Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Τα βλαστοκύτταρα στην Ελλάδα

Πρόκειται για μια συνθήκη που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι νέοι γονείς στη χώρα μας. Σε μια από τις πιο ευαίσθητες και συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές της ζωής τους, θέλοντας να προσφέρουν ότι καλύτερο στο παιδί που περιμένουν, βρίσκοται μπροστά σε 2 επιλογές:να δωρίσουν το ομφάλιο αίμα του νεογέννητου σε μια δημόσια τράπεζα ή να το φυλάξουν ιδιωτικά έναντι αμοιβής.
Στην πρώτη περίπτωση, το ομφάλιο αίμα αποτελεί προσφορά προς την ανθρωπότητα για δημόσια χρήση, χωρίς η οικογένεια να έχει την δυνατότητα ανάκλησης της μονάδας που χάρισε σε περίπτωση ασθένειας. Στην δεύτερη περίπτωση, το ομφάλιο αίμα μένει ουσιαστικά αποθηκευμένο σε μια ιδιωτική θυρίδα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από την οικογένεια για το ίδιο το παιδί ή για κάποιο άλοο μέλος της, αν προκύψει ανάγκη στο μέλλον.
Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, σήμερα θεραπεύει πάνω από 80 ασθένειες, όπως λευχαιμία ή άλλα βαριά αιματολογικά, γενετικά ή νεοπλασματικά νοσήματα, ενώ με την πρόοδο της επιστήμης ίσως προκύψουν ακόμα περισσότερες θεραπείες στο μέλλον.
Σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση του Οβιέδο για την Βιοϊατρική και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, απαγορεύεται η χρήση του ανθρώπινου σώματος ή μερών αυτού για οικονομικούς λόγους. Στην Ελλάδα, κατέχουμε την εντυπωσιακή πρωτιά να βρίσκεται εδώ ο μεγαλύτερος αριθμός ιδιωτικών τραπεζών φύλαξης ομφαλοπλακουντιακού αίματος στον κόσμο!!!!Το μέσο κόστος της ιδιωτικής φύλαξης ανέρχεται σε 1.500 με 2.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή άλλες χώρες, απαγορεύουν τη λειτουργία τέτοιων τραπεζών στο έδαφός τους.
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν όλο και πιο έντονα ότι η πιθανότητα να χρειαστεί ένα παιδί μεταμόσχευση με δικά του αιμοποιητικά κύτταρα, είναι πάρα πολύ μικρή. Οι πιθανότητες είναι ελάχιστες, 1 στις 300.000, ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ για λογαριασμό της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, αν στη δημόσια δεξαμενή της χώρας μας συγκετρωθούν 10.000 μονάδες, προσεκτικά επιλεγμένες ώστε να περιλαμβάνουν όλα τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας του ελληνικού πληθυσμού, τότε θα μορούν να καλυφθούν οι ανάγκες μεταμόσχευσης σχεδόν όλων των Ελλήνων της Επικράτειας και της Διασποράς!!!! Σήμερα, 1 στους 3 συμπολίτες μας, χάνει την ζωή του περιμένοντας να βρεθεί ιστοσυμβατό μόσχευμα.Την ίδια στιγμή στις ιδιωτικές τράπεζες της  Ελλάδας φυλάσσονται πάνω από 100.000 δείγματα!!!!
Μέχρι πρόσφατα οι μέλλοντες γονείς που τελευταία έψαξαν καλύτερα το θέμα της φύλαξης του ομφάλιου αίματος δεν είχαν την Πολιτεία αρωγό στην προσπάθειά τους.
Σχόλιο: Ως Έλληνες, ας κοιτάξουμε μια φορά το καλό του κοινωνικού συνόλου και κατ΄επέκταση και το δικό μας χωρίς παρωπίδες και μικροπροσωπικά συμφέροντα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: