Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ!!!!

Μόλις μερικούς μήνες μετά την ακύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων της Ελληνο-Αλβανικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, το αλβανικό Κοινοβούλιο ψήφισε ομόφωνα Νομοσχέδιο που δίνει άδεια εισόδου και παραμονής σε λιμάνια της χώρας σε 5 τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Αφορμή για την απόφαση αυτή έδωσε η διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων που θα διεξήχθησαν από 15-20 Ιουνίου, με την συμμετοχή 1.125 πεζοναυτών που επιβαίνουν στα τουρκικά πλοία. Η κίνηση εντασσόταν στην μακροχρόνια στενή συνεργασία Τιράνων-Άγκυρας, η οποία χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90.
Πριν από 3 μήνες περίπου, ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός της βάσης υποβρυχίων στο Δυρράχιο με την μισή χρηματοδότηση να είναι τούρκικη, ενώ το ίδιο είχε γίνει πριν μερικά χρόνια με την ανακατασκευή του ναύσταθμου στον Αυλώνα.
Η ναυτική συνεργασία με την Αλβανία είναι ειδικού ενδιαφέροντος για την Τουρκία, καθώς της προσφέρει βάσεις ελλιμενισμού στην Αδριατική και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα στρατηγικής σημασίας στενά του Οτράντο. Ταυτόχρονα της παρέχει την δυνατότητα παρουσίας εκτός από το Αιγαίο και στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας.
Η Τουρκία είναι προφανές ότι επωφελείται και από την πολιτική κρίση που υπάρχει εδώ και μήνες στην Αλβανία, με την κόντρα μεταξύ του Σαλί Μπερίσα και του Έντι Ράμα, για να προωθήσει τα σχέδια επέκτασης της δράσης σε Αδριατική και Μεσόγειο.
Αντίθετα η Ελάδα, ενώ σωστά προχώρησε στην κύρωση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης της Αλβανίας με την Ε.Ε και προωθεί την <<Αντζέντα 2014>> για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ένωση, δείχνει να μην μπορεί να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της συμμετοχής της στην Ένωση με προώθηση λύσεων στις εκκρεμότητες με τους γείτονές της.
Θα μάθουμε άραγε ποτέ τι έγινε και η Ελάδα δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Αλβανίαωστο θέμα της συμφωνηθείσας οικονομικής βοήθειας για την δημιουργία ναυτικών βάσεων σε λιμάνια της γειτονικής χώρας?
Η Αλβανία στράφηκε στην Τουρκία, η οποία δεν έχασε την ευκαιρία, πρόσφερε βοήθεια και βέβαια σήμερα αποκτά ναυτική βάση στο Ιόνιο!!!!!

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: