Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Κίμωλος: 14 λόγοι για να επισκεφτείς το ασημένιο νησί στις Κυκλάδες



Με το που πατήσεις το πόδι σου στην Κίμωλο, νιώθεις σαν να γεμίζει η καρδιά σου ευτυχία. Το λιμάνι της Ψάθης είναι μικρό, τα νερά της θάλασσας καταπράσινα, τα σπίτια κατάλευκα και εσύ εκεί, θαυμάζεις μια εικόνα γραφική που θα σε κάνει να γυρίσεις ξανά και ξανά σε αυτόν τον παράδεισο. Μοναδικές εικόνες και 14 ακόμη λόγοι θα σε συνεπάρουν στον Παράδεισο των Κυκλάδων.
Η Κίμωλος βρίσκεται ανάμεσα στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων, πολύ κοντά στη Μήλο και τη Φολέγανδρο. Η Μήλος είναι προσβάσιμη εύκολα με το τοπικό ferry σε 30 λεπτά. Τα δρομολόγια των πλοίων είναι καθημερινά για τα υπόλοιπα κοντινά νησιά και έτσι η Κίμωλος είναι ιδανική για island hopping.

Στην Κίμωλο δεν υπάρχει Χώρα, όπως στα υπόλοιπα Κυκλαδίτικα νησιά, αλλά το γραφικό Χωριό. Τα κατάλευκα σπίτια και οι εντυπωσιακές εκκλησίες του διατηρούν τη γνήσια αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, και σε καλούν να απαθανατίσεις την κάθε στιγμή για το Instagram account σου.
Οι παραλίες στην Κίμωλο είναι αμέτρητες και για κάθε γούστο. Πολύχρωμα, λαμπερά βότσαλα, ψιλή κατάλευκη άμμος, αστραφτερά νερά, γκριζόλευκοι βράχοι που με τα σχήματά τους ωθούν τη φαντασία να ταξιδέψει. Αξίζει να επισκεφτείς τις παραλίες Πράσα, Μπονάτσα, Καλαμίτσι και Κλήμα για ώρες χαλάρωσης με ένα καλό βιβλίο, απολαμβάνοντας τον ήλιο.
Στο κάβο της Γερακιάς, υπάρχει η ομώνυμη εξωτική σπηλιά. Εκεί θα βουτήξεις σε διάφανα τυρκουάζ νερά και θα εξερευνήσεις τον ενδιαφέροντα βυθό της.
Στη σπηλιά στο Αγιόκλημα, στην αμμουδερή ακροθαλασσιά της, αναβλύζει μια θερμή πηγή με ιαματικά νερά, κατάλληλη για απόλυτη χαλάρωση.
Στην παραλία “Ελληνικά” θα κάνεις βουτιά στο παρελθόν και την ιστορία. Τα νερά της κρύβουν το μυστήριο της αρχαίας βυθισμένης πόλης της Κιμώλου και μην ξεχάσεις τη μάσκα και τον αναπνευστήρα σου. Σε μικρή απόσταση από την ακτή, μπορείς να εντοπίσεις πολλούς αρχαίους τάφους από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο ερείπια και τείχη του αρχαίου πολιτισμού, που βυθίστηκε από κάποιο σεισμό.
Αλώβητο στο χρόνο, στην περιοχή Σκιάδι, στέκεται ένα πελώριο πέτρινο «μανιτάρι». Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δημιουργήθηκε από τη διάβρωση που προκάλεσε ο άνεμος στη βάση του βράχου.
Το Σκιάδι, είναι ένα γεωλογικό μνημείο, σήμα κατατεθέν του νησιού με υπέροχη θέα στις νοτιοδυτικές και δυτικές ακτές του νησιού κι ένα μεγάλο μέρος της Μήλου. Τα μονοπάτια είναι δύσβατα, αλλά η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος θα σε ανταμείψει.
Ταξίδι στη Κίμωλο χωρίς εκδρομή στην Πολύαιγο δεν υφίσταται. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων, με ενδείξεις ότι κατοικήθηκε από τη Μεσολιθική ή τη Νεολιθική Εποχή. Τα άγρια εξωτικά τοπία της, οι πανέμορφες ακτές και η εκπληκτική της θάλασσα την καθιστούν έναν επίγειο παράδεισος τις Κυκλάδες. Η πρόσβαση στην Πολύαιγο γίνεται είτε με καΐκι από την Κίμωλο είτε με ιδιωτικά σκάφη και ιστιοπλοϊκά. Στην Πολύαιγο, μάλιστα, γεννά τα μικρά της η μεσογειακή φώκια Monachus monachus.
Καλοκαίρι και δεν μπορείς να παραλείψεις τη βόλτα το σούρουπο και το παγωτό. Στο Χωριό θα δοκιμάσεις εξαιρετικό χειροποίητο παγωτό στο Stavento. Οι γεύσεις είναι τόσες πολλές και υπέροχες, που θα καθιερώσεις τη στάση σου στο Χωριό.
Η “Καλή Καρδιά”, αποτελεί το παραδοσιακό καφενείο του Χωριού, που σερβίρει αυθεντικό ελληνικό καφέ και ουζομεζέδες από το 1920. στο Χωριό! Απόλαυσε στο εμβληματικό μαγαζί πρωινό, μαγειρευτά, ψητό χταποδάκι, ντοματοκεφτέδες με λιαστή ντομάτα και σοκολατόπιτα.
Η νυχτερινή ζωή δεν είναι ανύπαρκτη, αλλά δεν είναι και τόσο έξαλλη συγκριτικά με άλλα νησιά. Στο Χωριό, στον πεζόδρομο της αγοράς θα βρεις μαζεμένα τα λιγοστά μαγαζιά, για να διασκεδάσεις, να απολαύσεις ένα ωραίο χαλαρό κοκτέιλ.
Η κουζίνα της Κιμώλου κατέχει την καρδιά μας. Δοκιμάστε κριθαρώτο με γαρίδες, μανούρα σαγανάκι με πελτέ από λιαστή ντομάτα και θυμάρι, λαδένια και τυρένια δίπλα στο κύμα. Η λαδένια είναι σαν πίτσα με κρεμμύδι και ντομάτα και η τυρένια ένα είδος τυρόπιτας με πεντανόστιμο ζυμάρι.
Η Κίμωλος σιχαίνεται το δήθεν και σε περιμένει εκεί, στην άκρη του Αιγαίου, αυθεντική, ήρεμη και πρόσχαρη να την αγαπήσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια: