Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Συμβουλές για τις Πασχαλινές αγορές!

Ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις αγορές που κάνουν αυτήν την περίοδο θα πρέπει να είναι οι καταναλωτές σύμφωνα με το ελληνικό Κέντρο Καταναλωτή.
      Συγκεκριμένα όσο αφορά τα τρόφιμα, η αγορά τους θα πρέπει να γίνεται από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς και όχι από πλανόδιους πωλητές, γιατί τα προϊόντα που εμπορεύονται δεν ελέγχονται και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του καταναλωτή. Στα καταστήματα, θα  πρέπει να προσέξουν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα τρόφιμα το προσωπικό του καταστήματος στο οποίο θα απευθυνθούν, καθώς και τις συνθήκες καθαριότητας του προσωπικού, του εξοπλισμού και του χώρου που προμηθεύονται τα πουλερικά, το κρέατα και άλλα προϊόντα.   
      Ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει υπόψιν ότι απαγορεύεται η σφαγή ζώων κτηνοτροφίας εκτός νόμιμων σφαγείων, αφού σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Όσο αφορά την αγορά κρέατος, θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, αφού καλό είναι να αγοράζουν κρέατα τοποθετημένα σε ψυγεία και όχι αυτά που είναι κρεμασμένα έξω, και κατά συνέπεια είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και μικρόβια. Το κρέας πρέπει να διατίθεται  υπό ψύξη 2-5 βαθμούς C για το νωπό και -18 βαθμούς C και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο.  Ο καταναλωτής πρέπει να συγκρίνει την τιμή με την ποιότητα  του κρέατος και να αναζητεί σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι το κρέας έχει ελεγχθεί. Το χρώμα της σφραγίδας είναι σημαντικό αφού δίνει πληροφορίες για την χώρα προέλευσης του κρέατος. Τα ελληνικά κρέατα φέρουν σφραγίδα γαλάζιου χρώματος ενώ τα εισαγόμενα καστανού χρώματος.
       Όσο αφορά την αγορά άλλων ευπαθών προϊόντων όπως για παράδειγμα τα αυγά, ο καταναλωτής πρέπει να ελέγχει την ημερομηνία λήξης και την μέρα ωοτοκίας. Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η αγορά ακάθαρτων αυγών με σημάδια ραγίσματος στο κέλυφος. Διατηρούνται σε δροσερό μέρος,  μετά το βρασμό διατηρούνται στο ψυγείο. 

By Elf
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: