Μια καταπληκτική συνταγή για σπιτικό τυρόψωμο σε σχήμα λουλουδιού, με χειροποίητη ζύμη, γεμιστό με φέτα! Το τυρόψωμο αυτό με την αφράτη ζύμη από μάγια και βούτυρο και την γέμιση από φέτα θα σας σπάσει την μύτη με την φανταστική μυρωδιά του.
Είναι ιδανικό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους και την οικογένεια σας στο γιορτινό ή Κυριακάτικο τραπέζι σας, τόσο με την γεύση όσο και με την εμφάνιση του. Δοκιμάστε και εσείς αυτή τη υπέροχη συνταγή για χειροποίητο τυρόψωμο και θα με θυμηθείτε. Δεν θα μείνει ψίχουλο.
Υλικά
Περίπου 800 γρ αλεύρι
350 ml χλιαρό γάλα
25 γρ νωπή μαγιά
1 κ.σ αλάτι
1 κ.σ ζάχαρη
1 κ.σ ξύδι
3 κ.σ σπορέλαιο
3 αυγά ( 2 για τη ζύμη και από το 3το μόνο το κρόκο για να πασπαλίσουμε το τυρόψωμο πριν μπει στο φούρνο)
Λίγο βούτυρο
Τυρί φέτα ( προαιρετικά αν θέλετε γίνεται και σκέτο σαν ψωμί).
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και αφήνουμε για 10 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το αλάτι το ζάχαρη το ξύδι τα 2 αυγά και το μείγμα με τη μαγιά ανακατεύουμε και ζυμώνουμε μία όχι πολύ μαλακιά ζύμη κι ούτε πολύ σκληρή.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και σκεπάζουμε με μία πετσέτα για 15 λεπτά. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 28 . Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο σε μέγεθος όσο είναι το ταψί το βάζουμε μέσα και από πάνω με ένα Πινέλο το περνάμε με λιωμένο βούτυρο και τρίβουμε τυράκι όσο θέλουμε.
Μετά ξανά από πάνω το δεύτερο φύλλο ξανά βούτυρο ξανά τυρί, μετά το τρίτο φύλο ξανά βούτυρο τυρί και στο τέλος βάζουμε το τέταρτο φύλλο.
Βάζουμε ένα φλιτζάνι στη μέση και κόβουμε σε 16 κομμάτια . Το κάθε κομμάτι το στρίβουμε από δύο φορές και αφήνουμε για 45 λεπτά να ξεκουραστεί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο 180 για 40 λεπτά ή Ανάλογα από το φούρνο.
Συνταγή/Εκτέλεση/Φωτογραφία από την Αννα Κασσανδρεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου