Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ύποπτο για την πρόκληση καρδιακής προσβολής το «χάπι»

Ανήκετε στα εκατομμύρια των γυναικών παγκοσμίως που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια με βασικό συστατικό την προγεστερόνη; Οι περισσότερες από εσάς έχετε υιοθετήσει χάπια που αποτελούν συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων, παρά το γεγονός ότι η ασφάλειά τους αποτελεί ακόμα αντικείμενο αντιπαράθεσης. Η κόντρα αυτή μεγαλώνει καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες που χρησιμοποιούν το «χάπι» έχουν διπλάσια πιθανότητα για καρδιακή προσβολή.

Οι γυναίκες που έχουν ήδη αυξημένη πιθανότητα – καπνίστριες, άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση – ίσως πρέπει να παροτρύνονται στην επιλογή αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν μόνο προγεστερόνη και δεν αποτελούν συνδυασμό προγεστερόνης με οιστρογόνα, καθώς δεν βρέθηκε σύνδεση μεταξύ αυτών των χαπιών και της αυξημένης πιθανότητας για καρδιακή προσβολή. Η επιστημονική ονομασία που έχει επικρατήσει παγκοσμίως για τα συγκεκριμένα είναι progestin-only contraceptive pills (POCs).

Είναι ενδιαφέρον ότι οι καρδιακές προσβολές δεν συναντώνται συχνά στις γυναίκες που ηλικιακά είναι ικανές να τεκνοποιήσουν. Η αναλογία είναι ετησίως 2 περιστατικά ανά εκατομμύριο γυναικών ηλικίας 30-34 και αυξάνεται στα 20 περιστατικά σε γυναίκες ηλικίας 40-44. Υπάρχουν έρευνες που συνδέουν άμεσα τη χρήση αντισυλληπτικών που αποτελούν συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων με την καρδιακή προσβολή, και άλλες που δεν έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα και επομένως απορρίπτουν αυτή την υπόθεση. Πρόσφατη ωστόσο έρευνα δημοσιευμένη στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism κλείνει υπέρ των POCs μετά από εξέταση στοιχείων παλαιότερων ερευνών που κάλυπταν συνολικά το ιατρικό ιστορικό 1800 γυναικών ηλικίας 16-44. Οι γυναίκες αυτές έπαιρναν χάπια που περιείχαν μόνο προγεστερόνη και συγκρίθηκαν με άλλες που δεν βασίζονταν καθόλου στις ορμόνες για την αντισύλληψή τους. Τα POCs συμπεριλαμβανομένων πολλών μορφών (χάπι, ενέσιμο, εμφύτευμα κ.τ.λ.) αποδείχθηκαν ακίνδυνα.

Γενικά, το American College of Obstetrics and Gynecology (ACOG)συστήνει POCs, αντί για το συνδυασμό με οιστρογόνα, σε καπνίστριες άνω των 35 ετών, γυναίκες που πάσχουν από στεφανιαία νόσο, καρδιακή συμφόρηση, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη. Τα ίδια χάπια συστήνονται σε γυναίκες με ιστορικό ημικρανιών, θρομβοεμβολισμού, εγκεφαλικού, λύκου και αγγειακής πάθησης, νεφρίτιδας και ανεβασμένων τριγλυκεριδίων. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO)συμβουλεύει επίσης γυναίκες κάτω των 18 και άνω των 45 να αποφεύγουν τα POCs εξαιτίας ανησυχιών που τα συνδέουν με τη μείωση της οστικής μάζας. Τέλος, γυναίκες αμέσως μετά την κύηση μπορούν να χρησιμοποιούν τα POCs αν δεν θηλάσουν. Αλλιώς θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες πριν τα ξεκινήσουν

Πηγή OTENET Portal

Δεν υπάρχουν σχόλια: