Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

Πως ακριβώς σκέφτεται ένας σκύλος? Μέχρι πρόσφατα, το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με την σκυλίσια ευφυϊα αντιμετωπιζόταν με μεγάλη επιφυλαχτικότητα.Τα τελευταία χρόνια όμως, πληθαίνουν οι επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι σκύλοι μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο ή τις καρδιακές προσβολές, να επιλύσουν σύνθετα προβλήματα ή να μάθουν μια γλώσσα.
Η ικανότητά τους να καταλαβαίνουν τις ανάγκες των ανθρώπων με ψυχιατρικές ασθένειες, ανοίγωντας τα φώτα για όσους φοβούνται το σκοτάδι, υπενθυμίζοντας στα αφεντικά τα φάρμακά τους και παρεμβαίνοντας σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως σε απόπειρες αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Ερευνητές ανέφεραν σε περσινή έρευνά τους ότι ένας σκύλος-οδηγός ενός τυφλού και επιληπτικού ατόμου εμφάνισε αγψώδη συμπεριφορά πριν ο κύριός του υποστεί έμφραγμα, ενώ 3 με 5 λεπτά πριν εκδηλωθεί το επεισόδιο, άρχισε να γαβγίζει και να γλείφει το προσωπο του αφεντικού του.
Η ισχυρή τους όσφρηση τους επιτρέπει να οσφραίνονται τον καρκίνο του πνέυμονα και άλλους τύπους καρκίνου, καθώς εντοπίζουν οσμές που εκκρίνονται λόγω της ασθένειας.
Η έρευνα του δρος Κόρεν για την ευφυϊα, μαζί με άλλες έρευνες που έδειξαν ότι το μυαλό των σκύλων επεξεργάζεται τις πληροφορίες με τρόπο παρόμοιο  με εκείνο των ανθρώπων, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις. Το 2004, γερμανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ένα μπόρντερ κόλεϊ ονόματι Ρίκο μπορούσε να μάθει με την πρώτη την ονομασία ενός πράγματος, είχε ήδη μάθει 200 ονομασίες και ένα μήνα μετά, τις θυμόταν όλες, όπως περίπου και ένας άνθρωπος.
Δίνοντας στους σκύλους γλωσσικά και άλλα τεστ τα οποία απευθύνονται σε παιδιά και νήπια, ο δρ Κόρεν κατέληξε σε μια λίστα ευφυϊας για 100 ράτσες σκύλων, με τα μπόρντερ κόλεϊ να έρχονται πρώτα στην κατάταξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: