Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Δαπάνες 53 δις δολαρίων

Ύστερα από 2 καταστροφικές μάχες μεταξύ αμερικάνικων δυνάμεων  και σουνιτών το 2004, η πόλη αυτή είχε ανάγκη σχεδόν τα πάντα: νέους δρόμους, καθαρό νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι αμερικάνικες αρχές αποκατάστασης αποφάσισαν ωστόσο ότι το πρώτο μεγάλο έργο ανοικοδόμησης που θα κέρδιζε τις καρδιές και το μυαλό των κατοίκων θα ήταν ένα σύστημα επεξεργασίας αστικών λυμάτων για ολόκληρη την πόλη. Σήμερα, 6 χρόνια μετά και ενώ έχουν δαπανηθεί 104 εκατ δολάρια χωρίς να έχει συνδεθεί στο δίκτυο ούτε ένα σπίτι,οι αμερικάνοι αξιωματούχοι στα έργα ανοικοδόμησης αποφάσισαν να αφήσουν ημιτελές το προβληματικό σύστημα.
Σύμφωνα με ιρακινούς αξιωματούχους, ακόμα και κάποια από τα έργα που πρόκειται να παραδωθούν ολοκληρώνονται με τέτοια βιασύνη, ώστε οι τεχνολογικές προδιαγρφές έχουν χειροτερέψει δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο τους εργαζομένους.
Αξιωματούχοι στα έργα ανοικοδόμησης επισημαίνουν ότι έχουν ολοκληρώσει την πλειονότητα των έργων ύψους 53 δις, που είχαν προγραμματιστεί σε όλο το Ιράκ, από γέφυρες μέχρι μελισσοκομικές μονάδες.
Στις επαρχίες Ντι Καρ και Μπαμπίλ εκφράστηκαν διαμαρτυρίες ότι οι δρόμοι και τα  κτίρια που παραδώθηκαν πρόσφατα από τους Αμερικάνους δεν πληρούν βασικές κατασκευαστικές προδιαγραφές. Στη Χίλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαμπίλ, παρατηρήθηκαν εκτεταμένες ρωγμές σε ένα οδικό δίκτυο που ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από ένα χρόνο και στοίχησε 7,4 εκατ δολάρια.
Αξιωματούχοι στα έργα ανοικοδόμησης υποστηρίζουν ότι οι ρωγμές αυτές είναι κάτι το σύνηθες και δεν συνιστούν κίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: