Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ GOLDEN BOYS

Μποναμάδες δις δολαρίων σπεύδουν να μοιράσουν στα στελέχη τους μεγαθήρια της Wall Street. Εκμεταλλευόμενες το ράλι των αγορών, είχαν εξοφλήσει τα δάνεια που είχαν πάρει από το κράτος για να σταθούν στα πόδια τους. Συνολικά η αφρόκρεμα του αμερικάνικου χρηματοοικονομικού κλάδου αιμοδοτήθηκε  με πάνω από 1 τρις δολάρια και το κράτος που χορηγούσε τα <<δάνεια σωτηρίας>>, επέβαλε περιορισμούς.
Ορισμένοι από τους βαριά πληγωμένους πέρυσι γίγαντες, αναμένεται σε λίγες μέρες να ανακοινώσουν τα κέρδη-ρεκόρ για το 2009. Αλλά εν τω μεταξύ έχουν με κάθε λεπτομέρεια δημοσιοποιήσει τις αδρές αμοιβές των στελεχών τους. Συνολικά 21 δις δολάρια φέτος διαθέτει προκειμένου να αμείψει για τις επιδόσεις του 2009 το υψηλόβαθμο προσωπικό της η Goldman Sachs.Υπάρχει πάντως μια διαφορά: τα 30 ανώτατα στελέχη θα πάρουν την αμοιβή αυτή σε μετοχές και μάλιστα δεσμευμένες για 5 χρόνια.
Αφού εξόφλησε το 25 δις δολαρίων κρατικό δάνειο, η Wells Fargo δίνει μετοχές αξίας 10 εκατ δολαρίων στον πρόεδρό της και 5 εκατ στα 3 ανώτατα στελέχη.Όμως δεν θα αγγίξουν τους σχετικούς φακέλους, μόνο μετά από 3 χρόνια και αν και εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Η <<μετοχοποίηση>> των μπόνους και η τελική χορήγησή τους <<υπό αίρεσιν>> και με ρήτρες είναι ουσιαστικά κάποιοι τακτικοί ελιγμοί για την αντιμετώπιση της οργής της κοινής γνώμης.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν: καθώς ρέει και πάλι αφθονο το χρήμα στην αμερικάνικη χρηματιστηριακή αγορά και οι επενδυτές εκμεταλλευόμενοι τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια δανείζονται για να κυνηγήσουν επενδύσεις που υπόσχονται υπεραξίες, προβάλλει ο κίνδυνος για νέες φούσκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: