Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Ανοίγουν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στους πολίτες

Χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε γέφυρες μεταξύ ΕΣΥ και στρατιωτικών νοσοκομείων, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα αξιωματικών, οι οποίοι θεωρούν ότι χάνουν ακόμη έναν λόγο για να παραμείνουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Βενιζέλος και ο υφυπουργός Πάνος Μπεγλίτης:
* Ολοι οι πολίτες ανεξαιρέτως αποκτούν πρόσβαση στα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ο αριθμός των ιδιωτών που θα μπορούν να εισαχθούν εξαρτάται φυσικά από την πληρότητα των νοσοκομείων και τη βαρύτητα του περιστατικού. Οι διαθέσιμες καθημερινά κλίνες θα ανακοινώνονται κάθε πρωί στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.
* Στους δικαιούχους περίθαλψης εντάσσονται και τα μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, καθώς και όλο το προσωπικό, ένστολο και πολιτικό, των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και οι απόστρατοι των σωμάτων ασφαλείας.
* Τα εργαστήρια και τα ειδικά ιατρεία των νοσοκομείων και για ειδικευμένες εξετάσεις για κάθε πολίτη.
* Οι ειδικοί στρατιωτικοί γιατροί που υπηρετούν σε μονάδες εκστρατείας θα διατίθενται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς και οι υποδομές των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα διατίθενται για την εξυπηρέτηση του στρατιωτικού προσωπικού.
* Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ επεκτείνεται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία.
* Οι στρατιωτικοί γιατροί, αλλά και οι οπλίτες γιατροί σε στρατιωτικές μονάδες θα συνεργάζονται με τα Κέντρα Υγείας της περιοχής τους.
* Τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής αναλαμβάνουν την περίθαλψη των κατοίκων των νήσων της άγονης γραμμής.
* Οσα στρατιωτικά ασθενοφόρα οχήματα μπορούν να διατεθούν, θα διατίθενται για τη μεταφορά ασθενών πολιτών από τα Κέντρα Υγείας της περιφέρειας στα νοσοκομεία.
* Ολες οι αποφάσεις που σχετίζονται με την προμήθεια και διακίνηση φαρμάκων και υλικών επεκτείνονται αυτομάτως και στον χώρο των στρατιωτικών νοσοκομείων.
Οι εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας προκάλεσαν τα έντονα σχόλια μερίδας ένστολων. Σύμφωνα με στρατιωτικούς γιατρούς, οι εξαγγελίες της ηγεσίας είναι περισσότερο για τη δημιουργία κλίματος παρά για την ουσία, καθώς:
* Σήμερα τα στρατιωτικά νοσοκομεία προσέφεραν το 10% των κρεβατιών στο ΕΣΥ, εφόσον αυτό ήταν αναγκαίο.
* Από τη μία αυξάνει τους δικαιούχους στα στρατιωτικά νοσοκομεία με τους πολίτες εργαζόμενους στις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και στα σώματα ασφαλείας, και από την άλλη έχει την απαίτηση να μείνουν και κενά κρεβάτια. Αν συμβεί κάτι σε μια μονάδα, όπως για παράδειγμα μια ομαδική γαστρεντερίτιδα, πού θα πάνε οι στρατιώτες:
* Τα στρατιωτικά νοσοκομεία εφημερεύουν κάθε μέρα επί 24ωρο για όλους τους δικαιούχους και για όλους τους στρατεύσιμους, που αριθμούν πάνω από 400.000 ανθρώπους.
Ενα ακόμη θέμα που έχει κάνει έξαλλους με την πολιτική ηγεσία του υπηρετούντες γιατρούς είναι ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες ζητήθηκε από όλους τους γιατρούς να «δώσουν στις διοικήσεις τους το ΑΦΜ αλλά και το πού εργάζονται εκτός νοσοκομείου», κίνηση που χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον περίεργη από πολλούς γιατρούς καθώς, σύμφωνα με τον νόμο, οι στρατιωτικοί γιατροί μπορούν εκτός υπηρεσίας να εργάζονται όπου θέλουν και να έχουν και ιατρείο. Οι ίδιοι έλεγαν ότι αν ήθελε ο υπουργός να κάνει πραγματική οικονομία, θα μπορούσε να δεχτεί να κλείσει η Στρατιωτική Ιατρική Σχολή, που κοστίζει περί τα 5 εκατομμύρια τον χρόνο χωρίς κανένα λόγο, καθώς οι σπουδαστές δεν σπουδάζουν στη σχολή αλλά στο πανεπιστήμιο.

enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: