Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κάντε τώρα κομποστοποίηση....

Μπορεί εδώ και δεκαετίες η Ε.Ε να βάζει ως πρώτες στην περιβαλλοντική ιεραρχία την ανακύκλωση και την διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων, στην Ελλάδα όμως το κράτος έκανε και κάνει ότι μπορεί ώστε να τα πετάμε όλα μαζί στους ΧΥΤΑ. Εκεί καταλήγει το 82% των σκουπιδιών που παράγουμε την ίδια στιγμή που ανακυκλώνεται μόλις το 16%.
Στις περισσότερες  χώρες της Ευρώπης προσπαθούν με κάθε μέσο να ξεφοτωθούν την συγκεκριμένη μέθοδο διαχείρισης και προτιμούν την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την καύση. Στην Γερμανία κανείς δεν πετάει τα σκουπίδια του σε ΧΥΤΑ. Το μέρος δηλαδή όπου καταλήγει το 1% σε Αυστρία, Πλλανδία και Σουηδία. Στους δε ΧΥΤΑ που υπάρχουν σε Δανία και Βέλγιο καταλήγουν ελάχιστα απορρίμματα. Το ποσοστό ανεβαίνει αισθητά στην Γαλλία και εκτοξεύεται σε Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Η Ελλάδα κινείται στο ίδιο επίπεδο με την Τσεχία και είναι σαφώς καλύτερη από την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Λετονία και την Λιθουανία.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση αποτελούν τις πλέον αναπτυσσόμενες λύσεις στην Ε.Ε. Πρόκειται για τις μεθόδους μέσω των οποίων επεξεργάζεται το 70% των σκουπιδιών της Αυστρίας.
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρύπες να τα θάψει, ζητώντας ελάχιστη βοήθεια από τους πολίτες. Παράλληλα προωθεί τη δημιουργία φαραωνικών εγκαταστάσεων με τεχνολογίες όπως η βιοξήρανση-που δεν προωθείται στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη εταιρεία του είδους στον κόσμο ανήκει στην ΗΛΕΚΤΩΡ, συμφερόντων Μπόμπολα-με το τελικό προϊόν να είναι αδύνατον να αξιοποιηθεί ενεργειακά, με αποτέλεσμα να ξαναθάβεται στους ΧΥΤΑ!!!!Όπως γίνεται στο Ηράκλειο Κρήτης , όπου το SRF όπου παράγει το νέο εργοστάσιο βιοξήρανσης καταλήγει στον τοπικό χώρο  Υγειονομικής Ταφής!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: