Ο διαβήτης είναι μία πάθηση του μεταβολισμού των τροφών, λόγω μερικής ή πλήρους έλλειψης μίας σημαντικής ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας, της ινσουλίνης.
Όλοι έχουμε μια μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα για να μας δίνει ενέργεια. Τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα ενός φυσιολογικού ατόμου μετά από νηστεία τουλάχιστον 8-10 ωρών (πχ. το πρωί όταν ξυπνάμε), είναι χαμηλότερα από 100 mg/dl.
Η αύξηση της γλυκόζης στο αίμα είναι αναμενόμενη κατά τη λήψη τροφής. Ωστόσο σε ένα φυσιολογικό άτομο τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 140 mg/dl, 2 ώρες μετά το γεύμα.
Για τη διάγνωση του διαβήτη τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από τουλάχιστον οκτάωρη νηστεία, πρέπει να υπερβαίνουν τα 126 mg/dl, ενώ 2 ώρες μετά από εξέταση καμπύλης σακχάρου το σάκχαρο πρέπει να είναι πάνω από 200 mg/dl.
Συμπτώματα
Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται «ύπουλη» ως ασθένεια γιατί χρειάζεται μέχρι και 10 χρόνια για να προκαλέσει συμπτώματα που θα οδηγήσουν τον ασθενή στο γιατρό.
Ένα άτομο μπορεί να ζει για πολλά χρόνια με τον διαβήτη χωρίς σημαντικά συμπτώματα που θα τον οδηγήσουν στην έγκαιρη διάγνωση.
Τα βασικά συμπτώματα ωστόσο είναι:
Πολυουρία
Προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα που δεν μπορεί να απορροφηθεί κι έτσι περνά από τα νεφρά και παρασύρει μαζί του πολύ νερό.
Πολυδιψία
Ως αποτέλεσμα της πολυουρίας είναι η έντονη δίψα. Ο οργανισμός χάνει πολύ νερό με τα πολλά ούρα και είναι φυσικό να δημιουργείται επίμονη δίψα.
Πολυφαγία
Εμφανίζεται γιατί η γλυκόζη δεν μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό για να του δώσει ενέργεια κι έτσι ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα αποθέματά του, με αποτέλεσμα να ζητά συνέχεια τροφή για να τα συμπληρώσει. Η πολυφαγία όμως δημιουργεί παραπανίσιο βάρος σώματος που αυξάνει τα προβλήματα (ανάγκη για περισσότερη ινσουλίνη).
Άλλα συμπτώματα του διάβητη είναι: Εύκολη κούραση, ατονία, μολύνσεις, λοιμώξεις που υποχωρούν δύσκολα, θολή όραση, φαγούρα στα γεννητικά όργανα, ευερεθιστότητα, στυτική δυσλειτουργία, έντονοι πόνοι στα πόδια και στα δάχτυλα, κράμπες.
Παράγοντες κινδύνου
Η επιπτώσεις του διαβήτη αυξάνουν σημαντικά μετά την ηλικία των 45 ετών. Σημαντικό ρόλο παίζει η καθιστική ζωή και η εργασία, η παχυσαρκία, το έντονο στρες και το κάπνισμα. Όσοι έχουν συγγενή α' βαθμού ή συγγενείς με διαβήτη, οι γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη κυήσεως ή γέννησαν υπέρβαρα παιδιά (≥5kgr), επίσης εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο και θα πρέπει να ελέγχονται τουλάχιστον ανά διετία. Η παχυσαρκία από μόνη της αποτελεί ένα πολύ ισχυρό προδιαθεσικό παράγοντα για διαβήτη.
onmed.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου