Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Το ψωμί....

Τα αγαπημένα στην Ελλάδα:
  • Χωριάτικο ψωμί: Πολύ διαδεδομένο είδος ψωμιού. Γίνεται με προζύμι και αλεύρι χωρίς πίτουρα.
  • Ολικής Αλέσεως: Από αλεύρι ολικής αλέσεως, δηλαδή αλέθεται ολόκληρο το δημητριακό.
  • Σικάλεως: Από αλεύρι σικάλεως και σιταρένιο. Έχει λιγότερο άμυλο και γι΄ αυτό είναι καλό για τους διαβητικούς και γενικά θεωρείται πιο υγιεινό.
  • Πολύσπορο: Γίνεται από αλεύρι διαφόρων δημητριακών, αξιοποιώντας τα οφέλη από κάθε είδος με τον καλύτερο τρόπο.
  • Καλαμποκίσιο: Από σταρένιο και καλαμποκίσιο αλεύρι και προζύμι. 
 Γιορτινά ψωμιά:
  • Χριστόψωμο: Πρόκειται για ένα περίτεχνα στολισμένο ψωμί, το οποίο συναντάμε σε όλη την Ελλάδα.
  • Οι γιορτινές κουλούρες: Για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, του γάμου, γίνονται με επτάζυμο ζυμάρι.
  • Τα πλουμιστά της Κρήτης: Πρόκειται για τα γαστρονομικά <<κοσμήματα>> της Κρήτης. Περίτεχνα σχέδια από ζυμάρι πάνω σε κουλούρες. Αποτελούν γαμήλιο έθιμο και η τέχνη περνάει από μάνα σε κόρη.
Η λαϊκή σοφία λέει:
  • Δεν έχει ψωμί να φάει ή λέει το ψωμί ψωμάκι.
  • Η βιάση ψήνει το ψωμί, μα δεν το καλοψήνει.
  • Λίγα τα ψωμιά του ή λίγα τα καρβέλια του.
  • Φάγαμε ψωμί και αλάτι.
  • Αυτή η δουλειά έχει πολύ ψωμί.
  • Θα φάει πολλά ψωμιά ακόμα.
  • Όταν κοιμάται ο γιόκας μου, ψωμί δεν μας γυρεύει.
  • Το έδωσε για ένα κομμάτι ψωμί.
  • Ψωμί δεν είχαμε, τυρί μας ήρθε.
Μυστικά για το ψωμί:

  • Το ψωμί δεν περιέχει συντηρητικά.
  • Το χρώμα του δεν είναι ενδεικτικό της ποιότητάς του.
  • το ψωμί <<πολυτελείας>> και το λευκό ψωμί του τοστ δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες.
  • Το ψωμί με γλυκιά γεύση περιέχει ζάχαρη σε ποσοστό που φτάνει το 25-30%.
  • Η τραγανή κόρα δεν είναι απαραίτητο στοιχείο ενός καλού ψωμιού.
  • Το ολικής αλέσεως και το πολύσπορο έχουν πολλές φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
  • Η μαγιά κατά το ψήσιμο γίνεται αλκοόλη και μετά εξαφανίζεται.
  • Το υπερβολικό τρίψιμο της ψίχας όταν κόβουμε μια φέτα, δηλώνει έλλειψη υγρασίας  στη ζύμη και αδιαφορία αρτοποιού.
  • Όταν το ψωμί είναι ξεροψημένο, δεν μουχλιάζει εύκολα εκτός ψυγείου.
  • Αν αποφασίσετε να φτιάξετε ψωμί, αποφύγετε τα πλαστικά σκεύη.
3 Μύθοι και 3 Αλήθειες:

  • Το ψωμί παχαίνει-Είτε κάνουμε δίαιτα είτε όχι το ψωμί είναι απαραίτητο στην διατροφή και δεν παχαίνει σε λογική ποσότητα.
  • Το μαύρο ψωμί έχει λιγότερες θερμίδες-Και τα δύο είδη ψωμιού έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδεςκαι είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  • Το λευκό ψωμί δεν είναι καθόλου θρεπτικό-Το λευκό ψωμί πράγματι είναι <<άχρηστο>> για πολλούς διαιτολόγους, αλλά δεν είναι άχρηστο στην διατροφή μας. Είναι πολύ καλή πηγή υδατανθράκων, δεν έχει πολλά λιπαρά και σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά υπερτερεί σε σχέση με τα άλλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: