Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Θυμώστε, κάνει καλό!


Θυμώστε ελεύθερα! Ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει τελικά για τη σωματική και την πνευματική μας υγεία η απώλεια της ψυχραιμίας. Αν σας πιάσει υστερία λοιπόν, εκφραστείτε με την άνεσή σας για το καλό του οργανισμού σας.

Είναι ήδη γνωστή, λίγο πολύ, η θεωρία της ψυχολογίας που υποστηρίζει ότι η έκφραση των συναισθημάτων βοηθά στην πνευματική μας υγεία. Επιστήμονες τώρα έρχονται να στηρίξουν τη θεωρία αυτή και να εξηγήσουν πως τελικά ο θυμός και η εκτόνωσή του λειτουργούν λυτρωτικά στο σώμα και το πνεύμα.

Με την εθελοντική βοήθεια τριάντα αντρών οι ειδικοί κατάφεραν να εξετάσουν το ανθρώπινο σώμα και τις αντιδράσεις του τη στιγμή του θυμού.

Δίνοντάς τους να διαβάσουν φράσεις και να τις συνδέσουν με κάποια δύσκολη και πιεστική κατάσταση που έχουν βιώσει, τους παρακολούθησαν όσο αυτοί έχαναν σταδιακά την ψυχραιμία τους. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι σχεδόν όλες οι λειτουργίες μας μεταβάλλονται όταν θυμώνουμε. Η έκφραση του θυμού αύξησε τη ροή του αίματος, μετέβαλε τον ρυθμό της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση, ενώ προκάλεσε αύξηση και στην παραγωγή τεστοστερόνης. Αυτά βέβαια είναι τα αρνητικά αποτελέσματα που είχε ο θυμός στις ζωτικές λειτουργίες των εθελοντών. Ολες αυτές οι αλλαγές όμως είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης δηλαδή του στρες! Παράλληλα, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τη στιγμή του θυμού το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου των εθελοντών είχε διεγερθεί, ενώ παρατήρησαν και έντονη δραστηριότητα στους κροταφιαίους και στους μετωπιαίους εγκεφαλικούς λοβούς.

Μπορεί ο θυμός και η υστερία να έχουν επιπτώσεις στην υγεία μας, ωστόσο τον ίδιο σοβαρό κίνδυνο αποτελεί όχι μόνο για τη σωματική μας, αλλά και την πνευματική μας ακεραιότητα και το στρες. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να προσπαθούμε να εκτονώσουμε το άγχος και την ψυχική ένταση, παρά να συγκρατούμε τον θυμό μέσα μας. Ωστόσο, όταν σας πιάνει υστερία προσέξτε ποιος βρίσκεται δίπλα σας για να μην τον εκνευρίσετε και αυτόν ή να μην τον... αποτελειώσετε!


Δεν υπάρχουν σχόλια: