληθυσμός αυτής της χώρας είναι μέρος του ιστορικού μας παρελθόντος». «Σήμερα», συνέχισε, «μιλάμε διαφορετικές διαλέκτους της ίδιας γλώσσας. Βέβαια, κάποιοι από την πολιτική ελίτ της Βόρειας Μακεδονίας έχουν διαφορετική άποψη και υπερασπίζουν τα συμφέροντά τους. Υπάρχουν αναμφισβήτητα ιστορικά στοιχεία ότι κλέβουν την ιστορία μας, την ιστορία της Βουλγαρίας. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι οι Βούλγαροι βασιλιάδες και ιστορικές προσωπικότητες ονομάζονται "Μακεδόνες", καθώς στα εγχειρίδια της Ιστορίας τους υπάρχουν πολλά διαστρεβλωμένα ιστορικά γεγονότα.»

Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε πως «είναι κρίμα που η κυβέρνηση του Μπορίσοφ δεν επανέλαβε το ελληνικό σενάριο». Όπως εξήγησε:

© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : NIKOS LIBERTAS / SOOC
Βούλγαρος ευρωβουλευτής: Δεν θα δεχθούμε μετανάστες ούτε από την Ελλάδα, ούτε από τον πλανήτη Άρη



«Η Ελλάδα, αρχικά, επέλυσε τις ιστορικές διαφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των μνημείων στα Σκόπια, και μόνο τότε έδωσε το "πράσινο φως" για την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας πρώτα υπέγραψε τη Συνθήκη με υποσχέσεις για ανοχή της ιστορικής αλήθειας, και στη συνέχεια περίμενε τα αντίστοιχα βήματα από τη Βόρεια Μακεδονία. Δυστυχώς, τέτοια βήματα δεν ακολούθησαν και μάλλον δεν θα ακολουθήσουν».

Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο Βούλγαρος βουλευτής, αν δεν ασκήσει βέτο η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, τότε «η πλειοψηφία των Βούλγαρων θα θεωρήσει τέτοια πράξη ως εθνική προδοσία».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι οι υποψήφιοι από τα Βαλκάνια μπορούν να θεωρούν το 2025 ως ημερομηνία πιθανής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό απαραίτητες προϋποθέσεις. Στο ερώτημα αν η νόσος COVID-19 και η οικονομική ύφεση που θα ακολουθήσει θα καθυστερήσουν αυτή την ημερομηνία ο Ρούμεν Γκέτσεφ απάντησε:




«Η COVID-19 αναμφίβολα θα καθυστερήσει τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ’ αυτό το στάδιο, λόγω διάφορων θεμάτων, δεν τίθεται ζήτημα για την ένταξη της Σερβίας. Η καθυστέρηση είναι αναπόφευκτη, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα, δεν είναι σε θέση να προχωρήσει σε επέκταση. Πρέπει πρώτα να λύσει πολύ σοβαρά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που την αφορούν για να μπορέσει στη συνέχεια να δώσει μεγαλύτερη σημασία στην περιοχή των Βαλκανίων».

Και συμπλήρωσε:

© AFP 2020 / VIRGINIA MAYO / POOL
Βούλγαρος υπουργός Άμυνας σε Σκόπια: «Μάθετε ιστορία πρώτα και μετά ενταχθείτε στην ΕΕ»



«Εξακολουθούν να είναι ακόμα σημαντικές οι διαφορές μεταξύ των δυτικών και ανατολικών κρατών-μελών. Οι Βρυξέλλες έχουν σοβαρές πολιτικές διαφωνίες με την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία σχετικά με το δικαστικό σύστημα, τα προβλήματα των μεταναστών, τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την απροθυμία τους να ενταχθούν στην Ευρωζώνη και ούτω καθεξής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κυριολεκτικά αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και η ένταξη της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου είναι πιθανό να επιδεινώσει την κατάσταση. Επιπλέον, δύο Βαλκανικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης –η Ελλάδα και η Βουλγαρία–, έχουν τις δικές τους "προτιμήσεις". Η Ελλάδα θα ήθελε να υποστηρίξει το Μαυροβούνιο, και όσον αφορά τη Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία είναι προτιμότερη από την Αλβανία και το Μαυροβούνιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: