Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΟΙ ΝΟΡΒΗΓΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Πολλές χώρες αντλούν πετρέλαιο, αλλά μόνο μία έχει καταφέρει να το διυλίσει αποτελεσματικά σε κοινωνικό έργο για τους πολίτες της. Εκτός από τις γνωστές σκανδιναβικού επιπέδου παροχές πρόνοιας, διαθέτει κι έναν τεράστιο κουμπαρά για το μέλλον.
Το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Ταμείο της Νορβηγίας, έχει σήμερα 305 δις ευρώ, δηλαδή 63.000 ευρώ ανά κάτοικο!!!! Προέρχεται από το πλεόνασμα των κερδών των κρατικών εταιρειών πετρελαίου και από μέρος των φόρων που επιβάλλονται στις ιδιωτικές εταιρείες.Είναι το μεγαλύτερο ανά κεφαλή απόθενα για ασφάλιση, αρκετό ώστε να στηρίξει γενεές Νορβηγών για δεκαετίες μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων της Βόρειας Θάλασσας.
Το 1998, αποφασίστηκε ότι το 40% θα επενδύεται σε μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια. Το 2007 το ποσοστό ανέβηκε στο 60%.Σήμερα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο και κατέχει το 1% των εισηγμένων μετοχών όλου του κόσμου!!!!
Η συζήτηση για το που θα πάνε τα χρήματα είναι κυρίαρχη στην πολιτική σκηνή της Νορβηγίας.Σε όσους ζητούν να επιστρέψουν τα κεφάλαια στην χώρα και να επενδυθούν σε δημόσια έργα, άλλοι αντιτείνουν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πληθωρισμό.
Στις εκλογές, πριν μερικούς μήνες, κέρδισε για δεύτερη φορά ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Τζενς Στόλτενμπεργκ, με σύνθημα την σωστή και διαφανή διαχείρηση του ταμείου.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ηθική επιλογή των μετοχών.Εδώ και 5 χρόνια έχει δημιουργηθεί Ηθικό Συμβούλιο που ελέγχει την συμπεριφορά των εταιρειών και <<τιμωρεί>> με απόσυρση του επενδεδυμένου κεφαλαίου όσες ανακατεύονται με πυρηνικά ή απαγορευμένα όπλα, καταστροφή του περιβάλλοντος ή παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: