Σελίδες

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ο καιρός

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τα διαδοχικά ρίχτερ αλλάζουν την Γη.

Τα πρόσφατα χτυπήματα του εγκελαδου σε Αϊτή και Χιλή  έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο ευθραυστος είναι ο πλανήτης μας. Καθημερινά σημειώνονται περί τις 3000 σεισμικές δονήσεις, αυτό σημαίνει ότι πραγματοποιούνται καθημερινά σειμοι κάθε 30 δευτερόλεπτα.
Ο σεισμός της χιλής  μετακινησε τον άξονα της γης 8 εκατοστά, αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μείωση του 24ωρου κατα 1,26 μικροδευτερολεπτα.
Οι επιστήμονες φοβούνται τα επερχομενα και κατα πολύ ισχυρότερα χτυπήματα  του εγκέλαδου, επισημαίνοντας  ταυτόχρονα ότι σεισμοί ίδιας εντάσεως με αυτούς της Χιλής μπορεί να επιφέρουν μόνιμες αλλαγές στην κατανομή της μάζας του πλανήτη και να αλλοιώσουν τον φλοιό της γης μετατοπιζοντας ακόμη και νησιά.
Στις ακτές της Χιλής βρίσκεται η πιο επικίνδυνη συνοριακή γραμμή της τελτονικής  πλάκας του πλανήτη, καθώς πουθενά αλλού δεν προκαλούνται τόσο ισχυροί σεισμοί.
Οι ειδικοί επισημαίνουν την αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων αντισεισμικής προστασίας στο πλαίσιο σημαντικου περιορισμού του μεγέθους των ανθρώπινων απωλειών και υλικών ζημιών που θα επιφέρει ένας ισχυρότατος σεισμός εντός των επόμενων 40 χρόνων.
Η αστυφιλία και ο αυξανόμενος ρυθμός αστικοποίησης των επαρχιών, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ενός καταστροφικού αποτελέσματος σε περίπτωση σεισμού.
Υπάρχουν 50 μητροπολιτικές περιοχές στον κόσμο που αν γίνει σεισμός θα βιώσουν ένα τρομακτικό  εφιάλτη, τουλάχιστον 40000 άτομα θα χάσουν την ζωη τους σε μια από αυτές τις μητροπόλεις, αν πραγματοποιηθεί σεισμός παρόμοιου μεγέθους με αυτόν της  Αϊτής..


By Elf

Δεν υπάρχουν σχόλια: