Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Έχουμε κι εμείς τοξική βόμβα στην Ελλάδα.....

Με αφορμή τα γεγονότα στην Ιαπωνία, θα αποκαλύψουμε την δικιά μας τοξική βόμβα στο Λαύριο.
Εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο επιβαρημένα σε τοξικούς ρύπους κτήρια στον κόσμο. Εδώ και 2 χρόνια η επιστημονική κοινότητα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εκπέμπει SOS για την δημόσια υγεία στην περιοχή, καθώς μέσα στο υπερσύγχρονο Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου (ΤΠΠΛ), στο κτήριο Κονοφάγου, κρύβεται μια νάρκη. Εκατό πενήντα τόνοι εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών όπως αρσενικό, μόλυβδος και κάδμιο είναι αποθηκευμένοι 50 χρόνια τώρα στο ετοιμόρροπο κτήριο, απειλώντας ανά πάσα στιγμή να ξεχυθούν στην ατμόσφαιρα σκορπίζοντας τον θάνατο. Όπως αναφέρει σε μελέτη του το ΕΜΠ, από τους 150 τόνους, οι εννιά είναι αρσενικό στην μορφή του οξειδίου.
Την δεκαετία του ΄60 από τις μεταλλουργικές εργασίες της γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου χάνονταν από τα ρυπογόνα αέρια εκατοντάδες ζωές.
Εκείνη την εποχή, κατασκευάστηκαν σήραγγες μέσα από τις οποίες μέσα από τις οποίες τα καπναέρια διοχετεύονταν στο κτήριο, όπου οι επικίνδυνοι ρύποι εγκλωβίζονταν σε σακόφιλτρα. Με τη λειτουργία αυτή εναποτέθηκαν στον πύργο σε μορφή συμπυκνωμένης πούδρας, ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες βαρέων μετάλλων.
Από καιρό μια ομάδα καθηγητών του ΕΜΠ δίνουν μάχη με το χρόνο. Το κτήριο είναι ένα από τα πιο ρυπασμένα κτήρια στον κόσμο.
Πρέπει το κτήριο να εξασφαλιστεί στατικά, για να μην κινδυνέψουν όσοι εργαστούν στην εξυγίανσή του. Τα απόβλητα στην συνέχεια, θα τοποθετηθούν σε ειδικά βαρέλια, με χρόνο ζωής πάνω από 600 χρόνια, όπου θα αναγράφονται όλες οι απαραίτητες επισημάνσεις για τις επόμενες γενιές. Ο χώρος της φύλαξης υπάρχει ήδη μέσα στο τεχνολογικό πάρκο και είναι έργο του ΕΜΠ.
Το Πάρκο αυτό  είναι φτιαγμένο με υπερσύγχρονές τεχνικές προδιαγραφές. Ο υπόγειος αυτός χώρος, κατασκευάστηκε το 2008 έχοντας την πλήρη αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, κόστισε 2,5 εκατ ευρώ, με κονδύλια από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστηκότητας (ΕΠΑΝ 2000-2006). Βρίσκεται 40 m. κάτω από την γή και διαθέτει δεκάδες ανιχνευτές σκόνης, ακτίνες λέϊζερ που ανιχνεύουν καπνό, φυσικό εξαερισμό, 2 τεράστιους ανεμιστήρες, 2 φάσεις ρεύματος και γεννήτρια. Χρειάστηκαν 10 χρόνια για να πειστεί το ελληνικό κράτος για την κατασκευή του και καλύπτει 1.960 τετραγωνικά μέτρα, με δυναμικότητα φύλαξης 5.000 τόνων και προορίζεται να αποθηκεύει επικίνδυνα απόβλητα αποκλειστικά ρυπασμένα από το  ΤΠΠΛ.
Όμως η γραφειοκρατική δυσκινησία καθυστερεί την συνέχιση ενώς τόσου σημαντικού έργου....

Δεν υπάρχουν σχόλια: