Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Facebook


MARK ZUCKERBERG – Ένας πρωτοετής φοιτητής, που για να εκδικηθεί μια κοπέλα δημιουργεί το πιο διάσημο site κοινωνικής δικτύωσης, το facebook. O Mark φοιτητής του Χάρβαρντ μαζί με έναν φίλο του δημιουργούν μια ιστοσελίδα στην οποία όλοι οι συμφοιτητές τους μπορούν να συγκρίνουν όλες τις συμφοιτήτριές τους. Η ιδέα των δύο φίλων διαδίδεται με γοργούς ρυθμούς και το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας, όπου οι χρήστες ζουν στην δική τους πραγματικότητα, βρίσκοντας παλιούς και νέους φίλους, μέσα από το πανεπιστημιακό campus.

4 Φεβρουαρίου 2004 το facebook κάνει την εμφάνισή του, εξαπλώνεται και σε άλλα αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το Γέιλ και το Κολούμπια. Μπροστά σε όλο αυτό το παραλήρημα ο Εντουάρντο φαίνεται να δειλιάζει και δίνει μοναδική ευκαιρία στον Μάρκ να τον βγάλει από το παιχνίδι. Ο ίδιος αναπτύσσει το επιχειρηματικό του δαιμόνιο και δημιουργεί το δημοφιλέστερο siteκοινωνικής δικτύωσης που άλλαξε διαπαντός τους εναλλακτικούς κανόνες της κοινωνικής ιεραρχίας.

Μετά από όλα αυτά η δημιουργία μιας ταινίας για το facebook ήταν θέμα χρόνου. Τα σενάρια έχουν ήδη αρχίσει να περιγράφουν την ζωή του Μάρκ, για τις σπουδές του στην ψυχολογία και τους υπολογιστές στο Χάρβαρντ. Την απόφαση να εγκαταλείψει το Χάρβαρντ στα 19 και να αφοσιωθεί στο facebook. Τα κορίτσια και οι φίλοι, που δεν λείπουν ποτέ από την ζωή δεν θα μπορούν να λείψουν από την ταινία.

Μικρές λεπτομέρειες για το facebook βγαίνουν στο φως σιγά σιγά, όπως για παράδειγμα η επιλογή του μπλε χρώματος έγινε μετά την επίσκεψη του Μάρκ στον οφθαλμίατρο όπου διαπίστωσε ότι έχει αδυναμία στον διαχωρισμό του κόκκινου και του πράσινου, πράγμα που δεν συνέβαινε με τις αποχρώσεις του μπλε.

Όπως σε κάθε επιτυχημένη προσπάθεια, έτσι και στην περίπτωση του facebook, υπάρχουν δύο όψεις του ίδιου νομίσματος: από την μία ο Μάρκ έγινε αντικείμενο θαυμασμού για όλος εκείνος που χρησιμοποιούν το facebook φανατικά, και από την άλλη ο πανούργος νεαρός εξελίχθηκε σε ορκισμένο εχθρό όλων όσων τον κατηγορούν για κλοπή του copyright της επίμαχης πατέντας. Ο Μάρκ από την αρχή «άδειασε» προσωπικές φιλίες , μπλέκοντας ακόμα και σε δικαστικές διαμάχες με τους παλιούς του συμφοιτητές. Ότι και να έχει γίνει σίγουρα η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση..

Ο Μάρκ έδειξε από την αρχή τις προθέσεις του: « το μεγαλύτερο ρίσκο που μπορείς να πάρεις είναι να μην πάρεις ρίσκο». Αυτό το μότο υποστήριξε όταν το 2007 επέλεξε την Microsoft πουλώντας το 1,6% των μετοχών της εταιρείας αντί 240 εκατ. δολαρίων!

Αυτές τις μέρες ο Αμερικάνος δεν φαίνεται να απολαμβάνει τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς πληροφορείται τις κριτικές για την ταινία που τον παρουσιάζει ως ένα άπληστο κολεγιόπαιδο που δεν δίστασε να προδώσει τους φίλους του. Όταν ο ίδιος παρακολούθησε την ταινία φαίνεται να δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές ανακρίβειες γύρο από τον ίδιο και την ζωή του. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα της πρεμιέρας της ταινίας ο πανούργος δημιουργός του facebook εμφανίστηκε σε γνωστό αμερικανικό σόου όπου έκανε δωρεά 100 εκατ δολαρίων για την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων στην πειοχή Νιούαρκ του Νιού Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με προβλέψεις η βιωσιμότητα του facebook ανέρχεται στα επόμενα 10-20 χρόνια καλό κουράγιο….

Δεν υπάρχουν σχόλια: