Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

«Ναι» Παπούλια στον αγωγό Μπουργκάς δύο ημέρες μετά το βουλγαρικό «όχι»!

Δύο μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της βουλγαρικής πλευράς -και συγκεκριμένα του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπ. Μπορίσοφ- ότι για λόγους περιβαλλοντικούς εγκαταλείπει το σχέδιο κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού αργού πετρελαίου ο Ελληνας Πρόεδρος τόνισε χθες στη Σόφια την ανάγκη να συνεχιστεί το έργο ως εξαιρετικά χρήσιμο και για τις δύο χώρες.
Στη Σόφια, χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκ. Παρβάνοφ, έδωσε έμφαση στην αμοιβαίως επωφελή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.
Η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας, είπε ο κ. Παπούλιας. Και υπογράμμισε πως με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή μετατοπίζεται προς τις χώρες μας.
Εξίσου σημαντική, πρόσθεσε, είναι και η συνεργασία μας στη διασύνδεση της χώρας σας με τον αγωγό IGB (Interconnector). Ελπίζω, είπε ο Ελληνας Πρόεδρος, τα σχέδιά μας να γίνουν πραγματικότητα.
Για το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, είπε, πρέπει να αποτελέσει πρόκληση και όχι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας.
Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας κ. Παρβάνοφ, μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον κ. Παπούλια, αναφέρθηκε στην πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού South Stream. Και είπε χαρακτηριστικά πως θα είναι προς όφελος και των δύο χωρών.
«Θεωρούμε, είπε ο Βούλγαρος πρόεδρος, σημαντική την επιτάχυνση των εργασιών για τη διασύνδεση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου των χωρών μας, Ντιμιτοβγκραντ - Κομοτηνή, όπως και την προώθηση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου, που θα μπορούσε να προμηθεύει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: