Και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. εξήγησε: «Είπα ότι υπάρχουν τρεις ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη συνέχιση των συνομιλιών. Πρώτο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι παράμετροι των Ηνωμένων Εθνών. Δεύτερο, οι δύο συμφωνίες της 23ης Μαΐου και της 1ης Ιουλίου 2008 και τρίτο θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες από 'κεί που έμειναν, δεν θα ξεκινήσουμε την όλη διαδικασία ξανά από την αρχή. Ο κ. Έρογλου συμφώνησε και στις τρεις». «Ο Έρογλου μπορεί να σας εξηγεί ό,τι θέλει, αλλά εγώ θέλω να σας εξηγήσω τι έκανα εγώ και τι μου είπε αυτός», δήλωσε ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, προσπαθώντας να αποσαφηνίσει τη σύγχυση που δημιουργήθηκε μετά τις αντιφατικές δηλώσεις που έγιναν με τη λήξη της προχθεσινής συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη.
Οι δηλώσεις του κ. Ντάουνερ έγιναν μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια.
Αναφερόμενος στο θέμα της κυριαρχίας, δήλωσε ότι «οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ερμηνείες της λέξης "κυριαρχία" αλλά για τα Ηνωμένα Έθνη, οι παράμετροι του Οργανισμού είναι βασικές και εκ των ων ουκ άνευ».
Ο κ. Ντάουνερ υποστήριξε ότι για το θέμα της κυριαρχίας «η φράση που χρησιμοποιείται από τα Ηνωμένα Έθνη είναι μια διεθνής προσωπικότητα». Αργότερα όμως, και κατόπιν κυβερνητικής παρέμβασης, εξέδωσε συμπληρωματική δήλωση, στην οποία αναγκάζεται να παραδεχθεί ότι «σε πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, περιλαμβανομένου και του ψηφίσματος 1251 (1999) και σε επόμενα ψηφίσματα, υπάρχει μια ξεκάθαρη αναφορά σε μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια».
Στις δηλώσεις του ο Αυστραλός διπλωμάτης ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν την εβδομάδα που αρχίζει στις 24 Μαΐου, με την Τετάρτη 26 του μηνός να είναι η πιο πιθανή.
Σε ερώτηση, αν ο κ. Έρογλου δεσμεύθηκε στην αρχή της μιας κυριαρχίας για την επίλυση του Κυπριακού, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι εξήγησε στον κατοχικό ηγέτη, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που περιέχονται στη φράση «ότι θέλουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα και μια διεθνή προσωπικότητα και αυτός (σημ. ο Έρογλου), βεβαίως το αποδέχθηκε».
Υποστήριξε ότι δεν υπήρξε αντιπαράθεση με τον κ. Έρογλου για τη μια διεθνή προσωπικότητα της Κύπρου.
Είπε, ακόμη, ότι ο κ. Έρογλου τού δήλωσε ότι αποδέχεται τα ανακοινωθέντα της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου, όπως και τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί και ούτε έκανε εισήγηση για να ξανανοίξουν τα θέματα που έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί.
Σε ερώτηση, εάν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση μέχρι τέλος του χρόνου, ο κ. Ντάουνερ απάντησε «φυσικά μπορεί. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει, αλλά μπορεί».
sigmalive
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου