Τι θα χρειαστούμε: Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1 φλιτζάνι λάδι ½ κουταλάκι αλάτι ½ φλιτζάνι ζωμό κρέατος ή νερό
Πως τη φτιάχνουμε:
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Τι θα χρειαστούμε:
Για τη γέμιση: 1 κιλό αρνί ή κατσίκι (ψητό ή βραστό) 1 κιλό ξινομυζήθρα 3 κουταλιές της σούπας στάκα (η στάκα είναι ένα είδος αλευρόσαλτσας από καμένο βούτυρο και αλεύρι) 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο 2 κουταλιές της σούπας δυόσμο Αλάτι, πιπέρι (μαύρο)
Πως το φτιάχνουμε:
Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια και το αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά τη μυζήθρα, τη στάκα και το βούτυρο. Ανοίγουμε το ζυμάρι σε δυο φύλλα, το ένα λίγο πιο μεγάλο. Βάζουμε το λίγο μεγαλύτερο φύλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Βάζουμε τη μισή δόση από το μίγμα της μυζήθρας και ρίχνουμε από πάνω λίγο πιπέρι και δυόσμο. Στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το κρέας και το καλύπτουμε με τη δεύτερη δόση της μυζήθρας. Καλύπτουμε με το άλλο φύλλο και κλείνουμε την πίτα. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό και πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα.
Πως φτιάχνουμε την στάκα:
Σε ένα μικρό τηγάνι, σε πολύ σιγανή φωτιά, ρίχνουμε δυο κουταλιές της σούπας βούτυτο (προσοχή: ανάλατο) και όταν λιώσει απλώνουμε στο τηγάνι μια κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Δεν ανακατεύουμε (παρά πολύ ελαφρά αν έχει πέσει άσχημα το αλεύρι) ούτε αφήνουμε το βούτυρο να καεί ή να ροδίσει. Αν, μετά από λίγα λεπτά, το βούτυρο έχει πέσει πολύ και το μίγμα είναι πολύ "υγρό" απλώνουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Συνεχίζουμε μέχρι το μίγμα να στεγνώσει κάπως. Η στάκα είναι έτοιμη.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου