Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Φακές Εγκλουβής......

Στην καρδιά της ορεινής Λευκάδας, σε υψόμετρο 800 μέτρων, το μικρό χωριό είναι εγκλωβισμένο ανάμεσα σε 2 ψηλά βουνά, τον Αϊ Λια και την Ελάτη, βυθισμένο στην ησυχία του χιονιά και την σιωπή των κλειστών σπιτιών του. Ψηλότερα, στα 1.000 μέτρα, στο οροπέδιο Βουνί, έχουν οι κάτοικοι της Εγκλουβής τα χωράφια τους όπου καλλιεργούν την φημισμένη φακή τους.
Η φακή αυτή, ανήκει στην κατηγορία των μικρόσπερμων φακών και είναι ξηρικό προϊόν.
Οι 80 κάτοικοι του χωριού αυτού, καλλιεργούν στα χωράφια τους την φακή που θεωρείται και είναι η καλύτερη στον κόσμο. Παρόλο που το όσπριο αυτό καλλιεργείται ευρύτατα σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας, χρειάζεται λιπάσματα φωσφόρου και καλίου. Παντού εκτός από το συγκεκριμένο χωριό!!!!! Η άριστη ποιότητα της φακής σε αυτά τα μέρη, οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε κάλιο. Γεγονός που βοηθάει τις φακές να μαγειρεύονται σε λιγότερο χρόνο από τις άλλες ποικιλίες.
Οι φακές της Εγκλουβής είναι καθαρό βιολογικό προϊόν. Οι κάτοικοι δεν χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για το ξεχορτάριασμα των ζιζανίων αλλά την χειρωνακτική μέθοδο...
Σήμερα, στην Ελλάδα εισάγουμε 8.000 τόνους φακής και παράφουμε 2. Στην Εγκλουβή μπορεί να παράγουν μέχρι 4-5 τόνους!!! Η φακή είναι σχεδόν πουλημένη από το αλώνι, γι΄αυτό είναι πολύ δύσκολο να την βρεί κανείς εκτός Λευκάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: