Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΟΑΕΔ: άμυνα με 69.000 νέες θέσεις εργασίας

Τρία νέα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης για την προσεχή 4ετία, κόστους 750 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή τα stage μέχρι την ολοκλήρωσή τους το 2011, θέτει σε ισχύ από σήμερα ο ΟΑΕΔ.
Ροβ. 
Σπυρόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης και Ηλ. Κικίλιας (ΟΑΕΔ) παρουσιάζουν το 
πρόγραμμα ύψους 750 εκατ. ευρώ Ροβ. Σπυρόπουλος, Γ. Κουτρουμάνης και Ηλ. Κικίλιας (ΟΑΕΔ) παρουσιάζουν το πρόγραμμα ύψους 750 εκατ. ευρώ Η διαφορά τους έγκειται στο ότι το κύριο βάρος χρηματοδότησης μετατίθεται στο μέλλον, όταν θα ωριμάσουν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και «χρεώνεται» στο ΙΚΑ, το οποίο οφείλει στον ΟΑΕΔ (δεν αποδίδει εισφορές ανεργίας που εισπράττει από εργαζόμενους και επιχειρήσεις). Ο ΟΑΕΔ, που επιχειρεί έτσι να σβήσει μέρος του χρέους του ΙΚΑ που φτάνει στο κολοσσιαίο ποσό των 4 δισ. ευρώ, θα δέχεται από σήμερα αιτήσεις ένταξης στα προγράμματα για 69.000 ανέργους (σε αυτή τη φάση αφορά τις επιχειρήσεις), αν και το ερώτημα παραμένει «ποιος θα προσλάβει εν μέσω κρίσης;». Σε αυτή την περίπτωση, η (όποια) απασχόληση θα είναι με ασφάλιση, εν αντιθέσει με τα stage, εν πολλοίς εκτός κομματικών γραφείων, και δεν θα έχει προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης. Τα προγράμματα προβλέπουν:
1 Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (100% των εργαζομένων και των εργοδοτών) τον πρώτο χρόνο, 75% τον δεύτερο και μηδενισμό του ποσοστού αυτού μετά 4 έτη. Για νέους έως 30 ετών και «ηλικιωμένους» ανέργους, (με 1.500 ένσημα μέχρι τη σύνταξη) η κάλυψη 100% αφορά την πρώτη διετία. Μετά, η επιδότηση πέφτει στο 50%.
2 Διετές πρόγραμμα επιδότησης των εισφορών με 80% τον πρώτο χρόνο και 60% τον δεύτερο (80% για νέους κάτω των 30 ετών).
Και στα δύο προγράμματα δίνεται προτεραιότητα σε μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 50 άτομα) και στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με επιβολή πρόσθετου έτους υποχρεωτικής απασχόλησης. Οι επιχειρήσεις δεν πρέπει να έχουν κάνει απολύσεις το τελευταίο εξάμηνο.
3 Πρόγραμμα επιχορήγησης 4.000 νέων ελεύθερων επαγγελματιών με τη χρηματοδότηση των ανέργων που θέλουν να «στήσουν» δική τους επιχείρηση και με το ποσό των 24.000 ευρώ. Προτεραιότητα θα δοθεί στις άνεργες με δικαίωμα επιδότησης ανεργίας που θα δραστηριοποιηθούν σε καινοτόμους κλάδους, ιδιαίτερα της πράσινης οικονομίας.
Την προσεχή εβδομάδα θα αρχίσει το πρόγραμμα επιδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων με το 30πλάσιο του ανιδείκευτου εργάτη (περίπου 1.000 ευρώ) και για δύο μήνες (πλην Ιουνίου - Σεπτεμβρίου) για κάθε ξενοδοχοϋπάλληλο που απασχολούσαν πέρυσι και θα επαναπροσλάβουν.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: