Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Δείτε τις σημερινές πολιτικές ειδήσεις

«Ώρα μηδέν» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Ώρα μηδέν» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Έφτασε η ώρα για το μεγάλο «Ναι» ή το μεγάλο «Όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως όλα δείχνουν σήμερα Πέμπτη, αργά το βράδυ, αναμένεται να τεθεί προς ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία. Πληροφορίες ανέφεραν πως η Νέα Δημοκρατία θα προχωρούσε σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης και πως αυτό θα ανακοίνωνε ο ίδιος ο αρχηγός του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Βουλή, ένα σενάριο που κατέρρευσε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο πρόεδρος της ΝΔ κατέληξε στην απόφαση να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας αφενός λόγω του ότι το αποτέλεσμα θα ήταν προεξοφλημένο, και αφετέρου λόγω της εκτίμησής του ότι μία τέτοια κίνηση θα έδινε άλλοθι στον Αλέξη Τσίπρα να δείξει ότι δεν έχει μία «κυβέρνηση-κουρελού», άλλοθι στον Πάνο Καμμένο που έχει δηλώσει πως θα στηρίξει μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής, και άλλοθι στον Σταύρο Θεοδωράκη να καταψηφίσει την κυβέρνηση, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Έτσι, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να γίνει τα μεσάνυχτα στη Βουλή όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διήμερη συζήτηση, η Συμφωνία αναμένεται να γίνει δεκτή από την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών. Με βάση τους υπολογισμούς, θα συγκεντρώσει παραπάνω από 151 «ναι». Κι αυτό καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα προστεθούν οι Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης και Θανάσης Παπαχριστόπουλος-, καθώς και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όπως και όσοι από το Ποτάμι ακολουθούν τη γραμμή του Σταύρου Θεοδωράκη και συγκεκριμένα πλην ίδιου του αρχηγού του κόμματος οι Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης.

«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση. Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του ‘δια ταύτα’, την κάνουν γυριστή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς. Μπόνους θεωρείται η θετική ψήφος και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, παρά την αντίθετη στάση του ΚΙΝΑΛ. Κάπως έτσι ο «μαγικός» αριθμός που έψαχνε ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να μοιάζει δεδομένο πως θα βρεθεί.

Υψηλοί τόνοι χθες στη Βουλή
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν χθες μεθοδεύσεις και απόκρυψη σημαντικών εγγράφων που, όπως υποστήριξαν, αποκαλύπτουν υποχωρήσεις της Κυβέρνησης σε ζητήματα γλώσσας και εθνότητας. Τόσο η Νέα Δημοκρατία και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν το πλήρες κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων (ΝΔ) και σειρά άλλων εγγράφων (ΔΗΣΥ).

Παράλληλα υποβλήθηκε και ένσταση αντισυνταγματικότητας από τη Χρυσή Αυγή, καθώς και μια άλλη από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος επί της ουσίας ζητούσε να κυρωθεί η Συμφωνία με 180 ψήφους. Τα αιτήματα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκαν, με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών να απαντά ότι το πλήρες κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων δεν υπάρχει και να επισημαίνει ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε βάσει των συμφωνηθέντων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, ζήτησε να κατατεθεί το ενιαίο και τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος χώρας. «Όχι ένα αντίγραφο από το ίντερνετ του υπάρχοντος Συντάγματος, αλλά το Σύνταγμα που θα προκύψει με την ενσωμάτωση των τροπολογιών», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος το τελικό κείμενο να είναι διαφορετικό από το corpus που έχει συμφωνηθεί.

«Για να κυρώσουμε αυτή τη συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό», είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής. Ένσταση αντισυνταγματικότητας διατύπωσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη. Το κείμενο αυτό ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, καλώντας τον παριστάμενο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Τελικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, Είναι το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα, χωρίς τις τροποποιήσεις, για τις οποίες πάντως η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση. Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μπόλαρης: Να αφήσουμε τις στρατηγικές ελληνικής καθαρότητας
Μπόλαρης: Να αφήσουμε τις στρατηγικές ελληνικής καθαρότητας

«Ναι, η Μακεδονία είναι ελληνική, όπως και η Ήπειρος και η Θράκη, αλλά έχουμε τη Β. Ήπειρο στην Αλβανία, τη Β. Θράκη στη Βουλγαρία και την Α. Θράκη στην Τουρκία και τη Β. Κύπρο ματωμένη». «Εάν εμείς παριστάνουμε τη στρουθοκάμηλο ή ομφαλοσκοπούμε τότε μπορούμε να κάνουμε ανέξοδα κηρύγματα πατριωτισμού» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, στην ολομέλεια της Βουλής επισημαίνοντας «πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξέρουμε ότι το κρίσιμο για να βγάλουμε άποψη είναι από πιο σημείο θέασης βλέπουμε τα πράγματα».

Ο κ. Μπόλαρης εξήγησε τη σημασία που έχει το να μπει στο «πλάνιο» της συζήτησης το γεωπολιτικό περιβάλλον, η Τουρκία, ο πόλεμος στη Συρία, η διάλυση της Λιβύης, η τεράστια ένταση μέσα στα Βαλκάνια, η κόντρα των Σέρβων με τους Αλβανούς και το Κόσοβο, η κρίση στην Κριμαία.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η Μακεδονία είναι μία και ελληνική είπε ότι «αυτό εξασφαλίζει η συνθήκη» επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να βάλουμε την λογική στο τραπέζι» καθώς και η Ήπειρος, του Πύρρου και της Ολυμπιάδας της μάνας του Αλέξανδρου, είναι ελληνική αλλά πάνω από αυτήν βρίσκεται η Β. Ήπειρος που με διεθνείς συνθήκες είναι εκτός της χώρας.

Επ αυτού ο υφυπουργός Εξωτερικών κάλεσε όσους λένε ότι είναι ευρωπαϊστές «να ξεκαθαρίσουν εάν το όνομα μας είναι η ψυχή μας». Και τόνισε: «Το όνομα μας είναι και η Ήπειρος, το όνομα μας είναι και Θράκη. Γιατί και η Θράκη είναι μία και είναι ελληνική».

Υπογράμμισε δε ότι, «ναι, το όνομα μας είναι η ψυχή μας και η Μακεδονία είναι ελληνική, αλλά η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτό που σήμερα είναι μέσα στα γεωγραφικά μας όρια, όπως τα περιγράφουν διεθνείς συνθήκες». «Το Μελένικο λοιπόν είναι στη βουλγαρική Μακεδονία και η Πελαγονία, το Μοναστήρι είναι στην πρώην Γιουγκοσλαβία», «οι Μητροπόλεις όλες ήταν του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Και η Πελαγονία και η Στόβη και τα Σκόπια. Και αυτοί οι άνθρωποι είχαν αναφορές ρωμαίικες» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην κοινή διαδρομή με αυτούς τους λαούς στην περιοχή μέσα στους αιώνες.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να αφήσουμε λίγο τις στρατηγικές ελληνικής καθαρότητας και να αναλογιστούμε ότι μπορεί στα τελευταία 70 χρόνια, κάτω από σκοπιμότητες- οι οποίες βλέπανε έξοδο στη θάλασσα, στα λιμάνια, τη Θεσσαλονίκη- να χρησιμοποιήθηκε το όνομα με όρους αντιεπιστημονικούς, ανιστόρητους, με όρους καπηλείας της ιστορίας.

Ο κ. Μπόλαρης τόνισε ότι είδε την αγωνία και δεν αμφισβητεί τα κίνητρα της, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι «θα τηρηθούν οι συνθήκες» από τους βόρειους γείτονές μας: «Αυτοί που θέλουνε να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην πιο σκληρή γραφειοκρατία του κόσμου, φυσικά και θα τηρήσουν τους όρους αυτής της συμφωνίας» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδική, λεπτομερή αναφορά έκανε επ αυτού στην μεικτή επιτροπή της οποίας προΐσταται που ασχολείται με την άρση από τα βιβλία, όλων των αλυτρωτικών, και αναθεωρητικών, και ανιστόρητων στοιχείων, μιλώντας και για «μια εξαιρετική παραπληροφόρηση» στον Τύπο γύρω από αυτή την επιτροπή.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα συμφωνηθέντα των δύο πλευρών από τις πρώτες συνεδριάσεις: πρώτον την ρητή εντολή στους εκπαιδευτικούς από την επόμενη σχολική χρονιά πως δεν θα διδαχθεί κανένα μάθημα το οποίο έχει αναφορές στην Αρχαία Ελλάδα, το Μακεδονικό Πολιτισμό, στην ιστορία μας, τη φιλοσοφία και σε ό,τι προπαγανδιστικό, αντιεπιστημονικό και ανιστόρητο υπήρχε μέσα στα βιβλία. Δεύτερον την εξάλειψη εικόνων, συμβόλων, φωτογραφιών, σχεδίων που έχουν σχέση με τα προηγούμενα και τρίτον την εξάλειψη χαρτών που εμφανίζουν Μεγάλη Μακεδονία.

Η άλλη πλευρά, όπως είπε, δεν ζήτησε τίποτα καθώς «εμείς δεν έχουμε προβλήματα στα βιβλία μας, γιατί αυτά όλα έχουνε περάσει από τα κόσκινα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπενθυμίζοντας σε όποιους φοβούνται για την τήρηση των συμφωνηθέντων ότι με την αίτησή τους για ένταξη στην ΕΕ αυτά όλα θα περάσουν από «κόσκινο».

«Συνεπώς, υπάρχει εξασφάλιση για αυτά τα ζητήματα. Απόλυτη» υπογράμμισε ο κ. Μπόλαρης κάνοντας λόγο για προφάσεις άρνησης «με δεδομένα τα τέσσερα σημεία στα οποία είχε συμφωνήσει η ελληνική πολιτική ηγεσία, τα οποία είχε θέσει στα διεθνή fora και στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ και ήταν γνωστά για τη σύνθετη ονομασία, τον γεωγραφικό προσδιορισμό, το erga omnes, την εξάλειψη του αλυτρωτισμού».

«Θέλω να πω» κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών «πως αυτές οι γραμμές του πατριωτισμού έχουν δοκιμαστεί παλαιότερα. Αυτό το κράτος που σε λίγο θα κλείσει 200 χρόνια, στην πιο μεγάλη του στιγμή, στην πιο καλή στιγμή, υπέγραψε μια συμφωνία στο Παρίσι, με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, των Σεβρών, που τότε λέχθηκε ότι έκανε μία Ελλάδα δύο ηπείρων και πέντε θαλασσών. Ο άρρωστος κομματισμός, ο άρρωστος φανατισμός, ο δήθεν πατριωτισμός, την άλλη μέρα όπλισε τα χέρια δολοφόνων, που τον κυνηγούσαν στο Παρίσι σαν να ήταν εγκληματίας, στην καλύτερη στιγμή για το κράτος.

Έχει σημασία, για να ξέρουμε ποιος λέει και ποιος κατηγορεί σήμερα, και ποιους».

Γεωργιάδης: Η Ένωση Κεντρώων δεν ενδίδει σε κανένα πολιτικό φλερτ, ειδικά με Καμμένο
Γεωργιάδης: Η Ένωση Κεντρώων δεν ενδίδει σε κανένα πολιτικό φλερτ, ειδικά με Καμμένο

προσθήκη στα αγαπημένα   
«Αυτή η συμφωνία είναι η Μαύρη Βίβλος. Και αυτή η κυβέρνηση είναι η χειρότερη που πέρασε ποτέ από τη χώρα. Εκχώρησε όλα όσα ποτέ καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν τόλμησε. Όνομα, γλώσσα, εθνότητα».

Αυτό υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η εκχώρηση του ονόματος στα Σκόπια είναι ο ορισμός της μειοδοσίας, ενώ απευθύνθηκε και προσωπικά στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, τονίζοντας ότι το κόμμα του δεν θα ενδώσει σε κανένα πολιτικό φλερτ.

«Όλοι οι πρόθυμοι συνάδελφοι που θέλετε να στηρίξετε την συμφωνία, θα είστε οι μόνοι στην ιστορία που θα προσφέρετε στο πιάτο των Σκοπίων την ονομασία 'Μακεδονία' και θα τη νομιμοποιήσετε σε συνθήκες ειρήνης. Αυτός είναι ο ορισμός της μειοδοσίας», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:

«Εμείς στην Ένωση Κεντρώων είμαστε ξεκάθαροι. Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα. Και θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα και στον κ. Καμμένο ότι δεν ενδίδουμε σε κανένα πολιτικό φλερτ - και μάλιστα για άνθρωπο που έδωσε το στυλό για την υπογραφή της συμφωνίας».

Και ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε:

«Τόσο εσείς που τη στηρίζετε, όσο και ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επικαλείστε ότι με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 δημιουργήθηκαν τρεις Μακεδονίες. Σε κανένα άρθρο της συμφωνίας δεν αναφέρεται η λέξη Μακεδονία. Με την απογραφή του πληθυσμού το 1921 στη Γιουγκοσλαβία, σε σύνολο 11 εκατομμυρίων 900.000 δηλώθηκαν 15 διαφορετικές γλώσσες. Κανένας δεν δήλωσε ότι μιλά τη μακεδονική γλώσσα».

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων υποστήριξε ότι πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο σύνταγμά τους υπήρχαν δώδεκα και όχι τρία αλυτρωτικά άρθρα όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.

«Για μια ακόμα φορά ξεκαθαρίζουμε ότι δεν αποδεχόμαστε όνομα που θα περιλαμβάνει τη λέξη 'Μακεδονία' ή παράγωγό της. Και θα κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει για να την ακυρώσουμε. Για εμάς η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης: Το Σκοπιανό είναι πάνω από όλα ζήτημα ιστορικό
Ιωάννης Βαρβιτσιώτης: Το Σκοπιανό είναι πάνω από όλα ζήτημα ιστορικό
Παρέμβαση όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε με γραπτή του δήλωση το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ με ανησυχία ανιστόρητους ισχυρισμούς με τους οποίους επιχειρούν ορισμένοι να υποστηρίξουν αντιστόρητες συμφωνίες».

Ολόκληρη η παρέμβαση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ με ανησυχία ανιστόρητους ισχυρισμούς με τους οποίους επιχειρούν ορισμένοι να υποστηρίξουν ανιστόρητες συμφωνίες. Το «Σκοπιανό» δεν είναι μόνο ζήτημα ονοματολογικό. Είναι, πάνω απ’ όλα, ζήτημα ιστορικό. Είναι ζήτημα ευθείας αμφισβήτησης της ιστορικής αλήθειας. Της συλλογικής μας ταυτότητας. Της ίδιας μας της γλώσσας. Στοιχεία που αν σήμερα παραγνωρίσουμε και αποδεχθούμε, θα δεσμεύσουμε όχι μόνο την εθνική μας συνείδηση, αλλά και τις επόμενες γενεές.

Είμαι της άποψης ότι τα εθνικά ζητήματα πρέπει να λύνονται και όχι να διαιωνίζονται. Η λύση τους, όμως, πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αποτυπώνει και να διασφαλίζει την εθνική ομοφωνία. Με ευρείες εθνικές συναινέσεις και με τη συγκρότηση μιας ισχυρής πατριωτικής φωνής. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Τα μεγάλα εθνικά ζητήματα διευθετούνταν διαχρονικά μόνο όταν το εθνικό συμφέρον των πολλών, υπερίσχυε του καιροσκοπισμού των λίγων.

Σήμερα, παρακολουθώ μετά λύπης μου όλα αυτά να παραγκωνίζονται. Για μια συμφωνία ανιστόρητη, πρόχειρη και επιδερμική. Που, κατά τη διαμόρφωσή της, δεν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις, και -εν τέλει- ο ίδιος ο λαός. Μια συμφωνία που σήμερα οξύνει και βαθαίνει το πλήγμα στο πατριωτικό αίσθημα των πολιτών.

Σήμερα, οι ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας είναι κρίσιμες. Είναι ώρες εθνικής ευθύνης για όλους μας. Είναι στιγμές όπου όλοι οφείλουν να λάβουν θέση έναντι της ιστορίας. Πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η καλλιέργεια της πόλωσης, αντί της αναζήτησης συνθέσεων, διχάζει τους Έλληνες και αδυνατίζει σημαντικά τη φωνή μας στο εξωτερικό. Ιδίως, όταν συνυπογράφει εν ονόματι του λαού, μια συμφωνία χωρίς κείμενο και με τον λαό με απέναντί της».
Πηγή: Newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: