Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ανάλαφρη τούρτα κρέμα με άρωμα λεμόνι













Υλικά:

Για τη βάση :
• 2 αβγά
• 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 1 γιαούρτι (3-4% λιπαρά)
• ½ κουταλάκι αμμωνία
• 1 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κουτ. σούπας κακάο
• 1 βανίλια
• ξύσμα από ένα λεμόνι

Για τη γέμιση :
• 1 λίτρο γάλα (φρέσκο ) ή ½ κιλό εβαπορέ
• 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
• 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
• 4 κρόκους
• 3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
• 2 βανίλιες
• χυμό ενός λεμονιού

Για τη διακόσμηση :
• 250 ml κρέμα γάλακτος
• 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
• τριμμένη κουβερτούρα ή ό,τι άλλο θέλουμε (αμύγδαλα, κερασάκια κτλ)

Εκτέλεση :

Φτιάχνουμε τις βάσεις:
• Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα 2 αβγά μέχρι να αφρατέψουν. Διαλύουμε την αμμωνία μέσα στο γιαούρτι και τα προσθέτουμε. Προσθέτουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα.
• Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κακάο, τη βανίλια και το ξύσμα από λεμόνι. Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 ή 3 ταψάκια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
• Βάζουμε το γάλα στη φωτιά και μόλις κάψει, προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια. Πριν αρχίσει να δένει η κρέμα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε και λίγο ξύσμα από λεμόνι.
• Όταν η κρέμα αρχίσει να δένει, ρίχνουμε κουταλιά-κουταλιά το βούτυρο και ανακατεύουμε (καλύτερα με χτυπητήρι).
• Όταν η κρέμα δέσει, την απομακρύνουμε από την φωτιά και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους και ανακατεύουμε.
• Προσθέτουμε και το χυμό λεμόνι. Αφήνουμε να κρυώσει.
Συναρμολόγηση τούρτας:
• Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές γάλα σε κάθε βάση για να γίνουν πιο μαλακές. «Συναρμολογούμε» την τούρτα ως εξής: βάση – κρέμα –βάση –κρέμα κτλ (ανάλογα με το πόσες βάσεις φτιάξαμε). Αφήνουμε λίγη κρέμα έτσι ώστε να καλύψουμε και τα πλαϊνά της τούρτας.

Διακόσμηση τούρτας:
• Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη μέχρι να γίνει σαντιγί.
• Καλύπτουμε την τούρτα με τη σαντιγί και διακοσμούμε με την κουβερτούρα (ή με ο, τι άλλο υλικό εμείς θέλουμε).
Αφήνουμε την τούρτα για περίπου 1 ημέρα στο ψυγείο πριν την κόψουμε.


Πηγή: www.greekcook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: