Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Για ενίσχυση της γεύσης μπορείς να προσθέσεις νερό...

Για να ρυθμίσετε την γεύση στα φαγητά και στα ποτά, πάντα ανατρέχατε στους συνηθισμένους ενισχυτές γεύσεων και αρώματος: αλάτι και πιπέρι, χυμό λεμονιού, μυρωδικά και μπαχαρικά, το ένα ή το άλλο καρύκευμα. Ένα συστατικό που ποτέ μα ποτέ δεν έχει περάσει από το μυαλό μας, είναι το νερό.
Δεν είναι μυστικό ότι το αλκοόλ στα ποτά μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο να απολαύσουμε τις γεύσεις τους. Οι λάτρεις και οι κριτές των σκωτσέζικων ουίσκι συχνά δοκιμάζουν τη γεύση τους μυρίζωντάς την ή ρουφώντας δυνατά με την μύτη το άρωμα που συγκεντρώνεται στο ποτήρι. Οι οσφρηστές ξέρουν καιρό τώρα ότι η αραίωση των οινοπνευματωδών ποτών με περίπου ίδια ποσότητα νερού, μειώνει το κάψιμο από το αλκοόλ και παράλληλα ενισχύει τα αρώματα.Τα μόρια του αρώματος χημικά μοιάζουν περισσότερο με τα μόρια της αλκοόλης από ότι με εκείνα του νερού. Έτσι, έχουν την τάση να προσκολλώνται σε αυτά της αλκοόλης και να εξατμίζονται γρηγορότερα από ένα ποτό όταν υπάρχουν λιγότερα μόρια αλκοόλης σε αυτό.
Τα κρασιά με υψηλή περιεκτικότητα αλκοόλης εκείνα που έχουν πάνω από 14% αλκοόλ, συχνά περιγράφονται ως <<ζεστά>> και μη ισσοροπημένα. Οι ενοχλητικές παρενέργειες του αλκοόλ δικαιολογούν την θερμότητα. Και οι χημικοί γεύσης έχουν ανακαλύψει ότι τα υψηλά επίπεδα αλκοόλ τονίζουν την δριμύτητα του κρασιού, μειώνουν την προφανή οξύτητά του και περιορίζουν την απελευθέρωση των περισσότερων μορίων αρώματος. Η αραίωση του κρασιού είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται ήδη από την αρχαιότητα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: